Колку солариумот и штети на кожата?

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Незнам колку од вас практикуваат да одат во солариум, но во последно време е станато ептен ИН. Одењето во солариум и дава на кожата убав здрав изглед и боја, јас лично одам од време на време бидејќи несакам да изгледам бледо туку како штотуку вратена од одмор, а и да бидеме искрени во пролет и лето сите светли бои шти се носат поубаво стојат на исончано. Меѓутоа сигурно имате слушнато дека одењето во солариум предизвикувало рак на кожа и проблеми на кожата,па се информирав малку повеќе пред некое време за тоа. Се препорачува да се оди највеќе 50 пати годишно, што отприлика доаѓа еднаш неделно највеќе,и првите неколку третмани да се оди во слаб солариум (има слаб,медиум,турбо и екстра турбо солариум) за да не изгори кожата, и да се користи крема за заштита, а по првите неколку третмани можете да одите и во појак. Доколку се почитуваат правилава и се подразбира сијалиците да менуваат редовно се наведува дека не постојат шанси да се добие рак на кожа, сепак не се наведува дека со ова кожата предвремено старее. Во случај на непочитување на горенаведените правила, производителите на солариумите велат дека неможат да гарантираат за непојавување на болести на кожа, дури и во екстремни случаи рак.
Што мислите вие за ова, дали одите од солариум и колку често го правите тоа и како ја заштитувате својата кожа, или пак сте сосема против одење во солариум,ако да зошто, и дали кога би сакале да добиете бронзена боичка би отишле во солариум или би користеле креми за самопотемнување.

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
odam 2 pati nedelno vo solarium , i tuka e IN .Koristam extra turbo po 20 minuti.Mi se ima samo ednas deseno da izgoram bidejki ne bev dolgo vreme i odednas 20 minuti turbo extra i posle toa na nekoi mesta mi se izlupi kozata... za vreme na ґґpecenjetoґґ ne koristam nikakvi kremi , samo potoa vednas se tusiram ( bidejki kozata mi mirisa na izgoreno a i se potam mnogu ) i se mackam so krema za posle suncanje .Dodeka na primer drugarka mi taa e protiv odma tusiranje po solariumot veli deka dobienata ubava boja se trgala :lud: sto ja ne veruvam vo toa a i ne sum zabelezala na mene :) Poveke ne odam u solarium sve do oktomvri sega leto si se suncam na ezero tuka . Po priroda imam bel ten koj ne pamtam od koga si go nemam videno :) sekogas izgledam ko stotuku dojdena od odmor go sakam toa...
ne veruvam deka moze rak na kozata da se dobie od toa , ali veruvam deka kozata staree taka i toa me zagrizuva

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
Ма не ме интересира колку е солариумот ИН. Мене лично ми е горењето на кожата толку АУТ, што нема шанси у живот да влезам у печка. :nesvest:
И не само ради здравствени причини, тоа е башка. Дури и естетски ми е ептен кич и одвратно да гледам изгорени, набрчкани (а млади) кожи секаде околу мене. Остај шо потемнувањето ја старее кожата, остај шо тоа е очигледно колку што е повеќе потемнета кожата. Ама ептен не можам да сватам какво е тоа задоволство да седиш/стоиш здрвена по пола саат во сандак на висока температура :lud: Мислам, женско сум ама за некои работи стварно не ги сваќам жениве. Па дури и ако е работата за мааааала потемна нијанса од природната - тогаш па уште помалце ми е логично да се мачам секој месец за боја што не се ни приметува од страна. Или баш тоа е фората, никој да не ме примети за да морам ја да се фалам и да кажувам дека сум била на солариум?! (ако е тоа уопште за фалење)
Едно време ми беше интересно да се печам (природно на сонце) коа бев тинејџерка. Сеа ми е станато ептен не-секси па дури и у лето неам навика, убаво ми е коа сум малце само потемнета али не претерано многу. Али континуирано потемнување на кожата со солариуми... не знам, за мене е тоа најголема глупост на која се подложуваат жените без никаков позитивен естетски ефект.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
А инаку schtranga да кожата мириса после со солариум,ама тоа со нетуширањето се препорачува 8саати после солариум да не се тушираш бидејки така се добивала оптималната боја. Јас почнав во последно време да користам млека за самопотемнување, има многу добри од колекцијата на Dove и стварно убаво изгледа плус е хидрантно млеко за тело значи и ја храни кожата.

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
aha znaci tocno bilotoa so netusiranjeto...ke se potrudam sledniot pat da ne se tusiram odma :) kremi za potemnuvanje nemam koristeno , a i nekako strav mi e da probam otkako ednas ja vidov drugarka mi celata sharena crno bela , bela so crni fleki ... ali aj bas ke go probam toj na Dove

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Еднаш внатре у солариум сум бил и никогаш не планирам повеќе да идам.
Подобро цел живот, ваков, бел, без тен, никаков, отколку у тоа чудо пак да се пикнам.

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
StormAngel напиша:
Еднаш внатре у солариум сум бил и никогаш не планирам повеќе да идам.
Подобро цел живот, ваков, бел, без тен, никаков, отколку у тоа чудо пак да се пикнам.
zosto be ? mene bas mi e ubavo , uzivam , si pustam muzice, nekoja aromicka , vodicka da prska da me ladi milina :)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
schtranga напиша:
aha znaci tocno bilotoa so netusiranjeto...ke se potrudam sledniot pat da ne se tusiram odma :) kremi za potemnuvanje nemam koristeno , a i nekako strav mi e da probam otkako ednas ja vidov drugarka mi celata sharena crno bela , bela so crni fleki ... ali aj bas ke go probam toj na Dove
Кремите се добри ако се користи пилинг за тело при туширање,така да кожата треба да е исчистена скроз и да се користи кремата за темнеење,а ако не е исчистена кожата како треба можно е да се познават флеки.
Инаку солариумот е добар ако се користи во граници без претерување!Одам двапати неделно на минимум и по 10 до 15 минути(скоро почнав де).

Lolita

Butterfly Kiss
Член од
16 јануари 2006
Мислења
230
Поени од реакции
10
Сакам и солариум ама не сум била одамна... Некако не ми е по патот. Кремите не се лоши, и јас пробав пред некој ден и делуваат, само треба да се пази, да се остави кремата да се исуши и да се нанесе рамномерно. Сега не е резултатот како од сонцето, ама добра е. Пријателката моја вели дека ако на некои делови од телото излезе како на портокалово дека сокот од лимун помага да се одстрани портокаловиот изглед. Сега колку е точно незнам...

love

The one and only
Член од
2 мај 2006
Мислења
716
Поени од реакции
1
Ne sakam solarium ne samo poradi zdravstvenite efekti,tuku ne mi izgleda ubavo pocrneta koza.Nekako mi izgleda grubo.

Член од
12 март 2006
Мислења
354
Поени од реакции
1
Abe zaebite solariumot. Ojte na plaza :)

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
procitav nekade Jennifer Lopez piela po 5 L dnevno sok od portokal za da ima potemen ten na kozata :icon_eek:

Член од
14 април 2006
Мислења
76
Поени од реакции
0
Solariumot e steten isto kako i sonceto. I toa 50 pati godisno mi e nekako premnogu. Sum razgovarala so kozni lekari za toa i site preporacuvaat da se izbegnuva. E sega mnogu luge koristat i ne dobivaat site rak na koza taka da sto znam, odlukata e individualna.
Jas koristam self-tanning kremi, ne se losi zadovolna sum ama problemot e sto tenot ne trae dolgo, treba da sa stava cesto. I drug problem od tie kremi e mirisot. Koga se nanesuva kremata ima prijaten miris ama posle nekolku saati koga ke pocne da deluva, kozata mirisa.
Isto taka imam primeteno deka tenot poveke trae na teloto otkolku na liceto.

Ne znam dali ovoj problem e so site kremi ili so tie sto jas sum gi koristela.
Ima nekoj da preporaca nekoja dobra?

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Jas koristam dove lotion za potemnuvanje, i za ;ice i dekolte ima maramcinja na nivea koi se mnogu dobri.sprej koristev ednas ama ostava mnogu fleki.

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
_ZlObNiCa напиша:
Jas koristam dove lotion za potemnuvanje
deneska go pobarav na tri mesta i go nemase, isprodaden , sto znaci stvarno e dobar , site go falat ...odvaj cekam denovive da go donesat pa da go isprobam

Kajgana Shop

На врв Bottom