Земјоделци се помалку, увоз се повеќе

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.699
Во повеќе теми се нафрлаат одвремена навреме вакви вести, па мислам убаво е да имаме една тема за земјоделството и прозводството на храна во државата.

Накратко бројот на земјоделци и вработени во земјоделство се намалува, производството се намалува, увозот на храна е се поголем, цените по пазарите и маркетите неретко стигнуваат и како во Европските маркети а граѓаните не можат да си ги дозволат тие цени со наши домашни плати. Некаде прочитав и дека просечната старост на земјоделците кај нас е околу 57 години така да каква иднина не очекува ?

Ако ги прашате земјоделците ќе речат дека откупните цени им се ниски, климатските проблеми им задаваат се поголеми проблеми особено во делот за наводнување каде што има стари системи за наводнување, влезните трошоци за производство значително зголемени (пр трактор што порано бил 6000 евра сега е 12000) додека субвенциите стагнираат (додека платите растеа на другите вработени)

Има ли Македонското земјоделство воопшто иднина ? По мене главен кривец за состојбата во која се наоѓа земјоделството е државата, децении уназад земјоделството е потценето и тргнато на страна. Државните органи немаат никакви стратегии и програми да го стават истото на добар пат, чист пример за тоа е консолидацијата (окрупнување) на земјиштето. Како да немаме ние државни пари па се чекаат странски пари од проекти за направат окрупнување, па така денеска имаме само 5-6 села каде што е извршено окрупнување - кое е основен предуслов за рентабилно производство. И кога ќе се додаде тука недоволното инвестирање во системи за наводнување, лошата инфраструктура во руралните средини од каде младите буквално се приморани да бегаат ќе имаме вакви лоши резултати.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.901
Поени од реакции
6.473
... По мене главен кривец за состојбата во која се наоѓа земјоделството е државата...
Проблемот е многу комплексен.
Ама главен кривец, за жал, се земјоделците...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.409
Поени од реакции
5.686
Во повеќе теми се нафрлаат одвремена навреме вакви вести, па мислам убаво е да имаме една тема за земјоделството и прозводството на храна во државата.

Накратко бројот на земјоделци и вработени во земјоделство се намалува, производството се намалува, увозот на храна е се поголем, цените по пазарите и маркетите неретко стигнуваат и како во Европските маркети а граѓаните не можат да си ги дозволат тие цени со наши домашни плати. Некаде прочитав и дека просечната старост на земјоделците кај нас е околу 57 години така да каква иднина не очекува ?

Ако ги прашате земјоделците ќе речат дека откупните цени им се ниски, климатските проблеми им задаваат се поголеми проблеми особено во делот за наводнување каде што има стари системи за наводнување, влезните трошоци за производство значително зголемени (пр трактор што порано бил 6000 евра сега е 12000) додека субвенциите стагнираат (додека платите растеа на другите вработени)

Има ли Македонското земјоделство воопшто иднина ? По мене главен кривец за состојбата во која се наоѓа земјоделството е државата, децении уназад земјоделството е потценето и тргнато на страна. Државните органи немаат никакви стратегии и програми да го стават истото на добар пат, чист пример за тоа е консолидацијата (окрупнување) на земјиштето. Како да немаме ние државни пари па се чекаат странски пари од проекти за направат окрупнување, па така денеска имаме само 5-6 села каде што е извршено окрупнување - кое е основен предуслов за рентабилно производство. И кога ќе се додаде тука недоволното инвестирање во системи за наводнување, лошата инфраструктура во руралните средини од каде младите буквално се приморани да бегаат ќе имаме вакви лоши резултати.
Се‘ додека во „нашата земјата„ постои „менталитетот„ дека градот е вистинското место за живеење и работа, дека работа од 8ч. за посрана месечна плата е врвниот животен домет, дека да се биде ИКТ инжинер, инфлуенсер, активист...се најплатените професии, се‘ до тогаш ќе плаќаме зелка од 80ден./кг, секако „пластифицирана„, без вкус, увезена од којзнае каде...

Власта одамна не се грижи за земјделието, особено ако од субвенциите нема некој „%„ и за неа.

Велат дека кај земјоделците кои земаат субвенции, не ги инвестираат парите во земјоделието, туку во бетон, тули и гипс-картон...

Член од
21 октомври 2024
Мислења
97
Поени од реакции
368
Добро е што ја отвори темава за колку толку барем дел од луѓето да се запознаат колку е катастрофална и непоправлива состојбата со земјоделството. Земјоделството и сточарството во државава се уништува веќе 15 години по ред најмалку и секоја година е се полошо од претходната. Прво состојбата може да се увиди преку бројот на крави, кози овци итн. Бројките се толку намалени што се дојдени до скоро и непостоечки. Знам многу бизнисмени кои одамна све испродадоа затоа што веќе ништо не им се исплати. Ако ги гледаме земјоделските култури мал земјоделец едвај преживува затоа што откупната цена за СИТЕ култури се прениски а со дадените субвенции едвај може да се покрие трошокот за нафта, вода итн. Пример житото кое секоја година се намалува и намалува има откупна цена од мизерни 10 ден кг па никој не е будала да му паѓаат рацете и нозете со месеци со денови на сонце на дожд за мизерни 10 денари кг. Второ тутунот како гранка ако од следната година се подели на класи (има и сега класи но се се зема како прва) ќе видите дека производството одма ќе падне за 50%. Многу е долго да се објаснуваат бројки итн но во реалноста македонско земјоделство веќе не постои, моменталното производство го држат неколку големи јаки земјоделци поединци, а другото се стари луѓе кои мораат да се занимаваат затоа што немаат или имаат многу ниска пензија или немаат друг приход. Млад човек од 18 19 20 години во ова модернизирано општество многу нормално дека нема за 400 500 евра месечно да ти се пече цел ден на сонце.
Збори со секој мал и среден земјоделец детално ќе ти ги објасни бројките и зашто со право веќе никој не се нафаќа да работи. Да било профитабилно ќе работеле едноставно не е и нема изгледи дека нешто ќе се подобри.

До тие што мислат дека проблемот е во луѓето а не државата нека фатат да работат па кога нивниот труд ќе биде ценет во денарчиња кога ќе носат тони и тони грозје, кога ќе носат камиони цели со пиперки ќе дадат еден тон род а ќе добијат пари еднакви на минималец да видам дали ќе продолжат. Ама исто како и за секоја тема во држава веќе се најдоа паметни како тој горе да кажува дека народот е крив.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.901
Поени од реакции
6.473
... Ама исто како и за секоја тема во држава веќе се најдоа паметни како тој горе да кажува дека народот е крив.
Ок.
Според тебе, значи, не е народот крив, туку државата.
Што треба да направи државата?

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.699
Образложи те молам зошто, сепак за тоа е темава :)
Инаку делумно се согласувам со тебе. Еве јас на пример од лично искуство сакав да инвестирам во одредена гранка во земјоделието, почнав да купувам земјиште ама повеќе поситни парчиња со цел да окрупнам на едно место да ми биде исплатливо да бушам бунар за вода и сл да биде модерно по сите стандарди. Кога почнав со селаните таму да зборам за трампа/размена на земјиште и слично, еден куп има што не сакаат од татко им им било и слично наместо и нивното да биде поголемо на куп да бидат поефективни и ако ништо друго да има поголема вредност во иднина ако сакаат да го продадат. Ама пак и тука не ги кривам скроз, толку им е интелегенцијата не можеш да очекуваш од човек што завршил 4 или едвај 8мо одделение да размислува далеку. Ама ако државата реши да направи консолидација, од 20 парчиња им ги окрупни на 2 места она го решава проблемот и создава потенцијал за развој во иднина

Ова со расцепканите мали површините по мене е главен проблем, и да сака човек да проба да вложи нешто во старт е саботиран. Не мислам дека треба да има само огромни тајкун површини, ама барем да можеш на едно место 5-10 хектари да биде профитабилно

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.892
Поени од реакции
43.872
штом еден земјоделец не може да придне на пазар да си го продава родот не знам што очекувате. Баждари и полицајци ги гледаат како криминалци и ги бркаат. Ако си земјоделец у оваа држава само можеш родот да го даваш беспари на разно разни прекупци. Ништо више од тоа.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.901
Поени од реакции
6.473
Образложи те молам зошто, сепак за тоа е темава :)
Инаку делумно се согласувам со тебе. Еве јас на пример од лично искуство сакав да инвестирам во одредена гранка во земјоделието, почнав да купувам земјиште ама повеќе поситни парчиња со цел да окрупнам на едно место да ми биде исплатливо да бушам бунар за вода и сл да биде модерно по сите стандарди. Кога почнав со селаните таму да зборам за трампа/размена на земјиште и слично, еден куп има што не сакаат од татко им им било и слично наместо и нивното да биде поголемо на куп да бидат поефективни и ако ништо друго да има поголема вредност во иднина ако сакаат да го продадат. Ама пак и тука не ги кривам скроз, толку им е интелегенцијата не можеш да очекуваш од човек што завршил 4 или едвај 8мо одделение да размислува далеку. Ама ако државата реши да направи консолидација, од 20 парчиња им ги окрупни на 2 места она го решава проблемот и создава потенцијал за развој во иднина

Ова со расцепканите мали површините по мене е главен проблем, и да сака човек да проба да вложи нешто во старт е саботиран. Не мислам дека треба да има само огромни тајкун површини, ама барем да можеш на едно место 5-10 хектари да биде профитабилно
Главниот проблем го објасни самиот. Менталитетот на земјоделците...

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.699
Главниот проблем го објасни самиот. Менталитетот на земјоделците...
Мене ми е јасно дека до некаде имаат вина и они, ама и државата институтуциите како влада министерство за земјоделие за што зимаат пари ? Они треба да спроведуваат политики кои ќе направат раст. Ни германците не се станати она што се денес оти сите се паметни или сите имаат ок менталитет, ама имале добри паметни луѓе на позиции кои поставиле правила и програми и терале според нив

Јас мислам на политичариве генерално и не им одговара јаки земјоделци па затоа не спроведуваат такви политики како она што пишав погоре, подобро им е за контрола кога има многу мали што ќе ги купат со ситни субвенции и една помала група големи бизнисмени

Последно уредено:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.373
Поени од реакции
10.222
Без ефтин гас и ѓубриво нема земјоделие....тоа е прво и основно. После тоа оди стратегија на државата. Иначе земјоделието е нешто што е у ген на еден народ, ние сме генетски одгледани да работиме како коњи ама не и да наоѓаме начини за поедноставно и поефикасно производство. Пример србиве се за нас доктори на науки околу оваа тема. Нас за кур не не бива...да не зборам климава колку не дупи у задњи неколку години. Јас имам некои 2 хектари земја, не ни помислувам да садам нешто. Имам и лозје 2,5 декари и тоа ќе си стои така, ќе се упропасти...не пипам, до лани го одржував у живот некако.
Ние се научивме на лесни и брзи пари...ако сакаш земја да работиш те сметаат за ненормален. Жениве кај нас не ни помислуваат на таа работа...сум помислувал и на оф д грид ама треба сам све. На крајот на краиштата и да земеш нешто да работиш од лопови раат ќе немаш.
Да поминеше тука јужен тек можеше да се размислува....вака не. Еве гледаме што се деси денеска и што ќе биде ноќеска ако е -4 си ебаа матер и цреши и јаболки и т.н....кајсии нема и така преку 10 год. Да го имавме тој ефтин плин како Холандија на пример ќе се живееше од 2 декари место. Гледам по пазар сега, зелка од Хрватска....евро/Кг. Проста математика....2000 квадрати X 4 зелки X 1.5 Kg X 1 Euro е 12000 евра, по 1000 евра месечно плата за цела година.
Целата фора е ефтин енергенс.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.699
Капак на се е ова, не сум сигурен во која фаза се јаболката ама и во Преспа гледам рекоа -5 дека било

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.826
Поени од реакции
8.818
Не би рекол дека се главен кривец, триаголникот откупувачи - увозници - партии е тој што комплетно го уништи земјоделството. Али реалноста е и да дојдат луѓе кои би сакале да ги решат проблемите и имаат решение, никогаш не би дошло до договор зошто се многу тешки луѓе за соработка.

Исто така генерално, капацитетот на Македонија за земјоделство е многу преценет, посебно кога немаме домашно производство од ниедна од придружните гранки. Не можеш да развиваш земјоделие кога немаш домашно производство од ниедна од придружните сфери: механизација, ѓубре, опрема за наводнување, расад, енергенси.

Реално Македонија може да развие земјоделие кое ќе ги покрива најголем дел од нашите потреби со разумно висок квалитет ако не и доста висок квалитет, и ќе има простор и за одреден извоз. Но земјоделците и тие што поседуваат земјоделско земјиште нема да прифатат никакви вистински реформи, ниту пак граѓаните ќе прифатат далеку повисоки цени на храна но и намалување на увозната храна.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.901
Поени од реакции
6.473
Мене ми е јасно дека до некаде имаат вина и они, ама и државата институтуциите како влада министерство за земјоделие за што зимаат пари ? Они треба да спроведуваат политики кои ќе направат раст....
Види, тоа што државата не ја бива и што 90% од тие по државни институции се багра, е друг муабет...Ама, што и да направат, џабе додека земјоделците не сменат менталитет.
Прашав веќе, што да направи владата?
Еве, пример, имаше субвенции за осигурување на штета во земјоделството. Имаше субвенции за испитување хемиски состав на почва...Знаеш колку земјоделци осигуруваат? Или колку прават анализа пред да лупнат стандардни 3/15-ки?

Имаш стотици милиони евра секоја година директни субвенции. Стотици!...Значи, кеш пари на сметка. За "развој"...
Кој е развојот?

Имаш субвенции за во неразвиените региони...
имаш субвенции за жени....имаше грантови (ако не сум грешка) 10.000 евра за млади...понатаму, субвенции за набавка на опрема...субвенции за здружување и отварање задруги...

Џабе...

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.826
Поени од реакции
8.818
Јас имам некои 2 хектари земја, не ни помислувам да садам нешто. Имам и лозје 2,5 декари и тоа ќе си стои така, ќе се упропасти...не пипам, до лани го одржував у живот некако.
На крајот на краиштата и да земеш нешто да работиш од лопови раат ќе немаш.
Реално од лопови нема нешто многу проблеми веќе со години, поминаа тие времиња. Али најголемиот проблем е што бара огромна инвестиција, освен ако не планираш да ти биде главна работа. Јас имам 9 декари под дрвца, еден декар бавча, и понекогаш и уште пола декар помеѓу овошките се сади. Последниве 5 години да се коцкав помалце пари ќе потрошев одколку на земјоделие. Минатава есен/зима дека се убив од работа секој викенд до ноември скоро да средам се седнав да се размислам колку би ме чинело, да средам апсолутно се, за после само да доаѓам и со по еден ден во неделата да можам да одржувам. Значи наводнувањето на ефикасен начин, да купам трактор, да дигнам гаража за тракторот, да подигнам пластеници, да им ставам наводнување реално под 15 000 евра нема да ме чини, али тоа е ако јас го работам со приајтели. Ако плаќам луѓе за наводнувањето и за гаражата тогаш далеку поскапо, истото и ако купувам нов трактор.

Kajgana Shop

На врв Bottom