AlternativeF
госпожата од втори
- Член од
- 1 мај 2006
- Мислења
- 4.830
- Поени од реакции
- 7.575
Со оглед на тоа што се Велигденски пости може да ставиме еден рецепт кој е посен, но ако не постите одлично оди и како прилог на месо.
Оваа недела ќе правиме Рататуј. Јадењето е многу едноставно за правење, а многу вкусно.
Изгледа вака:
За да го направите ова јадење потребни ви се (кој не го прочита ова со гласот на Валентин немал детство):
2 главици кромид
2 пиперки
400 грама тиквички
1 голем модар патлиџан (околу 350 г)
5 лажици маслиново масло
3 чешниња лук (ситно исецкани)
400 г конзервирани домати
1 ловоров лист
малку оригано за зачин
сол и бибер (по вкус)
по желба може да додадете и свежи печурки
Исецкајте го кромидот на подебели парчиња. Исецкајте ги пиперките на парчиња од 2-3 цм. Тиквичките и модрите патлиџани исецкајте ги на коцкички од по 2-3 цм.
Прво запржете го кромидот во едно поголемо тавче со капак, потоа додајте го модриот патлиџан, лукот, па пиперката и на крај тиквичките бидејќи им е потребно најмалку време да се запржат.
Откако ќе се потпржи зеленчукот додајте ги иситнетите конзервирани домати. Зачинете со оригано, ловоров лист, сол и бибер.
Поклопете го тавчето и оставете го да се крчка на рингла најмалку четириесетина минути. Зеленчукот треба да биде мек и сочен.
Се служи додека е уште топло.
Bon appetit!
Оваа недела ќе правиме Рататуј. Јадењето е многу едноставно за правење, а многу вкусно.
Изгледа вака:
За да го направите ова јадење потребни ви се (кој не го прочита ова со гласот на Валентин немал детство):
2 главици кромид
2 пиперки
400 грама тиквички
1 голем модар патлиџан (околу 350 г)
5 лажици маслиново масло
3 чешниња лук (ситно исецкани)
400 г конзервирани домати
1 ловоров лист
малку оригано за зачин
сол и бибер (по вкус)
по желба може да додадете и свежи печурки
Исецкајте го кромидот на подебели парчиња. Исецкајте ги пиперките на парчиња од 2-3 цм. Тиквичките и модрите патлиџани исецкајте ги на коцкички од по 2-3 цм.
Прво запржете го кромидот во едно поголемо тавче со капак, потоа додајте го модриот патлиџан, лукот, па пиперката и на крај тиквичките бидејќи им е потребно најмалку време да се запржат.
Откако ќе се потпржи зеленчукот додајте ги иситнетите конзервирани домати. Зачинете со оригано, ловоров лист, сол и бибер.
Поклопете го тавчето и оставете го да се крчка на рингла најмалку четириесетина минути. Зеленчукот треба да биде мек и сочен.
Се служи додека е уште топло.
Bon appetit!