Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Znaci li toa deka celta na jogata i na meditacijata e samo da se relaksirash?
Не, не реков дека тоа е целта, реков дека само тоа се постигнува со јога и медитација.
И пред да ми реплицираш, би сакал да ти појаснам дека лично искуство не е доказ.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Но, возможно е животот да самонастане, прочитај за Милеровиот експеримент.
http://en.wikipedia.org/wiki/Miller–Urey_experiment
Не знаеме во какви точно услови настанал животот на Земјата, но знаеме дека е возможно да самонастане.
Не биди смешен. Во Милеровиот експеримент ниту се создало живот, ниту пак тој експеримент се случувал самостојно, туку го извршувале научници (Милер, Опарин, Широно и други)
И тоа што овие синтетизирале под наштимани околности неколку аминокиселини, тоа не е ни Ж од живот. Од амино киселина до живот е како од тука до работ на вселената.
Нема причина да веруваме дека произволното соединување на аминокиселините ќе образува нешто корисно. Кога ќе земете предвид дека еден обичен ензим има синџир од можеби 200 врски и дека има 20 можности за секоја врска, лесно е да се увиди дека бројот на бескорисни комбинации е огромен. Тоа е само еден ензим, а има преку 2000 такви кои служат за многу различни цели.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не, не реков дека тоа е целта, реков дека само тоа се постигнува со јога и медитација.
И пред да ми реплицираш, би сакал да ти појаснам дека лично искуство не е доказ.
Ako ne e toa celta,togash mi objasni koja e?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџијо, случајно или анмерно занемаруваш една многу важна работа.
Не можеш да ги споредуваш денешните форми на живот со првите форми на живот од пред 2.5 милјарди години.
А каде виде дека јас ја правам таа споредба? Веројатноста 1: 10^260 за самонастнаување се однесува на една најпроста протеинска компонента ОД САМО 200 аминокиселини (нешто многу попросто од една ДНА молекула)

Доволни се само 6 нуклеотиди во ДНК-та за да може еден организам да се дуплицира.
Да кажеш дека може да постои авто-репликатор со само 6 ДНК нуклеотиди е исто како да кажеш дека со 2 штрафа, 2 жици и 2 диоди можеш да направиш робот што ќе се размножува и ќе прави други роботи :)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ako ne e toa celta,togash mi objasni koja e?
Целта сам си ја одредуваш.
Дали целта ти е да се опуштиш и на кратко време да се оттргнеш од секојдневните проблеми или целта ти е да имаш некое ‘mind out of body‘ искуство, не е важно, ти истото го постигнуваш, а тоа е релаксација на умот и телото.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Целта сам си ја одредуваш.
Дали целта ти е да се опуштиш и на кратко време да се оттргнеш од секојдневните проблеми или целта ти е да имаш некое ‘mind out of body‘ искуство, не е важно, ти истото го постигнуваш, а тоа е релаксација на умот и телото.
Zapadno svakanje na meditacija.......ok....ne te citiram poveke, daleko sme eden od drug vo stavovite

С

Само Човек

Гостин
Ако тоа така и го разбираш, тогаш си на многу погрешна трага, таков дизајнер нема во библијата. Ако универзумот е дизајнерот, тогаш нема богови, ѓаволи, нема раеви и пекол, нема демони и ангели нема заповеди и божји закони. Нема казни и награди.
нема такви како што ти ги ги замислуваш.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
А каде виде дека јас ја правам таа споредба? Веројатноста 1: 10^260 за самонастнаување се однесува на една најпроста протеинска компонента ОД САМО 200 аминокиселини (нешто многу попросто од една ДНА молекула)

Да кажеш дека може да постои авто-репликатор со само 6 ДНК нуклеотиди е исто како да кажеш дека со 2 штрафа, 2 жици и 2 диоди можеш да направиш робот што ќе се размножува и ќе прави други роботи :)
Навистина немам волја и време да ти преведувам цел научен труд, но прочитај го ова, ги негира сите твои претпоставки, математики и аргументи.
http://www.talkorigins.org/faqs/abioprob/abioprob.html
--- надополнето: 31 мај 2012 во 14:44 ---
Zapadno svakanje na meditacija.......ok....ne te citiram poveke, daleko sme eden od drug vo stavovite
Во ред, ти давам шанса да ми објасниш кои се твоите ставови за медитацијата и јогата и зошто мислиш дека се било што друго освен релаксација на умот и телото.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во ред, ти давам шанса да ми објасниш кои се твоите ставови за медитацијата и јогата и зошто мислиш дека се било што друго освен релаксација на умот и телото.
Hahaha...dobar si...mi davash shansa....ke go imam vo predvid ova...
A jas ti davam shansa da ulozish malku "trud"sam , ne e ovde temata meditacija.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Навистина немам волја и време да ти преведувам цел научен труд, но прочитај го ова, ги негира сите твои претпоставки, математики и аргументи.
Пуста надеж, последна умира. :D
Ти тоа мислиш дека Чорбаџија ќе го прочита ова? Море дај ти линк од библијата :pos:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во право си. Ево ти рука за математикава
Јас избрзав и погрешив.
Упростено веројатноста да добиеш 6ка од 3 фрлања се пресметува по формулата 1 - (5/6)^3 или генерално важи формулата:

Pn = 1- (1-p)^n, каде:
p → веројтност при првото повторување / на еден настан.
n → број на повторувања или настани
Pn → веројатност при n повторувања со иста веројатност p

И сега да се вратиме кај веројатноста за самонастанување на протеинската секвенца од само 200 амино киселини = 10 на минус 260та во очекуваните 10 на 24та планети во Универзумот.
Значи сега:
p = 10 ^ (-260)
n = 10 ^ 24
Pn = 1 - [ 1-10^(-260) ] ^ (10^24) = ... не можам да најдам онлајн некој калкулатор со милион цифри за да го пресметам точно. Го најдов овој (http://comptune.com/calc.php), кој вели дека пресметува милион цифри, ама и тој не може да пресмета толку огромно мал број :)
Но сепак мислам дека овој број е уште помал од претходно пресметаниот (1:10^236) како што и кај коцките 0.42 е помало од 0.5

Не е, не е, таа бројка е пресметана од Франсис Крик. Немам време сега да ја барам пресметката, но не верувам дека е многу сложена.

Сосема релевантно прашање. Панспермијата не е трета опција, туку само префрлање на проблемот од едно место на друго. Ако животот тука на Земјата бил донесен од друго место, тогаш се поставува прашањето како настанал животот таму? Ако и таму бил донесен од некое четврто место, како настанал пак таму? Итн. животот некаде морал или случајно да настане или плански да бил создаден. Трета опција нема. Овие две се исклучуваат меѓусебно. Ако не е возможно животот да самонастане, тогаш сигурно (100% веројатност) бил создаден од Создател.

Само и само ако догматично тргне од претпоставката дека Бог не постои и почне да ги пресметува веројатностите на темел на материјалистичко-натуралистичка идеологија.
Но ако Бог постои, тогаш имаш еден силен и влијателен фактор во равенките на веројатноста и математиката изгледа поинаку. Верувам ќе се сложиш, зарем не? :)
Генерално се сложив со твојот пост, зашто говори и лајкот:)

Арно ама болдот ми боде очи.

Ајде нека биде така, нека се само тие две опции.

Првин , не сме сигурни дека не може да самонастане животот, она што го знаеме е дека има ектремно мала веројатност да се случи тоа. Согласно тоа би требало да биде екстремно голема веројатноста за интилигентен дизајн. И се дотука е во ред.

Арно ама, ај да тргнеме ти велам од другата страна. Вака е лесно. Имаш теории, а тие нормално си имаат дупки и само кажуваш не бив аова вака, значи Бог е создателот. Ако тргнеме од обратното, ќе дојдеме одма до проблем бидејќи не можеш да дефинираш што е Бог. Ако го земеме тој од Библијата со еден куп антропоморфни особини ќе добиеме резултат каков што ти добиваш од другава варијанта.

Значи статус кво.

Потребно е резонирање, и секако имање доза на резерва.

Интилигентен дизајн за нашава планета и воедно Господ комотно може да биде некоја цивилизација која е понапред од нас. Имаш многу ако, многу прашања.

Никој не верува 100% во абиогенезата. НАпротив. Арно ама, и твојата опција е далеку од 100%.

Апелирам на логичко расудување на работите, пред се.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960

И ти ли бе со тој Дарвинистички портал? Абе кои научни трудови не ме зезај, тоа се дарвинистички глупости. И шо сеа треба ја да постирам друг сајт што ги побива тие аргументи и така ќе се мечуваме со сајтови? :)
Нека ми прости изворот (Sievers и von Kiedrowski 1994) и talkorigins ама ова е пресмешно. Па уште велат "неверојатно едноставно". Ако е неверојатно едноставно, тогаш зошто до сега не го направиле тоа?
Нуклеотидот е составен од само 3 хемиски соединенија (ковалентно сврзани). 6*3 = 18. Со 18 хемиски соединенија не можеш ни добра супа да направиш, а камо ли живот :)
Ти реков, земи 2 штрафа, 2 жици и 2 диоди и направи робот што ќе се размножува, па после ќе праиме муабет дали е возможно или не.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ти реков, земи 2 штрафа, 2 жици и 2 диоди и направи робот што ќе се размножува, па после ќе праиме муабет дали е возможно или не.
Алегоријава одлично репрезентира колку се разбираш од тоа што го зборуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom