Каде се иселивте и како?

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.170
Поени од реакции
13.780
Мене последниве неколку пати ми беше досадно... 2-3 недели ми се сега доста, порано со месеци останував.
2-3 недели?!?! Јас одам на 10 дена кога го имам фестивалот инљче 2-3 дена и сакам назад дома :)

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820
Мене последниве неколку пати ми беше досадно... 2-3 недели ми се сега доста, порано со месеци останував.
Не е толку до местото, колку што е до луѓето. Се тоа што го праиш таму, можеш и во Скопје да го праиш, али ако ги немаш правите луѓе до тебе џабе е се. И затоа се кажува среќата е состојба на умот, не на локацијата.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
2-3 недели?!?! Јас одам на 10 дена кога го имам фестивалот инљче 2-3 дена и сакам назад дома :)
2-3 дена мене ми е патот нагоре надоле... 2-3 недели ми се ок да се видам со сите, ти си пак многу поблиску ако сакаш можеш почесто.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.170
Поени од реакции
13.780
2-3 дена мене ми е патот нагоре надоле... 2-3 недели ми се ок да се видам со сите, ти си пак многу поблиску ако сакаш можеш почесто.
Да да, не рљзмислив за тоа :)

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.400
Поени од реакции
16.631
Ова претпоставувам во помали места, бидејќи во градови од типот на Минхен и Франкфурт имам поинакво сеќавање.
Не знам Франкфурт, ама Минхен зимно време после 18:00 навечер само трамваи, автобуси и доставувачи по улица ќе најдеш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Не е толку до местото, колку што е до луѓето. Се тоа што го праиш таму, можеш и во Скопје да го праиш, али ако ги немаш правите луѓе до тебе џабе е се. И затоа се кажува среќата е состојба на умот, не на локацијата.

па се нема да може да правам (пример концерти и ред други работи што ги нуди многу поголем град) али да углавно се слагам... да живеам во ск знам дека и таму ќе ми е топ после одреден период кога ќе се адаптирам на локалниот начин на живеење. друштвото претежно али и местото диктираат како да се живее. во ск на пример кафана/кафич е да речеме социјализација, во аус имаш повеќе опции, во азија на пример тоа често се прави во КТВ каде идат да пеат што за нас белците е тотално несфатливо...

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Колку време си надвор?
мене искрено ми е напнато во мк кога се враќам.
potpishuvam za ova. generalno si idam na nedela do dve max, sega od x prichini ostanav povekje od mesec, i premnogu e, sredinata ti vlijae.
go pravevme muabetot, ama se pomalku ima dobri prichini za ostanuvanje podolgo.
dve nedeli maksimum, se posle toa e zamaranje.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Не знам Франкфурт, ама Минхен зимно време после 18:00 навечер само трамваи, автобуси и доставувачи по улица ќе најдеш.
Од последен пат кога шетав низ гер - франкфурт, берлин, хамбург, келн и лајпциг ми беа ок... другите големи градови или тотално промашив каде да се движам или стварно слабо ноќен живот.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
А за каква дружба и муабет во Македонија праиме муабет?

Идење на бесцелно кафе во досадните и све едни исти кафичи, праење бош муабет и зјапање у телефон?
За идење у кафана кај што ќе пиеш, ќе јадеш скара и ќе ги праиш истите бош муабети и пак ќе зјапаш у телефон?
За идење у диско да гледаш пренашмркани тинејџери и разголестрени девојчиња без памет, со тоа сељачката музика што е актуелна и да пазиш да не погледнеш погрешно некој нашмрканко па не дај боже да изедеш флаша у стомак или нож.

Апсолутно ништо интересно нема у Македонија, ова погоре е 90% од секојдневиоето на еден просечен северно македонец.

Лесно е да дојдеш од странство да се испукаш тука еден месец со другарите и со шемите што сте ги праеле порано, да се пијанчиш по кафани, викенд два у Охрид, натака навака, ќе ги прочастиш хиенчињата околу тебе и ќе си се вратиш Горе и си викаш еххххх Македонијо слободо, птицо распеана, цвету расцутен, сонце мое сјајно, античко.
Мрш бе :icon_mrgr:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547

Идење на бесцелно кафе во досадните и све едни исти кафичи, праење бош муабет и зјапање у телефон?
За идење у кафана кај што ќе пиеш, ќе јадеш скара и ќе ги праиш истите бош муабети и пак ќе зјапаш у телефон?
За идење у диско да гледаш пренашмркани тинејџери и разголестрени девојчиња без памет, со тоа сељачката музика што е актуелна и да пазиш да не погледнеш погрешно некој нашмрканко па не дај боже да изедеш флаша у стомак или нож.

Апсолутно ништо интересно нема у Македонија, ова погоре е 90% од секојдневиоето на еден просечен северно македонец.

Лесно е да дојдеш од странство да се испукаш тука еден месец со другарите и со шемите што сте ги праеле порано, да се пијанчиш по кафани, викенд два у Охрид, натака навака, ќе ги прочастиш хиенчињата околу тебе и ќе си се вратиш Горе и си викаш еххххх Македонијо слободо, птицо распеана, цвету расцутен, сонце мое сјајно, античко.
makedonija ti e kako idenje u klub med... ides jade, pies, se gledas na brizina so site sto ti znacat, ako ebnes nesto super, ako ne zdravje and thats all folks... :toe:

mene makedonija mi e najinteresna koga ke si se najdam so nekoj drugar od evropa ili amerika pa si terame "tursiticka" shema plus normalno zacineta so nesto domasno. eve so kocka, del boy, harald pa i pekarot od viena da se nacekam bi bilo top :icon_mrgr:... moze duri i od skopje da me izvadat na den dva...

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023

@Del Boy прецизно кажа ама ти не разбара (прочитај уште еднаш ако ти треба за да разбереш), не кажа дека има кој знае каква дружба во МКД туку дека таму каде што бил немало никаква, дека во МКД на гробишта повесело било, така да ти ептен ја утна.
@kano и ти ова што го пишуваш е индивидуално, генерално тие што се избегани како што ти викаш плешки да вртат, ако тераат живот во голем град ќе цркнат за јадење а не па нешто друго за нив да им остане.

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.412
Поени од реакции
13.435
@Del Boy прецизно кажа ама ти не разбара, не кажа дека има кој знае каква дружба во МКД туку дека таму каде што бил немало никаква, дека во МКД на гробишта повесело било, така да ти ептен ја утна.
Па у случајов подобро никаква отколку како што кажа Џонтра - седење секој ден на кафе по 2 саата и гледање у телефон, муабет за колку е тежок животот "доле" а "горе" се е 5ка, на искачање од еден кафич да грми Теа Таирович од друг Нучи Гучи Мучи.. Ќе си седам у странство, со партнерка, имам слобода да правам шо сакам, повремено ми доаѓаат гости од МК, си одам почесто пошто не сум толку далеку за да се видам со моите. Си одам повремено на концерти, културни настани..
Во СК и поголемите градови можда има некој живот, малите градови се жива депресија, секојдневно гледаш исти фаци во исти кафичи, ќе помислиш дека секој ден и на иста маса седат. Си одат ли од кафичот всушност или корења имаат пуштено?
Во маркети плаќаш цени што се скоро исти како во многу по развиените земји, са што они имаат три пати повисоки плати. Кој по кој ебе овде?

Последно уредено:
Џ

Џонтра Волта

Гостин
@Del Boy прецизно кажа ама ти не разбара (прочитај уште еднаш ако ти треба за да разбереш), не кажа дека има кој знае каква дружба во МКД туку дека таму каде што бил немало никаква, дека во МКД на гробишта повесело било, така да ти ептен ја утна.
@kano и ти ова што го пишуваш е индивидуално, генерално тие што се избегани како што ти викаш плешки да вртат, ако тераат живот во голем град ќе цркнат за јадење а не па нешто друго за нив да им остане.
Не сум ја утнал, општо зборам, генералното мислење за странство од луѓе што живеат во Македонија или од луѓе што се тазе преселени е дека таму горе немало никаква дружба комшиите не ти викале добар ден и слично, за разлика од Македонија.
Јас само кажав што има у Македонија и каква е дружбата кај 90% од народот.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
apsolutno...

realno sega e mnogu mnogu potesko za od porano za pravenje kapital i snaoganje vo stranstvo. ubavo pisavte trendot na skoro site sto se zaminati nadvor pogotvo vo evropa e vo malite gradovi, bas radi toa.

e sega dali mozes da imas socijalen zivot vo pomalo mesto i pritoa da ne potrosis mnogu pari pa sto znam mislam deka moze... imam drugari vo merano, tirol (italija), granica so svijacarija i austrija i bas super si teraat. sega bev na nedela dena kaj niv, prilicno dobra druzba imase, bukvalno sekoj den bevme izlezeni nekade. ne e nevozmozno.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Не сум ја утнал, општо зборам, генералното мислење за странство од луѓе што живеат во Македонија или од луѓе што се тазе преселени е дека таму горе немало никаква дружба комшиите не ти викале добар ден и слично, за разлика од Македонија.
Јас само кажав што има у Македонија и каква е дружбата кај 90% од народот.
абе дружбата секој сам си ја прави на свој начин, ако не ти се свиѓа што прават 90% од луѓето не прави го, терај си друг филм, не мора да одиш во некое ебано село во Гераманија да тераш твој филм.
Автоматски споено мислење:

Па у случајов подобро никаква отколку како што кажа Џонтра - седење секој ден на кафе по 2 саата и гледање у телефон, муабет за колку е тежок животот "доле" а "горе" се е 5ка, на искачање од еден кафич да грми Теа Таирович од друг Нучи Гучи Мучи.. Ќе си седам у странство, со партнерка, имам слобода да правам шо сакам, повремено ми доаѓаат гости од МК, си одам почесто пошто не сум толку далеку за да се видам со моите.
Во СК и поголемите градови можда има некој живот, малите градови се жива депресија, секојдневно гледаш исти фаци во исти кафичи, ќе помислиш дека секој ден и на иста маса седат. Си одат ли од кафичот всушност или корења имаат пуштено?
Во маркети плаќаш цени што се скоро исти како во многу по развиените земји, са што они имаат три пати повисоки плати. Кој по кој ебе овде?
Кој ти брани во МКД да правиш што сакаш ?
Еве човеков вика дека и таму во малите места било депресија, која е разликата ?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom