Законот на Телема

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Да, Daedalus е.

И ти ко Боди со таа скромност, таленти за вербална експресија и нивното отсуство. :D
Иам за тоа баш тема отворено. Додека немаш афазија поради сериозно пореметуење на Брока/Вернике, најчесто (иако има варијации у „талент“, од човек до човек, поради природни инклинации, најчесто у рамките на нормалата), отсуството/присуството на богат вокабулар и експресивен вербален апаратус е питање на тренинг, читање книги и вежбање критичко размислување и аргументација. Ја иам проприлично добар дел од животот посветено на тоа, пишување кратки раскази (со многу курсеви за стилистика), вежбање критичко размислување и ред други работи. Најчесто, проблемот кај повеќето кои тврдат дека немаат „талент“ за вербална експресија или физика/хемија/математика, е малата самодоверба. Ова често ми се дешавало со ученици кои сум ги учел хемија, физика или математика, па сме ги надминуеле тие психолошки пречки за да видат дека можат. :D
Има една добра книга што би ти ја препорачал, а и написов.

Агапе! <3
п.с. Пиши кога ќе наминуеш накај Скопје, да здрвиме кафе некое и да зборуеме за Кабала!

Значи точно сум претпоставил. Те препознав по стилот, масакар правиш со интересни прашања накитени со богат вокабулар.
Точно е за слабата самодоверба а тоа можеби е резултат за екстремната самокритичност која е резултат на други фактори од минатото.
Би сакал да се појави можност да се видиме, има човек многу што да научи од конверзација со тебе најмногу поради искрениот пристап и критичкото размислување.

Еднаш си реков дека Кабала само ќе учам и нема да ја разговарам, ама може ќе ме премислиш:icon_lol:

Има два типа на луѓе, Тие што знаат да зборуваат и да се изразуваат а тешко им оди пишувањето, И тие што незнаат да се изразуваат а знаат како да пишуваат (во мој случај по дневници) Инаку благодарам за книгите и мене би ми легнале :D
Обично тие што се вербално флуентни, добро пишуваат и добро се изразуваат орално пошо стануе збор за истите модули во умот. Но некои луѓе се инхибираат на едно поле (кога зборуваат у живо или само кога пишуваат), честопати поради емотивни фактори. Некои се изразуваат добро, ама не се увежбани да пишуваат добро пошо немаат тренинг. Има секакви варијации. Обично поделбата на луѓето у два или повеќе типови е поедноставена верзија. Има варијации на тема, од човек, до човек. Повеќето имаат склоност да се потценуваат или да се преценуваат за работи. Скоро секој што го знам (веројатно и ти ќе го кажеш истото) кажуе дека е многу лош со памтење имиња, кога во пракса, нормално памти имиња бидејќи сите лошо памтиме имиња дека имињата е апстрактни и не се поврзани со контекст, па тешко се памтат. Но ако нѐ интересираат и ги повториме доволно број пати, ги помниме пошто ги поврзуеме со работи што веќе ги знаеме и им даваме контекст. Шансите се дека твоите способности за писмено изразување и орална вербална експресија се нормални и може да се развијат ако работиш на нив.
Шо е сеа? Готово?
Сите сте другарчиња?
Прошла је бура! :D

Еднаш си реков дека Кабала само ќе учам и нема да ја разговарам, ама може ќе ме премислиш:icon_lol:
Интересно. Ја кога почнав да ја проучувам брбљав како идиот за тоа, цело време.
Како повеќе навлегував помалку зборев.

Многу сте длабоки!
Знаеме, Кабалата е над вербалниот апаратус, скриена од вербалниот дискурс... и така натаму, и така натаму... xD

п.с. Петиција за излегување на кафе со @Хептаграм XI за да му го дознаеме идентитетот. Ако на гласањето има поише од 10 гласови, Хепта мора да дојде!

И ти ко Боди со таа скромност, таленти за вербална експресија и нивното отсуство.
Ја ти реков, ако треба да опишам еден бензин мотор да речеме ќе зборувам еден месец, секој детал од уљна пумпа до дизна за мала гас.....зборам за овие старите мотори. Со врзани очи му правам ремонт на Југо.
Кога треба да кажам некое мое појмање на стварите поврзано со лично искуство е многу тешко. Не е вербално случување во глава(претпоставувам)...не користам јазични конструкции. Нешто слично на емоции да речеме, оди напиши што е љубов на пример и како ја осеќаш таа работа.
И друго....контемплациски размислувам, ми се шири мислата во бескрај. Можам за една работа 10 пати да напишам и да избришам и секој нареден пат е некако поточно :D
Aj да не одам многу офтопик, иако ова е тесно поврзано со езотерија хахахха

И јас исто така со области што ми се при срце. Постојано станував свесен за сопственото незнаење и сега се чувствувам непријатно кога ќе ми текне дека таков незнајко сум се дрзнувал да осудувам или да имам предрасуди кон верувања и идеологии кои им се при срце на останатите.
Кабалата, иако немам којзнае какво познавање, мислам дека најмногу влијание ми има извршено до сега.
И секако Заратустра од Ниче...ахх младост.

Ајде, сега, сите групно да се гушнеме, да разбереме дека сме луѓе со свои потреби, стравови и несигурности, па да ги надминеме нашите пречки и несогласности (стоп оргии!!!). Извини, Хепта, те сакам (шепоти, гушкајќи го со солзи, но солзи на радост! Солзи без магика! [се зезам] xD) Па да ја запееме маха мантрата заедно! :love:

(Ипси не може да дојде -_-)
п.с. вака почињаат сите култови

Последно уредено:
Замислете, после 10 мин. голем мир, љубов и разбирање, конечно има хармонија меѓу сите народи, вери и све на подфорумов... МИКИ1 стануе толерантен и признава дека е геј! Гурџи вели: „Не знам!“... Сите сме среќни, се зезаме, хехенца...

влага Ставрогин на темава со нов акаунт... :)

Liber Al vel Legis II:
36. Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.

Денес е зимска краткодневица, денес сонцето го достигнува својот минимум во кој ќе остане три дена по што повторно ќе почне да се издига.
Денес исто така ќе се случи и еден редок феномен кратко после зајдисонце, планетите јупитер и сатурн ќе се израмнат, спојувајќи го својот сјај и формирајќи сјајна ѕвезда.

Liber Al vel Legis II:
36. Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.

Денес е зимска краткодневица, денес сонцето го достигнува својот минимум во кој ќе остане три дена по што повторно ќе почне да се издига.
Денес исто така ќе се случи и еден редок феномен кратко после зајдисонце, планетите јупитер и сатурн ќе се израмнат, спојувајќи го својот сјај и формирајќи сјајна ѕвезда.

Среќен Yule до сите :D

"Today at 11:02 AM, as the Sun enters the Cardinal Sign of Capricorn, we celebrate the Winter Solstice."
- Secret Fire Lodge, Skopje

"The formula of this card (ATU XV, Capricorn) is then the complete appreciation of all existing things. He rejoices
in the rugged and the barren no less than in the smooth and the fertile. All things
equally exalt him. He represents the finding of ecstasy in every phenomenon, however naturally
repugnant; he transcends all limitations; he is Pan; he is All."
- Book of Thoth, Atu XV

“Hear me, Lord of the Stars,
For thee have I worshipped ever
With stains and sorrows and scars,
With joyful, joyful Endeavour.
Hear me, O lilywhite goat
Crisp as a thicket of thorns,
With a collar of gold for thy throat,
A scarlet bow for thy horns.”
- The Priestess Of Panormita

Автоматски споено мислење:

„Презрете ги исто сите кукавици; професионални војници што не се осмелуваат да се борат, туку си играат; сите будали презрете ги!
Но остроумни и горди, кралски и отмени; вие сте браќа!
Како браќа борете се!

Нема Закон над Прави што ти е волја.“
- Liber AL, III:57-60

Последно уредено:
Се ме се чини сите сте телемисти и ова е еден голем мајнд фак...
Ја не реков за тебе ни дека си педер, ни ши.тар, нити сум те навредил било кога. Да, сум ти зборел свашта, али ваква директна навреда не сум ти упатил.

Ја не реков за тебе ни дека си педер, ни ши.тар, нити сум те навредил било кога. Да, сум ти зборел свашта, али ваква директна навреда не сум ти упатил.
Добро е..бар уште еден овде како мене што не бил инициран таму.....по некад си мислам дека ме имат турено у некоја симулација. Можеби паранојата е од ту мач конспираси....кој да знае....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom