Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не вели дека ќе му прости ако се покае, туку вели дека ќе им прости за помалите гревови, а не и ако сметаат некого за рамен на него еве пак:

4:48 Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostiće manje grijehove od toga kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki.

За потоа во истата сура стих 143 да каже дека сепак го простил обожувањето на друго божество:

4:153 Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokaži nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali
Се читате вие што зборувате ? Не, очигледно сте заслепени од толку многу норкање по истрага на контрадикции во Куранот.
Ако се покаеш и ако сфатиш дека си грешел и дека си му припишувал некој друг равен на Аллах, тогаш ќе ти биде опростено..
Во втората сура се знае за што станува збор, секако дека се покајале и им го опростил тоа.
Ако Христијанин премине во Ислам и се покае, сите гревови ќе му бидат простени.

F

Frankie Yale

Гостин
Се читате вие што зборувате ? Не, очигледно сте заслепени од толку многу норкање по истрага на контрадикции во Куранот.
Ако се покаеш и ако сфатиш дека си грешел и дека си му припишувал некој друг равен на Аллах, тогаш ќе ти биде опростено..
Во втората сура се знае за што станува збор, секако дека се покајале и им го опростил тоа.
Ако Христијанин премине во Ислам и се покае, сите гревови ќе му бидат простени.
Ne e taka, vika pomalite grevovi ke gi prosti no ne i veruvanje vo drug bog.
vo ovaa sura vozviiseniot Allah govori za del od sledbenicite na knigata, koi vistinski veruvaa vo bogai veruvaat vo onaa sto muee objaveno na muhamed.a.s zs vo nivnite knigi pisuvaa za doagaanjeto na muhamedm,a,,s,Allah dz, veli;
Dali priznavas deka spored sura 3-199 odredeni hristijani i evrei ke idat vo rajot i po pojavata na islamot?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ne e taka, vika pomalite grevovi ke gi prosti no ne i veruvanje vo drug bog.
Припишување здруженик на Аллах е најголем и неопростлив грев. Додека пак другите ситните гревови кои ги правиме несвесно ќе ги опрости.

F

Frankie Yale

Гостин
Припишување здруженик на Аллах е најголем и неопростлив грев. Додека пак другите ситните гревови кои ги правиме несвесно ќе ги опрости.
4:153 Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokaži nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali

Ako e neprostliv zosto prostuval vo odredeni slucai? Toa e kontradikcijata vo ovoj slucaj.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400

Ako e neprostliv zosto prostuval vo odredeni slucai? Toa e kontradikcijata vo ovoj slucaj.
Ти викам ако се покаеш нормално дека ќе ти го опрости, значи само ако се покаеш.. Ако не се покаеш и ако продолжиш да му припишуваш здруженик, нормално дека нема да ти биде опростено...
--- надополнето: Jun 8, 2011 7:42 PM ---
Како да ти објаснам за да сфатиш што сакам да ти кажам?

F

Frankie Yale

Гостин
Ти викам ако се покаеш нормално дека ќе ти го опрости, значи само ако се покаеш.. Ако не се покаеш и ако продолжиш да му припишуваш здруженик, нормално дека нема да ти биде опростено...
--- надополнето: Jun 8, 2011 7:42 PM ---
Како да ти објаснам за да сфатиш што сакам да ти кажам?
Ama ne se pokajale, teleto go prifatile i namesto da gi kazni, toj im prostil.

O

Omer el Faruk

Гостин
Контрадикцијата е само во твојата глава и во главите на твоите истомисленици кои се следбеници на најбедната форма која што се појавила кај човештвото и која што однапред е осудена на пропаст, а која се вика, пази ваму: АТЕИЗАМ!

Да не беше дотолку зачаурен во умо, ќе ти беше јасно дека има разлика помеѓу човек кој умрел како политеист и неверник и човек кој го надминал тој стадиум и постанал верник. За едниот гревот е непростлив а за другиот простлив бидејќи се покајал и се откажал од неверството или идолопоклонството.

Пример: Ти Френки си ќафир. И според Исламот си направил непростлив грев, и ако умреш со тој грев го јаде колот на Ахирет. Но, ако увидиш дека таа твоја ќафирска идеологија е толку ништавна што постојано те приближува кон бездната и еден ден искрено се покаеш, Бог е Голем и ќе ти прости. Така и тие што направиле теле за да го обожуваат и покрај јасните докази од Бога дадени, откако се покајале и сфатиле каков грев направиле Бог им простил.

Просто ме чуди како тој ваш "просветлен" атеистички мозок размислува.

V

Vollstandig

Гостин
Ако се покаеш и ако сфатиш дека си грешел и дека си му припишувал некој друг равен на Аллах, тогаш ќе ти биде опростено.
Прво викаш: Дека препишувањето на друг рамен на аллах ќе биде опростено.

А после викаш:

Реши се опростливи се, или не се?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Контрадикцијата е само во твојата глава и во главите на твоите истомисленици кои се следбеници на најбедната форма која што се појавила кај човештвото и која што однапред е осудена на пропаст, а која се вика, пази ваму: АТЕИЗАМ!

Да не беше дотолку зачаурен во умо, ќе ти беше јасно дека има разлика помеѓу човек кој умрел како политеист и неверник и човек кој го надминал тој стадиум и постанал верник. За едниот гревот е непростлив а за другиот простлив бидејќи се покајал и се откажал од неверството или идолопоклонството.

Пример: Ти Френки си ќафир. И според Исламот си направил непростлив грев, и ако умреш со тој грев го јаде колот на Ахирет. Но, ако увидиш дека таа твоја ќафирска идеологија е толку ништавна што постојано те приближува кон бездната и еден ден искрено се покаеш, Бог е Голем и ќе ти прости. Така и тие што направиле теле за да го обожуваат и покрај јасните докази од Бога дадени, откако се покајале и сфатиле каков грев направиле Бог им простил.

Просто ме чуди како тој ваш "просветлен" атеистички мозок размислува.
Френки дали мораше со примери да ти објаснува ? Дали ? Не ми се верува...
--- надополнето: Jun 8, 2011 7:52 PM ---
Прво викаш: Дека препишувањето на друг рамен на аллах ќе биде опростено.

А после викаш:

Реши се опростливи се, или не се?
Сто пати напишав дека ако се покаеш и ако сфатиш дека си припишувал здруженик на Аллах и ако сфатиш дека никој не му е равен ќе биде ти биде опростено.
Но ако продолжиш да му припишуваш здруженик, секако дека не.

F

Frankie Yale

Гостин
Е сега ти ко прво не ја знаеш приказната. Ајде раскажи ја да видиме дали продолжиле да го обожаваат телето ?
Ne e vazno dali potoa prodolzile ili ne, toj trebal da gi kazni koga "kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili" no im prostil.

Uzivaj, za mene kako bivs musliman ima posebno mesto vo pekolot. :giggle:

Inace, zasto ne se obides da ja odgovoris kontradikcijata so nastanokot na svetot, tvoite kolegi probaa no ne uspeaa i gledam del se otkazaa.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Allah ne oprašta da Mu se pridružuje, a oprašta šta je mimo toga, kome hoće. A ko pridruži Allahu - pa doista je izmislio grijeh strašan.(48)
Allah e prostuvaac i somilosen , i prostuva komu saka ,
kogaa citas kuran priatelce citajgo celiot za da ti stanee poojasno ,,
kako sto rekov BOG E PROSTUVAC I SOMILOSEN I PROSTUVA KOGO SAKA , samiotT SIRK PROPISUVANJE (SDRUZENIK NA BOGA) Allah moze da mu go oprosti dokolku onoj iskreno se pokae , napravi tevbe, pokajanie za zivotot, zarem koga si cital kuran kerim ne si go sretnal ovoj kuranski tekst;;;
Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi

ogrije{ili, ne gubite nadu u Allahovu milost,

jer Allah sve grijehe opra{ta!" (I39:53)

megutoaa Allah nema da mu go oprosti na onoj koj napravil sirk, so koj toj covek umre so toj grev , na toj covek nema da mu se prosti oti napravil golem grev propisuvajki mu zdruzenik na boga.
sega tiee jasno priatelce.
Ти го објасни овде вториот случај, кога во куранот се вели дека алах простувал обожавање на друго божество, но првиот е јасен и е чиста контрадикција на ова што го кажа, бидејќи јасно вели дека:
4:48 Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostiće manje grijehove od toga kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki.
Јасно е како ден! Ова тврдење е во контрадикција со второто каде вели дека простува.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ne e vazno dali potoa prodolzile ili ne, toj trebal da gi kazni koga "kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili" no im prostil.
Разбираш ти дека тука е пишано метафорично ?
Тука Аллах сака да ни каже, дека им го опростиле тој грев откако се покајале.
И готово не објаснувам више, дал сфати или не не е више мој проблем. Гудбај амиго.
--- надополнето: Jun 8, 2011 7:56 PM ---
Ништо не сте знаеле и не сте можеле да сфатите! :ROFLMAO:

O

Omer el Faruk

Гостин
Ama ne se pokajale, teleto go prifatile i namesto da gi kazni, toj im prostil.
Дури сега ми е јасно зошто си го напуштил исламот, бидејќи ти никогаш и не си бил муслиман, освен номинален. Опасна работа е човек тапа да ти го толкува Исламот. :) Ај сега земи го Куранот и отвори во сура Ел Араф и почни да читаш од 142 ајет до 154 и ќе увидиш дека твоето инаетење и толкување на Куранот е чиста бласфемија.

П.С. Земи поука од тоа Куранско кажување и покај се .Зошто атеизмот ќе те уништи болан.:)

F

Frankie Yale

Гостин
Дури сега ми е јасно зошто си го напуштил исламот, бидејќи ти никогаш и не си бил муслиман, освен номинален. Опасна работа е човек тапа да ти го толкува Исламот. :) Ај сега земи го Куранот и отвори во сура Ел Араф и почни да читаш од 142 ајет до 154 и ќе увидиш дека твоето инаетење и толкување на Куранот е чиста бласфемија.

П.С. Земи поука од тоа Куранско кажување и покај се .Зошто атеизмот ќе те уништи болан.:)
Tocno e, nikogas ne sum bil golem musliman i milo mi e da ti kazam pravo, zosto da mi ja punea glavata postojano od mali noze ne veruvam deka ke imav intelktualna mok da se otkazam tolku rano, na 14 godini. Poveli objasni ja kontradikcijata so nastanokot na svetot, taa mi e najinteresna.
Земи поука од тоа Куранско кажување и покај се .Зошто атеизмот ќе те уништи болан.
Sega sfakam, ti kako poveketo vernici veruvas od STRAV! Jas sum tuka da ti kazam deka nema potreba da se plasis, baba roga ne postoi.

Kajgana Shop

На врв Bottom