прв проблем недовребата.
се додека се плашат од ортаклукот и бегаат од него како најголемо зло, ништо од бизнисот. сепак да си бидеме реални колку во македонија имаат и пари одповеќе за да почнат посериозен бизнис за производство на пример, а веќе не се зафатени со таков и имаат идеја за бизнис истовремено. реално или немаат идеја или немаат пари или и едното и другото.
друга работа е соработката.
јас досега на форумот ама никаде не забележав ( сепак немам прочитано се така да можи да имам промашено) неколку тука на форумот од различни градови да соработуваат или да почнат некој заеднички проект. некој има нешто , другиот има друго што овај го нема, а цело е кога има се. да не зборувам за логистика или проширување на потенцијалните потрошувачи. не ни мораат да се здружат туку едноставно да соработуваат. форумот е моќна алатка за да се оствари ваква соработка .
еве сега ке ви дадам еден најглуп пример што е остварлив и го има кај нас. дечкото едноставно си мести пвц дограма а од алати и машини има претпоставувам само рачен алат. фино лепо си ги порачува од незнам каде( скопје претпоставувам) и тука си ги мести и си ја зема разликата( работната рака). јас лично на истиот начин местам венецијанки и вариолајт завеси. сега кажете ми кој дел од тоа што го кажав погоре не се совпаѓа со реалноста. тие имаат машини, јас имам пазар.нив секако не им се исплаќа да идат до битола за три прозори, а мене ни на крај на памет не ми е до купвање на тие машини. вакви примери има безброј. така да не е се до парите туку малце треба и во глата да имаш.
Правилно би било тие да отворат претставништво во Битола за регионот, да те вработат тебе и да ти ги плакјаат сите осигурања и придонеси. Вака си нелојална конкуренција за некој во Битола што ги купил тие скапи машини (и најверојатно исплаќа кредит за нив), си плаќа даноци, придонеси, плата, а губи работа ради тебе...