Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
79
Јас чув дека телемитите имаат свое дрво на животот и разбирливо е, бидејки телемитските книги се пишувани на Англиски, не Еврејски јазик.

Веројатно тоа што е скриено веќе и не е толку тајно. Можам да насетам дека се однесува на нашето потекло, античката историја, и космичката хиерархија. Она што Смитсониан, НАСА и други корпорации го кријат од нас.
Кога веќе спомна формула, сигурен сум дека е хемиска, ако е постара може и алхемиска.

Гносис
Нели :)
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
@Мацо_Д() , лошо си чул... и нема врска јазикот на кој се објаснуваат тајните што ги содржи едно учење како кабалата...
Не си сигурен во ништо...
Подфорумот Мистерии е најдоброто место за тебе... таму има објаснување за ова што тебе те интересира... јас не можам да ти помогнам со вакви теории :)
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.580
Поени од реакции
12.929
Јас чув дека телемитите имаат свое дрво на животот и разбирливо е, бидејки телемитските книги се пишувани на Англиски, не Еврејски јазик.
Не постои ,,телемитско дрво на животот" постојат ортодоксна и херметичка кабала и дрвото кај херметичката има две патеки плус од Malkut директно кон Hod и Netzach:
ToL-Hermetic.jpg
Додека кај ортодоксната кабала имаш само една патека што оди од Malkut кон Yesod:
Tree_of_life_bahir_Hebrew.svg.png
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
79
П.С. Не заборавајте сепак дека иницираните доаѓаат од неиницираните, истко како што Законот на Телема не доаѓа од О.Т.О., туку од A.'.A.'. :)
Сакав да прашам како се чита и што значи ова A.'.A.'. .
Ме збунија темињата, но прочепкав малку и сфатив дека тоа се намерно испуштени букви. Сфатив дека тоа е всушност заштита од незгодни прашања и од љубопитни имбецили.
Ако се заменат апострофите СО соодветни букви, се добива вистинит назив.

Повторно сум во право нели?:)
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Ти си најмногу во право ;)
На мојот блог има по нешто за A.'.A.'. ( А А ништо повеќе ништо помалку) како и книги од Класа А, A.'.A.'. изданија кои се всушност Свети книги на Телема, чие разбирање и практична примена најмногу зависи од искуството и знаењето на човекот :)

П.С.
Друго е кога ќе се расчепка и ќе се сфати дека мора да постои заштита од љубопитни имбецили, но исто така и од профани...
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Како би знаеле дали е призивен пентаграм на вода или истерувачки пентаграм на воздух? :)
Одговорот го имате во Liber 777, Магика (Книга 4)...
Можете и тука да одговорите... не е проблем.


 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
79
Не можев да ја најдам Liber 777 целосно, само мал дел од неа, но приметив дека имаат различни вибрации овие пентаграми. Јахве за воздух и Ел за вода.

По пат најдов доста книги од А.Кроули, а прочитав некаде и дека се доста поврзани, па и со референци меѓусебе.
Затоа барам совет од вас: од која книга е најдобро да се почне со проучување на неговите дела.

Јас веќе почнав да ја читам THE EQUINOX Vol. I. No. I .
Интересна е за почеток, делува експлицитно или можеби е ова кабалистичка книга?

...........................................

Го повлекувам последното прашање. Во втората глава очигледно е дека има има некаква креција и нумерација.
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Equinox-ите се издавани од страна на A.'.A.'. и се главно гласило на овој Ред (дел и за О.Т.О.) и Законот на Телема и новиот еон.

За Кроули и неговата философија, објаснувања за иницијации и што ли не, добро е „Магика без Солзи“, „Магика, Книга 4“, „Препород на Магиката“ - сите се преведени на македонски јазик!
Ако ве интересира неговиот живот, тогаш има автори кои се заморувале со него, може нив да ги читате, како и Автобиографијата на Кроули.
Ако ве интересира поезијата... има премногу на нет.

Кроули бил интересен лик. :)

Не постои „што за почеток да почнам“. Што и да почнеш, пак ќе се навратиш на тоа, ако навистина започнеш да ја студираш философијата и начинот на живот даден преку Законот на Телема.

Liber 777 е исто преведена на македонски јазик, но таа е само техничка книга за практична примена на она што е научено „теориски“.

P.S. Немаат различни вибрации. Во Liber 777 името на колоната е God-Names in Assiah ;) И не се чита како што ти напиша...
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
79
Ја најдов „Магика без Солзи“ еdited by Israel Regardie. Дали е добра оваа едиција од 1973 год. и ако е возможно, да ми дадете некоја препорака за учење херметичка кабала?.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Македонскиот превод e од „Magick Without Tears“ 1954-та издание со предговор на Карл Гермер (тогашен O.H.O. на Редот), обновена 1982, со фусноти од Хејдрик (без фусноти, ништо не правиме) :) Многу такви ситни но битни ствари фалат во онлајн верзиите...

Немам препорака за учење херметичка кабала.
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.510
Ја најдов „Магика без Солзи“ еdited by Israel Regardie. Дали е добра оваа едиција од 1973 год. и ако е возможно, да ми дадете некоја препорака за учење херметичка кабала?.
Тука имаш мал вовед во херметичка кабала и одредени референци
http://www.blogtalkradio.com/the-hermetic-hour/2010/07/02/the-hermetic-qabalah
На истиов овој "Hermetic hour" имаш доста емисии во кои се дава осврт и вовед заедно со референци (книги, автори) за разни езотериски и окултни теми.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Еве една интересна книга од Кроули која содржи еден вид химни и песни за Марија, мајката на Исус и се вика Амфора.

За книгата стои вака:
It consists of some three dozen poems to the glory of the blessed Virgin. They are all marked by that facility and freedom of diction and metrical fluency that are such striking features of the author's profaner books. Some of them are rather like hymns; some are exquisite verses with a Yellow-Booky flavour; and others are somewhat unsatisfactory exercises in forms which are not customarily used for such subjects.

 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
79
Ми го избришавте последниот пост?
Тоа, со сигурност значи, дека сум на прав пат. :icon_lol:

Религијата постои за да создава окултизам!
Да разделува, да залажува и да сокрива важни податоци.

А Како ќе го третирате ова? Ufo Vril Haunebu - Hollow Earth Hohle Erde Neu Schwaubenland .jpg
Ќе добијам ли коментар?
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.336
Поени од реакции
8.445
Нема да добиеш коментар од мене, оф-топик си. Темата не е секој што читнал површно по нет да дрдори се нешто. Ајде да извадиме сите слики од алхемиски книги и да споделуваме и да зборуваме што сакаме за нив... :) Да бидеме интересни и да се преправаме дека навистина нешто знаеме за тајните традиции...
Ајде сите да споделуваме сликици и да зборуваме сешто за истите - за каде сме?

Темата затоа има прв пост, прочитај го. Ако немаш знаење и не си запознаен со ниту еден систем, со пишување глупости за да некој те поправа - нема да биде така на форумов. Ако ти е само нетот и есеи пишувани од секој извор на инфо преку кои „осознаваш“ ствари - малку си го промашил патот. :)

Системот „на Кроули“ е чиста магика на религиите од стариот еон! Без ограничувања, безрезервно искуство, знаење, разбирање...
За разлика од јогата кога се се собира во Единство! :)

П.С. Религиите на стариот еон се егзотериска слика на езотериските учења на тајните иницијаторски школи низ еоните... не обратно!
Размисли малку...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom