Коронавирусот COVID 19 и дијаспората

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.070
Поени од реакции
22.102
Некој да објасни зашто се враќаат баш во време на пандемија? Нема смисла.
Еве јас ќе ти објаснам... Познавам една куварка во АУС од МКД. Типкава е во години, се нафати да работи во еден одличен АУС ресторант за да си ги плати долговите во мкд и со надеж дека може понатака и да остане во АУС. Во АУС дојде пред скоро 3 месеци, некаде пред католички божиќ. Епидемијата почнува, од минатата недела има ЗАБРАНА за работа на ресторанти и кафичи во АУС. Како резултат на таа мерка окулу 1мил австралици (меѓу кој и она) губат работа. Изборот и е врати се во МКД и биди со семејството или умри овде на улица. Нема социјала ни здраствено пошто не е државјанин, нема плата, нема приходи во една од најскапите земји на светот. Има среќа што ете газдата се погоди на место па и плати карта до истанбул иако не мораше.

Такви се враќаат. Прашање е дали нешто зараборила и ако тоа ќе биде ситно. Ни крива ни должна наеба. Што е најтрагично мислам дека МКД ги затвори границите дур беше во авион кон Истанбул. Којзнае каков шок има преживеано кога и рекле неможе од Истанбул до СК пошто нашиве го затворија аеродромот. Нема БГ пасош за тие што сте толку огорчени од нив.

Јас на пример имав 3 карти (јас и мојве) да се вратиме во МКД на 10ти март, пред ова да буфне во МКД. Пишував на друга тема, план ми беше МКД - КОС да ја гледам ама одкако ја одкажаа па и вирусот одкако се разгори се откажав од скитање па останавме овде... Имам куќа во МКД ама овде ми е покомотно плус повеќе му верувам на системот овде. МКД е во карантин и има полициски час, овде сеуште слободно може да се движиме. Иако има 10 пати повеќе заразени од МКД овде пак има колку толку нормален живот... Сакам да ти доловам дека НИКОЈ со здрав разум не би се вратил баш во време на падемија...
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.874
Поени од реакции
7.740
Воопшто не е така.
Иселувањето е проблем,а начинот на кој некој лингур отишол од својата куќа(дали лаел или не) тоа не е никаков проблем.
Лојалноста кон својата тактковина е главниот проблем.
Печалбарите оделе во странство да донесат нешто во Македонија а иселенициве одат да изнесат од Македонија.
Тоа се две сосема спротивни работи.
Ако си отишол и си станал Американец или Австралијанец гледај си ја таму работата касни една коска повеќе за да ти се исплати нелојалноста и заборави ја Македонија ако барем малку за чест знаеш.
Тоа е како некоја жена се прокурвала и нашла некој побогат спонзор,се развела и ги оставила децата одејќи во подобар живот,и сега се јавува и на поранешниот сопруг кој ги чува децата има образ да му каже нешто.
Ќутете живејте таму и толку.
Тешко глуп пост, да бидам искрен дури сум и изненаден.Зборуваш за лојалнсот, печалбари, американци, австралијанци,... еве да ти кажам една работа, јас пред све сум австралијанец, роден австралијанец да бидам попрецизен ( како што викаш ти кој го знае македонскиот јазик) а граѓанин со 3 црти не ни сакам да бидам. Јас потекнувам од баш таква фамилија за која ти зборуваш, печалбарска која заминала во раните 60ти и се вратила во Македонија, сум останал таму колку што сум можел,повеќе него што требало, луѓето дури ме сметаа за будала што живеев таму со австралиски пасош во џеб, секој неписмен идиот ме прогласуваше за будала кога ќе слушнеа дека имам АУС пасош а живеам таму. Ама ете дојде еден момент ми пукна курот кренав парталите и си заминав а не си заминав како што викаш сум нашол спонзор, финансиите не ми беа проблем, а да не правиме муабет колку луѓе добро ситуирани ја напуштија државата, за тоа ќе треба сам да си го поставиш прашањето зошто ?
И да, кога зборуваш за курвање, не ли ти срам бе вие таму да зборувате за курвање ? За без пари бе се продадовте бе аллоооо, за вазелин се продадовте, ќути барем таа тема не ја отворај.
Пунтер, не си во право. Во Австралија беше, така? Австралија прашува или одбива нивни граѓани да врати ако имаат и друго државјанство? Во Германија никој не праша тие 200.000 што ги вратила Меркел дали имаат и друго државјанство. И САД исто така не те прашува колку други државјанства имаш едноставно те сметаат ко нив и тоа е во ред. Луѓето имаат причина или мака и сакаат да се вратат во Македонија. Државата тоа им го овозможува и е за секоја пофалба поради тоа. Е сега што поединци се однесуваат безобразно тоа е друг проблем и државата не треба и гледам и не одстапува од правилата што од напред ги поставила. Така да. Све ок, само поединци треба да се запрашаат во кој свет живеат. Лични антипатии кон дел од луѓето не е причина да не им се помогне.
очигледно не си го разбрал мојот пост, јас не сум против тоа државата да им помогне, ниту владе тоа го напиша, друг е муабетот, за мене е неразбирливо, како некој кој толку гадно, грозно се изјаснувал према све македонско сега наеднаш да бара да се враќа и бара помош од Македонија, или народски кажано да лижи каде што плукал,... и тоа што го спомна ако добро те разбрав, биле поедници, на жалост не се поединци, масовна бројка беа/се со размислување како што пишав во претходниот пост, па уште како што читаме уште да пребаруваат во каков карантин ќе одат.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
8.792
Поени од реакции
17.151
Не издржав, мора да коментирам ама ќе гледам да се воздржам од дискусии со поединци оти знам дека е само трошење време.

Свесни ли сте вие најпрво каква е оваа ситуација и колку е сериозна?
Дали во ваква ситуација треба да има поделби на било каква основа, а да не зборувам поделби на еден ист народ?

Втора работа, дали вие имате престава што е странство и како е да живееш таму?
Дали знаете како е да си странец некаде, па отиди во Скопје да живееш, во кој сте биле милион пати во животот па ќе бидете "странци" на кои многу полесно ќе им биде во оваа ситуација да се дома во Битола или Берово.

Знаете ли колку Македонски деца кои пристигнаа тука пред месец, два останаа без работа а ако продолжи кризата можеби и ќе останат и други?
Знаете ли како им е на нив?
А најголемиот дел се со македонски пасоши, но заради ваквите мислења можеби ќе се случи и да нема други чартер летови понатаму.

Свесни ли сте вие дека најголемиот дел од тие Македонци кои заминале со бг пасоши, го направиле само од една причина а тоа е економската и не се откажале од македонското затоа што ако било така на прославите ќе вееле други знамиња а не кутлешот.
Ама ајде тоа е друга тема, секој си има свое мислење, но дали сега е време за таква поделба?


На крајот ќе спомнам и една друга работа која не е поврзана со темава и е оф топик ама е добар пример за да размислите што зборувате.
Упорно тврдите дека Македонците со бугарски пасоши се Бугари а не Македонци иако тие самите(барем колку што знам и гледам се ништо помалку Македонци од вас, со ист став кон бугарската политика како и секој нормален човек у РМ, со исклучок на поединци кои не се во странство туку во РМ и на кои вие големи патриоти им дозволувате да ви држат трибини по вашите градови и да се сликаат на вашата најпрометна улица во градот.)

А дали размислувате дека несвесно со ваквите ставови ги зацврстувате ставовите на Бугарија(а и на Бугарите кои се на форумот со таа цел) дека нашите дејци биле Бугари затоа што при секое востание бегале во Бугарија, и таму наоѓале засолниште за тоа денеска да им е еден од фактите дека се Бугари.
А добро знаете дека не е така и верувам дека ги знаете причините поради кои нашите војводи го правеле тоа, немале друг избор, како што денес немаат ни најголемиот дел од Македонците, зошто кај некого дури и бугарскиот пасош е подобар избор од партиска книшка.
 
Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
А зашто би се вратиле тие со бугарски пасош дома, кога тие претежно се вработени и не се од вчера по странство?
Затоа што многумина останаа без работа. Во Македонија ќе живее со 200€ месечно, во Германија ќе плаќа 1000€ само за кирија.
Во заблуда живее дечкото.. гледај и процентите како ги тресе од ракав.. чуј , помалку од 1% биле со МК пасош во Италија и Франција, во Германија 5%.. која ноторна глупост ја истресе и он не е свесен.
Гледам, никој повеќе не бара Бг пасош. Оти македонскиот е на цена во ЕУ.
Инаку точно, бројките се од ракав. Повеќе или помалку, во секој случај македонските пасоши се занемарлив процент во однос на Македонците во ЕУ.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.140
Поени од реакции
15.885
Затоа што многумина останаа без работа. Во Македонија ќе живее со 200€ месечно, во Германија ќе плаќа 1000€ само за кирија.
Гледам, никој повеќе не бара Бг пасош. Оти македонскиот е на цена во ЕУ.
Инаку точно, бројките се од ракав. Повеќе или помалку, во секој случај македонските пасоши се занемарлив процент во однос на Македонците во ЕУ.
У секој момент може да најде нова работа. Барем у Германија.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
ne e toa problem sekoj nas drzavjanin da se vrati vo svojata maticna drzava. Problem e koga toj nas drzavjanin ja napustil nasata drzava kako stranski drzavjanin so stranski pasos posto taka mu bilo polesno a posle koga ke zgusni da saka da se vrati kako nas drzavjanin. Ja gledas tuka razlikata ?
Море, не бистрете политики како баби пред влез! Наши, ваши државјани, вакви онакви! Синдром на ситна душа, ај од некој си плакатолепач да очекувам тоа, ама од тебе?
Секој човек што е роден во Мк е Македонец и има право Македонија да ја нарекува своја земја, штом има кај да се врати, значи има право и да се врати, точка!
 
Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.697
Поени од реакции
20.952
А чекајте малку другари. Од кај сте толку сигурни дека овие шо се враќаат доле се со болварски пасоши?

Зашо јас на пример знам десетина кои во Германија дошле со македонски пасоши преку некоја агенција да учат јазик за после се вработат ко медицински лица. Сеа курсевите поради ситуацијава се прекинуваат и мора дома да се вратат.
Па да не збориме дека има и такви кои дошле пред три месеци у посета на свои роднини и остали.
Cekame nie drugari , duri i ke te pocekame da go procitas uvodniot post. Procitaj go i pisi, moze ?
Автоматски споено мислење:

Pochituvan,
Ne sakav da komentiram poshto makedonckiot ne e moj majchin jazik, nikogas ne sum odel vo makedonsko shkolo, a I ne sum roden vo Makedonija. No po svoja volja nauchiv i da pishuvam 90% makedoncki, a za vasha info zboruvam fluent English, French and German.

Da bidam poednostaven, dete na roditeli koj edniot e roden vo Canada drugiot vo England, deca na macedonski roditeli begalci koj ne po svoja vina morale da si otidat od svoite domovi po volja na nekoj tret, no toa podetalno vo druga prilika i na druga thema.

Jas imam Canadian, British i Macedonian passports, znachi od 2013 dobiv makedoncki pasos , kupiv imot vo Makedonija za koj sekoja godina plakam danok, smetki, etc. iako ne zhiveam vo Makedonija.

Sega da se navratam na tvojot komentar, kazhuvash tie shto plukale po drzhavata, lugeto etc. jas bi rekol toa e nivna domashna kultura, poneseni od stavot eve zaminuvam, neznaejki deka tie sekogash ke bidat foreigners tamu kade shto zaminuvaat, poveketo nemaat tamoshni drzavjanstva neli, nemaat svoj dom tuku plakaat kirija, sega poveketo nemaat rabota zaradi situacijata vo koja site sme na nekoj nachin fu*cked up!

Znachi tie deca, familii shto otishle na pechalba vo drugi drzhavi ne znachi deka otishle po svoja vina, no vie nemate bash nikakvo pravo da gi stavate site makedonci koi se vrakaat vo ist kosh. Eve vo tie tvoi komentari se pronajdov i jas pa morav da napisham dva do tri reda.

Sakam da kazham, jas sekogash sum se osekal makedonec taka i ke ostane no ve molam ne osuduvajte gi tie shto se vratile nazad vo svojata zemja. Vie ne ste sudija i nemate pravo da gi zhigosuvate istite duri i onie koi plukale po nea.
Ubavo sto si go naucil jazikot ama treba da porabots malce i na poentata oti totoalno si gi izmesal brzinite.
Автоматски споено мислење:

Сите нека се вратат, нема проблем. Само нека се изолираат и нека се стрпат 14 денови во државен карантин со платено јадење, пиење и спиење во хотел. Никој не бара од нив да копаат на нивата, само се бара да останат изолирани 14 денови.
Kako be taka site da se vratat so se komplet plateno pokrien od nas fond? Ovie sto zaminale so nas pasos neka se vratat i neka im bidi pokrieno se od nas fond, ne e problem toa, nasi si se tie. Za ovie drugite tuka stanuva zbor. Vekje ako se vratile neka im se naplati karantinot, prevozot i skraja da e lekuvanjeto privatno kako na sekoj stranski drzavjanin. Ako nemaat da si platat, togas ili nivnite rodnini neka im platat ili vo kombe avion i pravec vo nivnata maticna drzava so cij pasos zaminale vo stranstvo. Sepak se nivni drzavjani, zosto i taka oskudnite resusrsi koi gi imame kako republika da gi trosime na nekoj si tamu stranci a nasite da patat.
Автоматски споено мислење:

прекрстете си ја темата во корона и бг пасоши.... ова нема врска со дијаспората.

1. дијаспора е некој што се отселил од мкд. такви во мкд во моментов сигурно не се враќаат поготово не со авиони испратени да ги приберат македонците низ светот. да, има чат пат по некој затекнат во МКД ама тие се токму тоа, затекнати, имале се организирано многу порано па или ја потцениле ситуацијата или не стигнале на време да ПОБЕГНАТ од мкд. треба луд да си да сакаш нешто вакво да те затекне во мкд.

2. инцидентите бар јавните, до сега се од група цигани музичари од БТ што била на турнеа во аустрија па се побунија за криволак и од типкава што живее во мкд (престпоставувам скопје) што со сет памет тргнала на фестивал... како се овие бе дијаспора? старициве од дебар што ги заразија сите биле на печалба или кај децата на гости? цаца е дијаспора? скијачите од банско во штип/струмица/скопје живеат или во париз?

3. тие што се враќаат речиси сите 99% гарант имаат МКД адреса. тие се затекнати во странство, или биле на привремена работа таму - печалбари а не дијаспора.


затоа @Acid или @мкд владе сменете го насловот пошто ова прво е навредливо за дијаспората која реално нема врска со ова што го пишувате овде...
Oti da se smeni naslovot na temata? Ako citase vnimatelno ke videse deka tuka ne stanuva zbor za nasata dijaspora. Zboruvame za tugjata dijaspora koja za pravoto na prestoj, rabota i neznam sto vo stranstvo go koristi pasosot na tugja drzava ciji drzavjani i se. So toj pasos zaminaja, tamu neka si se vratat. Za nasite voopsto ne pravam problem od koja i da bilo pricina da zaminale. Dozlnost e na republikata da se grizi za nasite drzavjani kade i da se, ama za nasite ne za stranskite. Taka da djabe skokas, ocigeldno ili ne si procital ubavo ili ne si sfatil ubavo. Dosega samo @Паланчански i @пунтер ja sfatija cela poenta na muabetot. Site drugi samo skokate bez potreba.
Автоматски споено мислење:

Море, не бистрете политики како баби пред влез! Наши, ваши државјани, вакви онакви! Синдром на ситна душа, ај од некој си плакатолепач да очекувам тоа, ама од тебе?
Секој човек што е роден во Мк е Македонец и има право Македонија да ја нарекува своја земја, штом има кај да се врати, значи има право и да се врати, точка!
Ne ke da e bas taka. Toj istiot covek sam si otisol vo stranska ambasada, pisal se sto znae i umee deka se bugari za da zeme bugarski pasos za da mu ja duvni od tuka kako drzavjanin na taa drzava. Za nego svoja zemja e Bugarija, i taa treba da se grizi za niv kako sto e i red i kako sto ocekuvame nasata drzava da se grizi za nasite drzavjani. Znaci zaminal so nas pasos kako nas drzavjanin,ne samo sto smee tuku i pozelno e nasata drzava da mu pomogne okolu negovoto vrakjanje vo vakvi losi momenti, da go smesti, da mu obezbedi prestoj, lekarska pomos i ste sto mu e potrebno kako na nas drzavjanin koj so nas pasos zaminal vo stranstvo od bilo koja pricina da go napravil toa i se toa na smetka na drzavata. Zaminal so tugj pasos , toj ne e povekje nasa griza tuku e griza na drzavata so cij pasos zaminal.
Автоматски споено мислење:

Не издржав, мора да коментирам ама ќе гледам да се воздржам од дискусии со поединци оти знам дека е само трошење време.

Свесни ли сте вие најпрво каква е оваа ситуација и колку е сериозна?
Дали во ваква ситуација треба да има поделби на било каква основа, а да не зборувам поделби на еден ист народ?

Втора работа, дали вие имате престава што е странство и како е да живееш таму?
Дали знаете како е да си странец некаде, па отиди во Скопје да живееш, во кој сте биле милион пати во животот па ќе бидете "странци" на кои многу полесно ќе им биде во оваа ситуација да се дома во Битола или Берово.

Знаете ли колку Македонски деца кои пристигнаа тука пред месец, два останаа без работа а ако продолжи кризата можеби и ќе останат и други?
Знаете ли како им е на нив?
А најголемиот дел се со македонски пасоши, но заради ваквите мислења можеби ќе се случи и да нема други чартер летови понатаму.

Свесни ли сте вие дека најголемиот дел од тие Македонци кои заминале со бг пасоши, го направиле само од една причина а тоа е економската и не се откажале од македонското затоа што ако било така на прославите ќе вееле други знамиња а не кутлешот.
Ама ајде тоа е друга тема, секој си има свое мислење, но дали сега е време за таква поделба?


На крајот ќе спомнам и една друга работа која не е поврзана со темава и е оф топик ама е добар пример за да размислите што зборувате.
Упорно тврдите дека Македонците со бугарски пасоши се Бугари а не Македонци иако тие самите(барем колку што знам и гледам се ништо помалку Македонци од вас, со ист став кон бугарската политика како и секој нормален човек у РМ, со исклучок на поединци кои не се во странство туку во РМ и на кои вие големи патриоти им дозволувате да ви држат трибини по вашите градови и да се сликаат на вашата најпрометна улица во градот.)

А дали размислувате дека несвесно со ваквите ставови ги зацврстувате ставовите на Бугарија(а и на Бугарите кои се на форумот со таа цел) дека нашите дејци биле Бугари затоа што при секое востание бегале во Бугарија, и таму наоѓале засолниште за тоа денеска да им е еден од фактите дека се Бугари.
А добро знаете дека не е така и верувам дека ги знаете причините поради кои нашите војводи го правеле тоа, немале друг избор, како што денес немаат ни најголемиот дел од Македонците, зошто кај некого дури и бугарскиот пасош е подобар избор од партиска книшка.
Ако успеам до вечер да се воздржам да не коментирам на новава тема за дијаспората и вирусот значи сум созреал барем малку.
I sozrea ili ne sozrea barem malce ?
 
Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.698
Поени од реакции
27.624
може да те замолам да не ме цитираш,да не обраќаш внимание на моите постови?
Тешко изводливо.
Ми се допаѓа иначе одговоров, тоа значи си увидел дека „нема цигари кафе пиво“ не е ужасно.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.294
Поени од реакции
13.156
Тешко изводливо.
Ми се допаѓа иначе одговоров, тоа значи си увидел дека „нема цигари кафе пиво“ не е ужасно.
Кафето цигарите и пивото не се на листата,на 100 најнеопходни производи за живот,која беше објавена од думата.
Автоматски споено мислење:

edit.

ги вклучија и цигарите )))) Screenshot_20200330-181707_Facebook.jpg
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.070
Поени од реакции
22.102
Cekame nie drugari , duri i ke te pocekame da go procitas uvodniot post. Procitaj go i pisi, moze ?
Автоматски споено мислење:


Ubavo sto si go naucil jazikot ama treba da porabots malce i na poentata oti totoalno si gi izmesal brzinite.
Автоматски споено мислење:


Kako be taka site da se vratat so se komplet plateno pokrien od nas fond? Ovie sto zaminale so nas pasos neka se vratat i neka im bidi pokrieno se od nas fond, ne e problem toa, nasi si se tie. Za ovie drugite tuka stanuva zbor. Vekje ako se vratile neka im se naplati karantinot, prevozot i skraja da e lekuvanjeto privatno kako na sekoj stranski drzavjanin. Ako nemaat da si platat, togas ili nivnite rodnini neka im platat ili vo kombe avion i pravec vo nivnata maticna drzava so cij pasos zaminale vo stranstvo. Sepak se nivni drzavjani, zosto i taka oskudnite resusrsi koi gi imame kako republika da gi trosime na nekoj si tamu stranci a nasite da patat.
Автоматски споено мислење:


Oti da se smeni naslovot na temata? Ako citase vnimatelno ke videse deka tuka ne stanuva zbor za nasata dijaspora. Zboruvame za tugjata dijaspora koja za pravoto na prestoj, rabota i neznam sto vo stranstvo go koristi pasosot na tugja drzava ciji drzavjani i se. So toj pasos zaminaja, tamu neka si se vratat. Za nasite voopsto ne pravam problem od koja i da bilo pricina da zaminale. Dozlnost e na republikata da se grizi za nasite drzavjani kade i da se, ama za nasite ne za stranskite. Taka da djabe skokas, ocigeldno ili ne si procital ubavo ili ne si sfatil ubavo. Dosega samo @Паланчански i @пунтер ja sfatija cela poenta na muabetot. Site drugi samo skokate bez potreba.
Автоматски споено мислење:


Ne ke da e bas taka. Toj istiot covek sam si otisol vo stranska ambasada, pisal se sto znae i umee deka se bugari za da zeme bugarski pasos za da mu ja duvni od tuka kako drzavjanin na taa drzava. Za nego svoja zemja e Bugarija, i taa treba da se grizi za niv kako sto e i red i kako sto ocekuvame nasata drzava da se grizi za nasite drzavjani. Znaci zaminal so nas pasos kako nas drzavjanin,ne samo sto smee tuku i pozelno e nasata drzava da mu pomogne okolu negovoto vrakjanje vo vakvi losi momenti, da go smesti, da mu obezbedi prestoj, lekarska pomos i ste sto mu e potrebno kako na nas drzavjanin koj so nas pasos zaminal vo stranstvo od bilo koja pricina da go napravil toa i se toa na smetka na drzavata. Zaminal so tugj pasos , toj ne e povekje nasa griza tuku e griza na drzavata so cij pasos zaminal.
Автоматски споено мислење:



I sozrea ili ne sozrea barem malce ?

vlade, aj ne se pravi pameten ti rekov smeni go naslovot a ne prviot post ili temata. ovaa tema e stavena vo podforum MAKEDONSKA DIJASPORA taka da @Acid ili smenite naslov ili trgnete ja od ovoj podforum.

opsesijata i omrazata kon tie so bg pasosi se granici na rasizam... rasizam kon svojot narod pa sega ti razmisli ubavo.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom