Доказ дека времето не постои или е еден вид „паралелна димензија“

Што мислите за времето?

• Вкупно гласачи
    211

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Зависноста на времето па и константноста на големината на масата од брзината е математички докажана, туку овде тоа не е тема, тема е фикцијата на Агора дека времето не постои.
Или дека е димензија.

Член од
29 септември 2008
Мислења
78
Поени од реакции
212
Imam citano vo nekolku knigi kako Paralelni svet!Mnogu cudni fakti koi se dokazani od CIA FBI!Vo amerika covek vo 40 god. ispadnal od doma do prodavnica da si kupi cigari no tuka mu zavrsuva sekoja traga.Bil isceznat celi 10 god. no oddednas vo prodavnicata vlegol istiot covek ni malku ostaren koj pobaral vesnik i cigari!Prodavacot koj dobro go poznaval se vcudonevidil i vednas povikal policija!Najprvo covekot ne veruval mislel deka seto e golema zafrkancija!Podocna gi videl vesnicite videl deka se slucila misterija deka vistina bil izceznat 10 god. negovata zena potvrdila za toa,no covekot ostanal na tvrdenjeto deka toj pred 5 min. izlegol od doma da si kupi vesnc i cigari!Znaci toj nekako zaminal vo paralelnata dimenzija celi 10 god.

Druga slucka koja se slucila nekade vo francija:Novinarka i Ucitel patuvale so voz no oddednas do niv se pojavil kako od nikade covek vo stara obleka kako od sredniot vek i bil zacuden a potoa izbezumen i pocnal da piska i vika,ucitelot otisol da vikne pomos no odednas covekot pak isceznal.Novinarkata i ucitelot resile da go najdat covekot!Pocnale vo okolnite sela koi vo toj moment vozot pominuval!No bez uspeh!No pri kraj so nadezite slusnale deka vo nekoj manastir se cuvale napisani site rakanja i site umiranja vo toj kraj!dOSLE DO FAKT VO KOJ PISUVALO ZA RAGANJE NA COVEK KOJ VO 30 GOD. OD SVOJOT ZIVOT STANAL LUD!!Selanite go nasle okolu 300 metri od svojata konjska kola i celiot bil izbezumen i velel deka se vozel na zmija mnogu dolga koja pistela(VOZ KOJ SVIREL)!

Ima uste mnogu nop me mrzi da pisuvam
:helou:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Druga slucka koja se slucila nekade vo francija:Novinarka i Ucitel patuvale so voz no oddednas do niv se pojavil kako od nikade covek vo stara obleka kako od sredniot vek i bil zacuden a potoa izbezumen i pocnal da piska i vika,ucitelot otisol da vikne pomos no odednas covekot pak isceznal.Novinarkata i ucitelot resile da go najdat covekot!Pocnale vo okolnite sela koi vo toj moment vozot pominuval!No bez uspeh!No pri kraj so nadezite slusnale deka vo nekoj manastir se cuvale napisani site rakanja i site umiranja vo toj kraj!dOSLE DO FAKT VO KOJ PISUVALO ZA RAGANJE NA COVEK KOJ VO 30 GOD. OD SVOJOT ZIVOT STANAL LUD!!Selanite go nasle okolu 300 metri od svojata konjska kola i celiot bil izbezumen i velel deka se vozel na zmija mnogu dolga koja pistela(VOZ KOJ SVIREL)!

:helou:
Ова да не има некаква врска со тоа што Тесла несакал да патува со воз...?

5pammeR

Love
Член од
24 август 2008
Мислења
338
Поени од реакции
9
Einstein рекол дека „време,малку е она што го покажува часовникот“..

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Aко времето е димензија Агора, тогаш како го објаснуваш стареењето...

Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Како е можно ова?
епа вака:
ќе почнеме од сегашноста,
како се дефинира таа?
Постои ли толку мала единица време што ќе ја дефинира сегашноста?
Не,
епа ако не постои, тогаш можеме да кажеме дека сегашноста не постои.
Ако сегашноста не постои, тогаш нема што да го разделува минатото од иднината,
Знали, ни минатото ни иднината не постојат.
А ако не постојат минатото сегашноста и иднината,
НИ ВРЕМЕТО НЕ ПОСТОИ....

После ова мое размислување, почнав на времето да гледам под друг агол.

Почнав димензиите ( должина, ширина, висина и т н ), преку точка, права, рамнина, простор и т н, да ги гледам како еквивалент на времето.

Како што точката нема должина, така и сегашноста нема траење...
и.т.н.

Ме интересира што мислите за ова мое мислење, и ако се согласувате со него, како ќе го продолжите,т.е. која е 2ра 3та и т н димензија на времето, а ако не се согласувате со ова мислење, тогаш сакам да го слушнам вашето, и да ми кажете што не е логично во моето мислење, зошто не се солгасувате со него....
Како тоа минатото не постои? Во ред, иднината допрва треба да се случи. Сегашноста е овој момент, и е релативна, таа се објаснува како момент на доживување, истиот момент кога јас ова го пишувам за мене е сегашност. Единица време која ја означува сегашноста во таа смисла на зборот не постои, но постои единица време која го означува периодот во кој живееме, кој денес за нас е сегашност, утре веќе ќе стане минато. навистина не разбирам од каде тоа дека времето не постои? Можеби е некој вид на димензија, но како време постои!!!!
Се согласувам дека како што точката нема должина и сегашноста нема траење но тоа е само една споредба...Какво објаснување ќе дадеш за висината? Сегашноста исто така постои и таа е моментот кој го живееме денес, а утре веќе ќе биде минато,затоа што утре веќе ќе живееме во друга сегашност....Значи сегашноста е ова време кое го живееме, како што тоа време изминува истото преминува во минато, а ние остануваме да живееме во сегашноста...Се што ни се случува е сегашност, кога ќе помине нешто веќе му припаѓа на минатото. иднина е се она што следува после сегашноста,ама тоа е само израз и можам да кажам само дека иднината не постои.ЗАтоа што кога ќе дојде тоа време кое сега го нарекуваме иднина, тогаш веќе ќе престане да биде тоа, туку ќе биде сегашност!!!:smir:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
Ако времето не пстои,и ако не постои сегашност,минато и иднина како тогаш некои медиуми ја видат иднината...а ако сето тоа не постои тогаш и ние не постоиме...па тогаш што е реално,а што не...се штипкам ммм ме боли,значи дека постојам,тука сум во оваа време...еднаш(и повеќе никогаш)сама издував џоинт...времето за мене застана,песната што ја слушав мислам дека траеше цела вечност-ме фати паника„што се случи со мене и времето?„мајками ми зборуваше,но мислам дека за дел од секунда како тоа да се случило вчера и едвај се сеќавам што ми има кажано...повторно ме фати паника,плачев и повторно онаа ма што е со времето?се беше успорено...заборавав се,што сум помислила,што сум правела...правев експеримент,со ноктот се боцнав во раката за да самата себе си докажам дека тоа мене ми се случува затоа што мојата свесност се бришеше,на работите што ми се случуваа за скоро пред три минути ми изгледаа толку далечни или пак како воопшто да ми се намаат случено...како да имав дупка во мозокот и мојата меморија...едвај чекав да престане тоа грозно чувство...легнав во 15х,а се разбудив во 1 х...за среќа помина...а времето го оставам да си биде онака како што е,несакам да се поремети нешто...а што тогаш???

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
постои како димензија која уште не е дојдена до израз!

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Vremeto pretstavuva 4ta dimenzija.

- t.n Nulta dimenzija

1.
Dolzina-Prva Dimenzija

2.
Sirina-Vtora Dimenzija
3.
Visina- Treta dimenzija

4.
Vremeto(pretstaveno so svetlo sinite strelki)pretstavuva 4ta dimenzija,odnosno intervalot vo koj ostanatite 3 dimenzii se dvizat vo beskrajniot prostor.

Za nas toa e nedefinirana i mozebi na nekoj nacin nemerliva dimenzija zatoa sto nie sme sostaveni od ostanatite 3 dimenzii,vo postojano dvizenje niz vremeto, i na nekoj nacin nemamame pojdovna tocka(egzaktna) od koja bi pocnale da go merime vremeto ,so cel da go definirame kako ostanatite 3 dimenzii...

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Времето постои... ние стареееме умираме со текот на времето, универзумот со проаѓањето ан времето се шири а пак единствено за кого не постои време се ангелите...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ако за тебе тоа не докажува ништо докажува за мене....

Времето убаво знаеме сите дека постои, ама нема нешто шо може да го дефинира, односно не постои точно определена дефиниција за него...

Епа ако не постоиме ние за кого ќе постои иднината....за никого
Тоа ми беше поентата да наведам доколку не нема нас нема да постои ни иднина....
Chudni mislenja imash prijatele, ako ti umresh neznaci deka svetot zastanuva, svetot ne se sozdal koa ti si se rodil.
Vremeto postoelo pred da postojat luge na planetava,posho postoela planetava, glup primer,ama jbg,taka e..

E sea..ima tuka eden tapa muabet..
Ako ne znaeme sto tocno ustvari e vremeto..kako mozeme da razmisluvame dali postoi ili ne...? Da znaevme tocno sto e, ke beshe lesno da se kaze,da postoi,ne,nepostoi..

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Како е можно ова?
епа вака:
како се дефинира таа?
Не,
што и фали на секундата (или нека биде 1 стотинка) како единица време за сегашноста?

Voice of Jericho

Twisted Firestarter
Член од
13 септември 2008
Мислења
301
Поени од реакции
137
Хмммм интересно размислување, вакви мистични теми многу ме влечат. :)
Инаку јас донекаде се согласувам со мислењето на Agora, ама па ако немаше време... незнам како би го нарекувале ова што сега го отчукува саатот, или деновите, или месеците... Исто како што кажал Ајнштајн "Време е тоа што го покажува саатот" што значи ни тој не бил сигурен што е време. А тоа што не учеа во прва или втора година средно дека време е моменталната состојба... Стварно не знам.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Време постои тоа се знае бидејќи има минато време и иднина. Секоја иднина се стремежи да биде минато. Моментот која иднината преминува во минато е сегашност. Ама таа сегашност е тешко да се дефинира со мерка единица па затоа е земено секунда, минута, час зашто мора некако да се мери времето.

▒IsNoGood▒

A hell of a brainiac
Член од
8 декември 2008
Мислења
155
Поени од реакции
8
Како е можно ова?
епа вака:
како се дефинира таа?
Не,
епа ако не постои, тогаш можеме да кажеме дека сегашноста не постои.
Ако сегашноста не постои, тогаш нема што да го разделува минатото од иднината,
Знали, ни минатото ни иднината не постојат.
А ако не постојат минатото сегашноста и иднината,
НИ ВРЕМЕТО НЕ ПОСТОИ....

После ова мое размислување, почнав на времето да гледам под друг агол.

Почнав димензиите ( должина, ширина, висина и т н ), преку точка, права, рамнина, простор и т н, да ги гледам како еквивалент на времето.

Како што точката нема должина, така и сегашноста нема траење...
и.т.н.

Ме интересира што мислите за ова мое мислење, и ако се согласувате со него, како ќе го продолжите,т.е. која е 2ра 3та и т н димензија на времето, а ако не се согласувате со ова мислење, тогаш сакам да го слушнам вашето, и да ми кажете што не е логично во моето мислење, зошто не се солгасувате со него....
Ќе се обидам да бидам што е можно појасен. Гледиштето за времето е комплетно погрешно. Еве зашто. Да си го замислиме времето како една бесконечна права. На таа права избираме една точка, која што ни претставува сегашноста, а минатото и иднината се двете полуправи чија граница е сегашноста. И зарем точката како точка може да се измери? Дали е разумно да бараш единици за да ја измериш вредноста на точката? Додека пак со иднината и минатото е друг случај, кај нив можеш да зборуваш за мерни единици, секунда, час, година... што ти претставуваат отсечки од правата. Значи времето постои и математички, додека неговото реално постоење не е дискутабилно. За постоењето на било што материјално или од енергетска природа, или пак за постоењето на четирите основни фундаментални сили (оние кои се запознаени со квантната физика, поточно со Стандардниот Модел, знаат за што зборувам) е потребно простор, дефиниран со просторните димензии, и се разбира времето како засебна димензија. Она кое постои само во рамките на просторните димензии се нарекува виртуелност, и е нешто "безвременско", во контекст на тоа дека се работи за прецизно дефинирани функции. За да биде ова појасно, ќе ја земам математиката, вклучувајќи ги полиномите, матриците, векторите, геометриските тела. Велам безвременски само затоа што 2+2 од секогаш било 4, најпросто кажано. Додека постојат и апстракции кои имаат само временска димензија. Со ова повеќе се занимава филозофијата... нешто кое го утврдил и самиот Сократ. Така, само временска димензија имаат мислите, идејата за постоење на нештата. Поточно двојната природа на реалноста. За нешто да биде реално постоечко, му се потребни специфични вредности за просторните димензии и да се изреализира во временската димензија. На пример за една коцка реално да постои се потребни нејзини димензии, поточно просторни координати на СЕКОЈА нејзина можна честичка, и нејзина реализација во времето, односно природата на секоја честичка на посакуваната топка (дали ќе се работи, за кварк, електрон, неутрин... или пак некој босон). Токму затоа времето и просторот се ставаат во еден ист кош, наречен димензии, затоа што токму тие се потреби за реално постоење на нештата. А инаку, не постојат само 3 просторни димензии, односно должина, ширина и висина. Ако нешто не можеме да детектираме со нашите сетила, не значи дека тоа не постои во реалноста. Верувале или не, на макро просторно ниво, постојат 6 димензии, а од некои гледишта, тие се дури седум. Додека на микро ниво, квантното ниво, постојат 26. Повторно нешто кое е во директна врска со Стандардниот Модел. Во овие димензии, егзистираат честичките на различните нивоа на материја, и босоните, односно честичките на фундаменталните сили, нешто кое што е сосема друга приказна.

Со овие работи се занимава квантната физика, се учат на студии. Сепак мојата преголема љубопитност направи да сум одлично упатен во оваа проблематика. Доколку имате било какви прашања, тука сум да ви одговорам.

Kajgana Shop

На врв Bottom