od prv do posleden pat ti pisav deka za milenik e zadolzitelno povodnik, samo sto tebe ne ti odgovara sto e pisano. Mi e gajle kako oni go setale toj rotvajler, sega i 5 tuzbi da mu dadat nema da pomogne napravil steta, ubavo si stoi maska ne e zadolzitelna za sekoe kuce povodnik e zadolzitelen nekolku pati ti citiram. mn dobro znam vo koj podforum sum samo od trolovi nemoze nikade da se trgnes se nesto ne vi cini. Ete ubavo te prasav kade bese da okrivis nekoj vo pogore navedenite slucki zasto ne pises nekogas kuce pomogna vo otkrivanje na droga, vo spasuvanje na zaloznici i slicno zasto i toa go pravat neli, pak ke prasam zasto ne pises nekogas koga kuce ke napravi dobro delo, zasto samo za nemili nastani se pisuva. I mn vazna rabota zasto kucevo imalo sopstvenik toj da bil sovesen i da mu stavel povodnik kakos to propisuva zakonot nemalo da se sluci ova pa makar i ne ja nosel maskata koja i onaka e nezadolzitelna. NE E DO KUCETO DO SOPSTVENIKOT E. koga veke si trgnal da teras diktatura i voen red prvo opraj gi lugeto so zivotnite polesno se iskaca na kraj.
Sent from my Nokia 3310
Види вака викса, сите тие кучешки херои што сакаш да се споменуваат, го има, се наоѓаат по медиуми но нормално поретко, пошто тоа не е ударна вест, новините не добиваат читаност/гледаност со такви вести. Тоа е некоја си квази политика на новинарските куќи-моја долгорочна борба со истите ама тоа е.
Реални да бидеме малце, да се приземјиме.
Колку пати си видел службено куче (тое кучешки херои што ги споменав) без поводник и без маска? Јас искрено- никогаш! Да, си ја видел Астра, фино куче, прекрасно воспитано... супер. Си ја видел Челзи, е па на Челзи и ја вадат маската само кога ќе се тргнат ептеееен на страна каде што нема никој. А и Челзи е доста воспитано куче АЛИ има агресија према млади кучиња. И Челзи и Астра се со иста дресура, и Челси и Астра се кај одговорни сопственици, па сепак Челзи знае да направи инцидент (среќа никогаш поголем). Замисли Челзи да беше кај понеодговорен сопственик? Значи карактер е тоа бре! Колку и да е фина и супер со тебе... куче е. Знае од нигде никаде да напраи одреден проблем, она сигурно со оправдана причина но за нормалниов свет неразбирлива. И ете ти, така стигнуваат кучињата на тапет кај новинарите. Одговорно сопствеништво е MUST! A ретко го гледаме кај нас. Затоа, мора да се глобализира! Боље спречити него лечити.
Јас конкретно со ротвајлеркава, за неа можам да гарантирам 99% дека нема да нападне човек. Али тој 1% го оставам поради надворешни фактори, и не ризикувам со тој 1%. Секогаш е на поводник и со маска. Крај! И баш и се радува на маската кога ќе ја види, затоа што сум и ја поврзала со шетање а не со малтретирање.[DOUBLEPOST=1394798110][/DOUBLEPOST]
Of Zina,kako me nasmea

ete ti Vanlok najdobra reklama za malinoi (nemozam da odoleam,imam pristrasnost kon rasata) ne se sekiraj,toa e samo tipicna malinoa. Mojata koga bese bebe mislese deka se vika NE od tolku belji sto prvese. Prvite meseci postojano bese so bebisiter inaku e prosto neverojatno kako tolku malo kutre moze do tolkav stepen da demolira prostorija ako go ostavis vo nea samo 15 minuti

Visokooktanska formula1.
Леле како да не се секирам, на два месеци на Ото (пинчов мој) му напраи две лузни на чело! Играат, играат и од нигде никаде волци и двајцата, па и мали дека се стрели, не можеш да ги одделиш. На внук ми му се џитна и му скина јакна! Ти го караш он ти рипа у фаца и сака да те прејаде! Мачки дури чував немав толку гребаници по мене!

А паметен е пустиот, паметен и те како паметен! Секоја команда (основни команди) ја учи од втор или трет пак покажување. Ја ја предупредив сестра ми дека на овој ќе му треба СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА бре!!! Као симнат од планина се понаша. Или ќе се опраи или ќотек као магаре ќе јаде од мене.

[DOUBLEPOST=1394798299][/DOUBLEPOST]
Дај информации од каде го зема кучето сестра ти, или на ПП ако не ти се пишува тука.
Јас полека си се спремам, но најверојатно тек следната година ќе има оптимални услови. Ако не можам да најдам Малиноа (или некако се предомислам заради хипер-хиперактивноста), Германски овчар ми е втора опција. Другите подврсти на Белгиски овчар не ги земам во предвид пошто сите ми се гледаат тешки за четкање (долго, или оштро и рунтаво крзно).
Малиноа ми се гледа како идеално куче од аспект на: изглед, големина, крзно, желба и леснитија на дресура. Единствено би сакал некој помирен (ваљда изложбен) примерок, да не ме полудува.
Иначе вчера видов еден ретривер со маска која многу ми се допадна. Како ситна (можеби метална) решетка беше, тек на втор поглед се гледаше дека кучево има маска. Посебно ми се допадна што маската беше малку поширока и кучево ја држеше устата доволно подотворена за да може да држи јазикот надвор. Ова за летно време претпоставувам е прилично важно, за разладење при трчање и слично. Од друга страна маскава што ја линкаш ти изгледа практично пошто може да се регулира колку тесно ја затвара муцката.
Еве отприлика каква маска видов, дефинитивно изгледа дека мора ептен да се погоди величината (значи не може истата маска додека расте и кога ќе биде израснато кучето). Но како што кажав, ми се допаѓа тоа што малку поширока ваква маска дава слобода за вадење јазик, а пак штити од гризење. Ваљда не може некој да се излиже до смрт!
Не ми се допаѓа овој тип на маска, зашто многу лесно ќе ја искине со ноктите- паметни се Ванлок не заебавај, ќе најде начин пуздер ќе ја напраи. Оваа што ти ја ставив е единствена маска што ротвајлеркава не успеа да ја извади или уништи.
Ако си за ГО, супер си се како кучиња, немам зборови по смирен дух од малиноата (до некој одреден степен), али смрдат! И тоа како смрдат! И тоа крзно нивно колку бара тимарење за да изгледа добро...
Иначе го земаа од Кичево, не ни прашаа педигре тоа глупости, они бараа работен тип на куче и најдоа, татко му е војник, а мајка му ја чуваат за производство на војници

А овој нашиов нит за војник не го сакале со тоа карактер-говно негов!