Живеење заедно без брак

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Па сигурно дека ќе се разведам ако нема никаков придонес, ни со деца ни со куќа/стан обврски, мада како што кажав вакви работи се познаваат уште пред брак.
Некој не поминал пола ден во готвење, чистење, пуштање машина и миење садови па затоа им е ништо во животот. Знаеш, ситни саати се тоа, кога не ги правиш или гледаш друг да ги прави.

Со баба ми пред некое време муабетевме за ваква слична тема, како повеќе разводи сега, помалце тогаш. Нејзиниот одговор беше дека тогаш немало жените кај да одат, затоа седеле и викале амин на се. Нејзиниве браќа, иако нигде според закон кај нас нема поделба на машко и женско дете за наследство, ја натерале на 18 години да потпише дека нема во живот да и текне да бара од имотот што они си го поделиле. Збориме за жена од 73 години, која цел живот рмбала на нејзините дома, па на фамилијата од дедо ми, и еве на дедо ми, кој не знае сам буквално маса да си постави за да јаде. Три пати дневно, 55 години, да му раскреваш и креваш некому тањир од маса. Башка другите работи кои ги прави, а он со прст не мрда за ништо. Нека дојде овој нека и каже нејзе дека за ситни работи се нервирала и дека не треба да се нервира. Мрш таму.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
А што е за тебе причина за развод? Ќутек, неверство, пороци? Или и тоа не е доволно за да се разведе една жена? Сама живеам од 16г, нема таква сила што ќе ме натера некому да му слугувам. Башка после 100г заедно сеуште не беше сигурен за деца, скапа инвестиција биле :facepalm:
Да зеам 6 кубици дрва да ги исцепиш за 2 дена и да ги наредиш ќе прифатиш? Јас ќе направам ручек

Член од
15 април 2019
Мислења
1.111
Поени од реакции
1.567
poentata e da napravime da ucestuva da pridonesuva da go interesira I sl. a za toa treba ili fakman da ste ili da ve saka nekoj mnogu. a inace ova palacinki prael pa neprael I sum go ostavila na drugo mesto moze ke pomine kaj mene ne, kuzne so e poenatat na muabetot. razvod ne e mala rabota isto I brak. of ljubov se sklucuvaat, isto I deca of ljubov se praat, taka da vo najgolem broj na slucaite gi znaat kakvi se a ima I so ne gi znaat, tie gi zalam I stvarno e losho razvodi I takvi raboti, ali sepak ke kazam za toa treba nesto mnogu da fali. posho vrska da raskinesh pa treba mnogu a na pa brak,
vo odnos na temata ziveenje zaedno bez brak sum da zosto da ne, ako imaat uslovi neka si uzivaat. nisto ne e sigurno I garacija deka ke te zeme nekoj ako gledash taka I nisto ne e strasno I da ne te zeme nekoj, podobro pred brak I deca negoli posle toa da se razveduvash. I uste nesto ako neso ide ide ako ne ne. gjabe progleduvanje niz prsti koga ste totalno nekontabilni ili nespoilivi I koga gledate deka nema nikava korist I interes megju vas. of iskustvo gi kazuvam site ovie raboti posho I jas bev verena pa razverena. vo mojot slucaj za pari se ispokaravme I toa beshe toa.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Некој не поминал пола ден во готвење, чистење, пуштање машина и миење садови па затоа им е ништо во животот. Знаеш, ситни саати се тоа, кога не ги правиш или гледаш друг да ги прави.

Со баба ми пред некое време муабетевме за ваква слична тема, како повеќе разводи сега, помалце тогаш. Нејзиниот одговор беше дека тогаш немало жените кај да одат, затоа седеле и викале амин на се. Нејзиниве браќа, иако нигде според закон кај нас нема поделба на машко и женско дете за наследство, ја натерале на 18 години да потпише дека нема во живот да и текне да бара од имотот што они си го поделиле. Збориме за жена од 73 години, која цел живот рмбала на нејзините дома, па на фамилијата од дедо ми, и еве на дедо ми, кој не знае сам буквално маса да си постави за да јаде. Три пати дневно, 55 години, да му раскреваш и креваш некому тањир од маса. Башка другите работи кои ги прави, а он со прст не мрда за ништо. Нека дојде овој нека и каже нејзе дека за ситни работи се нервирала и дека не треба да се нервира. Мрш таму.
Види ако сакаат да си најдат таква што ќе им чисти цело време по дома пошо за нив е глупост, нека си бараат. Само најчесто таквите се со пилеќи мозок и трето одделение а реално нема да можат да ги трпат по некое време со женски муабети од фб муабетите, па ај што ќе каже комшијата, да не се разведувам а и нема да најдам подобро, ќе дремам пред коперација/кладилница со другарите.
Денес како што работи машкото, работи и женското а работат и децата и како тинејџери, па седењето по дома со курот в раце ќе изумре со последните „бев во ЈНА, човек станав“ генерации. Секој своето да си го пофаќа многу ќе олесни.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да зеам 6 кубици дрва да ги исцепиш за 2 дена и да ги наредиш ќе прифатиш? Јас ќе направам ручек
Не зема она маж што цепи дрва, она сака некој бизнис што тера и ручек што прави....затоа има тој 100 год.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Не зема она маж што цепи дрва, она сака некој бизнис што тера и ручек што прави....затоа има тој 100 год.
Не е поента да се разбудат машко-женските чувства и стереотипи.. Работите се сменети прилично со новите генерации. Жените рамноправно заработуваат и работниот ден не им е ниту полесен ниту привилегиран. Кога ќе се прибереш дома после слична динамика, треба да има разбирање и осет.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Види ако сакаат да си најдат таква што ќе им чисти цело време по дома пошо за нив е глупост, нека си бараат. Само најчесто таквите се со пилеќи мозок и трето одделение а реално нема да можат да ги трпат по некое време со женски муабети од фб муабетите, па ај што ќе каже комшијата, да не се разведувам а и нема да најдам подобро, ќе дремам пред коперација/кладилница со другарите.
Денес како што работи машкото, работи и женското а работат и децата и како тинејџери, па седењето по дома со курот в раце ќе изумре со последните „бев во ЈНА, човек станав“ генерации. Секој своето да си го пофаќа многу ќе олесни.
Па и машкиве што бараат такви, не дека се многу паметни. Не верувам да им сметаат мамички муабетите, пошто и кај нив е тоа капацитетот. :D
Автоматски споено мислење:

Не е поента да се разбудат машко-женските чувства и стереотипи.. Работите се сменети прилично со новите генерации. Жените рамноправно заработуваат и работниот ден не им е ниту полесен ниту привилегиран. Кога ќе се прибереш дома после слична динамика, треба да има разбирање и осет.
Што се разубедуваш. Два дена цепење дрва (+ може некад раскревање фотеља од една во друга соба при генералка чистење) е еднакво со 365 дена готвење, чистење, перење, пеглање, итн. И ти не ја гледаш логикава во математичкиве работи, ај ...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па и машкиве што бараат такви, не дека се многу паметни. Не верувам да им сметаат мамички муабетите, пошто и кај нив е тоа капацитетот. :D
Оплодување + дрва цепење = my job here is done :coffee: @santelli тоа е тоа (y) и во никој случај не може еден човек да оди по газот на другиот без овој да мрдне со прст, без разлика дали е машко или женско. Тоа е далеку од глупост и за мене е нешто што е пропуштено во првите години од животот.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Што се разубедуваш. Два дена цепење дрва (+ може некад раскревање фотеља од една во друга соба при генералка чистење) е еднакво со 365 дена готвење, чистење, перење, пеглање, итн. И ти не ја гледаш логикава во математичкиве работи, ај ...
Ех, види сега беља... а имам диплома и како теориски математичар (y)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
Многу е битно образованието од мало. Знам женски што мајките ги учат како треба и они ги прифаќаат работите како треба да бидат и гледаат да му угодат на мажот. А пак на друга страна имаш напредни да ги речам, од мали ги учат да не ебат жива сила и со такво не можеш да се разбереш. Едно кафе да и речеш да свари што и она ќе го пие не го прави тоа, инат како магаре на мост. Ништо не работела у животот, све мајка и и чистела и перела, не знае ни умее ни па има желба да го прави тоа. А камоли деца да чува.

Член од
15 април 2019
Мислења
1.111
Поени од реакции
1.567
Оплодување + дрва цепење = my job here is done :coffee: @santelli тоа е тоа (y) и во никој случај не може еден човек да оди по газот на другиот без овој да мрдне со прст, без разлика дали е машко или женско. Тоа е далеку од глупост и за мене е нешто што е пропуштено во првите години од животот.
ilumious kako e dojdeno vremevo denes se povekje se na vestacko oploduvanje I na parno :( I toa I'm e uskrateno I olesnato na mashkive znaci, a samo se zalat nesto, a demek glavni se stolb se neznam so se. :)
Автоматски споено мислење:

Многу е битно образованието од мало. Знам женски што мајките ги учат како треба и они ги прифаќаат работите како треба да бидат и гледаат да му угодат на мажот. А пак на друга страна имаш напредни да ги речам, од мали ги учат да не ебат жива сила и со такво не можеш да се разбереш. Едно кафе да и речеш да свари што и она ќе го пие не го прави тоа, инат како магаре на мост. Ништо не работела у животот, све мајка и и чистела и перела, не знае ни умее ни па има желба да го прави тоа. А камоли деца да чува.
jas taka na eden mu vikam sedi ti jas kafe ke ti staaam ti si mashko ne treba ti I me izgleda ko neznam so da napraviv. ali taka ucena of doma brat mi razgalen postar cuvan praen I mashko plus a jas devojce niso, I of doma toa se uci, I znaesh so mi rece jas doma drva cepam kafe li e problem so dva brakja ziveam I majka mi sama, so treba zenata da ja umreme. I se dogovorivme sekoj svoeto kafe ke si go prai. se e stvar dogovor.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Ќе ме сватите погрешно можеби, ама како што предходно спомнаа дека сте го „анализирале“ машкото до последел детал и најцрните работи бла бла бла, сигурно ќе сте приметеле финеси на незаинтересираност околу заедничка работа, мрзливост и што ти ја знам.. Па ние како мажи приметуваме такви работи ебате, непа жена.

И ако почнете да се разведувате зошто размислувате „е што сеа ја треба слуга да му бидам“, алал да ви е на паметот. Не треба слуга да бидеш на никого, али си има некои непишани компромиси (не ги пишувам правила намерно) што треба колку-толку да функционираат. Мене како машко никад не ми било тешко да направам ручек, да направам кафе у 6 сабајле за добро утро, да исчистам итн.. Ама има луѓе што работат од 8 до 8, а жената е дома, домаќинка, чува деца. Па може да направи бар ручек и да пушти правосмукалка. Ама на некој и тоа им е тешко и тука почињаат кавги и разводи.

А ако сте влегле во брак со некој вол што не мрда од двоседот, незнае сијалица да смени, тост да ви направи.. ондак вие сте проблемот, не он.

Инаку не сум во брак, 25 имам, женска имам, и незнае шпагети да направи. Ама јбг тоа е.. :D

Член од
15 април 2019
Мислења
1.111
Поени од реакции
1.567
Ќе ме сватите погрешно можеби, ама како што предходно спомнаа дека сте го „анализирале“ машкото до последел детал и најцрните работи бла бла бла, сигурно ќе сте приметеле финеси на незаинтересираност околу заедничка работа, мрзливост и што ти ја знам.. Па ние како мажи приметуваме такви работи ебате, непа жена.

И ако почнете да се разведувате зошто размислувате „е што сеа ја треба слуга да му бидам“, алал да ви е на паметот. Не треба слуга да бидеш на никого, али си има некои непишани компромиси (не ги пишувам правила намерно) што треба колку-толку да функционираат. Мене како машко никад не ми било тешко да направам ручек, да направам кафе у 6 сабајле за добро утро, да исчистам итн.. Ама има луѓе што работат од 8 до 8, а жената е дома, домаќинка, чува деца. Па може да направи бар ручек и да пушти правосмукалка. Ама на некој и тоа им е тешко и тука почињаат кавги и разводи.

А ако сте влегле во браг со некој вол што не мрда од двоседот, незнае сијалица да смени, тост да ви направи.. ондак вие сте проблемот, не он.

Инаку не сум во брак, 25 имам, женска имам, и незнае шпагети да направи. Ама јбг тоа е.. :D
ne se sekiraj ke nauci I najubavi specijaliteti da prai samo treba vistinski zbor. jas po sebe gledam ako nekoj znae da mi pogodi ima da letam ako ne I da znam neso nema da go napraam ke me mrzi I ke mrcam I ke cekam na drug. a ne deka neznam ili nemozam nego deka nesakam I neam volja.
zatoa celo vreme zboram pristapot I ponasanjeto domasnoto vospituvanje I kulutra se mnogu bitna rabota so sekoja budala ne biva dom. I ne sekoj znae za zborot semejstvo.
pr. da ne zboram sega ali jas nikad za nieden moj partner neam kazano da skape ko kupus kaj majka mu. I posle razvedeni epa razvedeni.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
"Земи ти цепи дрва, а јас ќе готвам."

Реченица што ќе ја слушнеш/прочиташ од некој кој работи два дена во годината и ништо друго не фаќа по дома.
Кај и да е скоро сте ќе се префрлите на пелети и клими, ептен ќе ви е олеснета работата и нема ни тие два дена да работите, а вака се преморивте многу и дигнавте нешто потешко од телефонот. :D

Тоа што им оставате да жените се да работат сами, не си ги делите задачите, едниот прави неред, а другиот собира по него е нема да ви седат до вас или ќе седат, ама секој ден кавги. Треба да е ептен некоја глупа за да трпи. :D

Помина тоа време кога мажот од работа се чекаше со салата, ракија и ручек на маса и пред врата му ги миеа нозете и што се вика му ја пиеа водата.
Е сега фрлаш чорапи насекаде и трошките некој ќе ти ги собира, аха.
Ова мислам дека е некоја навика од мали нозе и им е од родителите, а кога се во врска од женските се кријат, па после во брак абе ај после мама има која да собира по мене. Од татко ми што се сеќавам, чорапи никако дома. Си доаѓаше од работа ги пееше и ги ставаше да се сушат.

Подобро за пола саат ќе исчистам или после работа ќе направам нешто јадење или салата, ќе ги изнесам децата некаде на два саати, отколку цел ден да ми досадува дека се останува на неа, изморена, дека нема време за ништо, вака помогни и ќе биде расположена цел ден. :Д

Ако ви е да имате слуга, тогаш најдете си жена за чистење, не ви треба партнерка или седите си со мајка ви.

А она за децата дека се скапа инвестиција. Себични луѓе.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

M

Macedon1um

Гостин

Абе се утепавте пола ден секој ден во работиве што ги наброја, тоа што сега за се скоро има машини (освен јадење :D) и работата е олеснета до максиумум нема врска. Убаво што го кажа примеров со баба ти како 3 пати на ден ставала тањири ама заборави да напишеш дека била домакинка тоа и била единствена работа додека дедо ти може киснел во некоја јама во рудник, или пак работел тешки физички работи на отворено и на+35 и на -10 степени

Kajgana Shop

На врв Bottom