Конструкција на стакларник/стакленик/тврд пластеник

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Има ли било кој знаење или искуство со конструкција или користење на ваков тип структура?
Намеравам да иградам една, и ме интересира правниот аспект(легалноста), конструктивниот аспект(градба, цена, функционалност), како и оддржувањето(чистење, греење, перформанс, издржливост):
Сакам да користам Лексан и дрво, или евнтуално профили.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.294
Поени од реакции
5.572
Има ли било кој знаење или искуство со конструкција или користење на ваков тип структура?
Намеравам да иградам една, и ме интересира правниот аспект(легалноста), конструктивниот аспект(градба, цена, функционалност), како и оддржувањето(чистење, греење, перформанс, издржливост):
Сакам да користам Лексан и дрво, или евнтуално профили.
Ако објектот биде изведен како траен, согласно условите од ДУП и согласно класата на намена на објектот, тогаш процедурата е вообичаена како и за други сличини објекти. Значи: проект, ревизија, одобрение за градење, комуналии...

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Ако објектот биде изведен како траен, согласно условите од ДУП и согласно класата на намена на објектот, тогаш процедурата е вообичаена како и за други сличини објекти. Значи: проект, ревизија, одобрение за градење, комуналии...
Дефинирај „Траен„

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.294
Поени од реакции
5.572
Дефинирај „Траен„
„Траен„-спротивно од „привремен„.
„Траен„-објект ќој ќе биде изведен како трајна цврста градба.
„Привремен„-објект кој ќе биде лоциран и користен одредено време (контејнер, киоск, привремени инсталации и сл...).

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Единствено бетонско би било само оквир/основа за столбови во теорија. Не темел туку како низок приземен ѕид. Рестото би било лексан и дрво/профили.
Де факто шупа.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.283
Поени од реакции
9.975
Единствено бетонско би било само оквир/основа за столбови во теорија. Не темел туку како низок приземен ѕид. Рестото би било лексан и дрво/профили.
Де факто шупа.
Лексанот е 10 евра квадрат негде мислам, прилично скапо.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.294
Поени од реакции
5.572
Де факто шупа.
Намената на еден објект, неговиот габарит и катност, се предодредени со планска документација (извод од ДУП со услови за градање и приклучување кон постојни инсталации), така да преиспитај дали твојата намера за градење на таков и таков објект е согласна со планот, не обратно.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.521
Поени од реакции
3.790
Абе прави и не се замарај, ова не е траен објект, исто како фолија да си акнал во нива, никој не те чепка. Тие згради во национални паркови направија, ти се замараш за легалност на ваква ситница.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Се уште треба механиката на објектот да ја проверам, како и оддржувањето. Мислам дека не би било проблем оти треба да биде релативно мал( 3х3m)

Kajgana Shop

На врв Bottom