Инвестирање во недвижнини !?

H

^HITMAN^

Гостин
Инвестирањето во недвижнини го привлече моето внимание од пред некое време. Размислував и прорачунав некои математики за земање на станбен кредит и издавање на станот под кирија. Пресметките според сегашните каматни стапки и цените на пазарот на надвижнини во однос на месечната рата за кредитот и добивката од ќиријата се поклопуваат, значи ни минус ни плус на крајот од месецот а сметките чисти кај банката. Потребни се некаде 20 години за да се исплати во целост стан купен со цена во висина од 50,000 евра(просечен, мал, 2 собен стан во Скопје), со месечна рата за кирија од 200 евра (просечна и нормална).
Ризикот е голем, пред се заради неконстантноста на каматните стапки и цената на капиталот, но сите ние ја знаеме онаа народната - "Ризик ствара капитал". Што мислите за ова?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
пробај многу пробале па се заебале
али шознаеш можеби тебе кети испадне математиката

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Правев анализа пред неколку месеци на оваа тематика и се се сведува на тоа колку луд и нелогичен е моментално пазарот со недвижности во Македонија.
Јас не се осмелив да влезам во игра... Барем не сега и со овие услови.

А ризикот... ризикот ствара капитал само кога е пресметан.

H

^HITMAN^

Гостин
Правев анализа пред неколку месеци на оваа тематика и се се сведува на тоа колку луд и нелогичен е моментално пазарот со недвижности во Македонија.
Јас не се осмелив да влезам во игра... Барем не сега и со овие услови.

А ризикот... ризикот ствара капитал само кога е пресметан.
Нормално дека треба да се пресмета сериозно пред да се влезе во ваков потфат за да ризикот се сведе на минимум колку што е можно нормално. Во право си за тоа дека пазарот на недвижности кај нас е нелогичен и не се раководи според понудата-побарувачката, туку цената на недвижностите во глобала ја креираат непопустливите агенции за недвижности и лакомоста на граѓаните. Сходно намалената побарувачка, цените мора да се спуштат но ете кај нас се е наопаку.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Sto znam hmm jas za vreme na krizata koga bev vo banka gledav eden covek koj sakase da znae zosto mu ja zgolemile ratata za placanje i se razbira vo bankata davaa smesno objasnuvanje pa nemoj i ova tebe da ti se desi ,ama ako ne rizikuvas nisto i ne dobivas
Jas se razmisluvam za ducan vo Skopje da kupam i da go izdavam mislam deka e toa poisplatlivo primer GTC 2 kat nema sansi nekoj da ne go zeme pod kirija ..bi sakal da znam ako nekoj znae kolku e kvadraten metar na ducan kaj del metfu picerijata vo taa blizina vo centar na Skopje mislam deka toa e investicija koja nema da propadne a i sekogas ce go izdades ducanot e da cini ama se isplati ...
A 20 godini e mnogu vreme da go islacas (moe razmisluvanje) a koj ti garantira deka sekogas ce imas musterii da go izdades stanot primer leten period studentite si odat doma togas ima mnogu stanovi za izdavanje

H

^HITMAN^

Гостин
Sto znam hmm jas za vreme na krizata koga bev vo banka gledav eden covek koj sakase da znae zosto mu ja zgolemile ratata za placanje i se razbira vo bankata davaa smesno objasnuvanje pa nemoj i ova tebe da ti se desi ,ama ako ne rizikuvas nisto i ne dobivas
Jas se razmisluvam za ducan vo Skopje da kupam i da go izdavam mislam deka e toa poisplatlivo primer GTC 2 kat nema sansi nekoj da ne go zeme pod kirija ..bi sakal da znam ako nekoj znae kolku e kvadraten metar na ducan kaj del metfu picerijata vo taa blizina vo centar na Skopje mislam deka toa e investicija koja nema da propadne a i sekogas ce go izdades ducanot e da cini ama se isplati ...
A 20 godini e mnogu vreme da go islacas (moe razmisluvanje) a koj ti garantira deka sekogas ce imas musterii da go izdades stanot primer leten period studentite si odat doma togas ima mnogu stanovi za izdavanje
Што знам. Си бил во ГТЦ втори кат во последно време. Пола од дуќаните се празни, освен оние покрај скали што се, а оние од позади со празни и тоа како. А за да купиш дуќан на атрактивна локација во ГТЦ на втори, потребни ти се многу многу пари пријател.А од друга страна студентите студираат и луѓето мора некаде да живеат, за станот да оди под кирија, нели?
Нормално дека никој не ми гарантира дека нонстоп ќе имам муштерии или дека каматите нема да се качат, но кога парите не ми се при рака, нормално дека за инвестирање во нешто кредитот е првата и единствена опција. Треба да се размисли добро.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Што знам. Си бил во ГТЦ втори кат во последно време. Пола од дуќаните се празни, освен оние покрај скали што се, а оние од позади со празни и тоа како. А за да купиш дуќан на атрактивна локација во ГТЦ на втори, потребни ти се многу многу пари пријател.А од друга страна студентите студираат и луѓето мора некаде да живеат, за станот да оди под кирија, нели?
Нормално дека никој не ми гарантира дека нонстоп ќе имам муштерии или дека каматите нема да се качат, но кога парите не ми се при рака, нормално дека за инвестирање во нешто кредитот е првата и единствена опција. Треба да се размисли добро.
Никој не ти продава дуќан во ГТЦ шо му носи 2000 евра ќирија :) ОСВЕН ако е во некоја криза, така да многу тешко е да најдеш добар дуќан ИАКО имаш пари.

Овој бизнис како што кажавте е многу ризичен, гледајќи го трендот последниве години цената по м2 оди нагоре, но не се знае до кога ќе биде така пошто се работи за голем временски период од 20г, а ова е Македонија, се може да се деси.

Кој ризикува, тој добива :)

..bi sakal da znam ako nekoj znae kolku e kvadraten metar na ducan kaj del metfu picerijata vo taa blizina vo centar na Skopje mislam deka toa e investicija koja nema da propadne a i sekogas ce go izdades ducanot e da cini ama se isplati ...
Околу 5 иљади евра. Се интересирав за просторот што е спроти тренд не знам сега дали е уште слободен, али таквите места ги земаат уште пред ти да знаеш дека постојат :)
Тие се круговите

H

^HITMAN^

Гостин
Никој не ти продава дуќан во ГТЦ шо му носи 2000 евра ќирија :) ОСВЕН ако е во некоја криза, така да многу тешко е да најдеш добар дуќан ИАКО имаш пари.
Па баш за тоа и ја отворив темава, поголема криза од сега не сум видел барем јас, освен онаа во првите години од 90-тите со инфлацијата и затварањето со криминалната приватизација. Дуќаните се празни брат и верувај дека празни не им носат по 2000 евра кирија туку по 0 евра.Паметно инвестирање во време на криза може да се претвори во бинго.Треба само да си подготвен на ризик и малку среќа.:smir:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Па баш за тоа и ја отворив темава, поголема криза од сега не сум видел барем јас, освен онаа во првите години од 90-тите со инфлацијата и затварањето со криминалната приватизација. Дуќаните се празни брат и верувај дека празни не им носат по 2000 евра кирија туку по 0 евра.Паметно инвестирање во време на криза може да се претвори во бинго.Треба само да си подготвен на ризик и малку среќа.:smir:
Ги продаваат тие од позади, ТИе што се напред ретко кој продавам скоро никој. Го студирам ГТЦ две години :)

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
I jas se slozuvam deka e tesko da najdes dobar ducan mada ne sum ni prasal iskreno
HITMAN koj garantira deka Grujo za da dobie na izborite nema da izgradi zgradi po SK kade primer metar kvadraten ce bide 650 eura site ce pocnat da vlozuvaat vo nedviznosti kako sto sega cekaat da kupat avtomobil ama koj ne rizikuva toj i ne dobiva

H

^HITMAN^

Гостин
Ги продаваат тие од позади, ТИе што се напред ретко кој продавам скоро никој. Го студирам ГТЦ две години :)
Знам, го напишав тоа во некој пост погоре и затоа сум за стан повеќе. ГТЦ станува се понеатрактивен покрај Рамстор, Соравија и новите. Не е ГТЦ она што беше, мека и медина за трговија.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Знам, го напишав тоа во некој пост погоре и затоа сум за стан повеќе. ГТЦ станува се понеатрактивен покрај Рамстор, Соравија и новите. Не е ГТЦ она што беше, мека и медина за трговија.
Станоиве во Скопје се метар квадратен 1000Е просек. Одат од 900 до 1500, ако сакаш да ти иде под ќирија, а не негде кај шо нема кој да седи, а ќиријата е многу мала, м2 чини како во Берлин а ќиријата скопска ;:)

Двособен околу 150тина евра макс 200

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Dobro ti si od SK verojatno ajde da razvislime kako sto razmisluvaat onie od strana primer jas sum od Kumanovo izleguvam vo SK ne go znam mnogu kaj ce odime ajde vo GTC da vidime sto ima studentite sto doadjaat vo SK prv pat i kako ne e atraktiven koga e toa centar na SK

H

^HITMAN^

Гостин
Станоиве во Скопје се метар квадратен 1000Е просек. Одат од 900 до 1500, ако сакаш да ти иде под ќирија, а не негде кај шо нема кој да седи, а ќиријата е многу мала, м2 чини како во Берлин а ќиријата скопска ;:)

Двособен околу 150тина евра макс 200
Знам живеев под кирија во Скопје 4 години, но сум плаќал и по 240 евра за мал двособен стан од 52м2 во Карпош.

Dobro ti si od SK verojatno ajde da razvislime kako sto razmisluvaat onie od strana primer jas sum od Kumanovo izleguvam vo SK ne go znam mnogu kaj ce odime ajde vo GTC da vidime sto ima studentite sto doadjaat vo SK prv pat i kako ne e atraktiven koga e toa centar na SK
Не сум од Скопје, од Гевгелија сум. ГТЦ е трговски центар од отворен тип, за некоја година ќе пропадне уште повеќе. На денешниве шмизли кога одат на шопинг поготово во зима поубаво им е на затворено и полуксузно отколку да окапуваат во ГТЦ кој и веќе бедно изгледа, запуштен е целиот.А баш тие разгалени шмизли на мама и тато го прават 90% од прометот по дуќаните.

Kajgana Shop

На врв Bottom