Шкорпион
Corvus oculum corvi non eruit?
- Член од
- 16 октомври 2009
- Мислења
- 7.349
- Поени од реакции
- 7.606
Зошто сам? Јас ќе ти се придружамОфтопик... Судниот ден... bring it on i will stand alone against God himself...
Зошто сам? Јас ќе ти се придружамОфтопик... Судниот ден... bring it on i will stand alone against God himself...
Но кога човекот воспоставил правила за односи со Бог,кога истите тие правила се поставени само од Бога?Или грешно сум те разбрал?Реков тие се резултат, израз на однос меѓу слободни личности и се во нивна служба, а не обратно.
Ако меѓу нас или со Бог си поставиме правила логично би ги почитувале, но ако истите не ги почитуваме што ќе ни се!? Битно е одново односот да го преиспитаме и одржуваме, а правила, одредби..., ако сакаме.
--- надополнето: 17 август 2012 во 00:32 ---
Исус е вечна личност.Тоае е убаво се, ама со мртва личност? И тоа одамна мртва?
Сам = на ниеден.Батали Исус, убаво ти вика, негувај се себе. Барај ја вистината сам. Креирај ја сам твојата судбина.
Во Христијанството односот е дијалошки, Бог - Човек.Но кога човекот воспоставил правила за односи со Бог,кога истите тие правила се поставени само од Бога?Или грешно сум те разбрал?
Никој не може да те спаси... знаеш ли зошто бидејки не ти ни треба спасување бе алоооо... доста се лажете себе си со некои замислени фантазии и проекции на сопствените илузии...Исус е вечна личност.
Сам = на ниеден.
Преку другиот е чарето.
--- надополнето: 17 август 2012 во 00:48 ---
Во Христијанството односот е дијалошки, Бог - Човек.
Настрана институцијата држава во овој муабет.Па има ли државата закони или сите по своја воља си правиме што сакаме? исто така словото божје служи да не избави од гревот и од грешниот пат ако го исполнуваме. Затоа и дошол господ исус христос да ги научи луѓето како да не грешат.
Не може јас да судам, ниту некој не треба да суди, господ бог е тој што ќе суди и тој според праведноста ќе одлучи дали некој ќе гори вечно ако лажел. Значи никој ако не заслужи нема да оди во вечен огин.
Па хомосексуалност е нечиста според сите морални вредности. А тоа знали чим е нешто нечисто контра од него е свето. Бракот е света заедница помеѓу маж и жена. Не знам дали е демонско влијание но сигрно не е божјо влијание. Тоа значи дека ак оси свесен за словото божје треба да го победиш со своја волја и со помош од бога. Значи пак ти одлучуваш за својот пат.
За северна кореа и другите племиња што се однесува во библијата пишува дека нема да дојде царството небесно се додека секое колено не слушне за словото божје.
Се слагам, но не сам, ами во вечна заедница.(доколку сакаш да растеш, ако не никој не ти брани да не го следиш нема казна за тоа сам си се казнуваш со тоа што си остануваш да си сањаш) а тоа е... Живеј сега и овде(во реалноста таква каква што е) и живеј го тотално...
Ај па ти што си запнал толку со заедницава... да не ти е страв сам да си... ај нек ти е во заедница(али и милиони заедници да си член во(ко Јода почнав да пишувам) нема да го побијат фактот дека сепак си сам во себе си нема друго дури и во твојата драга библија го пишува тоа...)Се слагам, но не сам, ами во вечна заедница.
Сега зашто навлагаме дали бог го одбрал најдобриот модел за да го одведе човекот на вистинскиот пат. Мислам или веруваш или не веруваш. Трето нема.Настрана институцијата држава во овој муабет.
Целиот муабет со доаѓањето на Исус на Земјата за да го избави човекот од гревот и да го научи на вистинскиот пат е многу сомнителен.Зарем Бог,сезнајниот и семоќниот,не би можел да смисли подобар начин за на секој човек да му го предочи вистинскиот пат?Многу прашања остануваат неодговорени.Што правиме со Мухамед,пророк ли е или не?Ако е пророк,а мислам дека сретнав во еден пост каде ти тврдиш дека е,верувам го познаваш тврдењето на Муслиманите дека Библијата е изменета од човечка рака а за Куранот е дадено ветување дека ќе биде сочуван во оригинална форма до Судниот ден,зошто тогаш сезнајниот Бог не ги предвидел сплетките околу Библијата и неа не ја заштитил до крајот на светот?Чуму три обиди за да успее?
Бог ќе суди и ќе ги осуди сите лажговци на Земјата на вечен оган во Пеколот,убаво си е пишано нема потреба да полемизираме по тоа прашање а тоа е апусрдно зашто не постои човек кој барем еднаш не излажал во својот живот.
Бог е креатор на се и на доброто и на злото,според тоа е креатор и на хомосексулноста,зошто да му суди на некој хомосексуалец зашто се родил таков?Види,ти ако си стрејт не одлучуваш за тоа,тоа е исто како јас да ти препорачам оди имај секс со машко а сам знаеш дека не би можел тоа да го направиш,значи тука нема свеснот и волја што може да го промени тоа.Тоа е по волја на Бога,нели?Велиш хомосексуалноста е нечиста,а дали според тебе е нормално да силуваш девојка а потоа да си обврзан да ја земеш за жена бидејќи така е пишано во Стариот завет?Мене ова второво баеги нечисто и нездраво ми звучи,не знам за тебе.
Кога ќе биде откриено Словото за Севернокорејците и племињата,нешто Бог баеги затаи,едно 2000 години не му текна дека треба тоа да го стори.
А децата кои се раѓаат со ментална хендикепираност?Како тие ќе го научат вистинскиот пат?Зошто не им се овозможено исти услови за живот како и останатите луѓе?Не е смешно,но на место беше коментарот на Tzeentch во врска со ова прашање-А дали си слушнал за hardmode?Многу,многу трагично ако навистина постои таков Бог,јас сепак не би сакал да сум во заедница со него.
Зоте,навлегуваме зашто едноставно разговорот оди во тој правец.И не,Сатаната не е креатор на злото,туку Бог-Јахве е креатор и на доброто и злото,ај да не пребарувам по Стар Завет,верувам има некој спремен тука што ќе ти ги постира тие стихови.Сега зашто навлагаме дали бог го одбрал најдобриот модел за да го одведе човекот на вистинскиот пат. Мислам или веруваш или не веруваш. Трето нема.
Значи никој нема доказ дека библијата е изменета. Си стои и тоа напишано ако некој направи такво нешто
ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН
Глава 22
18 Јас му сведочам секому, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој им додаде нешто, Бог ќе му додаде од злата опишани во оваа книга.
19 А ако некој одземе нешто од зборовите на книгата на оваа пророштво, Бог ќе му го одземе неговиот дел од дрвото на животот и од светиот град, кои се опишани во оваа книга.
Знали не постои човек кој не згршил, но има луѓе кои се покајале. Значи сватиел дека згрепиле и сакале да се исправат, да можат да се вратат во времето и да не го направат тој грев. Тоа е најбитно кај христијанството, покајанието.
Марко: 2:17 А Исус, кога го чу тоа, им рече: „Не им треба лекар на здравите, туку на болните. Не дојдов да ги викам праведните - туку грешниците на покајание.”
Лука: 15:7 Ви велам: така ќе биде на небото, поголема радост за еден грешник, кој се кае, отколку за деведесет и девет праведници, кои немаат потреба од каење.”
15:10 Така, ви велам, се радуваат Божјите ангели, заради еден грешник, кој се кае.”
2 Коринтјани: 7:10 Зашто, жалоста по Бога донесува покајание за спасение - за кое не се кае, а жалоста на светов донесува смрт.
Бог не е креатор на злото, тоа е ѓаволот кој ги лаже луѓето. Викаш си се родил таков, ама еве ти се пружа шанса да се исправиш, да престанешп да грешиш. Си пробал ти да го победиш тоа? Затоа што најголемата борба е со нас самите. Сите чуѓе имаме мани и правием гревови кои не водат во смрт во пропаст. Но затоа тие што се победиле самите себи си се најаки.
не знам зашто така се раѓаат луѓето, можеби за хедикепираните да е некоја казна од прошлиот живот. Затоа што никој што е чист од гревови не се раѓа таков. Можеби и хомосексуалноста е еден вид казна божја.
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ
Глава 1
24 Затоа Бог ги предаде, според желбите на нивните срца, на нечистотата, така што сами да ги обесчестат своите тела;
25 нив, кои Божјата вистина ја заменија со лага, и му се поклонуваа и служеа на созданието место на Создателот, Кој е благословен довека, Амин!
26 Затоа Бог ги предаде на срамни страсти: нивните жени го заменија природното општење со неприродно;
27 мажите, исто така, го оставија природното општење со жена и се распалија со сладострасност еден кон друг, правејќи - мажи со мажи - срамни работи, добивајќи заслужена плата во себе за својата заблуда.
28 И бидејќи не се обидоа да Го имаат Бога во нивните мисли, Бог ги предаде на нивниот изопачен ум, за да прават што не прилега:
Еве и јас како христијанин сум против таков Бог, макар и да се претставува за христијански.......Многу,многу трагично ако навистина постои таков Бог,јас сепак не би сакал да сум во заедница со него.
Е сеа, на толку објаснување ме разбра ми било страв!?Ај па ти што си запнал толку со заедницава... да не ти е страв сам да си... ај нек ти е во заедница(али и милиони заедници да си член во(ко Јода почнав да пишувам) нема да го побијат фактот дека сепак си сам во себе си нема друго дури и во твојата драга библија го пишува тоа...)
Злото нема корен, егзистенција.И не,Сатаната не е креатор на злото,туку Бог-Јахве е креатор и на доброто и злото,ај да не пребарувам по Стар Завет,верувам има некој спремен тука што ќе ти ги постира тие стихови.
Продолжуваме утре.Добра ноќ на сите.
Зло у хришћанствуЗоте,навлегуваме зашто едноставно разговорот оди во тој правец.И не,Сатаната не е креатор на злото,туку Бог-Јахве е креатор и на доброто и злото,ај да не пребарувам по Стар Завет,верувам има некој спремен тука што ќе ти ги постира тие стихови.
И зошто мешаш Христијанство со казна од претходен живот?Тие две работи не се компатибилни една со друга,се знае дека во христијанството животот ти е еден.
Продолжуваме утре.Добра ноќ на сите.
Хмм јас на овој текст од 5 реда имам најмалку 10 прашања и нејаснотииЗло у хришћанству
У традиционалном хришћанству се порекло зла објашњава митом о паду. У почетку је Бог створио свет добрим, а ђаво и човек су у њега унели зло, чинећи грех својом слободном вољом. Зло је везано за грех, моралан неуспех према Богу, што резултира одвајањем од њега. Сатана се у хришћанским списима спомиње као оличење зла, противник, лажни оптужитељ, протуверник, клеветник, лажљивац, убица, зли, онај који куша веру и вреба на колебљиве.
Не дај се злу надвладати, него надвладај зло добрим.
— Апостол Павле, Посланица Римљанима (12,21.).
Барајќи контраодговор на твоето тврдење,налетав на повеќе преводи на еден ист стих од Библијата.Имено,станува збор за Стариот Завет.Ќе ти го постирам првин македонскиот превод,а потоа сите можни преводи на англиски јазик.Зло у хришћанству
У традиционалном хришћанству се порекло зла објашњава митом о паду. У почетку је Бог створио свет добрим, а ђаво и човек су у њега унели зло, чинећи грех својом слободном вољом. Зло је везано за грех, моралан неуспех према Богу, што резултира одвајањем од њега. Сатана се у хришћанским списима спомиње као оличење зла, противник, лажни оптужитељ, протуверник, клеветник, лажљивац, убица, зли, онај који куша веру и вреба на колебљиве.
Не дај се злу надвладати, него надвладај зло добрим.
— Апостол Павле, Посланица Римљанима (12,21.).
Што поточно подразбираш под дијалошки однос?Во Христијанството односот е дијалошки, Бог - Човек.
Бог максимално ја почитува слободата на човекот, во таа корелација ништо не му наметнува дури ни неговото вечно постоење, без човекот да се согласи.Барајќи контраодговор на твоето тврдење,налетав на повеќе преводи на еден ист стих од Библијата.Имено,станува збор за Стариот Завет.Ќе ти го постирам првин македонскиот превод,а потоа сите можни преводи на англиски јазик.
КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА
45:7
Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам сè тоа.’
I form the light, and create darkness; I make peace, and create evil; I, the Lord, do all these things.
I form the light, and create darkness; I make peace, and create evil. I am Jehovah, that doeth all these things.
I form the light and create darkness, I make peace [national well-being] and I create [physical] evil (calamity); I am the Lord, Who does all these things.
I form light and create darkness,
make prosperity and create doom;
I am the Lord, who does all these things.
I form light, I create darkness;
I make well-being, I create woe;
I, Adonai, do all these things.
I create light and darkness,
happiness and sorrow.
I, the Lord, do all of this
Да не постирам уште,еве ти ја страната со сите преводи на тој стих на англиски јазик,кои јасно укажуваат дека Бог лично вели дека е креатор и на злото.
--- надополнето: 17 август 2012 во 08:54 ---
Што поточно подразбираш под дијалошки однос?
Либериј,ако од едната страна е вечното постоење,што се наоѓа на другата страна?Јас по ова твоево,заклучувам дека Рајот е всушност вечното постоење,а Пеколот не постои?Бог максимално ја почитува слободата на човекот, во таа корелација ништо не му наметнува дури ни неговото вечно постоење, без човекот да се согласи.