Косово? Ембарго? Сам себе чифшал?

• Креатор на темата Креатор на темата kviki
  • Време на започнување Време на започнување
See the irony here... ne znam koj pokaza slabost i nemok vo odnos na edna drzava stara 6 godini, pocna detski da se odnesuva so voveduvanje na

patnicki taksi i so kamionxhii da ja blokira granicata demek ne ja blokirame nie, tuku graganite, isto kako i bristol so go blokiraa graganite pa ne mozea da gi secat drvata..

BTW sum ti gi procital i postovite vo prvite strani od temava i silno protestirase na merkite na vladata na rm vo vrska so ovoj spor... sega sto bidna ? te fati grujo sindrom so nacionalizam da se resavaat rabotite ?

Чим си ги прочитал требало досега да го сфатиш мојот став за спорот. Али бидејќи вие гледате секогаш и апсолутно секогаш само една страна, решив да ви ја објаснувам и јас само едната страна. Јас бев за решение пред таксите. Тоа не помина, идеме на второ ниво. Нема што за минати постапки да збориме. И веднаш процвикавте. Немојте така парата увек има две страни. Блокадата со камиони ве изненади и почнавте да плачете. Блокадата не е немоќ, туку кец на десетка мерка за ембаргово. Неможе грујо да не натера блокада да ставаме ако немаме интерес. Интересот на транспортерите кои први се на удар од трговска блокада ви го објаснив. Нема никој да мине на Блаце, никој. И почнавте да се нервирате. Топката се префрли, сега загуби брои Косоваре. Сега Косоваре моли да дојде кај нас. Ние немаме потреба од движење во Косово, Косоварите се зависни од нашето здравство, храна и движење. Зошто сега не ви е интересно и сите не обвинувате за национализам? Вие наместо како граѓани на Македонија да го гледате интересот на Македонија, сите до еден се залепивте на Косовски гз. Е така нема пријатели. Блокадата ќе стои додека не се тргне ембаргото. Мене грујо синдром неможе да ме фати, никад и да сакам.

Каде беше ти Урбан во првите страни да се противиш за ембаргото? Или го преспа тој период од спорот.

Чим си ги прочитал требало досега да го сфатиш мојот став за спорот. Али бидејќи вие гледате секогаш и апсолутно секогаш само една страна, решив да ви ја објаснувам и јас само едната страна. Јас бев за решение пред таксите. Тоа не помина, идеме на второ ниво. Нема што за минати постапки да збориме. И веднаш процвикавте. Немојте така парата увек има две страни. Блокадата со камиони ве изненади и почнавте да плачете. Блокадата не е немоќ, туку кец на десетка мерка за ембаргово. Неможе грујо да не натера блокада да ставаме ако немаме интерес. Интересот на транспортерите кои први се на удар од трговска блокада ви го објаснив. Нема никој да мине на Блаце, никој. И почнавте да се нервирате. Топката се префрли, сега загуби брои Косоваре. Сега Косоваре моли да дојде кај нас. Ние немаме потреба од движење во Косово, Косоварите се зависни од нашето здравство, храна и движење. Зошто сега не ви е интересно и сите не обвинувате за национализам? Вие наместо како граѓани на Македонија да го гледате интересот на Македонија, сите до еден се залепивте на Косовски гз. Е така нема пријатели. Блокадата ќе стои додека не се тргне ембаргото. Мене грујо синдром неможе да ме фати, никад и да сакам.

Каде беше ти Урбан во првите страни да се противиш за ембаргото? Или го преспа тој период од спорот.

Blokadata i toa kako e nemok - vo nemoznost na "civiliziranata i educiranata drazava" da se sprotistavi so ekonomski merki, sto bese i prirodata na problemot, se prefrlivte vo demokrativni merki kako sto i dolicuvaat na edna demokratska drzava - sprecuvanje na slobdnoto dvizenje - applause kec na desetka - za TOGO ama ...

Za vtoriot bold, ti kako ekonomista treba da go znaes principot - klientot e sekogas vo pravo. Edinstvenata drzava so koi RM ima suficit od 300 do 400 Mil Evra e Kosovo, i so niv da se odnesuvas so takov attitude, mislim sam sebe cifsal e muhabetot ... ako mozea so Srbija da pravite kompromis za brasnoto zosto ne so Kosovo ? Ama nema veze, FZOM ima pari ne ni trebaat parite od Kosovcite a patlixhanite ke gi prodavame vo domesticen pazar za 0.1 denari ama zatoa Kosovcite ke ne molat - ako toa ne e grujo sindrom ja ne znam sto e :)

Abe ovie glupi se ili so e rabotava..Oni stvarno nemozat da rasuduvaat pravilno. Zarem ne gledaat deka nie uzivame vo ovaa nivno embargo koa drzavata ne ni ja zagaduvaat....Odma izdvojuvam po 10% od plata samo da prodolzi ova uste edno 5-6 godini...
Понесени од првичната изненаденост од ембарго и нашите загуби на хартија се попалија. Некаде на пола пат кога сфатија дека им го блокиравме и пролазот на луѓе ги фати паника. Сега ние сме во позиција да се смееме они да се нервираат, испадна дека Косоваре е зависно од Македонија во апсолутна смисла. И сега наместо да го префрлат тежиштето на притисок они плукаат во висина, на крај плуканицата на чело им паѓа. А никако да се освестат дека се во расчекор фатени и дека ние немаме проблем и десет години да е блокадата. Ние имаме и храна и нафта и вода и земјоделие, лекови, здравство и образование. Никаква потреба за премин низ Косово, ама никаква. И сега срце игра, ноги не мрдају :)

Искрено не го поднесувам Гвуле,одвратен ми е ко политичар и многу прљав,ама како им го закачи на Косовариве,уште да ја нарача Cry Me a River и комплетна слика.Некој нешто му згрешил од комшиите,он вака да изреагира еве не знам.А башка што е инаетџија,најголем у свет,тешко ќе треба да го притиснат или да платат на државата за он да крене рампа.

А уствари зашто плачат "браќава" од Македонија?Па Косово прво почна,тоа ти е коа некој се курчи а ти со еден бокс го ставаш у нокаут.Ферско е,има судии од горе.

Blokadata i toa kako e nemok - vo nemoznost na "civiliziranata i educiranata drazava" da se sprotistavi so ekonomski merki, sto bese i prirodata na problemot, se prefrlivte vo demokrativni merki kako sto i dolicuvaat na edna demokratska drzava - sprecuvanje na slobdnoto dvizenje - applause kec na desetka - za TOGO ama ...

Za vtoriot bold, ti kako ekonomista treba da go znaes principot - klientot e sekogas vo pravo. Edinstvenata drzava so koi RM ima suficit od 300 do 400 Mil Evra e Kosovo, i so niv da se odnesuvas so takov attitude, mislim sam sebe cifsal e muhabetot ... ako mozea so Srbija da pravite kompromis za brasnoto zosto ne so Kosovo ? Ama nema veze, FZOM ima pari ne ni trebaat parite od Kosovcite a patlixhanite ke gi prodavame vo domesticen pazar za 0.1 denari ama zatoa Kosovcite ke ne molat - ako toa ne e grujo sindrom ja ne znam sto e :)

За 11 000 долари увоз ако е цивилизирано решение ембарго во ред Урбан. На секоја мерка се возвраќа со мерка. Ние немаме потреба од ембарго кон Косово, зошто не сме причина за спор. Ние сме членка на Цефта, имаме времена забрана за увоз на пченица која истекува на 15ти Септември. Со 2% ивоз на брашно Косово од гз го извади ембаргово, економски бесмислен пристап кон проблем. Ние со Србија како луѓе се договоривме, мерката за стоп на увоз ние ја воведуваме секоја година и тоа е мерка со која си го штитиме производството. Односно прво ќе се откупи домашен производ па подоцна туѓ. Затоа ти Урбан у МКД јадеш леб од 20 денари. Е токму ради такви мерки. Да беше Србија со ембарго која 50% носи кај нас брашно ќе ја разберев, али Косово со 11 000 долари? Нека кажеа у кеш ќе им ги дадевме. Тоа покажува дека Косово ем избрза, ем се избламира. Нека идат сега на граѓаните нека им објаснат колку се глупи.

Без разлика колку ни е суфицитот, мерка ембарго се става при краен конфликт. Во никој случај на 11 000 долари. Извозно изложени кон Косово сме под 10%. Се разбира ние нема да банкротираме без тој пазар во никој случај. Ќе ме прашаш зошто? А веќе објаснив, ние производите ги носиме до Босна па она им ги продава. Затоа цените им се високи во Косово, а нашиот прилив е ист. Ако мислеа дека можат една Витаминка да ја пропаднат со затворање на пазар или еден Алкалоид тоа е недоволно образование и познавање на економски процеси. Витаминка и Алкалоид во секое време можат во биланс да отпишат загуба до 20%, во секое време. Они посебно кон Косово се изложени до 5%. Никаква опасност по билансни позиции.

Србија е цивилизирана земја, правевме компромис. Туку Косово е далеку од тоа, без разговор, без известување залепи ембарго. Јас знам дека Урбан ти не си глупо дете и многу добро сфаќаш дека Косово згреши. Не мораш мене да ми признаваш погледни се во огледало само и кажи дали имаше дијалог од Косово. Доволно е. Мерката блокада од транспортерите е оправдана и законска. Ако е некој маж нека иде некој да ги тргне колегите. Почна Косово игра, нека ја доигра. Не се дораснати за ембарго со 6 години држава. Зависни увозно без производство. Идете кажете му на Тачи дека е глуп од мене, многу глуп. И таму жалете се не овде, ние не сме нервозни, напротив вам ви е тешко.

точно така,сам себе чифчал,зошто блокадата е од економски интерес,арно ама ти изгледа не го разбираш значењето на тој збор

сабајле паљам комбето и идам за блаце. леле ШО убо, 8х50, мх мх ...... ко алачки ќе станам
фала за идеата љацо:D
љацо, мераци!!! од сабајле 2 тури:D сега да кснам нешто па пак на граница.
П.С. и за враќање се договорив.......... за 30 од човек. удри сега весела матаматика една тура 400, пута 3 е 1200, пЉус 240 пута 3 е 720............. грубо 2000-че за ден. тамам:D за 3 дена уште едно комбе
уште еднаш фала за идеата(y)

Едно треба да сфатите дека Република Македонија увозно и извозно над 50% не е зависна од никого. Единствена блокада ни е линијата до пристаниште од Солун односно траекторијата на движење на стоката која ја земаме од пристаниште и изложеноста на црната металургија кон Германија. Тоа се тие две точки кои ни се слаби. Ние не сме зависни ни од Грција како држава, ни од Србија, ни од Бугарија, најмалку Албанија и Косово.

За да некој нас не парализира како држава треба да ни ја затворат траекторијата до Солун и да не истиснат во црна металургија.

И не си правете друг филм за џабе.

За болдираното, пљас... Глуп си како тиква, без навреда. Што да правиме компромис со Косово за брашното, кога имаме само 22 тони увоз на брашно од Косово во вредност од 11.000 долари? Со Србија направивме компромис бидејќи како прво од нив увезуваме најмногу брашно на годишно ниво, и како второ затоа што можеме да се разбереме со нив на цивилизиран начин, доволени беа само еден телефонски разговор и еден состанок и се реши проблемот. Со Косоварите кој може да се разбере? 80% од населението е неписмено, а политичарите се бивши учки и терористи слегнати од планините кои немаат две чисти во економија, тупат на суво. Јас и неколку страни назад кажав дека на долг рок со ембаргото и блокадата најмногу ќе претрпат граѓаните на Косово кои и те како се зависни од увозот од Македонија и Македонските производи. Македонија може да ги претрпи загубите од Косово, ама Косово неможе Македонските.

За 11 000 долари увоз ако е цивилизирано решение ембарго во ред Урбан. На секоја мерка се возвраќа со мерка. Ние немаме потреба од ембарго кон Косово, зошто не сме причина за спор. Ние сме членка на Цефта, имаме времена забрана за увоз на пченица која истекува на 15ти Септември. Со 2% ивоз на брашно Косово од гз го извади ембаргово, економски бесмислен пристап кон проблем. Ние со Србија како луѓе се договоривме, мерката за стоп на увоз ние ја воведуваме секоја година и тоа е мерка со која си го штитиме производството. Односно прво ќе се откупи домашен производ па подоцна туѓ. Затоа ти Урбан у МКД јадеш леб од 20 денари. Е токму ради такви мерки. Да беше Србија со ембарго која 50% носи кај нас брашно ќе ја разберев, али Косово со 11 000 долари? Нека кажеа у кеш ќе им ги дадевме. Тоа покажува дека Косово ем избрза, ем се избламира. Нека идат сега на граѓаните нека им објаснат колку се глупи.

Без разлика колку ни е суфицитот, мерка ембарго се става при краен конфликт. Во никој случај на 11 000 долари. Извозно изложени кон Косово сме под 10%. Се разбира ние нема да банкротираме без тој пазар во никој случај. Ќе ме прашаш зошто? А веќе објаснив, ние производите ги носиме до Босна па она им ги продава. Затоа цените им се високи во Косово, а нашиот прилив е ист. Ако мислеа дека можат една Витаминка да ја пропаднат со затворање на пазар или еден Алкалоид тоа е недоволно образование и познавање на економски процеси. Витаминка и Алкалоид во секое време можат во биланс да отпишат загуба до 20%, во секое време. Они посебно кон Косово се изложени до 5%. Никаква опасност по билансни позиции.

Србија е цивилизирана земја, правевме компромис. Туку Косово е далеку од тоа, без разговор, без известување залепи ембарго. Јас знам дека Урбан ти не си глупо дете и многу добро сфаќаш дека Косово згреши. Не мораш мене да ми признаваш погледни се во огледало само и кажи дали имаше дијалог од Косово. Доволно е. Мерката блокада од транспортерите е оправдана и законска. Ако е некој маж нека иде некој да ги тргне колегите. Почна Косово игра, нека ја доигра. Не се дораснати за ембарго со 6 години држава. Зависни увозно без производство. Идете кажете му на Тачи дека е глуп од мене, многу глуп. И таму жалете се не овде, ние не сме нервозни, напротив вам ви е тешко.

Leandro be, i ti dobro svakas i veruvam deka si dovolno pametna da znaes deka ova sto go napisa e totalna glupost. Zboruvas za civilizacija a branis vakva merka. Probaj blokada vo Germanija da vidis kolku e opravdana i zakonska :)
E mila leandra, tokmu ovde stoi problemot. Ne mozes ti da se odnesuvas tuku taka so dvoeni arsini Srbija bila civilizirana a Kosovo e daleku od toa. Koj te trpi so takov aroganten stav ? ti da ides u restoran da trosis 50 evra i konobarot pak da ti prae faci, ke ides pak tamu ili ke baras alternativa ?
Ne insistiraj da ja pokazes situacijava kako demek kosovarite se zavisat od nas i deka sme vo povolna situacija sega, koga vo realnost nikoj od tie transporterite ako imaa moznost sekoj den da pravat po 400-500 evra dnevno, ne bi sedel 72 casa tamu. Fakt e deka sekoj den milioni se gubat i toa od strana na MK. Vo pazar sekogas ke se najde alternativa dali od bosna dali od albanija dali od turcija, samo sto na makedonski firmi ke im ostanat ton proizvodi bez plasman...

точно така,сам себе чифчал,зошто блокадата е од економски интерес,арно ама ти изгледа не го разбираш значењето на тој збор
Ekonomski interes ? tie transporterite sto sedat sekoj den i blokiraat- znaci veke 3ti den ne se vo rabota - znaci 3ti den ne pravat pari... znaci 3ti den se vo minus - znaci nemaat interes znaci ekspertu....ne si ti vo pozicija mene da mi kazes znacanjeto na ekonomski interes zatoa ...Stick to super mario and spare me from your lame comments...

Za tebe e tuga drzava,za mene toa e mojot narod, tamu , oni ne ja dupat Makedonija kao shto ti velish tuku Makedonija samata se dupi ,ne mora mene da mi veruvash no procitaj shto eden makedonski diplomiran ekonomist misli,

Стојан Андов: Македонија згреши со мерките за Косово

Македонија може да има последици на патот на евроинтегративните процеси поради таксите воведени за граѓаните на Косово, изјави за Либертас либералот Стојан Андов, економист и поранешен пратеник и претседател на Собранието.
Таа мерка е погрешна. Маса граѓани се изложени на санкции и на трошоци. Ваков случај немало во Европа ни меѓу земјите членки ни меѓу кандидатите за членство во ЕУ. Македонија ќе има повеќе шетни последици, и со оглед дека во трговската размена со Косово таа има 90 отсто извоз и 10 отсто увоз. Многу македонски фирми живеат од тој пазар. Вакви прекини се голем удар врз плановите и постојните договори на фирмите. Опасно е ако оваа состојба потрае и ако поради тоа косовските фирми увозници во меѓувреме направат договори со нови добавувачи. Во време кога Македонија очекува да и се отворат некои врати на интеграцискиот пат, ова се компликации кои никој не ги очекуваше. Со визната либерализација многу прашања се затворија, не е време повторно да се отвораат – вели Андов.
Повеќе медиуми објавија дека македонската влада размислува да воведе визи за државјаните на Косово. Таквиот тек на настаните уследи откато Приштина воведе целосно ембарго на увозот на македонски производи, како одговор на условениот увоз на брашно што го воведе Македонија.
Европската комисија побара сите страни да се држат до обврските преземени во рамки на Централно-европскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА).
- Ние се стремиме кон појаснување на неодамнешните пријавени мерки и очекуваме сите страни да ги почитуваат своите обврски во рамките на ЦЕФТА – рече портпаролот на Комисијата, Петер Стано.

Сакаш да кажеш дека македонија сама се дупи бидејки косово и лупна ембарго ради 22 тона брашно или 11 000долари?Озбилно веруваш во ова?
..Ако сте вие толку наивни и ги браните бидејки вашиот народ е таму што ти кажам,ова е штетно за вас подеднакво колку и за нас.

Leandro be, i ti dobro svakas i veruvam deka si dovolno pametna da znaes deka ova sto go napisa e totalna glupost. Zboruvas za civilizacija a branis vakva merka. Probaj blokada vo Germanija da vidis kolku e opravdana i zakonska :)
E mila leandra, tokmu ovde stoi problemot. Ne mozes ti da se odnesuvas tuku taka so dvoeni arsini Srbija bila civilizirana a Kosovo e daleku od toa. Koj te trpi so takov aroganten stav ? ti da ides u restoran da trosis 50 evra i konobarot pak da ti prae faci, ke ides pak tamu ili ke baras alternativa ?
Ne insistiraj da ja pokazes situacijava kako demek kosovarite se zavisat od nas i deka sme vo povolna situacija sega, koga vo realnost nikoj od tie transporterite ako imaa moznost sekoj den da pravat po 400-500 evra dnevno, ne bi sedel 72 casa tamu. Fakt e deka sekoj den milioni se gubat i toa od strana na MK. Vo pazar sekogas ke se najde alternativa dali od bosna dali od albanija dali od turcija, samo sto na makedonski firmi ke im ostanat ton proizvodi bez plasman...

Well..that's true <3

Ekonomski interes ? tie transporterite sto sedat sekoj den i blokiraat- znaci veke 3ti den ne se vo rabota - znaci 3ti den ne pravat pari... znaci 3ti den se vo minus - znaci nemaat interes znaci ekspertu....ne si ti vo pozicija mene da mi kazes znacanjeto na ekonomski interes zatoa ...Stick to super mario and spare me from your lame comments...

полека со ова Лајтшоу,детски фрази во сериозна тема......поминати се одамна вакви фрази - не се интересни ама ич повеќе.....за секој случај провери календарот и годината.....

ти мислиш така случајно е блокадата на превозниците,односно дека сакаат ДА НЕ РАБОТАТ и да немаат прилив на сметката :facepalm: навистина трагично и смешно размислување.

ова е држава,со пријава за незаконско однесување и дејности надлежните се обврзани и одговорни да ја дејствуваат по пријавата,арно ама тоа не се случило досега - затоа дечко олади,не си над законот да кажуваш што е а што не како што треба

интересно никој од албанската страна не признава за глупоста на косовската страна да си забодат трн во здрава нога,односно мислат дека МОРА да се игра по нивни правила па какви и да биле,дека ќе се послуша секое нивно барање ко на мали дечиња.

и додека вие изигравате по форуми ТВРД ОРЕВ и си играте со умот бајрам,Косоварите ја плаќаат цената од блокадите.

полека со ова Лајтшоу,детски фрази во сериозна тема......поминати се одамна вакви фрази - не се интересни ама ич повеќе.....за секој случај провери календарот и годината.....
.

Majke mi, boli a ? frazata "ti ne go razbiras znacenjeto na toj zbor" sto bese ? minor lajtshow ? ne ti repliciram vise ne si dosten za moja replika zatoa teraj so mario ...vo seriozna forma

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom