Здравството кај нас

Член од
13 април 2021
Мислења
3.593
Поени од реакции
11.828
So mu fali na rasolot :cautious:
Ништо. Природен пробиотик и витамин ц.
Ама не може да биде доволна количина пробиотици обезбедена само преку една чаша расол, или јогурт, како што кажа докторот погоре.

Зошто пробиотик само два - три дена најмногу додека се пие антибиотик еве објасни ми не ми е јасно зошто?
Пиев Панцеф десет дена и многу глупа грешка направив што пиев пробиотик само првите три дена. После завршување на антибиотикот ми се појави кандида. Па лечење кандида 12 дена докторке.
Обавезно со антибиотик пробиотик.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.045
Поени од реакции
38.195
Зошто пробиотик само два - три дена најмногу додека се пие антибиотик еве објасни ми не ми е јасно зошто?
Пиев Панцеф десет дена и многу глупа грешка направив што пиев пробиотик само првите три дена. После завршување на антибиотикот ми се појави кандида. Па лечење кандида 12 дена докторке.
...пробиотик се дава САМО ако се знае дека тој антибиотик предизвикува дигестивни проблеми од поранешно минато искуство за таа особа, а не ради реда или поради индикации за пробиотик, ако немам дигестивни проблеми ако пијам антибиотик зошто да земам во комбинација со пробиотик?
...а тоа што ти се засили бактериската вагинална флора во патогена, не е во врска со пробиотикот, туку со паднатиот имунитет од антибиотикот додека си го пиела.

Член од
20 мај 2023
Мислења
622
Поени од реакции
2.767
...ако немам дигестивни проблеми ако пијам антибиотик зошто да земам во комбинација со пробиотик?
Жено, и ја немам никакви дигестивни проблеми, ама почнав да пијам антибиотик и уште првиот ден стомак ме искина со дијареа додека не го зедов пробиотикот. И ти сеа сакаш да ми кажеш дека добро направив што после третиот ден пиење го прекинав? Не заебавај, кандида ми се појави. Гинекологов одма ме праша дали сум го пиела пробиотикот паралелно непрекинато со антибиотикот.
Ајде расол сите ќе пиеме сега у реду е.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.045
Поени од реакции
38.195
Жено, и ја немам никакви дигестивни проблеми, ама почнав да пијам антибиотик и уште првиот ден стомак ме искина со дијареа додека не го зедов пробиотикот. И ти сеа сакаш да ми кажеш дека добро направив што после третиот ден пиење го прекинав? Не заебавај, кандида ми се појави. Гинекологов одма ме праша дали сум го пиела пробиотикот паралелно непрекинато со антибиотикот.
Ајде расол сите ќе пиеме сега у реду е.
...значи тоа сељачкото обраќање ,,жено" да го извадиш од твој речник, биди на ниво, тоа и во реалниот живот кога ќе го слушнам знам со кое ниво имам работа, секој има име, надимак или ник како овде, нервозата твоја не ја прикажувај на таков начин, сакаш послушај совет, сакаш не!

...јас си го кажувам моето мислење, твое е да одредиш по кое ќе се водиш, но не се затепувај, јас можам да ти објаснам моето гледиште, а ти можеш само затоа што некој така ти кажал,

...пак ќе повторам, дека кога се пие антибиотик многу е важно да се знае со точност дека е бактериска инфекција и да се направи антибиограм, ако е вурусна инфекција а се зема антибиотик тогаш само полошо за телото зошто паѓа имунитетот од антибиотикот кој не е соодветно даден, а вирусната инфекција напротив ќе се појача и задржи повеќе дена, а другите бактерии кои ги имаме нормално, во тие услови на паднат имунитет, менување на pH на вагината нормално дека ќе збувне кандидата како патогена, пиела ти пробиотик или не!

...пишав за дигестивни проблеми при пиење на антибиотик, а не општо дека имаш/немаш дигестивни проблеми, па ти се појавила дијареја кога си го испила антибиотикот, оти не ти е ни прв пат ниту последен пат што го пиеш тој антибиотик и многу добро знаеш како реагира твоето тело, па да знаеш дали треба или не треба да пиеш пробиотик, гледаш дека не ме читаш добро...

Член од
20 мај 2023
Мислења
622
Поени од реакции
2.767
Леле оток.... Ако не си жена кажи што си, маж може си па ќе ти се обраќаме на машки род.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.593
Поени од реакции
11.828
Леле оток.... Ако не си жена кажи што си, маж може си па ќе ти се обраќаме на машки род.
Пиј си пробиотик со секој антибиотик и не ја слушај женава. И кога идеш некаде на море/езеро/базен, и тогаш земај си пробиотици, кандида нема да добиеш. Влажни купачи избегавај исто, и секако храна богата со шеќери, тестенини, кофеин и сл.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.963
Поени од реакции
12.637
Dali ,,se citate,, sto pisuvate? Probiotik so pr. 50 MILIJARDI CFU ti ,,preku hrana ke go vneses,,? I da ne ,,drzam predavanje,, koj ima studirno i diplomirano ,,znae,,.
Praxata ,,na strana,,.
,,utepaj se so kefir i jogurt,, cel den, pa ,,ke te bide,,.
чај не се пие и јаболко не се јаде само коа сме болни. Природа е тоа.

докторе бе, никој не вели дека апчиња не се концентрирани у количина. Него дека пробиотици не се пијат ај одвреме навреме ќе си земам за секој случај, него прво ќе установиш на што се должи она што го спомнаа, пореметување на дигестивен систем, кандида итн итн. Антибиотикот (или коа сме болни) е една од причините за таа фкинг кандида, а другите? Па самиот знаеш дека повеќе проблеми со стомак имаат луѓе у стресни состојби неголи со антибиотик.
Ако ти земаш вакви додатоци-земи си штета нема, треба можи и веј протеин де земеш, есенцијални аминокиселини, витамини, минерали и ред додатоци, да станеш робот кој ќе се храни вештачки.
Добро знаеш дека порано повеќе се користеа антибиотици, а немавме вакви апчиња. Дали нешто се случи? Не. Работата е да скоро секојдневно се користи ваква исхрана. Кога имавме проблем со варење, ни даваа кисело млеко и двопек. Доволно.

Јогуртот (пробиотскиот) не е е само збогатен пробиотски него содржи и б витамини, калциум, калиум...
Генерално за јогуртите
The probiotic content of yogurt products can range from 90 billion to 500 billion CFU per serving. (CFU stands for colony-forming units, which is how many bacteria divide and form colonies.) Look for the words "live and active cultures" on the label. It's easy to add yogurt to your diet.
Ова е генерално за содржина на кефир, чисто информативно
Another official study coming out of Scotland and Poland studied 6 milk kefir samples from Iraq[3]. This time they used cows and sheep milk as the medium of fermentation. So, these results are more natural and more representative of what you would find with home fermenting. They found about 10^9 or about 1 billion CFU per gram for Lactococcus and Lactobacillus each. Other strains were insignificantly in count. Overall, that’s about 5 times less than the other two studies, but still about a 500 billion per cup. A very respectable number considering that high end expensive probiotic pills only give you about 50 billion.
Ова е мислење од нутриционист
Подуеноста, како и проблеми со столицата во вид на запек или опстипација кои значат прекумерна акумулација на токсини во дебелото црево и нивно неисфрлување надвор, знаат да бидат чест проблем денес. Најлесно ова би го регулирале со внес на природни пробиотски култури, баш како оние што ги има во пробиотските производи Баланс +. Му давам предност над другите, затоа што содржи висока количина на млечни киселини и бактерии, богат е со протеини кои се главни градежни материи во организмот и најдобро од сè, е многу вкусен. Да нема забуна, не секој јогурт е пробиотски. Исто така, со редовно конзумирање пробиотски јогурт, се забрзува метаболизмот, се зголемува апсорпцијата на витамини и минерали и секако, се зголемува природниот број на добри бактерии во телото.
Значи апчиња само во исклучителни случаи каде постои поголем дисбаланс, инаку постојат природни намирници со влакна и пробиотско дејство, витамини и макро и микро елементи и уште илјада чудесија.

Да не барам сега за туршија, и кисела зелка, што све содржи. Мене ми е послатко расол со чашка домашна неголи апче со домашна.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.045
Поени од реакции
38.195
...ОК совет ти дадов, ти продолжи така, влези во некоја институција и кажи „жено“ , па ќе видиш колку ќе завршиш работа, а сигурна сум дека и по дома така се изразуваш кога го оправдуваш овој сељачизам, а пак колешкава до тебе со смешки емотикон, очигледно тоа ви е селска чешма за обраќање во денешно време, мене ми е просто и ниско некому да кажеш „жено“ кога се има надимак, име, госпоѓа. госпоѓице, другарке, пријателке...итн...ако не сфаќаш дека на некоја се обраќаш со „жено“ кое е погрдно обраќање не можам да те советувам понатака, ти не се менуваш и не примаш совети, бујрум продолжи со„жено“ и „оток“ аман, толку не знаете една конверзација да разврзите, а да не се однесувате со вреѓање, толку ли ниско ниво на култура и однесување имате!??

Последно уредено:
Член од
20 мај 2023
Мислења
622
Поени од реакции
2.767
...ОК совет ти дадов, ти продолжи така, влези во некоја институција и кажи „жено“ , па ќе видиш колку ќе завршиш работа, а сигурна сум дека и по дома така се изразуваш кога го оправдуваш овој сељачизам, а пак коолешкава до тебе со смешки емотикон, очигледно тоа ви е селска чешма за обраќање во денешно време, мене ми е просто и ниско некому да кажеш „жено“ кога се има надимак, име, госпоѓа. госпоѓице, друигарке, пријателке...итн...ако не сфаќаш дека на некоја се обраќаш со „жено“ кое е погрдно обраќање не можам да те советувам понатака, ти не се менуваш и не примаш совети, бујрум продолжи со„жено“ и „оток“ аман, толку не знаете една конверзација да разврзите, а да не се однесувате со вреѓање, толку ли ниско ниво на култура и однесување имате!??
Ок queen B.
Госпоѓа си или госпоѓица?
За таа над тебе знаеме дека е баба. Да не си баба и ти? Може си транс, јебига кој како се осеќа, ти дефинитивно како жена не се осеќаш, навреда ти е.
Твојата конверзација апла е на гугл ниво, копи пејст постови од википедија, а од лично искуство - НУЛА, затоа поарно ќути си.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.045
Поени од реакции
38.195
...дали ти дадоа антибиограм да направиш? сигурно НЕ! од око одредија дали е бактериска или вирусна инфекција? сигурно ДА! дали cefixime(pancef) си го почнала првиот ден 2х 1/2 (пола 200мг)сигурно НЕ!, веднаш максимална доза 400 мг, а ти падната во кревет тешко болна со 120 кг во тежина, па мора 400 мг ударно? така? нема што да објаснувам на некого кој не сака да разбере, десет дена 400мг панцеф не знам колку е оправдано, па нормално дека и црева ќе извадиш од пролив и кандида кога се предозира со антибиотикот, ниту по јачина ниту временски не ти одговараше, па ете ти го резултатот!

...редовното јадење на ферментирана храна, и пиење на ферментиран пијалок, добро знаеме Lurtz дека ни дава здрава цревна флора во долги стази, ние не мислиме дека при пиење на антибиотикот дека ќе удриме буре расол да испиеме за да замениме една капсула пробиотик, ние си ги негуваме со време бактериите и затоа кога ќе земеме антибиотик во правилна доза и јачина според наша телесна тежина и индикација и докажана бактериска инфекција, антибиотикот нема да ни направи никаков дигестивен проблем, гарантирам, секој пациент е приказна за себе, ако дозажа на cefixime е на 12ч по 400 мг тоа не значи дека важи за сите, али ОК нема веза, нема да напишам дека кој има студирано или учено, што фајде кога се сите иста шема на давање терапија!

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
529
Поени од реакции
999
Добро знаеш дека порано повеќе се користеа антибиотици, а немавме вакви апчиња. Дали нешто се случи? Не.
Samo ,,komparativno,,.
Dobro, znaes deka porano pr. hernija operirav ,,samo so klasicna metoda,,, bidejki laparoskopija nemase. Epa ,,naprednala medicinata,, sega ke te sredam 99% laparoskopski, namesto ,,klasicno,,.
Ajde ,,gluposti se debatiraat,,. Jas si kazav mislenje, profesionalno, pa ,,koj kako saka neka pravi,, vo zivotot. Sekoj ,,si ima pravo na izbor,, i ,,svoj stav,,.
Od mene, debata ,,zavrsena,,.
Sekoe dobro

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.045
Поени од реакции
38.195
Пиј си пробиотик со секој антибиотик и не ја слушај женава.
...пробиотиците како додаток на исхрана најчесто се со пократок рок на траење, а со цена доста солена, да речеме само 10-16 капсули доаѓа до 5 Е цена така? производство на пробиотик имаме и лично во државата и увоз, така!?!!

...е сега драга моја Aceso, за да се потрошат сите тие количини сите овие производители прават комерцијални акции да се трошат повеќе и повеќе пробиотици, нудејќи на медицинскиот персонал кој се во можност да препорачат пробиотик, за да им завршат количините да не ги фрлат, ете алкалоидов пробиотик диастоп рокот им е до 08.2025, а сандосниот линекс пробиотик тука исто 2025 колку количини имаат? ама ако вака се нуди на пациенти како на Patience. па и педијатриска возраст треба /не треба пиј со антибиотик „обавезно“ ќе се потрошат количините нели? и оп, ќе си добијат спонзорство за потрошените количини, а Patience. ќе си го испразни ќесето за да купи пробиотик (ова за сите пациенти не дека се однесува на Patience).
... значи пребиотици и пробиотици или ако сакате симбиотици се доста важни додатоци на исхрана, но за препорака и конзумирање исклучиво на тие кои имаат ДОКАЖАНИ дигестивни проблеми за кои се индикација самите симбиотиците и исклучиво одредено време, а не пиј да немаш проблеми со антибиотикот, немај гајле...дали се разбираме?

...а тоа „женава“ нема да ти го коментирам, напишав доволно!

Samo ,,komparativno,,.
Dobro, znaes deka porano pr. hernija operirav ,,samo so klasicna metoda,,, bidejki laparoskopija nemase. Epa ,,naprednala medicinata,, sega ke te sredam 99% laparoskopski, namesto ,,klasicno,,.
Ajde ,,gluposti se debatiraat,,. Jas si kazav mislenje, profesionalno, pa ,,koj kako saka neka pravi,, vo zivotot. Sekoj ,,si ima pravo na izbor,, i ,,svoj stav,,.
Od mene, debata ,,zavrsena,,.
Sekoe dobro
... надувувањето на стомачната празнина (абдомен) со воздух(гас) да се изведе таа нова лапараскопска метода и опасност од гасната емболија како сериозен ризик, ако ќе влезе гасот во можен повреден крвен сад дали тоа дава предност и сигурност пред класичната метода на оперирање на хернија, а да не спомнам повреда на внатрешните органи од инструментите што се внесуваат и можно крварење или во грешка сум?
Ок queen B.
Госпоѓа си или госпоѓица?
За таа над тебе знаеме дека е баба. Да не си баба и ти? Може си транс, јебига кој како се осеќа, ти дефинитивно како жена не се осеќаш, навреда ти е.
Твојата конверзација апла е на гугл ниво, копи пејст постови од википедија, а од лично искуство - НУЛА, затоа поарно ќути си.
...жалосно, нит знаеш што е Википедија и кој ја креира, ниту ја разбираш мојата поента на обраќање со „жена“ па веднаш „транс“ немаш никаква култура ниту поштовање, ни спрема „баба“ ако е членката баба, а тоа не се добива преку ноќ, ако го немаш од помлади години, најдобра интенција имав кон тебе, моето дебатирање со тебе заврши, жалосно млади генераци каква иднина не' чека Бог да чува! !

Последно уредено:
Член од
13 април 2021
Мислења
3.593
Поени од реакции
11.828
дали ceftriaxon (pancef) си го почнала првиот ден 2х 1/2 (пола 200мг)сигурно НЕ!, веднаш максимална доза 400 мг, а ти падната во кревет тешко болна со 120 кг во тежина, па мора 400 мг ударно?
Pancef е Cefixime докторка :sneaky:

Кај цефтриаксонот во грамови иде дозирањето. Не сте си повториле фармакологија. :place:

Член од
28 ноември 2022
Мислења
529
Поени од реакции
999
... надувувањето на стомачната празнина (абдомен) со воздух(гас) да се изведе таа нова лапараскопска метода и опасност од гасната емболија како сериозен ризик, ако ќе влезе гасот во можен повреден крвен сад дали тоа дава предност и сигурност пред класичната метода на оперирање на хернија, а да не спомнам повреда на внатрешните органи од инструментите што се внесуваат и можно крварење или во грешка сум?
giphy (1).gif
giphy (2).gif

Kajgana Shop

На врв Bottom