^MooN_RideR^
Blue in HearT
- Член од
- 20 април 2006
- Мислења
- 853
- Поени од реакции
- 48
Верувате ли дека постоел ЕЛДОРАДО??Каков си го замислувате??Кажете што знаете за него па јас ке ви напишам извадок од "НАЈОГОЛЕМИТЕ СВЕТСКИ МИСТЕРИИ"
Toj bil nekoj poglavica shto posle banjanje go poprskuvale so zlatna prashina. A inache El Dorado na shpanski znachi "Pozlaten"...i taka.*SerialKisser* напиша:Ja kolku shto znam vo posledno vreme se povekje i povekje se misli deka eldorado uopshte ne bil grad tuku chovek...
А да ни напишеше ? хеееее^MooN_RideR^ напиша:Верувате ли дека постоел ЕЛДОРАДО??Каков си го замислувате??Кажете што знаете за него па јас ке ви напишам извадок од "НАЈОГОЛЕМИТЕ СВЕТСКИ МИСТЕРИИ"
како прво тоа не е американска глупост, Елдорадо е град колевка на древните јужноамерикански цивилизации, пред се тој е митски град кој изобилува со злато и други скапоцености. Корнеј во Кандид вели парафразирам во Елдорадо никој не дошол само Кандид случајно залутал спуштајки се низ една река, земјата е опколена со високи планини кој никој не успеал да ги премине, калта во Елдорадо е злато, говорејки за лугето вели дека овие луге не му придаваат значение на материјалното богатство во оваа земја значи со еден збор ја отсликува утопијата на идеална земја. Во XVII i XVIII век во светот се појавувааавантуристи кои трагаат по Елдорадо според кои Елдорадо се наога помегу теченијата на Амазон и Ориноко.Tikvi4ka напиша:da be postoi.... ako se lazeme toa ti e amerikanska glupost kako sto se i filmovite od tipot sekoj den amerika go spasuva svetot vo tajni misii.. :uvo: zafrkni...
da postoel dosega amerikancinjata ke zasukaa rakavite i ke se vpregnea da go najdat po sekoja cena nemase na nas da ni kazuvaat prikazni za dobra nok za El dorado