Каков тип на радио емисии и каква содржина ви се допаѓа?

Дали следите радиоемисии?

• да

Гласови: 10 52,6%
  • НЕ

Гласови: 9 47,4%

• Вкупно гласачи
    19
Член од
30 април 2012
Мислења
30
Поени од реакции
15
Не знам колку многу или колку малку кај нас се слуша радио и емисии на радиофрекфенциите. Сакам да ја отворам темава бидејќи јас сум релативно почетник во уредувањето и водењето на радиоемисија на едно мало локално радио, па сакам да споделиме овде мислења кои сигурно би ми користеле при понатамошниот развој на мојава активност.
Лично јас многу ретко слушам радио :D Поточно кога трчам со сигурност слушам Антена 5, кога сум на компјутер секогаш го пуштам ова во кое ја работам емисијата, но ако видам музика која не ми „лепи“ одма го заменувам со you tube :P:P:P Обично сакам искрена да си бидам :D

Кога слушам радиоемисии сакам да е нешто информативно, едукативно, истовремено забавно... Кога има некоја одредена тема и на истата се зборува или доколку има можност за интеракција со слушателите да се дискутира целата емисија... Музиката исто така сакам да ми биде погодена, а за мене тоа подразбира некоја смирувачка, релаксирачка мелодија, која нема потреба да е некој „хит“.
Ве очекувам, секое добро! :coffee:

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
На времето додека беше жива Радица Величковиќ и го водеше Радио Равел скоро редовно ги слушав радио емисиите (репер за професионален водител) исто така добри беа емисиите на Елена Сетинова на истото радио

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Кога живеев во Македонија, најслушано беше едно локално радио коешто исполнуваше музички желби испратени по смс. Музиката беше Славица Чуктареш и компанија:facepalm:, а пораките беа во стилот: „Софи ја вика Маги на кафе и го поздравува својот сакан“.

Верувам дека твојата нема да е од таков тип.
Треба да тргнеш од :
1. што знаеш да презентираш најдобро (кои теми ти лежат и што можеш да интерпретираш најдобро?
2. кому е наменета емисијата?

1. Не можеш да бидеш интересна ако зборуваш за политика, а ако тоа ич не те интересира.
Многу одамна испробував еден мп3/плеер и случајно фатив Радио „Слободна Европа“. Муабетот беше за штрајкот на некои работници во Чешка (значи за мене тотално неважно), ама беше многу интересно интерпретирано.

2. Претпоставувам дека емисијата ќе е наменета за сите, ама верувај дека пензионерите многу повеќе ги занима временската прогноза и украдената шахта во некој сокак, отколку гратис карти за концертот на ЗАз.

Кога бев во Македонија, најмногу сакав да ја слушам емисијата на ноќната програма на Радио Скопје којашто ја водеше Наташа Тодоровска. Таа беше единствена и по темите и по музиката.
Сакам и радио драми и воопшто муабет во емисиите.
Ме нервираат станици кои само пуштаат музика и известуваат каква е временската прогноза, па на секои 10 минути има хит.

Поздрав
:pipi:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Сакам многу муабет, зборување, помалку читање од интернет "интересни факти", повеќе сакам интересен муабет, од 7-8,30 кога слушам го слушам Тик Так на радио 2, покасно Петар за Појадок и Пауза на Метроплис, порано пред да се се вмровизира го слушав и Викса, интересен беше. Знае муабет да напрај.

Член од
30 јануари 2011
Мислења
1.264
Поени од реакции
1.079
Може да ми кажиш сега на кое радио ја емитуваат? :)
Беше порано на Сити радио, мислам дека може да се пофали со најголема слушаност. Емисијата беше од 00:00 до 02:00 по полноќ во Понеделник и Вторник, но веќе не се емитува подолго време. Минатата година имаше обид за повторно враќање ама не беше тоа тоа и се откажаа. Прочепкај низ интернетов, сигурно има остатоци да слушнеш, ма да мислам дека не ти е тоа замислата за таква емисија. :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Кога работам највеќе слушам радио емисии значи претежно сабјле/поручек. Претежно сум закачен на Сити, Антена и Метрополис. Емисиите се од тип на читање на актуелни информации и магазини, чисто за пуштање на мозок на пасење.

Фејворит ми беше со Елена Стојаноска - нарачавте будење, ама последно време ја нема други ја водат емисијата.

Други топ емиси:
- кажи да во 2 - Сити радио
- Петар за појадок и пауза - Метрополис

Член од
30 април 2012
Мислења
30
Поени од реакции
15
Кога живеев во Македонија, најслушано беше едно локално радио коешто исполнуваше музички желби испратени по смс. Музиката беше Славица Чуктареш и компанија:facepalm:, а пораките беа во стилот: „Софи ја вика Маги на кафе и го поздравува својот сакан“.

Верувам дека твојата нема да е од таков тип.
Треба да тргнеш од :
1. што знаеш да презентираш најдобро (кои теми ти лежат и што можеш да интерпретираш најдобро?
2. кому е наменета емисијата?

1. Не можеш да бидеш интересна ако зборуваш за политика, а ако тоа ич не те интересира.
Многу одамна испробував еден мп3/плеер и случајно фатив Радио „Слободна Европа“. Муабетот беше за штрајкот на некои работници во Чешка (значи за мене тотално неважно), ама беше многу интересно интерпретирано.

2. Претпоставувам дека емисијата ќе е наменета за сите, ама верувај дека пензионерите многу повеќе ги занима временската прогноза и украдената шахта во некој сокак, отколку гратис карти за концертот на ЗАз.

Кога бев во Македонија, најмногу сакав да ја слушам емисијата на ноќната програма на Радио Скопје којашто ја водеше Наташа Тодоровска. Таа беше единствена и по темите и по музиката.
Сакам и радио драми и воопшто муабет во емисиите.
Ме нервираат станици кои само пуштаат музика и известуваат каква е временската прогноза, па на секои 10 минути има хит.

Поздрав
:pipi:
Не.. дефинитивно не е славица чуктераш.. и компанијата :D :D

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Не знам колку многу или колку малку кај нас се слуша радио и емисии на радиофрекфенциите. Сакам да ја отворам темава бидејќи јас сум релативно почетник во уредувањето и водењето на радиоемисија на едно мало локално радио, па сакам да споделиме овде мислења кои сигурно би ми користеле при понатамошниот развој на мојава активност.
Лично јас многу ретко слушам радио :D Поточно кога трчам со сигурност слушам Антена 5, кога сум на компјутер секогаш го пуштам ова во кое ја работам емисијата, но ако видам музика која не ми „лепи“ одма го заменувам со you tube :P:P:P Обично сакам искрена да си бидам :D

Кога слушам радиоемисии сакам да е нешто информативно, едукативно, истовремено забавно... Кога има некоја одредена тема и на истата се зборува или доколку има можност за интеракција со слушателите да се дискутира целата емисија... Музиката исто така сакам да ми биде погодена, а за мене тоа подразбира некоја смирувачка, релаксирачка мелодија, која нема потреба да е некој „хит“.
Ве очекувам, секое добро! :coffee:

Во постот ти болдирав четири работи, сега ќе ти ги елаборирам една по една сите мои поенти:

Првиот болд: За да направиш добра емисија/шоу треба ЦЕЛО време да слушаш радио за да знаеш што нудат другите, да ја увидиш дупката во понудата и истата да ја пополниш со што ќе си стекнеш слушаност. Ако и ги ми ги читаш „занимливостите“ кои самиот си ги прочитав утринава, осудена си на пропаст!

Вториот болд: Бараш три во едно, а тоа не постои. Овдека тргаш од претпоствака дека ќе ги задоволиш сите демографски групи ( некој пред мене искоментира дека емисијата ќе биде за сите слушатели?(!!)) Не постои модел/рецепт кажи го како сакаш кој ке успее да ги задржи сите слушатели. Ова ти го кажувам од Маркетиншка гледна точка. Она што ке и се види интересно на Цеце од 2-1 од Корчагин нема да и биде интересно на секретарката во ЈП која те слуша на работа, а уште помалце ќе и биде интересно на баба Цвета која си го полева цвеќињата. Најди си целна група и таргетирај ја само неа!!
За жал, ова никој од нашите медиуми не го свати, па затоа радио станиците ни е каша попара, со исклучок на Лајф радио кое се оддели и таргетира љубители на рокот, и Џез ФМ. Си имаат своја таргет група и ја работат само нејзе!!

Третиот болд: Тука си ви право. Радиото во МК беше такво на времето, ама оној филм да се тера само со музика и да се „читаат занимливосто од интернет„ го избрка слушателот.

Четвртиот болд. Ако ти сакаш грав, тоа значи дека сите сакаат грав? Не е точно нели?
Зошто тргаш од претпоствка дека музиката која ќе ти се допадне тебе ќе им се допадне и на другите? Ти ја правиш емисијата за слушателите.. а не за себе. Ако сакаш да си слушаш музика, и самата рече - пушти youtube.

Ова за жал исто така е грешка, па многу често низ етерот може да се слушнат бљувотини кои нокните ДЏ-и (посебно на Антена и Сити) сакаат ни ги сервираат од проста причина - им се допаѓаат.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
Сакам многу муабет, специфичен забавен стил на зборување, инвентивност, помалку читање од интернет "интересни факти", повеќе сакам интересен муабет, од 7-8,30 кога слушам го слушам Тик Так на радио 2 ... сакам забавни емисии, со повеќе хумор ... кога слушам од 10-12 слушам Охриде не бери гајле на Супер радио

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
Радиото во МК беше такво на времето, ама оној филм да се тера само со музика и да се „читаат занимливосто од интернет„ го избрка слушателот. Ова сеуште се прави ...

П.С. Петер, повторно нема проблем со идентитетот :)

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Радиото во МК беше такво на времето, ама оној филм да се тера само со музика и да се „читаат занимливосто од интернет„ го избрка слушателот. Ова сеуште се прави ...

П.С. Петер, повторно нема проблем со идентитетот :)

Lol
jok. Sabajle go slusav Radio 2. Definitivno porazlicno od bilo sto drugo...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2 Beta-5

Член од
30 април 2012
Мислења
30
Поени од реакции
15
Мислам дека имаме недостаток на радиоемисии во етерот... Мене воопшто не ми се допаѓа тоа што кога ќе пуштам на една радиостаница има музика, ќе пуштам на друга-повторно музика, па на трета, четврта.. и само музика и тук таму пропагандниот звук за нивната радиостаница. На пример на антена најчесто се слуша познатото “антеееена 5“ придружено со некој џингл, а емисии многу малку... Сите имаат по некоја утринска емисија а преку ден многу ретко да слушниш зборување, а за навечер... речиси и воопшто со исклучоци...... Мислам дека ова е недостаток во македонскиот етер и мислам дека треба да се настојува на повеќе типови и почесто да има радиоемисии!! :):):)
--- надополнето: 5 мај 2012 во 08:23 ---
Мислам дека имаме недостаток на радиоемисии во етерот... Мене воопшто не ми се допаѓа тоа што кога ќе пуштам на една радиостаница има музика, ќе пуштам на друга-повторно музика, па на трета, четврта.. и само музика и тук таму пропагандниот звук за нивната радиостаница. На пример на антена најчесто се слуша познатото “антеееена 5“ придружено со некој џингл, а емисии многу малку... Сите имаат по некоја утринска емисија а преку ден многу ретко да слушниш зборување, а за навечер... речиси и воопшто со исклучоци...... Мислам дека ова е недостаток во македонскиот етер и мислам дека треба да се настојува на повеќе типови и почесто да има радиоемисии!! :):):)
--- надополнето: 5 мај 2012 во 08:24 ---

Член од
25 октомври 2010
Мислења
738
Поени од реакции
705
Па според мене сакам да слушам емисии каде ке бидат вклучени и слушателите, приме ко стадион на канал 77, на времето идеше директно во срце со Тони Михајловски..Пример секој емисија една тема но без тоа лигави пораки и без музички желби .

Kajgana Shop

На врв Bottom