Кариерата и љубовта

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Што кога партнерот повеќе време посветува на кариерата отколку на вас?Вниманието е намалено,вие имате вишок слободно време,он е почесто уморен,што е нормално после цел ден работа,вас ви се шета него му се спие.Како реагирате?Дали долго тоа можете да го поднесете?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Што кога партнерот повеќе време посветува на кариерата отколку на вас?Вниманието е намалено,вие имате вишок слободно време,он е почесто уморен,што е нормално после цел ден работа,вас ви се шета него му се спие.Како реагирате?Дали долго тоа можете да го поднесете?

Или и тебе наеднаш ќе ти се приспие или ќе побараш другари/ки на кои им се шета ако не си за останување дома. Ќе се видите кога ќе биде наспан пошто во спротивно ќе зева, ќе биде лесно раздразлив и практично "неупотреблив". :wink:

Толерирам, али не до степен да прерасне во хронична ненаспаност..

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Двете работи после некое време стануваат обратнопропорционално зависни едни од други.
Немам лично исуство, но познавам екстремни примери, обично притисокот е врз машка страна, иако се почесто и жени се наоѓаат во тумблепоп ситуација.
Сепак, работиш за да можеш на партнерот делумно да му удоволип,,,можеби, не знам?!

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114

Да, и јас мислам дека кариерата може да ја загрози љубовта и односот што го имаат партнерите да не биде на ниво како порано. Се помалку време и се повеќе одалеченост. Зборувам за тоа да еден од нив е стварно посветен на кариерата, а другиот не. И секогаш ќе има недоразбирања како што кажа леандра, на некого ќе му се спие, на некого ќе му се шета. Некој мора да жртвува нешто за да се зачува истата хармонија во врската и да не се гледаат поединечни интереси туку заеднички.

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Може ли љубовта да ни ја уништи кариерата? Сами ли го правиме тоа,ако веќе се случи,или партнерот/ката ни го уништува професионалниот напредок?

Како може партерот/ката да ни ја уништи кариерата? Зошто би го направил/а тоа? Намерно,или несвесно?

А ние? Сме се прашале ли,дали можеби на некој начин,со некоја постапка,му попречуваме во развојот на партнерот/ката?
Јас вака ја гледам,ја сфатив темата:
Ако дојдеме во ситуација да мора да бираме помеѓу љубовта и кариерата,тогаш едното од двете можи да биди уништено.На пример има луѓе што се амбициозни и сакаат да напредуваат,и такви кои се малку повлечени.Ако едниот од партнерите на пример добие (супер) унапредување во друг град/држава,а другиот не сака во никој случај да се пресели,едноставно не сака промени и сл,а се работи за сериозна врска,тогаш и те како ќе дојдиме во дилема,што да одбериме. Ако повеќе сме ориентирани кон љубовта и семејството,тогаш би се жртвувале во име на љубовта.Во тој случај можи да кажиме дека љубовта ни ја уништила кариерата.
Ова беше само еден пример.А сигурно има уште едн куп други слични.

Ми се има нешто слично случено и не можам долго да ја поднесувам таквата ситуација.Се трудам да сфатам дека од работа носи пари,дека таква е работата што мора да работи за празници и слично,ама не ми оди баш најдобро.Ќе трпам некое време и после избувнувам,па работите се менуваат на некое време и после пак по старо и така се вртиме во круг.

Член од
4 јули 2008
Мислења
230
Поени од реакции
9
Може, и тоа како да излезат проблеми и во двете области. Но се има и решение.

Љубовта и кариерата не се споредливи категории според мене.Затоа и јас се сложувам дека една со друга не си пречат,туку се надополнуваат, освен во некои екстремни случаи.

Но,нели мислите дека, ако партнерот/ката ви звони на мобилен 20 пати, додека сте на работа,и ве ремети,тоа ќе повлијае на мислењето за вас, што го имаат колегите? Или, ви се тропне ненајавено, на работа сред состанок,неприкладно облечен/а??? Се напие повеќе од пристојно на некој хепенинг со луѓето со кои соработувате???
Првото-голем проблем(во последно време чест случај), решение разговор со партнерот/ката
Второто-ма и не е многу важно...и тие си имаат свој живот
Третото-во ред е...со строги граници, но да не се претера...

Што кога вие се сомневате, дали навистина е со колегите/колешките на службен ручек, или семинар,или состанок,па вртите често,се појавувате од нигде, на местото на настанот...??? Се однесувате презаштитнички,заљубено,неприкладно за службена атмосфера???
Да сум се однесувала и се однесувале исто така со мене. Многу лоша ситуација. Но тука и друго игра улога...колку ние самите сме предизвикале(ако сме предизвикале нешто)со нашето понашање партнерот да посумња во нас?Во спротивно...присуството на преголема љубомора ке уништи све.

Таквите ситуации можат да влијаат на успехот во кариерата.Влијаат на општото мислење за вас и вашиот партнер,па од тука се носат заклучоци за вас како личност и професионалец.

На тоа мислев,кога ја поставив темата!!!:)

Супер ти е темава, држи вода многу. И барем тие луѓе што се околу мене, ги гледам и приметувам дека дозволуваат кариерата да им ја уништи љубовта(што во тој случај според мене и не им значела многу), но има и такви што ја ставаат љубовта пред се. Не би рекла дека така треба, зашто као што кажа ти тие се две различни работи треба да се надополнуваат, да се постави баланс а не тежина меѓу нив.:coffee:

Izr0d

Била сам дете...=)
Член од
9 мај 2008
Мислења
593
Поени од реакции
29
Љубовта не ја уништува кариерата , туку љубомотара.
Кога еден од партнерите му се посветва на кариерата ,другиот партнер станува љубоморен....си прај лоши "филмчиња" па се се комплицира.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Љубовта не ја уништува кариерата , туку љубомотара.
Кога еден од партнерите му се посветва на кариерата ,другиот партнер станува љубоморен....си прај лоши "филмчиња" па се се комплицира.
Ако кариерата е поважна одреден период од љубовта не е страшно. Се надминува и тој период. Љубомората е неоснована во овој случај. Проблемот е кога кариерата ќе стане параван за шеткање наоколу и кога ќе почнат "деловни состаноци" и "битни зделки" у ниедно време. Во овој случај љубомората е мала шала во споредба со други чувства.
Сакам да кажам дека ретко кој партнер е љубоморен ако другиот гради кариера. Може да е изреволтиран пошто го оставаат сам, но не е љубоморен ради тоа. Љубоморен стануваш тогаш кога знаеш дека на другиот му шета еден орган додека гради кариера.

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..тие две работи...отсекогаш оделе мн тешко...ретко кој бил успешен во двете..или едното или другото..:toe:
..најтрагичното денес е што многуте од луѓето прво ја одбираат кариерата па љубовта...зарем со тоа не праат грешка? *не велам дека љубовта е единственото нешто што не исполнуа ама сепак поголем дел до животот е таа...зарем не се чуствуа секој посигурен кога знае дека покрај себе има некој кој во се и сешто би го подржил..па дури и во кариерата би му помогнал....според мене овој начин е најдобар..
..но сепак зошто да биде пречка партнерот/ка? нема потреба...сеа ако добиеш подбро место во друг град..или одиш да дозавршиш некои студии ван државата или во друг град..нема потреба од раскинување...зарем не треба помеѓу партнерите да постои почит,разбирање и верување меѓусебно...ако го има ова...нема никаква пречка односно партнерот не преставува пречка! :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom