Инсулин и неговото дејство кон складирање адипозно ткиво

  • Креатор на темата Stef Bachatero
  • Време на започнување
S

Stef Bachatero

Гостин

Инсулин е хормон кој се секретира од бета клетките на панкреасот.Инсулинот реагира кога конзумираме одредено количество јаглехидрати се со цел да го намали дејството на глукоза во крвта,да ја зголеми синтезата на протеините и да ги складира јаглехидратите и мастите во адипозно ткиво се со цел да се искористи покасно.
Сега засега ќе се фокусираме на неговото дејство кога конзумираме јаглехидрати во преголема количина и неговата улога во креирање на адипозно ткиво(телесни масти).
За тоа ќе земеме примери во кој сите конзумираат 500 калории помалку од BMR(колку дневно ни требаат калории) но сите ќе јадат различно.Еден човек ќе конзумира високо јаглехидратна диета,другиот на високо протеинска диета и третиот на диета со висок внес на масти.Прво треба да знаеме дека секоја храна реагира различно на нашиот метаболизам и дека одредена храна го зголемува повеќе нивото на инсулин од пример мастите и протеините кој скоро да немаат никаков ефект кон зголемување на инсулинот.Да се вратиме на дискусијата за диетата и хипотетички да претпоставиме дека субјектите имаат ист метаболизам,исто реагираат кон секоја храна и секој активно вежба 20-30 мин дневно.Тоа што е најдено е дека најмалку загуба на масни наслаги има кај високо јаглехидратната диета,средно кај протеинската диета и високо кај висок внес на мастите.Ќе се прашате зашто е така?Затоа што главниот причинител инсулинот од било кој извор не им дозволува на мастите да се користат како гориво,секогаш ги користи резервниот гликоген и глукозата во мускулите како гориво и затоа вие кога вежбате дали аеробично или аеробично го користите овој извор на енергија како примарен.Секогаш кога ќе се истроши глигогенот,се користат мастите како извор на енергија,ретко кога протеините се користат како енергија во многу кризни ситуации (катаболизам,стрес и гладување одреден период).

Глукагонот братот на инсулинот да го речеме се како јинг и јенг,кога одреден период не внесуваме јаглехидрати глугагонот се секретира пак од панкреасот и ги користи протеините и мастите за енергија.Премногу инсулин=адипозно ткиво,премногу глукагон=мускулна маса губиток но и топење на масните наслаги.Затоа премногу ниско калорични диети не функционираат,затао што се губи квалитетна мускулна маса и стресот и шокот доведува до катаболизирање на мускулите бидејќи не се доведува доволно многу амино киселини за да се задржи мускулната маса.1,5-2 грама протеини на секој кг.Па што е решението на сето ова против инсулинот и неговото дејство кон складирање масти.Секогаш има добри и лоши страни,добрата страна на инсулинот е што е потребно за градење на мускулна маса преку зголемување на протеинската синтеза,затоа балансирање негово е тоа што функционира.Вашата цел треба да е топење на масти не губење на тежина(мускулна маса е многу потешко да се добие,отколку да се складира адипозно ткиво).Вистината е дека треба да имате повеќе мускулна маса за квалитетно да се горат калориите од ЈХ.Сите јаглехидрати не се толку лоши мешунките на пример се многу добар извор на ЈХ затоа што имаат нискогликемичен индекс или во превод немаат толку лошо дејство кон качување на глукозата на крвта и не се секретира толку многу инсулин како пример бел леб,шеќер и сите други високогликемични храни.За тие што сакаат да бидат со многу ниски телесни масти диета на базирана на гликемичен индекс би помогнала но сепак би останало уште многу адипозно ткиво кое тешко се гори,затоа што се користи за преживувачки причини.Па како да го согориме последното ниво на масти а де не губиме мускулна маса,секогаш има решение.Има циклични диети или зиг заг диети во кој одреден период 3,5 дена не конзумираме јаглехидрати како паста,леб,ориз,мешунки и ги заменуваме со зеленчуци (домати,краставици,зелка,брокули,грашок),вежбаме активно кардио тие денови комбинирано со тренинзи за снага и добиваме максимално топење на масти.Секако минималниот внес на протеини треба да се запази 2 грама на секој кг.Така да внесот на јх ако се одлучите на 3 ден треба да е под 100 грама,внесот на масти 1 до 1,5 гр на секој кг.Пребарајте на интернет:Cycling Ketogenic Diet,Zig Zag diet,The anabolic diet.Главните предности на диетиве се тоа што го зголемуваат нивото на 2 хормони за градење мускулна маса Тестостерон и хормон за раст,кој инсулинот има негативно дејство и не дозволува да се продуцира.
ЧДА
Премногу масти ќе добијам повишен холестерол?
Тоа што се добива повишен холестерол не се големиот внес на масти,туку стресот и небалансирана исхрана.Холестеролот се дели на ХДЛ(добар) и ЛДЛ(лош).Студиите за мастите и холестеролот се базирани на студија од 1950 година и се до ден денеска се верува дека е така а во овој случај не е.
Дали оваа диета е за мене?
Ако не се дебелееш и имаш успеси моментално со сегашниот план на исхрана не треба воопшто да го променуваш.Диетава е наменета за луѓе што сакаат да намалат телесни масти под 10%.
Кој се негативните ефекти од диетава?
Бидејќи не се внесува големи количини на ЈХ може да перформирате полошо на тренинзите на снага.Затоа треба да се снабдите со доволно калории пред тренинг за да можете да правите добар тренинг.Препорачано е кога сте на ваква диета да користите помала тежина повеќе повторувања за да се зголеми ефектот на топење на масти и зголемување на нивото на хормонот за раст.
Дали е потребно да вежбам?
Како и секоја исхрана треба да се пази колку се конзумира калории може некогаш да се претера и да верувате дека слабеете а се што слабеете е водата.Бидејќи јаглехидратите се секогаш примарен извор за добивање брза енергија затоа ќе имате лоши перфоманси.Препорачано е кардио со ниско-среден интензитет затоа што тешко би издржале со висок интензитет.
Па се надевам дека ви објаснив некои принципи на исхранат и зашто инсулинот е главниот кривец на дебелината.Можеби е контроверзно но сепак секогаш има алтернативи како базирање на исхраната на гликемичен индекс(Диетата на јужната плажа South Beach)следење на калории и сл.Јас лично највеќе ослабнав кога планирам да јадам вака секогаш треба да имате позитивен баланс на хормони за да ги стопите маснотиите.
 

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Па како да го согориме последното ниво на масти а де не губиме мускулна маса,секогаш има решение.Има циклични диети или зиг заг диети во кој одреден период 3,5 дена не конзумираме јаглехидрати како паста,леб,ориз,мешунки и ги заменуваме со зеленчуци (домати,краставици,зелка,брокули,грашок),вежбаме активно кардио тие денови комбинирано со тренинзи за снага и добиваме максимално топење на масти.Секако минималниот внес на протеини треба да се запази 2 грама на секој кг.Така да внесот на јх ако се одлучите на 3 ден треба да е под 100 грама,внесот на масти 1 до 1,5 гр на секој кг.
Гликемија секогаш МОРА да се одржува во нормални граници, како иначе би функционирал мозокот , кој користи исклучиво глукоза како енергетски извор. Со оглед на тоа дека гликогенските резерви се трошат после некои 12 - 18 часа, следниот извор за продукција на глукоза во организмот се протеините (т.е аминокиселините ) , што сигурно не влијае поволно врз мускулната маса :) . А и плус,со исклучување на јх и оптеретување на организмот со исхрана богата со масти, прети опасност од кетоацидоза, бидејќи вишокот Ацетил Ко А ( краен разграден продукт на мастите ) ќе се претвори во кето тела, кои организмот тешко може да ги искористи во отсуство на инсулин.
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Инсулин е хормон кој се секретира од бета клетките на панкреасот.Инсулинот реагира кога конзумираме одредено количество јаглехидрати се со цел да го намали дејството на глукоза во крвта,да ја зголеми синтезата на протеините и да ги складира јаглехидратите и мастите во адипозно ткиво се со цел да се искористи покасно.
Сега засега ќе се фокусираме на неговото дејство кога конзумираме јаглехидрати во преголема количина и неговата улога во креирање на адипозно ткиво(телесни масти).
За тоа ќе земеме примери во кој сите конзумираат 500 калории помалку од BMR(колку дневно ни требаат калории) но сите ќе јадат различно.Еден човек ќе конзумира високо јаглехидратна диета,другиот на високо протеинска диета и третиот на диета со висок внес на масти.Прво треба да знаеме дека секоја храна реагира различно на нашиот метаболизам и дека одредена храна го зголемува повеќе нивото на инсулин од пример мастите и протеините кој скоро да немаат никаков ефект кон зголемување на инсулинот.Да се вратиме на дискусијата за диетата и хипотетички да претпоставиме дека субјектите имаат ист метаболизам,исто реагираат кон секоја храна и секој активно вежба 20-30 мин дневно.Тоа што е најдено е дека најмалку загуба на масни наслаги има кај високо јаглехидратната диета,средно кај протеинската диета и високо кај висок внес на мастите.Ќе се прашате зашто е така?Затоа што главниот причинител инсулинот од било кој извор не им дозволува на мастите да се користат како гориво,секогаш ги користи резервниот гликоген и глукозата во мускулите како гориво и затоа вие кога вежбате дали аеробично или аеробично го користите овој извор на енергија како примарен.Секогаш кога ќе се истроши глигогенот,се користат мастите како извор на енергија,ретко кога протеините се користат како енергија во многу кризни ситуации (катаболизам,стрес и гладување одреден период).

Глукагонот братот на инсулинот да го речеме се како јинг и јенг,кога одреден период не внесуваме јаглехидрати глугагонот се секретира пак од панкреасот и ги користи протеините и мастите за енергија.Премногу инсулин=адипозно ткиво,премногу глукагон=мускулна маса губиток но и топење на масните наслаги.Затоа премногу ниско калорични диети не функционираат,затао што се губи квалитетна мускулна маса и стресот и шокот доведува до катаболизирање на мускулите бидејќи не се доведува доволно многу амино киселини за да се задржи мускулната маса.1,5-2 грама протеини на секој кг.Па што е решението на сето ова против инсулинот и неговото дејство кон складирање масти.Секогаш има добри и лоши страни,добрата страна на инсулинот е што е потребно за градење на мускулна маса преку зголемување на протеинската синтеза,затоа балансирање негово е тоа што функционира.Вашата цел треба да е топење на масти не губење на тежина(мускулна маса е многу потешко да се добие,отколку да се складира адипозно ткиво).Вистината е дека треба да имате повеќе мускулна маса за квалитетно да се горат калориите од ЈХ.Сите јаглехидрати не се толку лоши мешунките на пример се многу добар извор на ЈХ затоа што имаат нискогликемичен индекс или во превод немаат толку лошо дејство кон качување на глукозата на крвта и не се секретира толку многу инсулин како пример бел леб,шеќер и сите други високогликемични храни.За тие што сакаат да бидат со многу ниски телесни масти диета на базирана на гликемичен индекс би помогнала но сепак би останало уште многу адипозно ткиво кое тешко се гори,затоа што се користи за преживувачки причини.Па како да го согориме последното ниво на масти а де не губиме мускулна маса,секогаш има решение.Има циклични диети или зиг заг диети во кој одреден период 3,5 дена не конзумираме јаглехидрати како паста,леб,ориз,мешунки и ги заменуваме со зеленчуци (домати,краставици,зелка,брокули,грашок),вежбаме активно кардио тие денови комбинирано со тренинзи за снага и добиваме максимално топење на масти.Секако минималниот внес на протеини треба да се запази 2 грама на секој кг.Така да внесот на јх ако се одлучите на 3 ден треба да е под 100 грама,внесот на масти 1 до 1,5 гр на секој кг.Пребарајте на интернет:Cycling Ketogenic Diet,Zig Zag diet,The anabolic diet.Главните предности на диетиве се тоа што го зголемуваат нивото на 2 хормони за градење мускулна маса Тестостерон и хормон за раст,кој инсулинот има негативно дејство и не дозволува да се продуцира.
ЧДА
Премногу масти ќе добијам повишен холестерол?
Тоа што се добива повишен холестерол не се големиот внес на масти,туку стресот и небалансирана исхрана.Холестеролот се дели на ХДЛ(добар) и ЛДЛ(лош).Студиите за мастите и холестеролот се базирани на студија од 1950 година и се до ден денеска се верува дека е така а во овој случај не е.
Дали оваа диета е за мене?
Ако не се дебелееш и имаш успеси моментално со сегашниот план на исхрана не треба воопшто да го променуваш.Диетава е наменета за луѓе што сакаат да намалат телесни масти под 10%.
Кој се негативните ефекти од диетава?
Бидејќи не се внесува големи количини на ЈХ може да перформирате полошо на тренинзите на снага.Затоа треба да се снабдите со доволно калории пред тренинг за да можете да правите добар тренинг.Препорачано е кога сте на ваква диета да користите помала тежина повеќе повторувања за да се зголеми ефектот на топење на масти и зголемување на нивото на хормонот за раст.
Дали е потребно да вежбам?
Како и секоја исхрана треба да се пази колку се конзумира калории може некогаш да се претера и да верувате дека слабеете а се што слабеете е водата.Бидејќи јаглехидратите се секогаш примарен извор за добивање брза енергија затоа ќе имате лоши перфоманси.Препорачано е кардио со ниско-среден интензитет затоа што тешко би издржале со висок интензитет.
Па се надевам дека ви објаснив некои принципи на исхранат и зашто инсулинот е главниот кривец на дебелината.Можеби е контроверзно но сепак секогаш има алтернативи како базирање на исхраната на гликемичен индекс(Диетата на јужната плажа South Beach)следење на калории и сл.Јас лично највеќе ослабнав кога планирам да јадам вака секогаш треба да имате позитивен баланс на хормони за да ги стопите маснотиите.
Стеф, супер е све ова. Ја пробав South Beach диета, џабе. Пробав и North Beach диета, пак џабе. Дали е до диетата? Да напоменам дека редовно стегам по две ѕидарски после вечера. Од ова шо го напиша си мислам да не е инсулин, гликемија, или можда глаукома?
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Стеф, супер е све ова. Ја пробав South Beach диета, џабе. Пробав и North Beach диета, пак џабе. Дали е до диетата? Да напоменам дека редовно стегам по две ѕидарски после вечера. Од ова шо го напиша си мислам да не е инсулин, гликемија, или можда глаукома?
Гледај додатните калории од пивото не се штетни ако нормално се конзумира во нормални количини 1 литар пиво има 250-400 kcal зависи до пивото.Тие додатни калории ако не ги топиш се доволно за пола кило сало нормално ако го пиеш секој ден.Пола кило сало=3500 кцал или 7 дена по 500 кцал.Така да пивото ако се конзумира нормално е ок али претерано нема шанси :).Јас кисела вода си пијам хихи.
--- надополнето: 24 јули 2012 во 14:46 ---
Гликемија секогаш МОРА да се одржува во нормални граници, како иначе би функционирал мозокот , кој користи исклучиво глукоза како енергетски извор. Со оглед на тоа дека гликогенските резерви се трошат после некои 12 - 18 часа, следниот извор за продукција на глукоза во организмот се протеините (т.е аминокиселините ) , што сигурно не влијае поволно врз мускулната маса :) . А и плус,со исклучување на јх и оптеретување на организмот со исхрана богата со масти, прети опасност од кетоацидоза, бидејќи вишокот Ацетил Ко А ( краен разграден продукт на мастите ) ќе се претвори во кето тела, кои организмот тешко може да ги искористи во отсуство на инсулин.
Тоа важи за луѓето што се дијабетичари.Луѓето што се со здрави ги филтрираат кетоните преку мокрачата.Ако се базираш на исхрана еден леб и шеќер е поштетно од било кое месо на планетава.
 

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Тоа важи за луѓето што се дијабетичари.Луѓето што се со здрави ги филтрираат кетоните преку мокрачата.Ако се базираш на исхрана еден леб и шеќер е поштетно од било кое месо на планетава.
Со самото тоа што го лишуваш организмот од јаглехидрати и инсулин, ти автоматски ствараш услови на дијабетичар . Уште еднаш ќе напоменам дека мозокот користи исклучиво гликоза како енергетски извор и доколку не му се достави истата однадвор, тој ќе си покрене механизми за да си ја надокнади преку глуконеогенеза , и ќе си користи лесно мобилни аминокиселини од плазма протеини и мускули. Сето тоа во комбинација со многу масти ( да, другите ткива ќе имаат енергија, не и мозокот - и него не му е гајле , ќе гледа он да си "набави" гликоза ) , а многу масти значат многу Ацетил Ко А кој нормално влегува во Кребсов циклус и се разградува до CO2 и вода, но ако се надмине капацитетот за негово искористување, преку кондензација - ете ти ги кетоните ( не, да напоменам МНОГУ кетони, зашто тие и нормално ги има ).
И да во право си, кај здрави луѓе се излачуваат преку урината, само нивното присуство е незначително. Но нивното зголемување во урината - кетонурија, е знак на нивното наголемување во организмот , а тоа ти е веќе состојба на ацидоза.
Не за џабе појава на кетони во урина е еден од знаците за дијабет . Кај нив постои екстремна мобилизација на масно ткиво и синтеза на кетони . Исто така кај многу лица кои биле на Аткинсонова диета -диета која се базира на масти и протеини со комплетно исклучени јх, е утврдена кетоацидоза .
И никаде не напоменав дека исхраната треба да се базира на рафиниран шеќер и бел леб ( намирници кои одамна не се наоѓаат на моето мени ) . Постојат многу јаглехидратни извори.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Со самото тоа што го лишуваш организмот од јаглехидрати и инсулин, ти автоматски ствараш услови на дијабетичар . Уште еднаш ќе напоменам дека мозокот користи исклучиво гликоза како енергетски извор и доколку не му се достави истата однадвор, тој ќе си покрене механизми за да си ја надокнади преку глуконеогенеза , и ќе си користи лесно мобилни аминокиселини од плазма протеини и мускули. Сето тоа во комбинација со многу масти ( да, другите ткива ќе имаат енергија, не и мозокот - и него не му е гајле , ќе гледа он да си "набави" гликоза ) , а многу масти значат многу Ацетил Ко А кој нормално влегува во Кребсов циклус и се разградува до CO2 и вода, но ако се надмине капацитетот за негово искористување, преку кондензација - ете ти ги кетоните ( не, да напоменам МНОГУ кетони, зашто тие и нормално ги има ).
И да во право си, кај здрави луѓе се излачуваат преку урината, само нивното присуство е незначително. Но нивното зголемување во урината - кетонурија, е знак на нивното наголемување во организмот , а тоа ти е веќе состојба на ацидоза.
Не за џабе појава на кетони во урина е еден од знаците за дијабет . Кај нив постои екстремна мобилизација на масно ткиво и синтеза на кетони . Исто така кај многу лица кои биле на Аткинсонова диета -диета која се базира на масти и протеини со комплетно исклучени јх, е утврдена кетоацидоза .
И никаде не напоменав дека исхраната треба да се базира на рафиниран шеќер и бел леб ( намирници кои одамна не се наоѓаат на моето мени ) . Постојат многу јаглехидратни извори.
Гледај секогаш има две страни на работите.Луѓето никогаш не би се задоволиле само со едно парче леб,овошје или чоколатце.Проблемот е ако претераш во некои работи,кетозата дали од гладување,интензивно вежбање или ваква диета со низок внес на јаглехидрати до 5 дена не е штетен.Нормално треба секогаш да се вежба и тоа што мене ме загрижува се луѓето што имаат вишок килограми на стомакот и грбот кај мажите,а куковите и бутовите кај жените,може да пробаат да ги согорат килограмите со ваков начин на исхрана,затоа што се согороваат масти.Телото е адаптивно ако го научиш целовреме да биде најаден како што сега правиме секогаш ќе има здебелување било која диета да ја држиш.Иако кога идат протеините во гликогинеза 54% има ефикасост.Се согласувам со тебе тотално но не можеш да ги тргнеш бенефициите во краток период.Да речеме 5 дена си во кетоза 2 дена си јадеш нормално.
 

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Гледај секогаш има две страни на работите.Луѓето никогаш не би се задоволиле само со едно парче леб,овошје или чоколатце.Проблемот е ако претераш во некои работи,кетозата дали од гладување,интензивно вежбање или ваква диета со низок внес на јаглехидрати до 5 дена не е штетен.Нормално треба секогаш да се вежба и тоа што мене ме загрижува се луѓето што имаат вишок килограми на стомакот и грбот кај мажите,а куковите и бутовите кај жените,може да пробаат да ги согорат килограмите со ваков начин на исхрана,затоа што се согороваат масти.Телото е адаптивно ако го научиш целовреме да биде најаден како што сега правиме секогаш ќе има здебелување било која диета да ја држиш.Иако кога идат протеините во гликогинеза 54% има ефикасост.Се согласувам со тебе тотално но не можеш да ги тргнеш бенефициите во краток период.Да речеме 5 дена си во кетоза 2 дена си јадеш нормално.
Те сфаќам потполно, и јас самата се имам откажано од јаглехидрати и одма забележав резултати без никакво вежбање ( за слабеење зборам ). Леб, тестенини, шеќер, компир, ориз, мешунки 8 месеци немам јадено , за слатки и газирани сокови да не зборам. Ама сепак хипогликемија ми смета и тоа без вежбање, не дај боже и да вежбам - ќе паѓам во несвест.
Гликозата ја надоместувам преку овошје и житарици претпладне и пак имам ефекти.
А тоа што го велиш 5 дена да си во кетоза , 2 дена да јадеш нормално е стрес за организмот, бидејќи нема да знае како да се адаптира. Таман ќе се поднавикне да ги користи и кетоните како извор ( со исклучок на мозокот се разбира ) , оп пак ќе го добие основното гориво ( глукоза ) .
И токму тие денови интензивно се губат протеини од организмот , нерационално, бидејќи сите аминокиселини неможат да се вклучат во процес на глуконеогенеза, па си се губат онака преку урината, што секако дека ако сакаш да имаш мускулна маса нема да ти оди во прилог :)
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Те сфаќам потполно, и јас самата се имам откажано од јаглехидрати и одма забележав резултати без никакво вежбање ( за слабеење зборам ). Леб, тестенини, шеќер, компир, ориз, мешунки 8 месеци немам јадено , за слатки и газирани сокови да не зборам. Ама сепак хипогликемија ми смета и тоа без вежбање, не дај боже и да вежбам - ќе паѓам во несвест.
Гликозата ја надоместувам преку овошје и житарици претпладне и пак имам ефекти.
А тоа што го велиш 5 дена да си во кетоза , 2 дена да јадеш нормално е стрес за организмот, бидејќи нема да знае како да се адаптира. Таман ќе се поднавикне да ги користи и кетоните како извор ( со исклучок на мозокот се разбира ) , оп пак ќе го добие основното гориво ( глукоза ) .
И токму тие денови интензивно се губат протеини од организмот , нерационално, бидејќи сите аминокиселини неможат да се вклучат во процес на глуконеогенеза, па си се губат онака преку урината, што секако дека ако сакаш да имаш мускулна маса нема да ти оди во прилог :)
Како гориво мастите се многу подобар извор за АТП од глукозата.Поголема молекула,повеќе енергија по грам 4 кцал наспроти 9 кцал.Но тоа што недостасува е брзината за која глукозата се врзува со АТП,за разлика кога е побавно со мастите,затоа се чувствуваш без енергија.АТП-то се врзува побрзо со глукозата од мастите тоа е единствен недостаток.Вежбањето нормално ако не се надополнува со внес на протеини секогаш ќе се зема од мускулите затоа што амино киселините мора да се надополнуваат особено 8-те кој неможат да се заменат.Најважна е леуцинот како аминокиселина се покажува дека е најанаболична а највеќе ја има во леќата,збориме како сирова храна.Но тоа е аспект на друга тема и е многу поширока,затоа што тука играат улога и други хормони за градење на мускулна маса:Тестостерон,хормон за раст и IGF-1.Нормално последниот хормон е пептид и е откриен поскоро и е еден од најанаболичните хормони,некој спортисти го надополнувааат преку колострумот,затоа што се верува дека првото млеко има најмногу од овој хормон.Ти како се чувстуваше за време на 8 месеци кетоза?
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
Многу филозофираш, како тоа инсулинот не дозволува да се разложува масното ткиво, отидовме јабана ако нема инсулин.
Ај на кратко:
Инсулин
-се лачи од панкреасот при висока концентрација на глукоза
-стимулира синтеза на глукоген во џигерот
-го зголемува транспортот на глукозата во мускулите и адипозното ткиво
Глукагон
-се лачи од панкреас, при ниска концентрација на глукоза во крвта,
-го стимулира разложувањето на гликогенот

Тука е важен и епинефринот т.е. адреналинот, ја забрзува гликолизата во мускулното ткиво, и искористувањето на глукозата, го стимулира разложувањето на глукогенот.
 

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Абе вие на Стеф ли најдете Биохемија да му објаснувате ? :pipi:
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Многу филозофираш, како тоа инсулинот не дозволува да се разложува масното ткиво, отидовме јабана ако нема инсулин.
Ај на кратко:
Инсулин
-се лачи од панкреасот при висока концентрација на глукоза
-стимулира синтеза на глукоген во џигерот
-го зголемува транспортот на глукозата во мускулите и адипозното ткиво
Глукагон
-се лачи од панкреас, при ниска концентрација на глукоза во крвта,
-го стимулира разложувањето на гликогенот

Тука е важен и епинефринот т.е. адреналинот, ја забрзува гликолизата во мускулното ткиво, и искористувањето на глукозата, го стимулира разложувањето на глукогенот.
Заборави да додадеш и улогата на складирање на масни ткива во адипозно ткиво.
Insulin stops the use of fat as an energy source by inhibiting the release of glucagon.Така да не грешам,многу добро знам како функционира инсулинот и неговата добра и лоша страна кога си на диета.
 

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Како гориво мастите се многу подобар извор за АТП од глукозата.Поголема молекула,повеќе енергија по грам 4 кцал наспроти 9 кцал.Но тоа што недостасува е брзината за која глукозата се врзува со АТП,за разлика кога е побавно со мастите,затоа се чувствуваш без енергија.АТП-то се врзува побрзо со глукозата од мастите тоа е единствен недостаток.Вежбањето нормално ако не се надополнува со внес на протеини секогаш ќе се зема од мускулите затоа што амино киселините мора да се надополнуваат особено 8-те кој неможат да се заменат.Најважна е леуцинот како аминокиселина се покажува дека е најанаболична а највеќе ја има во леќата,збориме како сирова храна.Но тоа е аспект на друга тема и е многу поширока,затоа што тука играат улога и други хормони за градење на мускулна маса:Тестостерон,хормон за раст и IGF-1.Нормално последниот хормон е пептид и е откриен поскоро и е еден од најанаболичните хормони,некој спортисти го надополнувааат преку колострумот,затоа што се верува дека првото млеко има најмногу од овој хормон.Ти како се чувстуваше за време на 8 месеци кетоза?

Ако збориме за енергија , мастите да, ослободуваат најмногу енергија, но ти зборам за мозокот, тој единствено глукоза може да користи како извор на енергија ( добро после 10 дена гладување се адаптира и тој да ги користи кето телата кога веќе се исцрпуваат сите можни извори за обезбедување глукозата ), и ја утилизира истата и во отсуство на инсулин - па види колку му е важна сега. Ако ти мозокот го оставиш без неговата храна, сите гликогени аминокиселини од протеините што ќе ги внесеш тој ќе ги претвори во глукоза.
И АТП е краен продукт од метаболизмот на глукоза, масти итн.итн. , тој не се врзува туку ослободува . Многу логично е дека побрзо ќе се ослободи од моносахарид отколку од некоја поголема молекула како што имаат мастите. АТП од масти може да обезбедат најголем дел од ткивата, не и мозокот.
Ти реков, и јас не ги сакам јаглехидратите и ги конзумирам во најмала можна мера, ама ги немам исклучено тотално и фала Богу немам ни паднато во кетоацидоза. Уба работа 8 месеци без јх и инсулин да се оставам, да си играм " дијабет " свесно.
Со умерена конзумација, ( наведов од кои извори ) само во првиот дел од денот, да има време организмот да ги потроши. Со таков режим имам ослабнато 15 кг за 5 месеци , без гладување.
 

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Многу логично е дека побрзо ќе се ослободи од моносахарид отколку од некоја поголема молекула како што имаат мастите. А
Не баш. Само 2 АТПа може да се ослободат брзо, додека ја претвориш гликозата во лактат. После тоа кога ќе треба да се вклучи во аеробниот метаболизам иста е брзината како и за масти. Дури напротив ацетатот може и побрзо ќе се метаболизира.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Ако збориме за енергија , мастите да, ослободуваат најмногу енергија, но ти зборам за мозокот, тој единствено глукоза може да користи како извор на енергија ( добро после 10 дена гладување се адаптира и тој да ги користи кето телата кога веќе се исцрпуваат сите можни извори за обезбедување глукозата ), и ја утилизира истата и во отсуство на инсулин - па види колку му е важна сега. Ако ти мозокот го оставиш без неговата храна, сите гликогени аминокиселини од протеините што ќе ги внесеш тој ќе ги претвори во глукоза.
И АТП е краен продукт од метаболизмот на глукоза, масти итн.итн. , тој не се врзува туку ослободува . Многу логично е дека побрзо ќе се ослободи од моносахарид отколку од некоја поголема молекула како што имаат мастите. АТП од масти може да обезбедат најголем дел од ткивата, не и мозокот.
Ти реков, и јас не ги сакам јаглехидратите и ги конзумирам во најмала можна мера, ама ги немам исклучено тотално и фала Богу немам ни паднато во кетоацидоза. Уба работа 8 месеци без јх и инсулин да се оставам, да си играм " дијабет " свесно.
Со умерена конзумација, ( наведов од кои извори ) само во првиот дел од денот, да има време организмот да ги потроши. Со таков режим имам ослабнато 15 кг за 5 месеци , без гладување.
Јас за 2 дена со интензивни вежби ги исцрпив резервите на глигоген во крвта.Сега сум во кетогенеза горење на мастите како гориво.Целта ми е да се ослободам од резервата во стомакот што ми стои и не се трга било со која диета и кратење и броење калории.Мислам дека тоа е до што не сум доволнo инсулин отпорен и затоа никогаш не ми дава да го топам тоа последното салце за да имам рамен стомак.За во сабота да имам ден најнормално да си јадам и пак да си внимавам на исхраната за да ги надополнам резервите на гликоген.А и некако чувстувам дека имам повеќе снага од кога почнав со исхранава но можеби е психолошки ќе видиме.Иначе ти ја препорачувам да ја читаш книгата:Good calories,bad calories и 4 hour body.
--- надополнето: 25 јули 2012 во 01:38 ---
Short-term ‘adaptation’ to high-fat
diets followed by acute
high-carbohydrate diets

Over 20 years ago it was proposed that nutritional
preparation for endurance and ultra-endurance
events should encompass periods of ‘nutritional
periodisation’. In such a scenario athletes might
train for most of the year on a high-CHO diet,
adapting to a high-fat diet for several days early in
the week prior to a major event, then CHO loading
in the final 48 hours immediately prior to competition.
Such nutritional periodisation would still
permit endurance athletes to train hard throughout
the year and maximise their endogenous CHO stores
before competition, while theoretically allowing the
working muscles to optimise their capacity for FA
oxidation during a major endurance race. More to
the point, a short (3–5 days) period of exposure to a
high-fat diet represents a practical period for
extreme dietary change while minimising any potential
health risks. Indeed, it appears that most of the
adaptive responses that facilitate an increased rate of
FA oxidation are complete after as little as 5 days on
a high-fat diet, and therefore nutritional periodisation
would seem a prudent and perhaps optimal
strategy for endurance and ultra-endurance athletes
to follow
 

~ Everything.you`re.not

Salvatore`s girl
Член од
8 април 2012
Мислења
106
Поени од реакции
421
Не баш. Само 2 АТПа може да се ослободат брзо, додека ја претвориш гликозата во лактат. После тоа кога ќе треба да се вклучи во аеробниот метаболизам иста е брзината како и за масти. Дури напротив ацетатот може и побрзо ќе се метаболизира.
Секако, бидејќи и мастите и јх се вклучуваат во Кребсов циклус преку Ацетил Ко А , штом дојдат до тој степен веќе нема црно - бело, си тера процесот. Сепак јаглехидратите важат за основно гориво на организмот , и затоа истиот први ги искористува , тоа ми беше муабетот .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom