Иднината на Македонија... Гласај...

Статус
Затворена за нови мислења.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
1. MACEDONIA FYRO / Република Македонија ... Држава на македонскиот народ како и на дел од албанскиот народ,турскиот,влашкиот,српскиот итн ,

2. ХХХ МАCEDONIA / Република Македонија ... Држава на ??? народ како и на дел од албанскиот народ,турскиот,влашкиот,српскиот итн ,

3. ХХХ МАCEDONIA / Република Македонија ... Држава на рамноправните граѓани кои го уживаат правото на употреба на нивните етнички симболи, употреба на нивниот етнички јазик и негување на културата и традицијата на нивниот етнитет...

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Jas mislam deka Makedonija posle 2001 dobi nova dimenzia,se smeni ustavot no ne treba da ovcekuvame nie albancite da se smeni i mozokot na nekoi lica.
Posle 2001 mislam deka iscezna toa famozna Makedonija na Mkaedoncite i namesto toa dojde Makedonija e na tie koi ziveat vo nea plakat pridonesi bez obzir na toa shto se Makedonci,Albanci,Turci,Vlasi i bez obzir na toa na koja verat mu pripagjaat

No vo nedostig na edinstven drzaven stav protiv imeto na drzavata kade ziveeme vodena od Makedoncite etnicki, nie Albancite koi ziveeme na Makedonija ke treba da se vikame Novi Makedonci ili Gorni kako i da e jas iskreno zalam vo eden aspekt za ova no vo drug mislam deka na drugite etnosi osven Makedoncite im e napraveno nepravda zoshto nikoj od drugite bile toa Albanci i li nekoj drug direktno ne ucestvuvashe vo pregovorite iako vo tie pregovori se odlucuvashe i za nasheto ime spored Strumiks neli 100% tvoja e Makedonija 100% e i moja jas ne go vidov vo ovoj aspekt deka e moja zoshto ako beshe taka ke imashe i albanci vo toj pregovaracki tim koj ocigledno beshe neuspeshen

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Што стана од темава ??? ... отвори,затвори,бриши,отвори.... нејсе како и да е...

СТРУМИКС барем како правник можеше да ни објасни што ќе стане со македонскиот народ ако се смени името на државава кое е веќе извесно... Како ќе се промени преамбулата ?... Граѓаните на ХХХ-Македонија, ххх-македонскиот народ како и граѓаните кои се дел од албанскиот народ, турскиот народ, српскиот народ итн итн... Кој ќе биде службен јазик, ХХХ-Македонскиот ???... Ова навистина е бесмислено... а што викаш Македонија е и моја и твоја , и негова тогаш најприфатливо е граѓанско општество односно преамбулата треба да се замени и тоа... Граѓаните на Република ХХХ-Македонија . Ни овој ни оној... Важно на граѓаните на државава да им се гарантираат човековите и националните права на заедниците па после некој дали ќе се чувствува македонец и ќе си го користи знамето на вергина, македонски,бугарски,српски јазик или пак некој ќе се чувствува албанец и ќе користи албанско знаме, албански јазик тоа би било право на секоја заедница а Грција нема право да се меша во внатрешниот поредок на земјава...
Барем по мое мислење така и би се променило името и би се зачувал македонскиот идентитет на тие граѓани кои се чувствуваат како Македонци...

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
а дали вие албанците би биле задоволни да живеете во република со граѓански концепт во која здружувањето не смее да биде на поинаков концепт освен граганскиот...тоа значи да нема етнички политички партии и слични форми на здружување...туку секаде да партиципирате со фамозните 20 проценти???????

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
а дали вие албанците би биле задоволни да живеете во република со граѓански концепт во која здружувањето не смее да биде на поинаков концепт освен граганскиот...тоа значи да нема етнички политички партии и слични форми на здружување...туку секаде да партиципирате со фамозните 20 проценти???????
Јас сум за граѓански концепт дефинитивно ... а фамозните 20 % ... никако не се согласувам не 20% туку било кој граѓанин да е обесправен заради неговата етничка припадност... Јас утре нема да се викам албанец туку пример горномакедонец ако со тоа име не се подразбира ниту македонски етнитет,ниту албански ниту кој било... Како Косоварите пример или Швајцарците.

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Gragjanski koncept i te kako no ne samo ednonasocen tuku so reciprocitet,jas pak mislam deka samo taka moze da prosperirame sve drugo ke bide samo farsa

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Gragjanski koncept i te kako no ne samo ednonasocen tuku so reciprocitet,jas pak mislam deka samo taka moze da prosperirame sve drugo ke bide samo farsa

Uste na edna glupava cigla da i objasnis kakov e toj ednonasocniot , a kakov toj reciprocniot......GRAGJANSKI KONCEPT.....
postojano se prasuvam.....navistina li ste tolku zabegani ili sto e rabotava .... :)
...ajde bre ............... znaes verojatno deka i kamion cokolada , ako moras da ja izedes ke ti se zgadi....
..........................ednonasocen gragjanski koncept.......sto nema da smislat kecapliive :)

Член од
25 јули 2007
Мислења
100
Поени од реакции
1
Темава ме привлече со насловот но содржински не е баш како во насловот.
НО не е сега време за наведубање на правата тема која се крие во иоваа ,мој мал продонес на ххх МАКЕДОНИЈА и 27,,,,% Албанската етничка заедница.
утре е закажана свечена на две книги (проза/поезија) промоција во опшинската сала на град Гостивар.
каде јас сум поканет(пријател на авторот) книгитѕе се отпечатени на албански јазик (само) и поканите се отпечатини на албански (само)
ветојатно и на промоцијата ќе се говори само на ........... очекувам и некоја химна или ........
каде бев јас .......јас само морална подршка или само пион во една партија шах.
мало сиже албански автор од албанско дружение прави албанска промоција а остатокот од македонската јавност( македонци турци власи роми срби итн итн) 73% нема поима зашто се работи.
истата работа е со политичките партии итн итн итн
јас како македонче од западот немам поима што се дешава мо мојот град
<----------
---------->
repocitet

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Juda koga si navlegol vo nekoj projekt togash nemash shto...... koga nekoj makedonec napravil neshto i na albanski nie ne zboruvame samo za neshto za nekoj tuku zboruvame za toa kako treba,i ti namesto da mi kazesh tuka mene i na nas bi trebalo da pomislish da mu kazhesh nemu ,inaku faktot shto si pozvan vo negovata mini promocija ukazuva deka si poveke od nekoj obicaen pion

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Не разбирам како можеш да бидеш ти човекот кој си за граѓански концепт. Припаѓаш на една опција на која тој концепт го уништи во РМ не му даде ни милиметар простор да зачне на ова македонско тло.Тероризмот со поткрепа на купена политика само привремено трае , штетата е огромна , ги ставивте и оние Албанци кои вредат многу повеќе од вашиот посран сон во ,изолација .Ги задушивте прогресивните глави со болните гниди како Али Ахмети , ги ставивте во црно мајките кои чекале на ист ред да ги осетат доблестите на демократијата. И што е најлошо ги водите во уште поголема пропаст , а не ви кажува тој истиот ментол дека ке ве копа , многу повеке од порано.Да граѓанскиот концепт ке постои во РМ само после цената која ке се плати.Немој да бидеш смешен.Никој не те тера да ги кажеш плановите кои многу добро ти ги кажале и тука и позади граница , мислиш дека ништо не се знае, грешиш.Немам намера да те вреѓам сега сте подостојни противници , не сте истите бедници од 2001 ва , само бедата е во продавање на магла од еден човек кој е во некои други шеми , далеку од граѓански концепт.Мислам ако не се лажам ти си фамилијарен човек , а не разбираш дека постои простор за иднина на нашите деца , имаш избор , имаш овде на форумов , па и Албанци , ако не си способен да почнеш со македонци. Знам дека има еден куп мочковци кои се удираат во гради , и верувај дека иритираат , ме иритираат и мене , ама се безопасни , на таквите повеке нема да им се даде можност , остануваат тука по форумите да лаат.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Juda koga si navlegol vo nekoj projekt togash nemash shto...... koga nekoj makedonec napravil neshto i na albanski nie ne zboruvame samo za neshto za nekoj tuku zboruvame za toa kako treba,i ti namesto da mi kazesh tuka mene i na nas bi trebalo da pomislish da mu kazhesh nemu ,inaku faktot shto si pozvan vo negovata mini promocija ukazuva deka si poveke od nekoj obicaen pion
Dete mlado.......albancite kako 15% vo MKD treba da priznaat deka nikoj nikogas ne gi teral da ne bidat albanci so jazik,kultura i cuvstvo...da bilo taka ke bile nekoj drug procent , a ne da gi ima ko kusih pasa kade sto ke se zavrtis...pravat guzva da izleda kako da se 85%.....
No toa znaci , bidejki ne ziveat vo epruveta , so okolinata da komuniciraat na MNOZINSKIOT jazik.....
....ako se sluci nesto sto se slucuva vo Makedonija...malcinstvoto...vo bukvalen smisol da go MALTRETIRA MNOZINSTVOTO nesto ne e vo red.....
sto i kako treba da se proveri i da se odstrani problemot....kako??? bomo videli...no navistina ke mora...

MK

Член од
17 јули 2007
Мислења
117
Поени од реакции
1
Temava e bespredmetna. I taka se ceka vtoro poluvreme da se izigra so Albancite, bidejki samo Makedonija ostana etnicki mesana drzava na Balkanot i toa e nekako so sila se mi se cini.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Се сложувам!

Админи, затварајте ја темава!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom