Хм, повеќе мислев на таква алтернатива што би наликувала и би имала сличен вкус како и горенаведените житарици, само нели друг состав би имале. Инаку знам за јаткастиве плодови, си ги практикувам често нив. А морска храна секој ден јадам, со сардините на прво место.Има, секако дека има. Прашањето е дали ќе можеш да си дозволиш. Јаткасти плодови како: ореви, бадеми, лешници, ф“стаци... Маслинките и авокадото исто така содржат доста масти и спаѓаат во здрава храна. Морска храна за протеини.
Не јадам бел леб, не знам колку е поздрав ржаниот и интегралниот, но само нив ги практикувам во исхраната.Не можеш да ги замениш, само внесувај ги помалце и ќе биде океј, посебно белиот леб, тоа нека ти биде само како додаток на јадењето кришка две а не главно јадење пола леб.
Постои, ќе си печеш домашен леб од ржано, јачменово, хељдино брашно, без квасец, со кисела вода.Постои ли некоја поздрава алтернатива на житарките? Со повеќе протеини и масти на пример, или да не се составени од овес, пченка и слични варијанти. Благодарам однапред.
Во ред тоа, ама повеќе мислев на некоја алтернатива во смисол на брза подготовка, и да биде замена за житарките кога ги јадам за доручек или помеѓу главни јадења. Не би јадел само леб наутро.Постои, ќе си печеш домашен леб од ржано, јачменово, хељдино брашно, без квасец, со кисела вода.