Емоции? Loading...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Генерално сè се сведува на тоа дека во некои ситуации несвесно исклучуваме емоции, односно правиме некоја емоционална блокада за да не пропаднеме.
Ви благодарам на сите за советите, споделувањето искуства, болка, тага и мислење.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Генерално сè се сведува на тоа дека во некои ситуации несвесно исклучуваме емоции, односно правиме некоја емоционална блокада за да не пропаднеме.
Ви благодарам на сите за советите, споделувањето искуства, болка, тага и мислење.
Несвесно направено тоа е уствари цепење на личноста. Арно ама потсвесното си има капацитет, и по неколку маски(персони) ќе настапи пропаѓањето кое ти го спомна. Ни Вардар не те пере тогаш. Не е тоа последица на повисоки центри, туку шизофренија. Добрата вест е што се тоа е илузија (y)

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
За некои работи веќе немам ни емоции.
За некои од пред 3-4 години, за некои од пред година, за некои од пред некој месец.
Зошто?
Зашто видов дека не вреди. Јас реално за некои работи не можам ни да се препознаам, но тоа е. Дали сум се сменила на подобро, не знам, но сега е вака.
Не мислам дека сум станала полоша, напротив, мене ми е само полошо. За другите, ич не сум лоша. Освен ако се тие први лоши, тогаш сум двојно лоша.
А за блокади на емоции, секојдневно си правам блокади. Не верувам дека некој кој реално гледа и чувствува што се случува околу него, може да помине без нив со здрав памет.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Несвесно направено тоа е уствари цепење на личноста. Арно ама потсвесното си има капацитет, и по неколку маски(персони) ќе настапи пропаѓањето кое ти го спомна. Ни Вардар не те пере тогаш. Не е тоа последица на повисоки центри, туку шизофренија. Добрата вест е што се тоа е илузија (y)
Човече ништо не разбрав од тоа што кажа во темава. Ќе бидеш љубезен да ми објасниш како на мало дете? Не те тролам, ме интересира тоа што имаш да го кажеш. Make it simple. :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Има теории дека не сите имаат душа, па и сте виделе, факт е дека не сите чувствуваат. Друго, факт е дека реално тешки периоди во кои едноставно не смееш да плачеш (туку да бидеш нормален, за да функционираш) те претвараат во зомби, ко што кога-тогаш или помалку-повеќе стануваат сите.
Тоа се вика идеолошка мотивираност или уште попознато како фанатизам.Човекот чуствува се без разлика кој што има направено или колку убиено,разликата е во тоа што идеалот се става над себе.Уште нема човек што не е роден без некој центар во мозокот,така да сите чуствуваме и имаме емоции.Зависи кога и за што ги покажуваме/прикриваме.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 06:51 ---
А за блокади на емоции, секојдневно си правам блокади.
Иако не те познавам,претпоставувам дека си имала до сега супер живот (во главно),детство исполнето со среќа и радост,задоволна од себе со умисла на друга теорија.Блокада на емоции по ниедна дефиниција и закон во психологијата неможе да се направи а најмалку па секој ден да се прави (затоа го кажав тоа првото).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Човече ништо не разбрав од тоа што кажа во темава. Ќе бидеш љубезен да ми објасниш како на мало дете? Не те тролам, ме интересира тоа што имаш да го кажеш. Make it simple. :)
Проба некој да протера теорија на повисоки центри. Моето мислење е дека уствари не се центри, туку цели персони(маски) во прашање. Moе мислење е дека имаме по неколку персони, за секакви пригоди....слично на облеката. Причината поради која и човекот создава повеќе лица се тие емоционални трауми кои ги потиснува. Инаку тие си постојат уште во потсвеста, штом смени лице човек и ете ги, тропаат на врата :)
Проблемот со ова раслојување е што не може вечно ова да се прави, си има свој лимит. Од друга страна го имаме и ова:
When an inner situation is not made conscious, it appears outside as fate.
Многу комплексна работа е оваа, можно е и колективното потсвесно да е вмешано хахахаххх, ама не е лошо да споделиме по некои фрагменти. :D

M

Muranyi

Гостин
Проба некој да протера теорија на повисоки центри. Моето мислење е дека уствари не се центри, туку цели персони(маски) во прашање. Moе мислење е дека имаме по неколку персони, за секакви пригоди....слично на облеката. Причината поради која и човекот создава повеќе лица се тие емоционални трауми кои ги потиснува. Инаку тие си постојат уште во потсвеста, штом смени лице човек и ете ги, тропаат на врата :)
Проблемот со ова раслојување е што не може вечно ова да се прави, си има свој лимит. Од друга страна го имаме и ова:
When an inner situation is not made conscious, it appears outside as fate.
Многу комплексна работа е оваа, можно е и колективното потсвесно да е вмешано хахахаххх, ама не е лошо да споделиме по некои фрагменти. :D
Херман Хесе?

O

Orion.

Гостин
Дали мислите дека некогаш емоциите ви немаат доволно силен интензитет?
Ви се случило ли да сакате да чувствувате нешто, да знаете дека по сите непишани правила треба да го чувствувате тоа, а тоа едноставно е или преслабо или изостанува?
Можеби си социопат

D

devojcence

Гостин
abe se e do mozokot. so mectata mozam daleku da otidam. a so emociite samo so familjata. so drugite ne.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Е некни сакав да попчувствувам нешто жар лутина да скршам да се вознемирам, викав додуша ама напразно мирен бев не бев нервозен џабе викањето, ова веганскава диета заебано делува :icon_lol:.

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
Ич да не ти чуе и да не се секираш на никого нема да удоволиш и немој да живиш според други идеали и правила.Гледај тебе да ти е убаво а за друго остави на страна и да се секираш за некои работи.Никаде не пишува дека мораш да имаш емоции и да ги покажуваш и па да пишува биди си свој бидејќи секоја единка е за себе посебна.Остави другите што кажуваат и мислат терај си ја својата работа.И однесувај се онака како што секој друг се однесува со тебе

Kajgana Shop

На врв Bottom