Индивидуализам

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
od site filozofi i site misliteli naj go postuem Фридрих Ниче so negovata ideologija deka covekot i se drugo postoi samo kako edna individualna edinka koja se stremi da ostvari nekoi zacrtani celi vo zivotot...Plukam na site drzavi i opstetsva koi se samo stvoreni za da imaat nekakva kontrola vrz narodot...Anarhizam brat toa e...ama ne anarhizam vo smisla na bezredie (ako zborot vo sustina znaci toa) i koj so si saka da pravi nego Individualisticki anarhizam...so mislite vie??

Член од
28 јануари 2006
Мислења
31
Поени од реакции
1
Niche sakal da dokaze deka etikata, moralot i site drugi kulturni vrednosti i religijata se sozdadeni od slabacite za tie da se stavat vo stakleno zvono i da se zastitat od predatorite.
I se soglasuvam so nego, zosto sepak smetam deka etikata i religijata go ogranicuvaat covekot i ne mu davaat da prosperira i da go koristi maksimalno svojot potencijal.
no si razmislil li kako ke bide koga ne bi postoela etikata? zosto sepak etikata pretstavuva jazik vo odredeno opstestvo so koj ljugeto komuniciraat i biduvaat da ne bidat pogresno sfateni. a ljugeto se nesovrseni i nistozni sustestva i se somnevam deka svetot bez site tie ogranicuvanja ke opstane. ama koga na primer site ljuge bi bile kao mene.......toa e druga prikazna.....ama ne se.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
Дора, реши се меѓу Кант и Ниче, не одат во комбинација.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Обично кога човеците лафат за индивидуализам често мешаат поими.
Индивидуализам не е исто што и атомизам!!!
Во индивидуализмот не постои она: „Кој што сака да си прави“ бидејки оваа изјава води неминовно до владеење на посилниот, односно послабиот е под немилост на желбата на посилниот да прави што сака.
Многумина не сакаат себеси да се гледаат како послаби па бегаат во некои илузии дека тие би биле посилните истовремено тие посилните би сакале да не бидат спречени во своите замисли за доминирање врз останатите. Затоа индивидуализмот често е погрешно разбран, од психо. аспект, меѓудругото.
Исто така, најбитна основа на функционален индивидуализам покрај слободата (со одговорност) е и моралот и етиката да се на високо и ефективно ниво. Патем, да напоменам, дека не те прави индивидуа (личност) тоа што ќе си ја офарбаш косата со зелена боја туку станува збор за нешто посуштинско и посложено.

Моралот и етиката воедно и религијата се тие појави кои сите нас не` доведоа до овој степен на цивилизиран развој и ќе не однесат уште подалеку. Имајте во вид дека тој кој сака да ги сузбие овие основни општествени појави, директно или индиректно, работи врз одземање на слободата на индивидуата и сведување на индивидуата во јаремот на контролата од страна на посилните, меѓудругото, нели?

WhiteWeedy

Young salamander
Член од
9 февруари 2006
Мислења
30
Поени од реакции
0
od site filozofi i site misliteli naj go postuem Фридрих Ниче so negovata ideologija deka covekot i se drugo postoi samo kako edna individualna edinka koja se stremi da ostvari nekoi zacrtani celi vo zivotot...

Bi napisal deka gi pocituvam site na nekoj nacin
I bi dodal deka ne sekoj covek se stremi da osvari nekoi zacrtani celi vo zivotot. Pa nekoi duri i gi nemaat.

...Plukam na site drzavi i opstetsva koi se samo stvoreni za da imaat nekakva kontrola vrz narodot...

Jas ne plukam na nikogo za da ne bidam plukan.

A Drzavite se samo geografski ogradeni prostori na zemjinata povrsina vo koja mnogu odavna se pojavile divjaci koi ne znaele sto drugo da pravat osven da se nahranat. Megjutoa so tek na vreme pocnale najprvo da se raduvaat na sonceto...
Opstestvoto kakvo takvo vo prvo vreme go izgradile istite tie Divjaci za da moze da im posluzi vo Komunikacijata i Razbiranjeto, a isto taka i da go kontroliraat plemeto

Anarhizam brat toa e...ama ne anarhizam vo smisla na bezredie (ako zborot vo sustina znaci toa) i koj so si saka da pravi nego Individualisticki anarhizam...so mislite vie??

E anarhizmot e opstestvo vo koe zakonite navistina vladeat
-lugjeto koi rabotat odat na odmori
-na tie sto mu se spie - spijat
-Losite Pankeri se vo zatvorite
-Nema mesto za Politicari i Starci vo Upravnite sistemi na Drzavite

Individualisticki anarhizam
E Bro ; ke ti kazam- Sekoj covek e panker na nekoj nacin.
Ako si dobar i poslusen ke si sloboden
Ako si los - Zandana

I pak ke kazam - Sekoja edinka se ragja slobodna vo anarhisticko opstestvo.Taa edinka odlucuva dali da vodi red vo t.n. bezredie ili nekoj drug da vodi red za nea. Ako taa edinka go uci finkcioniranjeto na zivotot preku kultura, umetnost i verba vo nesto togas taa edinka moze slobodno da bide nositel na Anarhisticka drzava so site udobstva za narodot koj zivee vo taa geografska oblast.Pritoa da go siri i razviva svoeto opstesvo vo drugi podalecni gori i shumi.

Zatoa skoro site ke ke si bideme vo zatvor nekogas ako toa go zasluzime.

Член од
13 февруари 2006
Мислења
315
Поени од реакции
4
ИНДИВИДУАЛИЗАМ-дааа!!само има разлика да се биде индивидуалец и да се биде самец!Првиот пожелен, а овој вториот поразен!!
Лично сметам дека -Бог не е мртов- и неправедно е да го осудиме на смрт после се што направи за човештвото...
Натчовекот е мит и не постои! Човекот се плаши од слободата, го згрчува помислата дека може да им дозволи на мислите слободно да се рашират по бесконечноста, дека може да ги исонува сите забранети соништа и да ги посакува и најзабранетите работи....ама узасно е поразно, празно и кукавички кога паницно ќе се повлеце во себе, ќе ја ограници својата духовност и ќе ја дозволи дрскоста на другите да ги обликуваат неговите мисли!
Индивидуалецот е некаде на средината!!оној вистинскиот, кораво доследен и непокорлив сеуште не е роден!!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Stirner bil individualisticki anarhist, i Nice mnogu pozajmil od nego. Stirner veli se sto e nad mene, ne e moja stvar. Drzavata neka se grizi za drzavnoto, Bog za bozjeto, familijata za familijarnoto, a jas kako edinka kako edini jas svojata stvar ja stavam na sebe, na moeto konecno jas a ne na nesto vise od mene.Se sto e nad mene e apstrakcija i ne e moja stvar. Moja stvar e mojot zivot i ke go ziveam kako jas sakam bez bogovi i gospodari. Mnogu jak filozof.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Stirner bil individualisticki anarhist, i Nice mnogu pozajmil od nego. Stirner veli se sto e nad mene, ne e moja stvar. Drzavata neka se grizi za drzavnoto, Bog za bozjeto, familijata za familijarnoto, a jas kako edinka kako edini jas svojata stvar ja stavam na sebe, na moeto konecno jas a ne na nesto vise od mene.Se sto e nad mene e apstrakcija i ne e moja stvar. Moja stvar e mojot zivot i ke go ziveam kako jas sakam bez bogovi i gospodari. Mnogu jak filozof.
Многу се интересни овие луѓе кои мислат дека индивидуалноста е реална работа. Индивидуалноста единствено се покажува во фините нешта... додека во општеството и секојдневието, сите сме испреплетени, а и кога човек би се обидел да не се грижи за ништо околу себе, се доведува во ситуација да биде мизерен и гнасен бидејќи да се биде “човек“ покрај именка која означува животиснки вид, го означува и неговото место во природата, како нешто подобро од обичен месојад во планина.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Moja stvar e mojot zivot i ke go ziveam kako jas sakam bez bogovi i gospodari. Mnogu jak filozof.
Кажи го тоа на девојка ти која те изневерува и понижува, на директорот кој си го билда егото врз тебе, на државата која те краде и бутка во мизерија, на некој кој го трпиш само затоа што си зависен од него...откако ќе успееш да се справиш со нив, ќе поверувам во горецитираната фраза.

Дотогаш, истата не е ништо повеќе од адолесцентски ego-boost.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Individualec ne trpi avtoriteti , nema sefovi , cesto e povrshen no skrieno pati poradi nedostatok na ljubov... al i na vetru i na kisi on je uvek stajao pravo ete toa e individualecot ...petel vo kokosarnik :smir:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Evidentna e zavisnosta od site tie stegi koi postojat i koj nikoj ne gi osporuva, no stavot na individualistot e deka seto toa nema vrednost za nego i deka on go podnesuva kako presija i se obiduva kolku tolku ako ne barem vo stavot deka seto toa e za opsta cel vo koja toj kako individua ne se prepoznava, deka toj e minliv i konecen i deka nasproti nego opstojuva determinizmot na site zakoni koi postojat.Covekot ne e sloboden toa e fakt.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Jebote tebe koa te citam me mava migrena... daj be malce poopusteno , daj nekoj primer ovo ono... i mnogu ti se dugacki recenicite .

I ne se slagam vistinskiot individualec e bash sloboden i toa e FAKT ! :smir:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ok e, moze se proektira, nejse. nego za da bide covek sloboden individualec treba da ima pari, a za da ima pari treba dobro da zarabotuva i pak sme zavisni od sve u pm.

Kajgana Shop

На врв Bottom