[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Рецептот за оваа недела е

Плескавици од тиквички

Потребни состојки:
- 3 средни тиквици изрендани
- главица исецкан кромид
- 3 јајца
- 200 гр. сирење ситно издробено
- 1 пециво
- сол
- бибер
- вегета
- 1 шоља брашно

Подготовка:
Изренданите тиквици ставете ги во цедалка, посипете ги со сол и оставете ги да се цедат 15 минути. Стиснете ги да се доисцедат и помешајте ги со останатите состојки.
Загрејте малку зејтин во тава и ставајте од смесата со лажица. Пржете ги плескавиците од двете страни додека не се заруменат.

Засукајте ракавите и да видиме слики од зготвеното :vozbud:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.191
Поени од реакции
13.829
пред неколку дена ги правев...само што не ставив прашак за пециво, помалку јајца, рендани пармезан и моцарела...одлични испаднаа! крцкави надвор а меки внатре :)

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Моја препорака за готвачите да не ставате јајца, туку да ги замесите со минерална вода, брашно и малку сода. Ќе пораснат убаво и нема после тоа да ви се стврднат туку кога ќе се оладат дупло поубави ќе бидат, плус така се вегетеријански за тие што не јадат јајца.

На сличен начин и јас ги правам само што не ставам кромид и сирење, туку тиквички, моркови, магданос, масло и ги месам со брашно и минерална вода.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Јас правев по рецепт на CafeDelMar (тенкју) и многу убави ми испаднаа.

Пред тоа имав еден обид - тиквичките не ги оставив да се исцедат и пробав да ги обликувам со раката и ми се распаднаа.:(

Значи битен момент во приказната е смесата да се става со лажица.
Прилог кон тоа може да биде кисела павлака, со малку мајонез, лук и копар. (со копарот внимателно) или само павлака и лукче.

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Ги правев двапати. Првиот пат ја намалив дозата, правев со две тиквички и ги оставив да се цедат 1 саат. Ставав брашно многу затоа шо мислев дека треба со рака да можат да се обликуваат. Ама нема шанси. И мислев дека сум ги утнала, ама секако смесата беше направена па почнав да ги пржам.
Сва среча, испаднаа преубави!!! Значи со две тиквички испаднаа многу плескавици и сите дома успеавме да се најадеме. (y)(y)(y)(y)(y)(y)
Втор пат ги правев сабајлево, ама сега со една тиквичка и не ја оставив да се исцеди убаво и многу водено ми стана, ич не се погодија убави. :(
Еве една сликичка од тие првиот пат шо ги правев. Со шопска салата преубаво одат.

100_9094.JPG

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Страв ми беше дека ќе ми се растураат дека ставав се од прилика, ама ја погодив смесата.
Ги правев со тиквици, компир, кромид, лук, магдонос, зелена пиперка, 2 јајца, малце лебни трошки, пола пакетче прашок за пециво, малку брашно, бибер, вегета и семе од коприва.
2.JPG

3.JPG

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ах анне она пиперчено црвено со лукче лиги ми потекоа ах анне ќе јадеш ќотек :D

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ах анне она пиперчено црвено со лукче лиги ми потекоа ах анне ќе јадеш ќотек :D
И мене жими се :pos: Тие плескавиците му ги фрлам на кокеров, а пиперките ги масакрирам сам :свиркам:

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Ајде турајте слики од плескавиците, ќе ви пишам рецепт кај и да е...:noze:

Kajgana Shop

На врв Bottom