Едно е да си човек, друго е да си личност

Член од
18 април 2012
Мислења
5
Поени од реакции
3
Да сите сме ние луѓе кои живееме на оваа наша ''идеална планета '' меѓутоа многу малку од нас прераснаа од човек кој претставува смао бројка во личност. Што е тоа што човекот треба да го поседува за да прерасне во личност . Пред се треба да има свое ''ЈАС'', да има морална одговорност, како пред својот сопствен суд така и пред опшеството. Треба да е одговорен за својте постапки , да ,да биде со крената глеава во опшеството,да се труди и да влијае во опшеството во кое живееме, да не се смета себеси како дел од некој си број , да претставува индивидуа со свое размислуваење.Да не поптаѓа под туѓите и ефтини личности .
Колку од вас се сметаат за ЛИЧНОСТИ .

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Кога сите ќе дојдеме до тоа ниво на духовност и свест, нема ни да постојат државите. Нема да има македонци, грци, американци, германци, јапанци. Само земјани. Парите ќе исчезнат и многу работи што сега се чинат дека никогаш нема да бидат искоренети и се дел од човековата природа. Секако на тоа му претходат епохи на еволуција, смена на општествени уредувања (или варијации на постоечки) и ослободување од егото.
Да придонесеш за колективитетот во вистинска смисла не е лесна задача, а е ипак во нашата природа на постоење. И да го имаш светот во твои раце, ако не го промениш-не си придонел ништо (ништо за пошироката заедница, егото секако дека си го потхранил).

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Јас сум јас зошто не си ти.А ти не си јас ниту пак ќе бидеш колку јас што ќе бидам ти.
Значи јас сум свое ЈАС.

Член од
5 февруари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
14
Сите сме личности, различни, свои, дури и кога некој копира копира на свој начин..како и да е човек си ако имаш срце, чувстава, разбирање...има една мн убав порака: Постојат многу луѓе но ретко се наоѓа човек :)

С

Само Човек

Гостин
Развојот на личноста се одвива низ повеќе фази:
  1. атенатален - од зачетокот до раѓањето,
  2. новороденче,
  3. доенче,
  4. детство,
  5. адолесценција,
  6. зрелост и
7. старост.
Секој е личност, но ретко кој е човек

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Сите сме личности, едини што не се личности се бебињата бидејќи не се оформени немаат карактер немаат свое ја. Откако ќе се родиш првите што влијаат врз твоето градење на личноста се врсницити, фамилијата, медиумите и др.

B

Black Guard

Гостин
Мислам дека поентата е да се укаже на трансформацијата од личност во лик а ликови имаме од романи до филмови и за жал...во реалниот свет.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
А постои некој кој не се чувствува како личност? Туку само како бројка?
Кои сме ние да кажеме дека другиот „за џабе тежи на Земјата“?

Kajgana Shop

На врв Bottom