Здравството кај нас

Член од
5 март 2018
Мислења
15.137
Поени од реакции
16.647
Остана некој Македонец на функција или како ?
 
Член од
13 април 2021
Мислења
3.113
Поени од реакции
10.427
Баш со тие "пеперутките" не се зема крв кај тенки вени пошто се подложни тенките вени на пукање.

И не постои пациент од кој не може да се земе крв. Крај краева ќе бодеш артерија радиалис и ќе добиеш. :D
Топлина, хидратација и гравитација. И есмархот е битен, па макар и да е ракавица.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.574
Поени од реакции
34.754
Инфективната клиника има нов директор, потврдуваат од Министерството за здравство за „Сител“, кој пренесува дека на местото на досегашната директорка д-р Милена Стевановиќ за нов директор е назначен д-р Фадил Цана, инфектолог на клиниката.
Засега нема официјални информации зошто е сменета Стевановиќ, кадар од редовите на СДСМ, која раководеше со клиниката седум години.
... новинари ли се овие или писари копи пасте на сите портали, доволно да се сетат истите што напишале па да ги поврзат работите, тоа не е новинарство, ниту така држава се прави, па после Цацко е крив!

talat-dzaferi-liderska-1024x732.jpg filipce-so-medicinski-sestri-771x1024.jpg

...еве, лесно да се претпостави зошто е сменета, највероватно стигна одмаздата на еден доктор од Алијанса кој работел таму како главен за пандемијата (местото му е во мирување оти директорува во друга болница) и тој истиот го малтретирал средниот медицински кадар со несоодветно однесување без етика и морал, нели, за време на пандемија, со што истиот среден кадар со едно барање отишле кај дотичнава директорка дека не се трпело таква тортура и однос кон нив, а не дека биле преуморни како истакнувале новинарите по медиумите за колективно заканување за отказ оти не можеле да го издржат пандемискиот бран, впрочем еве ги првите почетоци:

Цитат (извадок):
„Главната медицинска сестра на Инфективната клиника Зорица Љубичиќ-Митиќ и уште две колешки, Силвана Рогиќ и Дивна Бојческа, доставиле откази. Нивните барања за отказ завршија на социјалните мрежи, по што следуваше бурна реакција од јавноста. Јавноста дополнително реагира бидејќи нивните откази се случуваат во време на пандемија, кога секој еден од здравствените работници е неизмерно важен.
Најголемо внимание привлече појаснувањето на медицинската сестра Љубичиќ Митиќ, која во барањето образложува дека за отказот после 28 години работа на Инфективната клиника би наброила повеќе причини, но таа решила да наведе само една – „непочитување и деградирање на прифлот медицинска сестра како една од најважната алка во медицинскиот тим“.

...највероватно Директорката на инфективна (па изгледа и тогашниот министер за здравство) го повикале на разговор дотичниов иден „доктор на годината“ и највероватно го соочил пред тој медицински среден кадар (читај медицински сестри) со опомена на негово однесување, како било што било, трите најискусни, најглавни сестри си дале отказ (читај погоре).

osmani-dzaferi-infektivna.jpg

...дотичниот доктор исто член на Алијанса прв човек на сегашниов министер за здравство (пред некој месец биле заедно во Дубаи, тој хаосот во онкологија не го среди, нема клинички центар, ништо не направил за македонското здравство, ќе ги оправал климатските последици бре, бре) напреднал во дружење во сите структури но власта и ете во првиот ден на ТЕХНИЧКА ВЛАДА, каде Алијанса си го доби ПАК здравството ја разрешува Директорката на Инфективна клиника која цела пандемија на сите пациенти од цела МКД, па и на самиот технички премиер, помина врз нејзиниот грб на инфективна.


...зарем не ви личи дека е ова „благодарност“ со одмазда,од една страна, а од друга страна што е Македонка боде очи, членовите на Алијанса и истата како партија (спомнав и во други коментари) се најрадикални и најмакедономрзци, впрочем сетите се на ПРВИОТ претседател на Алијанса, каков однос, мислење, коментари имаше за Македонецот што мислам дека беше и единствена причина што бил претепан во несаканиот собраниски дебакл на 27 април, а тепачот покасно во затвор починал (читај меѓу редови наквероватно бил ликвидиран), исти се сите членови кои се оделиле од ДУИ и формирале најрадикална партија Алијанса, сега Македонецот ќе биде буквално разрешен, избркан од сите функции во здравството, а ќе се заменат/примат во редовен работен однос во здравството сите кои биле со договор на дело исплатени, а неприсутни на работа, впрочем земите ги нивните пасоши за период кога биле исплатени со договор на дело колку пати излегле од МКД и колку време биле отсутни од МКД со престој во ЕУ или на друго место, а исплатени со Договор на дело.

...така да, тоа е уште еден кадар од СДСМ (Македонка) кој искористен и пуштен по вода, како и тие од судство и обвинителство да не ги спомнам повторно, па сега дали Македонецот ќе се свесне конкретно тој Македонец кој е во состав на СДСМ, тешко вероватно!

...сега во здравството се прекршуваат сите членови од Законот за работни односи нема никаква заштита на вработените (Македонци) синдикатот за здравство е мртов не реагира, нема инстанца и институција каде може да се пожали вработениот, тие што треба да решат се токму од албанските структури, така сите вработени Македонци во здравството се омаловажувани, дискриминирани, им се врши невиден мобинг, авторитетен булинг (до сега „заштитените“ СДСМовци не им требаат моментално, па им дојде нивниот ред на чистка).
...сите знаат, сите ќутат, кичма се витка, впрочем што може да биде потрагично од настаните на Онкологија да се инјектира терапија солена вода наместо скап биолошки лек на најтешко болни пациенти, разврска никаква, одговорност никаква, истите кривци продолжуваат на ист начин да тераат бизниси и да ги условуваат пациентите со лично плаќање, мито и корупција апла, а министерот само „ќе...Ќе...Ќе...јас ова ...јас она...“

... што бидна ? НИШТО! ама важно ја разрешија Директорката на инфективна во првиот ден на Техничка Влада, успех голем, па сега чекајте виткање на кичма дека самата сакала поради здравствеи проблеми или било која друга причина за разрешување.

...албанскиот лекторат не се бори за напредок на Македонија, за напредок на сите етникуми (мултиетничко општетство) тие со ова се докажаа дека се борат за Власт, да владее безаконие, а тие да се „Господари“ како впрочем се изјаснил нивниот промотор!

П.С.
...јас се извинувам за долгиот коментар, ама овие настани се поврзани со здравството во МКД, ништо не е измислено, не е спомнато ниедно лице, приложени се линкови кој го подржува мојот текст, а доколку мислите дека не е соодветна тема и подфорум грешите, јас не ја внесов политиката во здравството, таа е сама присутна во здравството, па да се објаснат некои работи како стои нашето македонско здравство мора да се спомне под инерција, впрочем постои член во Законот за работни односи во здравството каде се укажува дека поставените директори по болниците, клиники, не треба да бидат партиски членови, се почитува ли тоа воопшто? :toe:
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
19.807
Поени од реакции
15.727
... новинари ли се овие или писари копи пасте на сите портали, доволно да се сетат истите што напишале па да ги поврзат работите, тоа не е новинарство, ниту така држава се прави, па после Цацко е крив!

Прегледај го приврзокот 405334 Прегледај го приврзокот 405335

...еве, лесно да се претпостави зошто е сменета, највероватно стигна одмаздата на еден доктор од Алијанса кој работел таму како главен за пандемијата (местото му е во мирување оти директорува во друга болница) и тој истиот го малтретирал средниот медицински кадар со несоодветно однесување без етика и морал, нели, за време на пандемија, со што истиот среден кадар со едно барање отишле кај дотичнава директорка дека не се трпело таква тортура и однос кон нив, а не дека биле преуморни како истакнувале новинарите по медиумите за колективно заканување за отказ оти не можеле да го издржат пандемискиот бран, впрочем еве ги првите почетоци:

Цитат (извадок):
„Главната медицинска сестра на Инфективната клиника Зорица Љубичиќ-Митиќ и уште две колешки, Силвана Рогиќ и Дивна Бојческа, доставиле откази. Нивните барања за отказ завршија на социјалните мрежи, по што следуваше бурна реакција од јавноста. Јавноста дополнително реагира бидејќи нивните откази се случуваат во време на пандемија, кога секој еден од здравствените работници е неизмерно важен.
Најголемо внимание привлече појаснувањето на медицинската сестра Љубичиќ Митиќ, која во барањето образложува дека за отказот после 28 години работа на Инфективната клиника би наброила повеќе причини, но таа решила да наведе само една – „непочитување и деградирање на прифлот медицинска сестра како една од најважната алка во медицинскиот тим“.

...највероватно Директорката на инфективна (па изгледа и тогашниот министер за здравство) го повикале на разговор дотичниов иден „доктор на годината“ и највероватно го соочил пред тој медицински среден кадар (читај медицински сестри) со опомена на негово однесување, како било што било, трите најискусни, најглавни сестри си дале отказ (читај погоре).

Прегледај го приврзокот 405333

...дотичниот доктор исто член на Алијанса прв човек на сегашниов министер за здравство (пред некој месец биле заедно во Дубаи, тој хаосот во онкологија не го среди, нема клинички центар, ништо не направил за македонското здравство, ќе ги оправал климатските последици бре, бре) напреднал во дружење во сите структури но власта и ете во првиот ден на ТЕХНИЧКА ВЛАДА, каде Алијанса си го доби ПАК здравството ја разрешува Директорката на Инфективна клиника која цела пандемија на сите пациенти од цела МКД, па и на самиот технички премиер, помина врз нејзиниот грб на инфективна.


...зарем не ви личи дека е ова „благодарност“ со одмазда,од една страна, а од друга страна што е Македонка боде очи, членовите на Алијанса и истата како партија (спомнав и во други коментари) се најрадикални и најмакедономрзци, впрочем сетите се на ПРВИОТ претседател на Алијанса, каков однос, мислење, коментари имаше за Македонецот што мислам дека беше и единствена причина што бил претепан во несаканиот собраниски дебакл на 27 април, а тепачот покасно во затвор починал (читај меѓу редови наквероватно бил ликвидиран), исти се сите членови кои се оделиле од ДУИ и формирале најрадикална партија Алијанса, сега Македонецот ќе биде буквално разрешен, избркан од сите функции во здравството, а ќе се заменат/примат во редовен работен однос во здравството сите кои биле со договор на дело исплатени, а неприсутни на работа, впрочем земите ги нивните пасоши за период кога биле исплатени со договор на дело колку пати излегле од МКД и колку време биле отсутни од МКД со престој во ЕУ или на друго место, а исплатени со Договор на дело.

...така да, тоа е уште еден кадар од СДСМ (Македонка) кој искористен и пуштен по вода, како и тие од судство и обвинителство да не ги спомнам повторно, па сега дали Македонецот ќе се свесне конкретно тој Македонец кој е во состав на СДСМ, тешко вероватно!

...сега во здравството се прекршуваат сите членови од Законот за работни односи нема никаква заштита на вработените (Македонци) синдикатот за здравство е мртов не реагира, нема инстанца и институција каде може да се пожали вработениот, тие што треба да решат се токму од албанските структури, така сите вработени Македонци во здравството се омаловажувани, дискриминирани, им се врши невиден мобинг, авторитетен булинг (до сега „заштитените“ СДСМовци не им требаат моментално, па им дојде нивниот ред на чистка).
...сите знаат, сите ќутат, кичма се витка, впрочем што може да биде потрагично од настаните на Онкологија да се инјектира терапија солена вода наместо скап биолошки лек на најтешко болни пациенти, разврска никаква, одговорност никаква, истите кривци продолжуваат на ист начин да тераат бизниси и да ги условуваат пациентите со лично плаќање, мито и корупција апла, а министерот само „ќе...Ќе...Ќе...јас ова ...јас она...“

... што бидна ? НИШТО! ама важно ја разрешија Директорката на инфективна во првиот ден на Техничка Влада, успех голем, па сега чекајте виткање на кичма дека самата сакала поради здравствеи проблеми или било која друга причина за разрешување.

...албанскиот лекторат не се бори за напредок на Македонија, за напредок на сите етникуми (мултиетничко општетство) тие со ова се докажаа дека се борат за Власт, да владее безаконие, а тие да се „Господари“ како впрочем се изјаснил нивниот промотор!

П.С.
...јас се извинувам за долгиот коментар, ама овие настани се поврзани со здравството во МКД, ништо не е измислено, не е спомнато ниедно лице, приложени се линкови кој го подржува мојот текст, а доколку мислите дека не е соодветна тема и подфорум грешите, јас не ја внесов политиката во здравството, таа е сама присутна во здравството, па да се објаснат некои работи како стои нашето македонско здравство мора да се спомне под инерција, впрочем постои член во Законот за работни односи во здравството каде се укажува дека поставените директори по болниците, клиники, не треба да бидат партиски членови, се почитува ли тоа воопшто? :toe:
Полицијата влезе на Онкологија - се вршат претреси
izbegaa na vreme ramkovnite vo Kosovo, sega koga ostanaa samo kaurite naredba Aps
Автоматски споено мислење:

https://press24.mk/proglasena-epidemija-vo-pola-bugarija-se-voveduva-onlajn-nastava?fbclid=IwAR0jhcMNtlRxT5UhrFw057Vxo2hTm6L_h8syVeNpDeNDsK1U7UQttQm6yI4

https://newz24live.com/ne-go-ochekuvavme-ova-so-detsenii-ne-bilo-vaka-pomnozhete-go-so-tri-brojot-na-zaboleni-od-magareshka-kashlitsa/?fbclid=IwAR0UxIf47-mHZXm-_yxgD7PFJdZVpPvi2EkjK3QI03c3kLtqHWnl-xLWiVc

Баш го ПОГОДИ моментот министерот за здравство за смена на директорката, ко со прст во газ
 
Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
3.665
Поени од реакции
5.684
Полицијата влезе на Онкологија - се вршат претреси
izbegaa na vreme ramkovnite vo Kosovo, sega koga ostanaa samo kaurite naredba Aps
Автоматски споено мислење:

https://press24.mk/proglasena-epidemija-vo-pola-bugarija-se-voveduva-onlajn-nastava?fbclid=IwAR0jhcMNtlRxT5UhrFw057Vxo2hTm6L_h8syVeNpDeNDsK1U7UQttQm6yI4

https://newz24live.com/ne-go-ochekuvavme-ova-so-detsenii-ne-bilo-vaka-pomnozhete-go-so-tri-brojot-na-zaboleni-od-magareshka-kashlitsa/?fbclid=IwAR0UxIf47-mHZXm-_yxgD7PFJdZVpPvi2EkjK3QI03c3kLtqHWnl-xLWiVc

Баш го ПОГОДИ моментот министерот за здравство за смена на директорката, ко со прст во газ
Ko ce kome ako ne svoj svome.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.324
Поени од реакции
19.734
Дел од мене сака фондот да го колабира здравството утре. Се сомневам дека ќе дојде до тоа но не ќе е лошо барем на ден да видиме како ќе оди.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.742
Поени од реакции
9.554
Дел од мене сака фондот да го колабира здравството утре. Се сомневам дека ќе дојде до тоа но не ќе е лошо барем на ден да видиме како ќе оди.
Еднаш беше хакиран ФЗО и видовме колкаво значение има, затоа да се надеваме на позитивно решение и да нема штрајк.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.742
Поени од реакции
9.554
Тоа е ништо споредено со ова сега што е најавено.
Истото е....и тогаш замреа сите исплати, мој термин, комисии, боледувања, рецепти...Но дали знаеш зошто сакаат да им ги намалат платите во ФЗО, што е всушност целата таа заврзлама???
Нели платите на функционерите не можело да се намалат, нема таков закон, па како тогаш ќе може да се намалат платите на овие вработени во фондот!?
..или се е можно кога се сака :toe:
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
3.665
Поени од реакции
5.684
Истото е....и тогаш замреа сите исплати, мој термин, комисии, боледувања, рецепти...Но дали знаеш зошто сакаат да им ги намалат платите во ФЗО, што е всушност целата таа заврзлама???
Нели платите на функционерите не можело да се намалат, нема таков закон, па како тогаш ќе може да се намалат платите на овие вработени во фондот!?
..или се е можно кога се сака :toe:
Rabotata e brodot tone, novi zaemi i vetuvanja nema i sega probuvast so petni zhili da napikast ushte nekoj glasac.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.574
Поени од реакции
34.754
Дел од мене сака фондот да го колабира здравството утре. Се сомневам дека ќе дојде до тоа но не ќе е лошо барем на ден да видиме како ќе оди.
...здравството одамна е колабирано, посебно секундарното, но и примарното тука се некаде, ама во денешно време посебно се на дно, Директорите се однесуваат како фараони кон медицинскиот персонал (посебно кон Македонците) со се пациенти кои се нивни робови, а Министерот маѓоничар исполнува директорските желби на тие што ги поставил.

...да се праша колку години има пациентот за кој се бара здравствена итна услуга телефонски во Брза помош, па да се каже 72 години, ееееее за стари пациенти не возиме, ќе си го донесете сами“ или во секундарно здравство да е забрането од директорот да се дава витаминска терапија или забрането испитување на д-димери освен со докажан ковид тест од Јавно здравје или само со негово одобрување испитување на тропонин, тури му пепел на здравството со се партиските директори кои денес зулум прават со се партискиот поставен министер за здравство!

П.С.
...не ги спомнувам соработниците во здравството, оти тие се чисто партиски примени и работата нивна се состои од услуги на Директорот кој исто е партиски поставен, а не профи услуги И кон медицински персонал што всушност и затоа постојат соработниците по болниците да дадат и правна, книговодствена помош, насока било што, а не тука правник како соработник го прашуваш некој закон, член од тој закон, ти одговара „не знам“, економистот исто „не знам“, па ако не знаеш сврти го законот, протолкувај и дај информација на медицинскиот персонал што те прашува, поради нив станав експерт за закони, да не ги спомнам и други профили кои истите не знаат дека не се здравствени работници туку соработници, како социолози, психолози, биохемичари...итн.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.574
Поени од реакции
34.754

„Владата и Министерството се комплетно посветени и ќе се изнајде решение со кое ќе му се помогне на Леонид Индов, истакна Министерот за здравство, Илир Демири, одговарајќи на новинарско прашање во врска со овој случај. “

...како обично со ќе ќе ќе, ги решаваат пред медиумите сите проблеми во здравството сите министрите за здравство кои се наредија во последните години по партиски избор, а не по способност!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom