Кошмарно искуство од купување од e-Bay

G

garthok

Гостин
Незнам за тебе, ама милион пати имам споредувано за цена...Амазон е подобар по мое мислење.
Не бе не е све преку пејпал таму така да заеби со кредитни курци палци башка нема некаков избор за цд-а, книги, маици, кинески дрангулии итн. (бар ја тоа шо купувам). Амазон е добар за во англија пошо скоро све им е со бесплатна достава (проверено)

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Не бе не е све преку пејпал таму така да заеби со кредитни курци палци башка нема некаков избор за цд-а, книги, маици, кинески дрангулии итн. (бар ја тоа шо купувам). Амазон е добар за во англија пошо скоро све им е со бесплатна достава (проверено)
Епа али експрес ти е лекот ако сакаш кинески дрн'галашки...

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
И двата се добри.за некои работи е подобар амазон,за некои ибеј.и да , во англија скоро на се што порачуваш поштарината е бесплатна.дури и за поголеми работи е исто бесплатна.имам нарачувано звучници од амазон,вкупна тежина 9кг,достава бесплатна.
а за кинески работи го имаш али експрес и чекаш 2 месеци,без разлика кај си :D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
имав земано од ибеј, најмногу што платив за некој производ беше околу 1200 долари, до сега немав поголем проблем, али веќе ми е шубе посебно за поскапи работи, зато преку приатели и роднини кои ги имам во странство си порачувам. Не се некои габаритни работи обично апарат, објектив). Речиси на секој 2-3 месеци некој иди или од аустралија или од америка, од европските земји па ни чекаето не е кузнај колку.

Член од
13 декември 2011
Мислења
218
Поени од реакции
43
имав земано од ибеј, најмногу што платив за некој производ беше околу 1200 долари, до сега немав поголем проблем, али веќе ми е шубе посебно за поскапи работи, зато преку приатели и роднини кои ги имам во странство си порачувам. Не се некои габаритни работи обично апарат, објектив). Речиси на секој 2-3 месеци некој иди или од аустралија или од америка, од европските земји па ни чекаето не е кузнај колку.
се плаќа ддв , данокк?

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Слично ми се случи на Алиекспрес ,значи бев скептик дека телефонов ќе го добијам за 40 долари (околу 1700 денари) ама ај викам ке пробам многу го купуваат ќе ги вратат парите, еве поминаа неколку дена откако зашри периодот од 10 дена во кој требаше да ми го испратат. значи додатно поминаа откогаш 3-4 дена и не ми ги вратиле парите. Купував со Маестро кард да не е проблем тоа ? и дали ќе ми ги врат, сепак не се работи за 100-200 денари + под него гледате уште една нарачка од истиот човек продавница 32 долари тоа накнадно ке чекам ама и тоа ке има проблем отиј а избришал продавницата и сите продукти а сакам 0 рејтинг дам у стаам ѓубре едно. Што мислисте , ќе ми ги вратат ли :(
Си порачал на 28ми Март и сакаш да стигне телефонот од некоја провинција во Кина до Македонија за 14 дена. Уствари незнам шо сакаш да кажиш со мислењево? И имаш стегнато конфирм ордер ресивд?(Confirm Order Recived)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Слично ми се случи на Алиекспрес ,значи бев скептик дека телефонов ќе го добијам за 40 долари (околу 1700 денари) ама ај викам ке пробам многу го купуваат ќе ги вратат парите, еве поминаа неколку дена откако зашри периодот од 10 дена во кој требаше да ми го испратат. значи додатно поминаа откогаш 3-4 дена и не ми ги вратиле парите. Купував со Маестро кард да не е проблем тоа ? и дали ќе ми ги врат, сепак не се работи за 100-200 денари + под него гледате уште една нарачка од истиот човек продавница 32 долари тоа накнадно ке чекам ама и тоа ке има проблем отиј а избришал продавницата и сите продукти а сакам 0 рејтинг дам у стаам ѓубре едно. Што мислисте , ќе ми ги вратат ли :(
Отвори ли диспуте.И овде секогаш се решава во корист на купувачот.Зависи како си се договорил со продавачот а парите ќе ти ги вратат најрано 5-7 работни дена.

Член од
13 декември 2011
Мислења
218
Поени од реакции
43
Си порачал на 28ми Март и сакаш да стигне телефонот од некоја провинција во Кина до Македонија за 14 дена. Уствари незнам шо сакаш да кажиш со мислењево? И имаш стегнато конфирм ордер ресивд?(Confirm Order Recived)
број 1: Требаше да го испратат за 10 дена од фабрика да го пуштат и не го пуштија и автоматски системот го затвара. 2. не сум кликнал конфирд ордер. број 3. ми ги вратија парите баш сеа проверив

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Другар, ти се десило, еднаш на милион ако се дешава. Од ибеј порачувам може 4-5 години и до сеа све ми има стигнато. Дури и за квалитет сум задоволен судејќи по цената.
Последно другар нарача телефон од 400-500 долари, многу брзо му стигна, не беше кинеска копија, гаранција, едно, друго, све по ред.

Едит: Еднаш имав проблем што 5-6 дена производот не беше испратен, отворив кејс, го добив, ми ги вратија одма парите а продавачот си доби негативни поени.

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Другар, ти се десило, еднаш на милион ако се дешава. Од ибеј порачувам може 4-5 години и до сеа све ми има стигнато. Дури и за квалитет сум задоволен судејќи по цената.
Последно другар нарача телефон од 400-500 долари, многу брзо му стигна, не беше кинеска копија, гаранција, едно, друго, све по ред.

Едит: Еднаш имав проблем што 5-6 дена производот не беше испратен, отворив кејс, го добив, ми ги вратија одма парите а продавачот си доби негативни поени.
A da te prasam jas za shipping u MK, se naogjaat li so free shipping raboti za vo MK ili si plakas i shipping kolku ke bide? Isto taka kako pominuvas so carina i davacki, do koja sum carinat, kakvi artikli ako mozes da mi objasnis, i so kakva karticka plakas na e-bay, neli treba registracija na pay pal a so MK karticka nemozes da se registriras?
Ti blagodaram odnapred

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
A da te prasam jas za shipping u MK, se naogjaat li so free shipping raboti za vo MK ili si plakas i shipping kolku ke bide? Isto taka kako pominuvas so carina i davacki, do koja sum carinat, kakvi artikli ako mozes da mi objasnis, i so kakva karticka plakas na e-bay, neli treba registracija na pay pal a so MK karticka nemozes da se registriras?
Ti blagodaram odnapred
Јас порачувам преку еден мој роднина,но тој не ми кажува како отворил paypal сметка...И од ибеј ако порачува,и пред да порача пресметана му е буквално цела давачка.Значи нема-оп царина...ајде давај плус пари...Пред да платиш ти ја даваат севкупната сума за производот,шипингот и царините(ако има)...Инаку ако ти е за кинески дрн'галашки,а имаш на пр.0.99$ даваш-ти стига(ама за 2 месеци)...нама дополнителни трошкови кај кинезите...Мислам кај скоро сите кинески селери.Би сакал да ти помогнам ама ти викам незнам,затоа ќе чекаме некој ако му пушти срцето да каже нешто плус за отварање на paypal сметка :)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Јас порачувам преку еден мој роднина,но тој не ми кажува како отворил paypal сметка...И од ибеј ако порачува,и пред да порача пресметана му е буквално цела давачка.Значи нема-оп царина...ајде давај плус пари...Пред да платиш ти ја даваат севкупната сума за производот,шипингот и царините(ако има)...Инаку ако ти е за кинески дрн'галашки,а имаш на пр.0.99$ даваш-ти стига(ама за 2 месеци)...нама дополнителни трошкови кај кинезите...Мислам кај скоро сите кинески селери.Би сакал да ти помогнам ама ти викам незнам,затоа ќе чекаме некој ако му пушти срцето да каже нешто плус за отварање на paypal сметка :)
Ниеден сајт не ти дава цена за царина и ддв,царината и ддв си е различна за секоја земја(оние надвор од еу) и различна за секој производ.некои производи воопшто немаат давачки,за тоа изглеа мислиш дека се ти е пресметано у цената.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ti blagodaram odnapred
Ехеее колку само ги има што се фри шипинг, да не речам скоро 80%. Сепак зависи од селерот и производот, можеш да најдеш екстра работи за ниска цена плус некој симболичен шипинг од долар и пол што пак ти се исплаќа.
Царина ПО ЗАКОН се плаќа за цена над 45 евра, додека за производи со цена помеѓу 20 и 45 евра се плаќа ддв. Ама ова ти викам пи закон, во реалноста е многу поинаку. Саат купен преку интернет 12 000 денари ми побараа царина 8000 плус лежарина и некои други давачки и се на се ми идеше околу 10тина илјади дека треба да плата, па моли, коли, потврди печати за доказ колку сум го купил, 300 проблеми ама на крај го земав за 4000, ме изгореа ама не до толку (не беше саатот за мене ама преку мене идеше). А ми се дешавало и производи над 45 евра да не ми бидат царинети. Некад ке се погоди вработениот, некад некој неук што за таблет ке мисли електронска рамка за слика е, кога-како. :D
За артикли сум немал некој проблем до сега, тоа што ми требало сум го земал, никој ништо не ми рекол.
Нарачував преку НЛБ,ја има на форумов процедурата ама толку беше засега. Ми истече картичката и тешко дека ке може повторно да се наприви таа дубара. Еден другар пробал со новиве картички што се и не успеал, така да ептен тешко.[DOUBLEPOST=1397382662][/DOUBLEPOST]Дур напишам од телефон двајца сте ме превариле. Мршт. :)

Член од
18 ноември 2013
Мислења
17
Поени од реакции
5
Paypal nemoze da se registrira so MK karticka od prosta pricina sto nema dogovor so MK. Site ovie problemi so neisporacana stoka i dr mnogo polesno se resavaat so paypal (kaj niv da otvoris case) no ima edna rabota koja sto slabo koj cita...paypal ti garantira Refund samo dokolku otvoris slusaj vo rok od 45 dena od placanjeto. Znaci,dokolku seller ti dade estimate date 2 meseci ne cekaj,na 44 den otvaraj case.

Kajgana Shop

На врв Bottom