Извршителите тропаат на врата за сметки стари и по 15 години

  • Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
Член од
12 март 2009
Мислења
12.825
Поени од реакции
6.847
Druze izvini za ova ne sum znael, a i za ona pojma nemas od pogore.
Ovde moze da se kaze deka pojma nema ni pretsedatel na sud, a ni od apelacija ne se pretrgnale od pamet.
Sud da donese resenie so koe go isvojuva prigovorot zatoa sto istiot toj sud ne rabotel nisto na predmet 10 godini za mene e non sens. A apelacioneiot sud voopsto ne ni spomnuva zastaruvanje vo svoeto resenie tuku se nasocuva na pravosilnost i izvrsnost.
Ovde moze da se komentira uste, no sega nemam vreme.
Tebe bi ti preporacal da gi cuvas ovie resenija, mozda ke vlezat vo nekoj iden ucebnik kako primer kako ne se presuduva. :)
мислам дека застарувањето се однесува само на правото на присилно извршување на парични побарувања по пресудата, а пресудата самата може да има и други елементи и тие не застаруваат никогаш...
Има и друга работа, не сум сигурен дали е 100% така но претпоставувам, еден субјект ако не исплати по пресуда на друг доброволно, па тоа застари, субјектот што не е намирен може да го стави должникот на негова црна листа, т.е. да не соработува со него ( да не му прифаќа нарачки, да не му дава понуди итн...) а овој не може да се жали бидејќи не постапил по пресуда ??
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.055
Поени од реакции
2.148
Druze izvini za ova ne sum znael, a i za ona pojma nemas od pogore.
Ovde moze da se kaze deka pojma nema ni pretsedatel na sud, a ni od apelacija ne se pretrgnale od pamet.
Sud da donese resenie so koe go isvojuva prigovorot zatoa sto istiot toj sud ne rabotel nisto na predmet 10 godini za mene e non sens. A apelacioneiot sud voopsto ne ni spomnuva zastaruvanje vo svoeto resenie tuku se nasocuva na pravosilnost i izvrsnost.
Ovde moze da se ko:)mentira uste, no sega nemam vreme.
Tebe bi ti preporacal da gi cuvas ovie resenija, mozda ke vlezat vo nekoj iden ucebnik kako primer kako ne se presuduva. :)
E sega po tvoe nitu sudii nitu apelacii pojma nemaat... slabo ja baratas materijava...
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
795
Поени од реакции
486
Decki mi treba pomos.Moite dobile pismo od advokatska kancelarija za zaostanat dolg od VIP od 2010 godina.Vo pismoto se navedeni 4 smetki so toa sto prvata e od maj 2010, drugite se oktomvri,noemvri,dekemvri.Nesto e sumljivo bidejki kako brojot ne bil isklucen u eden pravec od maj do dekemvri.Isto taka sumata za smetkite od oktomvri i noemvri e ista,a se raboti za visoka smetki. Ja voopsto ne se sekavam na neplateni smetki a i prebarav po internet i najverojatno smetkite se zastareni bidejki se od pred 7 godini.Ne go pratam zakonot za zastareni smetki mnogu bidejki ne sum vo MK vekje 6 godini,pa bi bil blagodaren ako nekoj mi potvrde dali smetkive se zastareni i kako da podnesam prigovor?Samo da spomnam deka ova uste ne e dadeno na izvrsitel.Fala odnapred
 
Член од
6 април 2015
Мислења
383
Поени од реакции
124
Decki mi treba pomos.Moite dobile pismo od advokatska kancelarija za zaostanat dolg od VIP od 2010 godina.Vo pismoto se navedeni 4 smetki so toa sto prvata e od maj 2010, drugite se oktomvri,noemvri,dekemvri.Nesto e sumljivo bidejki kako brojot ne bil isklucen u eden pravec od maj do dekemvri.Isto taka sumata za smetkite od oktomvri i noemvri e ista,a se raboti za visoka smetki. Ja voopsto ne se sekavam na neplateni smetki a i prebarav po internet i najverojatno smetkite se zastareni bidejki se od pred 7 godini.Ne go pratam zakonot za zastareni smetki mnogu bidejki ne sum vo MK vekje 6 godini,pa bi bil blagodaren ako nekoj mi potvrde dali smetkive se zastareni i kako da podnesam prigovor?Samo da spomnam deka ova uste ne e dadeno na izvrsitel.Fala odnapred
Сметките се застарени ! ЗОО 367 !
 

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
640
Поени од реакции
1.770
Дали извршител има право да ти одземе цела плата од твојата сметка и да ја префрли на неговата?
 

baramrabota1

Nesuden PRAVNIK
Член од
26 септември 2017
Мислења
124
Поени од реакции
8
Dali PREDLOGOT ZA IZVRSUVANJE DOSTAVEN DO SUDOT KOJ DATIRA OD PRED 18g, IMA SVOJSTVO NA UREDNO PODNESENA TUZBA ????
 
Член од
26 октомври 2019
Мислења
2
Поени од реакции
1
Ако еве јаа на пример ако сум дадена на извршител за некои сметки , но сум невработена , не постои ништо на мое име .... И во текот на 10 години ако немам никакви приходи , не можат да го наплатат долгот , дали тогаш ке застари ?
Пуштено. Не се повикува ниту на ЗИП ниту на ЗИ туку на ЗОО.
moze li i jas da dobija kopija od tie presudi, slicen e mojot predmet , ke mi trebaat kako sudska praksa ? Ve molam
Автоматски споено мислење:

Настапува апсолутната застареност од 10 години. Никој за 10 години не превзел дејствие кон наплата на долгот. Имам судски решенија со кои се признава застареност во постапка на извршување. Посебно има повеке вакви решенија по предмети кои кмишеа по судовите а потоа беа пренесени кај извршителите, некои беа и по жалба и беа потврдени од апелација. Се работеше за предмети во кои судот 10 години не превзел никакво дејствие ниту пак доверителот превзел нешто по предметот, едноставно заборавени предмети кои факале мувла во некои шкафови. Ако сакаш деновиве можам и да ти пратам некој скен од тие решанија.
moze li i jas da dobijam kopija od tie presudi, slicen e mojot predmet , ke mi trebaat kako sudska praksa ? Ve molam
 
Член од
23 март 2015
Мислења
6.559
Поени од реакции
1.620
Мислам дека застареноста важи ако во меѓувреме не е почната (веројатно судска) постапка за наплата на долгот
 
Член од
4 март 2011
Мислења
581
Поени од реакции
414
Топлификација - БЕГ сеуште им се јавува на граѓани за сметки постари од 20 години. Тоа се сметки, демек утужени, со печат од Судот. При тоа немало ни судење ни пресуда. Се јавуваат по граѓани и им се закануваат со судења, извршители. Добар дел се уплашени па плаќаат. Зошто никој не ги поучува за нивните права?
Не е точно дека никој не ги поучува граѓаните за нивните права! Си се обратил кај адвокат? Над 90% од адвокатите ќе ти дадат стручен и бесплатен правен совет за вакво прашање
Автоматски споено мислење:

Убаво ти одговорив, кај извршител може да застари побарувањето само ако не се превземет никакви дејствија во рок од 10 години. Дејствие насочено кон наплата на долгот може да биде секое дејствие кое го превзема извршителот (барање информација, издавање налог, заклучок......) но и секое дејствие кое ке го превземе доверителот (ургенција до извршителот, достава на некоја информација, барање известување до каде е наплатата....), значи застареноста кај извршител ке настане само ако по тој предмет нема ништо превземено во рок од 10 години од последното превземено дејствие и на таа застареност треба да се повика странката, на неа не се внимава по службена должност. Исто така застареност настапува и во случај ако поминале 10 години од извршноста (од денот кога доверителот можел да бара присилно извршување) на извршната исправа а доверителот не ја поднел на извршување. Во тој случај должникот може да се повика на застареност. Исто така застареност може да настане и во случај кога поминале 10 години од извршноста на извршната исправа и доверителот се зезне па го повлече барањето за извршување од еден извршител и го поднесе кај друг, кај тој друг извршител должникот ке може да се повика на застареност.

За телевизорот. Таму не се работи за сметка за телефон која би застерела за една година, тука рокот за застареност е 5 години (бидејќи се работи за физичко лице, ако е правно лице тогаш рокот е 3 години) па затоа ти реков 2020 година.

п.с. ако нешто не ти иде во прилог не значи дека е неточно и нестручно.
Ова ти го пишува човек кој 14 години е директно во извршувањето.
Колега ме изненадувате во врска со роковите за застареност! Конкретно за телевизорот. Рокот кој го спомнувате од 5 години е апсолутниот рок, кој во овој случај не важи! Обврските преземени со некој договор застаруваат за 3 години (само кај стекнување без основ рокот изнесува 5 години).
Исто така ме интересира од каде Ви е тврдењето дека по поднесување на барањето за извршување кај надлежен извтшител, повторно почнува да тече рок од нови 10 години? И нема што доверителот да го "потсетува" извтшителот дека истиот треба да постапи по поднесеното барање за извршување и налогот за извтшување? Баш ме интересира во кој закон доверителот има таква обврска и според кој закон поднесеното барање за извршување (односно практично веќе издадениот налог за извршување) застарува за 10 години?
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
3.233
Поени од реакции
2.325
Ај ќе Ве молам да ми каже некој ако знае точно за новиот закон за извршителите и отпишување на долговите на граѓаните???
 
На врв Bottom