Земјоделци се помалку, увоз се повеќе

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.903
Поени од реакции
6.475
Реално Македонија може да развие земјоделие кое ќе ги покрива најголем дел од нашите потреби со разумно висок квалитет ако не и доста висок квалитет
Дефинирај "висок квалитет", ако знаеш дека огромен дел земјоделци поим немаат како се употребува таа хемија. Да ги прашаш што/колку е каренца, ќе мислат ги пцуеш...
И зошто секоја година, (ама секоја..) имаш случај да ни враќаат камиони со зеленчук поради недозволени пестициди?

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.702
Види, тоа што државата не ја бива и што 90% од тие по државни институции се багра, е друг муабет...Ама, што и да направат, џабе додека земјоделците не сменат менталитет.
Прашав веќе, што да направи владата?
Еве, пример, имаше субвенции за осигурување на штета во земјоделството. Имаше субвенции за испитување хемиски состав на почва...Знаеш колку земјоделци осигуруваат? Или колку прават анализа пред да лупнат стандардни 3/15-ки?

Имаш стотици милиони евра секоја година директни субвенции. Стотици!...Значи, кеш пари на сметка. За "развој"...
Кој е развојот?

Имаш субвенции за во неразвиените региони...
имаш субвенции за жени....имаше грантови (ако не сум грешка) 10.000 евра за млади...понатаму, субвенции за набавка на опрема...субвенции за здружување и отварање задруги...

Џабе...
Па нека го условат зимањето субвенции со задолжително осигурување и испитување почва на секој 3-4 години и решен проблем, буквално една законска измена ти треба за да го средиш тоа. Со субвенциите купуваат социјален мир, нема откуп слаби цени па они дотираат како државата да не вивнат цените до плафон за краток период. Тие 10к за млад земјоделец или 3-4.000 евра за жени ич не ги спомнувај оти се смешни суми еден трактор тафе (кој патем порано беше околу 7000 евра а сега ѕирнете цена) не можеш да купиш а не пак да покренеш агро бизнис - ако сакаат развој нека дадат кредити да ги враќаат парите 100к евра без камата и грејс период 2-3 год

Дефинирај "висок квалитет", ако знаеш дека огромен дел земјоделци поим немаат како се употребува таа хемија. Да ги прашаш што/колку е каренца, ќе мислат ги пцуеш...
И зошто секоја година, (ама секоја..) имаш случај да ни враќаат камиони со зеленчук поради недозволени пестициди?
Па висок квалитет во смисла во Италија јаболката ги прскаат 14-15 пати кај нас 7-8, лозјето во Италија или Словенија 10+ пати кај нас 4-5 пати макс. За каренца да веројатно не знаат добар дел од нив, ама препарати хемија се користи стандардна bayer, corteva итн

Додај на ова дека имаш еден куп агрономи вработени во мзшв кои треба и да одат на терен, а не отишле никогаш помеѓу земјоделците да им објаснат да ги едуцираат нешто..

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.843
Поени од реакции
24.894
Od so maka nekoj da se ebava po nivite, dozd da go vrni, sneg da go vee, veter da go duva, pa grad manalo, pa mraz fatilo, pa otkupot nikakov ko mozi najglupata rabota da ja raboti i isti pari da zema a drug da mu go beri gajleto. Ili da vrti pleskavici vo Germanija i da zemi mnogu povekje.
Glupi se ama izgleda ne se tolku glupi kolku so mislite deka se. Ili mozi treba da se sekira dali vas domatite na grad vi bile skapi. Nego ne mu se, ke si posadi vo bavcata kolku za nego i ako saka i 1000 den kg neka se.
Inaku tie so tutun parce zemja baaraat plus. Cenata im e super, otkup garantiran, proizvodstvoto manje vise olesneto. E ke sadat, oti da ne.
Автоматски споено мислење:

Образложи те молам зошто, сепак за тоа е темава :)
Инаку делумно се согласувам со тебе. Еве јас на пример од лично искуство сакав да инвестирам во одредена гранка во земјоделието, почнав да купувам земјиште ама повеќе поситни парчиња со цел да окрупнам на едно место да ми биде исплатливо да бушам бунар за вода и сл да биде модерно по сите стандарди. Кога почнав со селаните таму да зборам за трампа/размена на земјиште и слично, еден куп има што не сакаат од татко им им било и слично наместо и нивното да биде поголемо на куп да бидат поефективни и ако ништо друго да има поголема вредност во иднина ако сакаат да го продадат. Ама пак и тука не ги кривам скроз, толку им е интелегенцијата не можеш да очекуваш од човек што завршил 4 или едвај 8мо одделение да размислува далеку. Ама ако државата реши да направи консолидација, од 20 парчиња им ги окрупни на 2 места она го решава проблемот и создава потенцијал за развој во иднина

Ова со расцепканите мали површините по мене е главен проблем, и да сака човек да проба да вложи нешто во старт е саботиран. Не мислам дека треба да има само огромни тајкун површини, ама барем да можеш на едно место 5-10 хектари да биде профитабилно
Mene lani me kontaktira nekoja agencija za ukrupnuvanje na zemjodelsko obrabotlivo zemjiste. Znaci ima takva agencija koja se zanimava so toa. Patem receno im rekov prajte so ke prajte i kazete so bidna. Se javija, ispadna avtopatot ke zemal del od parcelite, pa otom potom. Mene nasledstvo mi se od pojma nemam koj, realno ne ni znam kaj se, niti sum bil nekogas. Gi davam pod kirija posto poto na tie sto gi obrabotuvaa i prethodno kolku ugar da ne stanat. Ko ne se javi nekoj za sonceva centrala i mene gospod da me vidi ama nisam ja te srece :(

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.899
Поени од реакции
4.702
Od so maka nekoj da se ebava po nivite, dozd da go vrni, sneg da go vee, veter da go duva, pa grad manalo, pa mraz fatilo, pa otkupot nikakov ko mozi najglupata rabota da ja raboti i isti pari da zema a drug da mu go beri gajleto. Ili da vrti pleskavici vo Germanija i da zemi mnogu povekje.
Glupi se ama izgleda ne se tolku glupi kolku so mislite deka se. Ili mozi treba da se sekira dali vas domatite na grad vi bile skapi. Nego ne mu se, ke si posadi vo bavcata kolku za nego i ako saka i 1000 den kg neka se.
Inaku tie so tutun parce zemja baaraat plus. Cenata im e super, otkup garantiran, proizvodstvoto manje vise olesneto. E ke sadat, oti da ne.
За првиот дел си скроз во право, вториот е дискутабилен. Кај нас во нашиов регион што се селата тутун работат претежно во албанските села и пензионери како дополнителна работа поради ниски пензии ама и тие се намалуваат, или пак некој што треба да отплатат стан куќа за деца ќе запнат да им помогнат. Млади нема, а и како да има кога и таму цената на откуп не е идеална иако во поглед на влог/приход е можеби најдоходовна во моментот - во кладилница и маркет да работат двајца ќе имаат приходи барем 13-14000 евра годишно а од тутун двајца тие пари не можат да ги извадат башка кај се придонеси утре треба и пензија да дочекаат.

Mene lani me kontaktira nekoja agencija za ukrupnuvanje na zemjodelsko obrabotlivo zemjiste. Znaci ima takva agencija koja se zanimava so toa. Patem receno im rekov prajte so ke prajte i kazete so bidna. Se javija, ispadna avtopatot ke zemal del od parcelite, pa otom potom. Mene nasledstvo mi se od pojma nemam koj, realno ne ni znam kaj se, niti sum bil nekogas. Gi davam pod kirija posto poto na tie sto gi obrabotuvaa i prethodno kolku ugar da ne stanat. Ko ne se javi nekoj za sonceva centrala i mene gospod da me vidi ama nisam ja te srece :(
Како сектор при министерството за земјоделство беа порано, прв пат слушам сега од тебе за агенција

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.850
Поени од реакции
12.072
Без ефтин гас и ѓубриво нема земјоделие....тоа е прво и основно. После тоа оди стратегија на државата. Иначе земјоделието е нешто што е у ген на еден народ, ние сме генетски одгледани да работиме како коњи ама не и да наоѓаме начини за поедноставно и поефикасно производство. Пример србиве се за нас доктори на науки околу оваа тема. Нас за кур не не бива...да не зборам климава колку не дупи у задњи неколку години. Јас имам некои 2 хектари земја, не ни помислувам да садам нешто. Имам и лозје 2,5 декари и тоа ќе си стои така, ќе се упропасти...не пипам, до лани го одржував у живот некако.
Ние се научивме на лесни и брзи пари...ако сакаш земја да работиш те сметаат за ненормален. Жениве кај нас не ни помислуваат на таа работа...сум помислувал и на оф д грид ама треба сам све. На крајот на краиштата и да земеш нешто да работиш од лопови раат ќе немаш.
Да поминеше тука јужен тек можеше да се размислува....вака не. Еве гледаме што се деси денеска и што ќе биде ноќеска ако е -4 си ебаа матер и цреши и јаболки и т.н....кајсии нема и така преку 10 год. Да го имавме тој ефтин плин како Холандија на пример ќе се живееше од 2 декари место. Гледам по пазар сега, зелка од Хрватска....евро/Кг. Проста математика....2000 квадрати X 4 зелки X 1.5 Kg X 1 Euro е 12000 евра, по 1000 евра месечно плата за цела година.
Целата фора е ефтин енергенс.
Види многу е битно ако земјоделието ти е приоритетен приход, сеа жена ти нема да сака да крои лозје ама има жени за дневница што ке го направат тоа ама треба и ти да се посветиш, заебано ако треба послем работа треба ти да одиш на лозје, да фрезораш, врзуваш и кроиш
Во однос на минусните температури еве има сеа по нет како се справуваат, значи има начини

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.826
Поени од реакции
8.818
Како сектор при министерството за земјоделство беа порано, прв пат слушам сега од тебе за агенција

Ова е мртов проект во барем пола Македонија зошто нивите воопшто не се пренесени ниту пак може да се пренесат. Околу мене сите ниви последен пат се пренесени во 80тите или раните 90ти кога умираа старците што го имаа акумулирано земјиштето од 1920 до 1991. Зошто не оставија тестаменти, денеска секое земјиште треба да се дели на по 10-20 наследници, кои не само што не можат да се договорат, не можеш ниту да ги собереш на исто место. Барем четвртина од нив се одселени од државата, некој и од пред 30-40 години. На некој децата им живеат по Австралија, Америка, Канада и ниту можат да ги најдат, а и да ги најдат нема да дојдат. На некој внуци веќе им се стигнати наследници да се, немаат поима ниту дека имаат потекло од тука.

Овакви работи природно ќе си дојдат на свое место за едно 30-40 години, кога комплетно ќе се расели државата и после по систем на несовесно работење, тие што ќе останат ќе им го превземат земјиштето.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.409
Поени од реакции
5.686
Ок.
Според тебе, значи, не е народот крив, туку државата.
Што треба да направи државата?
Кривицата од народот е таа што нејќе да ја „крши гла‘а„ и да седне нешто да поднаучи. Од неписмен народ нема што посебно да се очекува...

Кривицата од државата е следна и премногу широка:
- форсисање на живееето во град,
- наметнување на „модерен„ систем од вредности,
- нерешавање на основните заеднички потреби на селските населени места: пат, водовод, канализација, струја, комуникации, советодавна помош, здравство, образование,
- немање загарантиран откуп со загарантирани цени,
- немање преработувачки капацитети,
- немање извозна стратегија,
- немање стратегија за вкупното земјоделие, како стратешки државен интерес.

Многу нешта се веќе решени кај државите кои имаат паметна земјоделска политика и нема потреба од откривање на топла вода во бојлерот.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.903
Поени од реакции
6.475
- немање загарантиран откуп со загарантирани цени,
- немање преработувачки капацитети,
Се си во право, освен ова.
1. Не може да има ниту загарантиран откуп, ниту загарантирани цени. Заборавете такво нешто...
2. Има доволно преработувачки капацитети, дури и вишок...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.843
Поени од реакции
24.894
1. Не може да има ниту загарантиран откуп, ниту загарантирани цени. Заборавете такво нешто...
Oti da ne mozi da ima zagarantiran otkup i ceni ?
Eve za tutunot ima i toa i toa.
Автоматски споено мислење:

Agencija finansirana od nekoj Eu fond. Taka barem mi se pretstavija, manje bitno. Odea po reoni, selo po selo i se sto spagja pod toj reon. Prvo baraa soglasnost od soopstvenicite na parcelite dali voopsto se soglasuvaat na takvo nesto pred da pocnat da pravat kalkulacii i posle pak soglasnost za dogovorenoto.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.409
Поени од реакции
5.686
Може.

Во Хрватска тоа е веќе решено, така што големите преработувачи на храна, година дена однапред склопуваат договор со производителите/земјоделците за гарантиран откуп со однапред познати цени.

Да, преработувачки капацитети има, ама...за кои земјоделски производи?

Се сеќавам, во Росоман беше отворена фабрика за преработка на, веројатно, локален земјоделски производ (праски?), па денес е затворена.

Фабриките кои преработуваат патлиџани, патлиџаните ги увезуваат од Турција, оти немаме свои...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.843
Поени од реакции
24.894
За првиот дел си скроз во право, вториот е дискутабилен. Кај нас во нашиов регион што се селата тутун работат претежно во албанските села и пензионери како дополнителна работа поради ниски пензии ама и тие се намалуваат, или пак некој што треба да отплатат стан куќа за деца ќе запнат да им помогнат. Млади нема, а и како да има кога и таму цената на откуп не е идеална иако во поглед на влог/приход е можеби најдоходовна во моментот - во кладилница и маркет да работат двајца ќе имаат приходи барем 13-14000 евра годишно а од тутун двајца тие пари не можат да ги извадат башка кај се придонеси утре треба и пензија да дочекаат.
Rabotat i nasi, koj kolku mozi i ima. Retko na nekoj toa mu e primarna dejnost tuku dopolnitelna. Taman rabota ako cekaat samo od toa.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.826
Поени од реакции
8.818
Проблемот е дека врската трговци - произведувачи е комплетно раскината. Првин поради фактот дека во секторот трговци во огромен дел ( не според број на луѓе туку според капацитет за откуп ) е собран општествениот шлајм кој преку меѓусебна соработка и со подршка на политичките структури вештачки прави кризи за да ги контролира произведувачите. Другиот проблем се увозниците кои пак се уште поголем општествен шлајм и кои во соработка со политичките структури уште толку ги симнуваат цените преку увоз на бесплатно ѓубре од сегде. И против оваа спрега Трговци - Политички Партии - Увозници, земјоделците не можат ама апсолутно ништо, освен ако не се крупни земјопоседници со по 20-30+ хектари.

Имам разгледувано од овој аспект, зошто се мислев дали да се преселам на село за време на короната зошто ми нудеа 6 хектари земја по 1 евро метар квадратен. Ако не отворев моја продавница за зеленчук и овошје во Скопје, не се договорев со близок пријател за маржи и плус сам директно он-лајн да продавв "органско производство", немаше шанси да стигнам ниту до 2/3 од сегашната заработка. Со тоа што ќе требаше да инвестирам повеќе од 120 000 евра кој ќе ги вратев кој знае кога.И ова е само за земјиштето, плус за куќата и останати објекти уште најмалку 25 000 ќе ми отидеа. Профитабилно можеше да се работи само ако се изнајми земјиште од државата за пченка/жито/пасишта и да се чува стока + земјоделие на не повеќе од 5 декари/ еден хектар. Али тоа ќе бидат крваво заработени пари, а и не верувам дека има повеќе од една жена на 10 000 која ќе ти се согласи да се врати на село да чува стока.

И за крај најголемиот проблем е што државниот апарат не ги гарантира договорите. И зошто тоа е веќе циклус кој трае 100+ години во Македонија, и двете страни на прва гледаат како да го измамат другиот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.843
Поени од реакции
24.894
Може.

Во Хрватска тоа е веќе решено, така што големите преработувачи ма храна, година дена однапред склопуваат договор со производителите/земјоделците за гарантиран откуп со однапред познати цени.

Се сеќавам, во Росоман беше отворена фабрика за преработка на, веројатно, локален земјоделски производ (праски?), па денес е затворена.

Фабриките кои преработуваат патлиџани, патлиџаните ги увезуваат од Турција, оти немаме свои...
Imas zemjodelski proizvodi nameneti za prerabotka, izvoz i proizvodi za na pazar koi ne trpat transport. Vkusot im e nebo i zemja .
Konkretno za praskite od Rosoman. Vrska nemaat so praski ama aj, treba da izdrzat do Rusija ili kade gi transportiraa. Isto i domatite i skoro se drugo sto pretezno se proizveduva za izvoz, a so toa i treba da trpi transport. Mozi za tamu nekade se super, za tuka ne gi biva.
Posle za ljubejncite. Imate sega skoro jadeno ljubejnca ona blaga serbet. Jas ne pamtam od koga. Se nekoj bezvezni. E pa kalemeni se na tikva zatoa.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.903
Поени од реакции
6.475
Може.

Во Хрватска тоа е веќе решено, така што големите преработувачи на храна, година дена однапред склопуваат договор со производителите/земјоделците за гарантиран откуп со однапред познати цени.

Во твојот пост, ова беше наведено како кривица на државата.
Коментарот ми се однесуваше на тоа, дека не може државата да гарантира цени.
Инаку, никој не им брани во приватен сектор да си прават вакви договори...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.843
Поени од реакции
24.894
Во твојот пост, ова беше наведено како кривица на државата.
Коментарот ми се однесуваше на тоа, дека не може државата да гарантира цени.
Инаку, никој не им брани во приватен сектор да си прават вакви договори...
Ne stvarno, oti ne bi mozela drzavata da garantira ceni. Ako ima regulatorna komisija koja odreduva ceni na goriva od den na den, valjda mozi i da odreduva ceni na domati i piperki, max i minimalna cena.

Kajgana Shop

На врв Bottom