Какви се кадрите на албанските партии. СРАМОТА!!!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Економистот стана лекар[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Имер Селмани, кандидат за министер за здравство, пред три месеци кога пријави кандидатура за пратеник беше економист, сега тврди дека дипломирал на Медицинскиот факултет во Скопје[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Имер Селмани, кандидатот за министер за здравство и вицепремиер за Рамковниот договор во новата влада на Никола Груевски, до пред три месеци се претставуваше како економист, а сега веќе стана лекар.
Градоначалникот на скопската општина Сарај и заменик на градоначалникот на Скопје Трифун Костовски, Имер Селмани, кога во јуни ја поднесе својата кандидатура за пратеник од листата на ДПА во својата биографија, која се уште стои на партискиот веб сајт, напишал дека е економист.
Сега само после три месеци, кога стана кандидат за министер во новата влада, тврди дека има завршено Медицински факултет на Универзитетот "Свети Кирил и Методиј" во Скопје. Овој податок може да се види во предлогот на мандатарот Груевски за состав на новата влада, кој е поднесен во Собранието на Македонија.
Селмани веќе два дена е недостапен за нашиот весник да објасни дали различните податоци во неговата биографија во врска со завршеното образование се грешка или пак дека ќе биде единствениот министер во новата влада со два завршени факултета. Неговите соработници во Општина Сарај тврдат дека нивниот градоначалник постојано е зафатен по состаноци.
По објавувањето на партиските листи за пратеници за парламентарните избори од страна на Државната изборна комисија, ВЕСТ сакаше да ги потврди наводите изнесени во биографиите во врска со завршеното образование за неколку кандидати на ДПА, меѓу кои беше и Селмани, но портпаролот на партијата Имер Алиу не сакаше да каже каде и кога дипломирале тие. Кратко ни изјави дека новинарите сами треба да копаат и да ги најдат информациите.
Имер Селмани пред да влезе во политиката се занимаваше со бизнис. Неговата фирма беше генерален претставник на Кастрол во Македонија, БП и Бош автоделови. Во 2001 за прв пат беше избран за градоначалник на Сарај, а во 2004 се реизбира на истата функција. Г.Т.
[/FONT]
Еве какви се кадрите на коалиционерите на ВМРО-ДПМНЕ.

Член од
28 јуни 2006
Мислења
403
Поени од реакции
0
Донекаде е така,но јас сепак би им дал малку кураж да сработат многу повеќе од нивните колеги од дуи.
Наизглед има конфузни информации околу нивното образование и доста контрадикторни информации деновиве излегоа од новинарските пера па би требало некоја информација да дадат од нивниот штаб оти како тргнала работава со лаги и премолчување на вистината никаде не одиме.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
bacilo напиша:
Донекаде е така,но јас сепак би им дал малку кураж да сработат многу повеќе од нивните колеги од дуи.
Наизглед има конфузни информации околу нивното образование и доста контрадикторни информации деновиве излегоа од новинарските пера па би требало некоја информација да дадат од нивниот штаб оти како тргнала работава со лаги и премолчување на вистината никаде не одиме.
Fer mislenje. Da se nadovrzam, ne znam kakvo obrazovanie ima zavrsheno tipov, no edno znam, Opshtina Saraj e opshtina so najgolem napredok vo poslednite 4 godini otkako ovoj chovek e izbran na taa pozicija. Patishtata gi sredi, stariot park vo Saraj go osvetli, sega mozhe sigurno da se ide na piknik, isto taka stariot hotel vo Saraj go iznajmi na NYC. Shkoloto go renovirase, napravi i mini trgovski centar. Shto kje napravi vo zdravstvoto doprva kje vidime. Dali kje prodolzhi po isti stapki? Bi sakal. A mislam deka kje ima izmeni. Deka ne veruvam e covek koj kje "drpne" nekoj denar na strana i kje go ukrade budzetot na zdravstvoto, deka barem ako nishto drugo, tipot si ima svoi pari. Ne znam, stvarno, kje vidime so tek na vreme. Ako se pokaze vo zdravstvoto kako shto se pokaza vo opshtinata, ama ic k*r ne mi cue kakvo obrazovanie ima tipov

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Кој знае може утре ќе каже и дека завршил книжевност...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Денес сум правник, а утре ке станам нуклеарен физичар...

Член од
28 јуни 2006
Мислења
403
Поени од реакции
0
Било како било,rymz кажа дека човеков има некои резултати зад себе,па да се надеваме дека ке го подобри здравствово,кое морам да признаам а и ке се сложите со мене,дека,во моментов ни е компактабилно со она на ерменија и зимбавбе.

Член од
10 август 2006
Мислења
178
Поени од реакции
2
c c c c kaj ke podobri zdravstvo ekonomist????kaj u svet stanue ekonomist minister za zdravstvo.kaj nas i pravnici stanuvaat mninistri za odbrana,od kaj kje znae toj so e najbolje za nase zdravstvo ili vojska ccccc.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Nitu kandidatite na VMRO-DPMNE ne se nishto podobri.Mile Janakieski ima zavrsheno sredno ucilishte i nekoja privatna ckolija vo Grcija kade shto i sam ne znae shto zavrshil pa ke bide minister za soobrakaj.Od soobrajkaj ima "golemo" iskustvo zatoa shto gi broeshe nekolkute slupani BMV shto negoviot tatko gi kupuvashe spored terkot "najnov model prv vo Makedonija" za vreme dodeka beshe direktor vo Proleter Prilep vo vremeto na SDSM koga gi "tamanea" predprijatijata so Branko&Co_Od platniot-soobrakaj ima navistina golemo iskustvo koga gi fatija so tatkomu kako iznesuvaat nekolku milioni marki na granica so Grcija dodeka rabotnicite na Proleter i den denes nemaat zemeno plata.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ROBOCOP напиша:
c c c c kaj ke podobri zdravstvo ekonomist????kaj u svet stanue ekonomist minister za zdravstvo.kaj nas i pravnici stanuvaat mninistri za odbrana,od kaj kje znae toj so e najbolje za nase zdravstvo ili vojska ccccc.
Ako e dobar ekonomist, mozhe da go podobri zdravstvoto, kje ti poevtini. Kje manipulira parite na takov nacin da pravilno gi iskoristi, so toa shto fondot za zdravstvo kje mozhe da gi finansira stranskite operacii, a ne da gledam 10 razlicni oglasi na televizija za 14 godishni deca koi nemaat pari da se opreriraat. Vo sekoj slucaj, i zemjodelec ako mozhe da popravi neshto, bujrum, neka se pokaze. Nie kako narod od toa nema shto da zagubime. Samo da dobieme. I samite znaeme deka ne mora obrazovanieto da bide kako znak na toa kolku eden covek e sposoben.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Mozebi obrazovanieto ne e tolku "merodaven" kriterium no sepak treba da se ima vo predvid,shto povisoko obrazovanie toa tolku podobar "expert".Makedonija 16 godini probuva i jas mislam deka e dosta probuvanje kolku "stapa" moze da izdrzi narodot.Sekoja vlada dosega mava po grbot na narodot a spored kadrovskite reshenija na novata vlada najverojatno e deka i ovojpat ke bide taka.Gvujo odbra mladi "debilni" kadri na koj tatkovcite im zavrshija ucilishta po "beliot svet" dodeka toj samiot edvaj zavrshi ekonomski vo Prilep blagodarenie na nekolku lokalni moknici od toa vreme cii deca denes gi stavi kako ministri vo vlada.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Донекаде се согласувам со дискутантот над мене, rymz, но сепак мислам дека министерот треба да биде човек од фелата, а оние од подолните ешалони може и да не се.
Од поодамна размислував во областа на здравството и образованието, директорите на болниците и училиштата да бидат менаџери, оти тоа е всушност менаџерска работа која и нема баш допирни точки со дејноста која ја извршува самата установа (болница, училиште..) Исто и со фондовите на пр. да биде. Менаџери - економисти, кои ке гледаат да го максимизираат профитот и оптимално да ги користат ресурсите.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Струмикс напиша:
Донекаде се согласувам со дискутантот над мене, rymz, но сепак мислам дека министерот треба да биде човек од фелата, а оние од подолните ешалони може и да не се.
Од поодамна размислував во областа на здравството и образованието, директорите на болниците и училиштата да бидат менаџери, оти тоа е всушност менаџерска работа која и нема баш допирни точки со дејноста која ја извршува самата установа (болница, училиште..) Исто и со фондовите на пр. да биде. Менаџери - економисти, кои ке гледаат да го максимизираат профитот и оптимално да ги користат ресурсите.
Neka kaze nekoj direktor deka operiral dodeka bil na funkcija, ja kapa kje mu simnuvam. Povekjeto direktori samo gledaat kako da drpnat pari, da ostavat neshto na strana za niv, i sto povekje prijateli i rodnini da zaposli. Pricinata zashto go branam gradoncalnikot na saraj e ne deka e albanec, tuku poradi faktot shto e fenomenalen menadzer, ima pari, nema potreba da krade, decata negovi sigurno nema da gi zaposli tamu, shto ostava prostor za zaposluvanje na soodvetni lugje. Toa e sepak moe mislenje, ne deka sum 100% siguren deka toa kje se sluci, vremeto kje pokaze. A za toa deka teba da se ima shkolo, ich ne se soglasuvam, deka ete vi go Bil Gates, k*r sho ima zavrsheno shkolo, Einstein isto taka, Shakespeare, itn itn. ama aj, da ne dolzham mnogu.

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Па да, тие се универзални интелектуалци...Еве како релче еден поранешен дискутант,
Patishtata gi sredi, stariot park vo Saraj go osvetli, sega mozhe sigurno da se ide na piknik,(КАКО ЗА КОГО, ЗАВИСНО ОД НАЦИОНАЉНОСТА)
isto taka stariot hotel vo Saraj go iznajmi na NYC. Shkoloto go renovirase, napravi i mini trgovski centar. Shto kje napravi vo zdravstvoto doprva kje vidime.(ДЕКА ПРАВИ СЕ ШТО Е ВО НЕГОВА СИЛА ДА ГО КОМПЛЕТИРА ЕТНИЧКОТО ЧИСТЕЊЕ НА НЕ-ШЌИПИТАРИТЕ, ВЕЌЕ ЗНАЕМЕ, ТАКА ЛИ?)
И така, од универзален интелектуалец, ке се претвори, по истата, нели, логика, во универзален министер! Тој може да води било кој ресор! Еве сега здравство, утре може да стане и премиер!
По рамковниот договор, се разбира!
Good luck!!

SilentOne

Молчењето е злато
Член од
14 август 2006
Мислења
16
Поени од реакции
0
Како вработен во здравството, поточно во министерството за здравство, се чувствувам повикан да искоментирам нешто во врска со оваа тема.

И веднаш да кажам дека ниту имам намера да бранам или напаѓам некого, ниту сум од некоја партија - сакам само да искажам неколку факти за човеков кој наскоро ќе стане министер за здравство.

Како прво, во врска со неговото образование, од многу сигурни извори знам дека Имер Селмани по завршувањето во гимназијата Никола Карев, каде бил првенец на генерација - не само што има завршено медицински факултет во Скопје, туку бил и еден од најдобрите студенти со највисок просек.

Но, исто така факт е дека по завршувањето на образованието, нема работено ниту еден ден во здравството, напротив, решава да му се посвети на бизнисот каде што очигледно многу успешно му оди. Разбрав дека неговата фирма ја поседува лиценцата за моторните масла Shell и има неколку бензиски пумпи ако не се лажам.

Како второ, целосно ја подржувам идејата за министер да се постави економист (менаџер) а не класичен доктор. Нормално дека пожелно е тој што ќе биде министер да има познавања од тоа како функционира здравствениот систем меѓутоа воопшто не му се потребни медицински познавања. Според мене местото на докторите е во болниците, операционите сали а не во некој кабинет каде цел ден само потпишуваат некои документи и се расправаат со буџети.

За крај само да кажам дека овој човек беше посочен како еден од најдобрите кадри што ги има партијата на Џафери и мислам дека треба да му се даде фер шанса а не одма да се напаѓа и компромитира од страна на некои новинари.

Затоа сметам дека веднаш треба да се смени насловот на оваа тема бидејќи конкретно овој кадар на албанските партии воопшто не е срамен, напротив.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
SilentOne напиша:
Како вработен во здравството, поточно во министерството за здравство, се чувствувам повикан да искоментирам нешто во врска со оваа тема.

И веднаш да кажам дека ниту имам намера да бранам или напаѓам некого, ниту сум од некоја партија - сакам само да искажам неколку факти за човеков кој наскоро ќе стане министер за здравство.

Како прво, во врска со неговото образование, од многу сигурни извори знам дека Имер Селмани по завршувањето во гимназијата Никола Карев, каде бил првенец на генерација - не само што има завршено медицински факултет во Скопје, туку бил и еден од најдобрите студенти со највисок просек.

Но, исто така факт е дека по завршувањето на образованието, нема работено ниту еден ден во здравството, напротив, решава да му се посвети на бизнисот каде што очигледно многу успешно му оди. Разбрав дека неговата фирма ја поседува лиценцата за моторните масла Shell и има неколку бензиски пумпи ако не се лажам.

Како второ, целосно ја подржувам идејата за министер да се постави економист (менаџер) а не класичен доктор. Нормално дека пожелно е тој што ќе биде министер да има познавања од тоа како функционира здравствениот систем меѓутоа воопшто не му се потребни медицински познавања. Според мене местото на докторите е во болниците, операционите сали а не во некој кабинет каде цел ден само потпишуваат некои документи и се расправаат со буџети.

За крај само да кажам дека овој човек беше посочен како еден од најдобрите кадри што ги има партијата на Џафери и мислам дека треба да му се даде фер шанса а не одма да се напаѓа и компромитира од страна на некои новинари.

Затоа сметам дека веднаш треба да се смени насловот на оваа тема бидејќи конкретно овој кадар на албанските партии воопшто не е срамен, напротив.
Potpolno se soglasuvam so celiot post

Kajgana Shop

На врв Bottom