Дијаспората првпат ќе избира претседател!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Голем дел не ги интересира. Се откажуваат откако ќе сфатат дека треба година дена да чекаат за пасош на пример или дека треба да најдат некој Мак документ што пред 100 години го изгубиле. .
Во ред е, (макар да и не е во ред заради високите трошоци за ваков начин на гласање) тоа е нивно право дали ќе или нема да гласаат. Проблемот е со бројките. Утврдени се 68.000, а во медиуми излезе информација од Светска Банка дека до 2010 мигрирале 470.000 граѓани (неофицијално велат повеќе). Ако 1/3 претпоставиме дека се нелегално, остануваат 300.000 од кои барем половината се полнолетни. Според ЕУРОСТАТ 1998-2011 иселени се официјално 230.000 (10%) граѓани што заедно со веќе иселените чини многу поголема бројка. Според статистиките на Итаија и Германија само во тие 2 држави имало по околу 60.000 македонски граѓани.
Неколкупати повеќе од бројките на ДИК. Добро платените служби треба да се зафатат со прибирање информации за поточен број иселеници, посебно затоа што се сега интегрирани и во изборниот процес.
@Lurtz Ваљда на "одобри" се мисли на тоа дека потврдено имаат потребни валидни документи за гласање.
тоа и ме збуни. Доколку 68.000 лица е утврдено дека се со право на глас, тоа значи дека 68.000 лица се граѓани односно државјани на РМ, со важечки документи со кои автоматски во полнолетство им следува уставно право на глас. А во текстот пишува дека ДИК одобрува пријави за гласање. Мене како граѓанин не може ДИК овде или низ светот да ми го забрани правото на глас освен со одредени дисфункции. Искрено не ми се верува дека барем 60.000 граѓани изгубиле валиден патен и идентификациски документ.

А зошто велам не е во ред овој начин. Затоа што со најмалку 3 лица по гласачко место, 4 денови во просек (подалечни и поблиски) за престој, за 46 места се собираат високи суми и до 100.000 евра. Без авионски патни трошоци и сместување. Треба да се земе предвид незаинтересираноста. Ако нема интерес, да се прекине со овој начин и да се премине на гласање преку интернет или сличен начин.
 
Последно уредено:

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
тоа и ме збуни. Доколку 68.000 лица е утврдено дека се со право на глас, тоа значи дека 68.000 лица се граѓани односно државјани на РМ, со важечки документи со кои автоматски во полнолетство им следува уставно право на глас. А во текстот пишува дека ДИК одобрува пријави за гласање. Мене како граѓанин не може ДИК овде или низ светот да ми го забрани правото на глас освен со одредени дисфункции. Искрено не ми се верува дека барем 60.000 граѓани изгубиле валиден патен и идентификациски документ.
Ама не дека 60 000 изгубиле документ. Туку дека од тие што се пријавиле 1021 имаат валидни документи за гласање. Можеби се пријавиле 1025 и 4 немале документи, можеби се пријавиле 1021 и сите имаат валидни документи. Сигурно дека не се пријавиле сите 68 000.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Ааа, само толку се пријавиле.... како возот скопје битола 38ма сум :pos:
 

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ааа, само толку се пријавиле.... како возот скопје битола 38ма сум :pos:
Искрено ме чуди зошто воопшто и тие се пријавиле. Сигурно се некои LAVOVI MAKEDONSKI OD BIBLISKA MAKEDONIJA (од која патем фатиле џенем.) :pos:
 
F

FARANG

Гостин
Во ред е, (макар да и не е во ред заради високите трошоци за ваков начин на гласање) тоа е нивно право дали ќе или нема да гласаат. Проблемот е со бројките. Утврдени се 68.000, а во медиуми излезе информација од Светска Банка дека до 2010 мигрирале 470.000 граѓани (неофицијално велат повеќе). Ако 1/3 претпоставиме дека се нелегално, остануваат 300.000 од кои барем половината се полнолетни. Според ЕУРОСТАТ 1998-2011 иселени се официјално 230.000 (10%) граѓани што заедно со веќе иселените чини многу поголема бројка. Според статистиките на Итаија и Германија само во тие 2 држави имало по околу 60.000 македонски граѓани.
Неколкупати повеќе од бројките на ДИК. Добро платените служби треба да се зафатат со прибирање информации за поточен број иселеници, посебно затоа што се сега интегрирани и во изборниот процес.
тоа и ме збуни. Доколку 68.000 лица е утврдено дека се со право на глас, тоа значи дека 68.000 лица се граѓани односно државјани на РМ, со важечки документи со кои автоматски во полнолетство им следува уставно право на глас. А во текстот пишува дека ДИК одобрува пријави за гласање. Мене како граѓанин не може ДИК овде или низ светот да ми го забрани правото на глас освен со одредени дисфункции. Искрено не ми се верува дека барем 60.000 граѓани изгубиле валиден патен и идентификациски документ.

А зошто велам не е во ред овој начин. Затоа што со најмалку 3 лица по гласачко место, 4 денови во просек (подалечни и поблиски) за престој, за 46 места се собираат високи суми и до 100.000 евра. Без авионски патни трошоци и сместување. Треба да се земе предвид незаинтересираноста. Ако нема интерес, да се прекине со овој начин и да се премине на гласање преку интернет или сличен начин.

Значи во дијаспората е различно. Сите ние секој избори прво мора да се пријавиме да гласаме. Технички ние се водиме на список во МКД некаде. Тоа пријавување подразбира губење пола ден да се иде некаде со МАК пасош/лична карта и пасош/лична карта од државата во која престојуваш. Во Австралија на пример има цел куп што порано се пријавуваа со австралска возачка дозвола (тоа тука ни е ко лична карта во мкд) па не им ги признаваше ДИК пријавите. Втора работа е секоја пријава МОРА да е на кирилица ако е дел напишана на латиница (освен адреса во странство) не ти ја признаваат итн итн... Си играат играчки од ДИК за да се демотивира дијаспората. Во АУС на пример минатиот пат место мелбурн имаше гласачи што дик ги ставил на список во Минхен и Токио по грешка (збориме за 100тици) и што е најсмешно се дешава на пример еден член од фамилија да е во Минхен друг во Мелбурн пријавен, а двете пријави истовремено пратени во МКД. Игри без граници ти е овде
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
330
Поени од реакции
157
Можеби заинтерсирани илјада души, Грујо ќе се потруди да најде уште. Можеби ќе се јавуваат и на сите иселеници како тука што прават. Синоќа ми ѕвонија дали ќе сум се потпишала во сабота дека ќе за нив ќе гласам. Само не знам од кај ги земаат броевите, кога ниту сум и член во партија, ниту сум пак некогаш сум покажала интерес. А секако дека нема да одам.
Провери некој пријател/другар/познаник што е член и активист на ВМРО па им има давано име и презиме твое за неопределен гласач што им бараат . Од таму ќе дознаеш дали е од него/неа таа работа :)
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.734
Поени од реакции
12.165
Затоа е добро да се користи технологијата.
Последниот незавршениот попис 2011 многу граѓани (меѓу кои и јас) дискутираа зошто нема можност да се попишеме електронски. Бугарите знам се попишаа 2011 негде 30% од населението електронски. Истото може да се направи и со гласањето. Во Македонија не е сегде можно (пошто добар дел од гласачките места немаат услови ни за телефонски приклучок, камоли за мрежи и онлајн активности), но тоа може барем во тие понапредни земји. Со тоа ќе се намалат некои трошоци за лица ангажирани во гласањето, хартија и пренос на хартија. Така ќе се зголеми и учеството во изборниот процес.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.216
Поени од реакции
25.970
Во ред е, (макар да и не е во ред заради високите трошоци за ваков начин на гласање) тоа е нивно право дали ќе или нема да гласаат. Проблемот е со бројките. Утврдени се 68.000, а во медиуми излезе информација од Светска Банка дека до 2010 мигрирале 470.000 граѓани (неофицијално велат повеќе). Ако 1/3 претпоставиме дека се нелегално, остануваат 300.000 од кои барем половината се полнолетни. Според ЕУРОСТАТ 1998-2011 иселени се официјално 230.000 (10%) граѓани што заедно со веќе иселените чини многу поголема бројка. Според статистиките на Итаија и Германија само во тие 2 држави имало по околу 60.000 македонски граѓани.
Таа разлика постои затоа што огромен дел од македонските граѓани што мигрираат во македонските документи ја чуваат македонската адреса на живеење. Република Македонија има 68000 државјани со право на глас, кои кога аплицираат за документите пријавуваат адреса на живеење во странство.
 
F

FARANG

Гостин
Затоа е добро да се користи технологијата.
Последниот незавршениот попис 2011 многу граѓани (меѓу кои и јас) дискутираа зошто нема можност да се попишеме електронски. Бугарите знам се попишаа 2011 негде 30% од населението електронски. Истото може да се направи и со гласањето. Во Македонија не е сегде можно (пошто добар дел од гласачките места немаат услови ни за телефонски приклучок, камоли за мрежи и онлајн активности), но тоа може барем во тие понапредни земји. Со тоа ќе се намалат некои трошоци за лица ангажирани во гласањето, хартија и пренос на хартија. Така ќе се зголеми и учеството во изборниот процес.

За тоа да се случи треба Македонците да имаме кулутра да гласаме. Тоа така би им идело во прилог само на шипците и затоа не го носат.
 
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.375
Поени од реакции
1.956
Можи е подобро секој да си тера свој кеф , секој да биди главен и да може да прави што сака. Тогаш никој нема да биди наштиман и се ке оди како подмачкано.
Се е подобро одколку целата моќ,политичка,економска,медиумска итн,да биде концентрирана на едно место,во еден центар.Буквално се е подобро од тоа.

Недај боже,некој од тој центар да ти се намерачи тебе,на твојата фамилија или твојот бизнис.Ти се еба мајката,кадија ќе те тужи,кадија ќе те суди.Нити ќе има кој да ти помогне/застане зад тебе,макар и од лукративни причини,нити па ќе има каде да се исплачеш/раскажеш твојата страна од приказната
Колку поголема дисперзија на моќта,толку подобро.Тоа важи за секаде,не само за кај нас.

Така барем јас ги ценам работите,гледани од моја,жабја перспектива,од позиција на еден обичен/просечен граѓанин/жител на земјава.Секако дека сето ова изгледа сосема поинаку кога се гледа од птичја перспектива,од позиција која се наоѓа некаде во тој центар на моќ..
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Za nikogo za da ne davas legitimitet na toa sto se slucuva vo Makedonija. Pa i izborot ne e motivacija za davajne na glas. A ako si resila najdobro resenije e edno golemo X na celo lifce, i toa im go preporacuvam na site od dijasporata ako veke ste odlucile da go iskoristite vaseto pravo na glas.
Планирам мај да одам, па да не ме фатат изборите :D

Јас од 2009 не гласам за никого, од кога сфатив дека едното зло си го заменивме со друго зло. И тој полет што го имав во 2007 аха сега ќе биде, ќе тргнеме ми го дотепаа. Апсолутно сега сум само голем поборник за смртна казна. Кој ќе донесе смртна казна во Македонија за политичари ќе го гласам. А за претседател, патиките не си ги валкам да идам да гласам, повеќе ми вредат од функција претседател во Македонија. Со нив барем една година одам, од овие ќар никаков, само трошок и глупости да трескаат од типот разумен компромис.
 
Член од
23 јануари 2014
Мислења
239
Поени од реакции
250
Планирам мај да одам, па да не ме фатат изборите :D

Јас од 2009 не гласам за никого, од кога сфатив дека едното зло си го заменивме со друго зло. И тој полет што го имав во 2007 аха сега ќе биде, ќе тргнеме ми го дотепаа. Апсолутно сега сум само голем поборник за смртна казна. Кој ќе донесе смртна казна во Македонија за политичари ќе го гласам. А за претседател, патиките не си ги валкам да идам да гласам, повеќе ми вредат од функција претседател во Македонија. Со нив барем една година одам, од овие ќар никаков, само трошок и глупости да трескаат од типот разумен компромис.
Да си ми жива и здрава :D
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.181
Поени од реакции
21.872
Сите се согласуваме дека позицијата претседател кај нас оддамна ја изгуби смислата. Годишно грдна пара се фрла за резиденција, обезбедување, шетање низ светот. Таа институција треба да се затвори, не ни треба безгласна буква да ја раниме.
Не туку претседателот и беше замислен да нема ингеренции толку важни за да биде битен. Резиденција,обезбедување, шетање. Се тоа спаѓа во неговата протоколарна улога и ништо повеќе.
Па зарем некој со два грама мозок со цел ум мисли дека тој и треба да биде врховен командант на оружените сили. Што демек тој се разбира од модерна војна, стратегија и незнам што. Тој е таму да потпише чисто онака колку да потпише. Тоа е само еден сегмент од неговите ингеренции на хартија.
Се знае или барем би требало да се знае кој тука ја сноси целата одговорност а тоа е парламентарното мнозинство и владата кое тоа ја формира.
Претседателот е тука само марионета и така треба да биде.
Кога ке имаме наместо парламентарна демократија претседателска тогаш работите би биле поинакви, но неможе да ги имаме и двете. Тоа е за наше добро како држава. Секој кој барем малце и мисли добро на државата би требало тоа да му биде јасно.[DOUBLEPOST=1393623094][/DOUBLEPOST]
Се е подобро одколку целата моќ,политичка,економска,медиумска итн,да биде концентрирана на едно место,во еден центар.Буквално се е подобро од тоа.

Недај боже,некој од тој центар да ти се намерачи тебе,на твојата фамилија или твојот бизнис.Ти се еба мајката,кадија ќе те тужи,кадија ќе те суди.Нити ќе има кој да ти помогне/застане зад тебе,макар и од лукративни причини,нити па ќе има каде да се исплачеш/раскажеш твојата страна од приказната
Колку поголема дисперзија на моќта,толку подобро.Тоа важи за секаде,не само за кај нас.

Така барем јас ги ценам работите,гледани од моја,жабја перспектива,од позиција на еден обичен/просечен граѓанин/жител на земјава.Секако дека сето ова изгледа сосема поинаку кога се гледа од птичја перспектива,од позиција која се наоѓа некаде во тој центар на моќ..
И што тебе претседателот од жабја перспектива би ти поможил во твојот случај. Што тој ке направи. Лично и персонално ке се заложи за тебе и твојата фамилија да те ослободат од затвор, пошто реално по устав и само тоа може да го направи дури ни толку.
И како тоа колку поголема дисперзија на моќта толку подобро. Тоа во најмала рака би значело да нити се знае кој јади нити кој пија нити кој плаќа.
И моќта иди од гласањето и тоа на парламентарни избори. Претседателот комотно може да се бира во парламентот како и што се бираше. Нити избори , нити пари за кампања ни бутур. И сите среќни и весели.
Ако не ви се допаѓа како парламентарното мнозинство ја води државата на следните избори ке си гласате поинаку пошто нема да има кој друг да се обвини дека ја топка цела работа. Но зошто би било просто и едноставно кога може да биде сложено и нефункционално, се разбира освен секако ако тоа и не е целата идеја.
 
Последно уредено:
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.375
Поени од реакции
1.956
Владе,не рекле за џабе дека власта корумпира, а апсолутната власт,апсолутно корумпира.
Дали тоа ќе биде Курто или Мурто,Петко или Трајко,не ја менува суштината.Прашање на време е кога ќе се претвори во вампир и ќе почне да цица крв.

Никој не треба да има таква моќ,тоа е целата поента со дисперзијата на моќта,да нема можност такво нешто да се случи.
Да не може никој да те тепа,да те тужи,да те суди,да не ти дава да плачеш,и на крај пак ти крив да бидеш,по принципот,после че ти Џура опростити што те је туко.

Кога има дисперзија на моќта,мора да се разговара,да се прават компромиси,да се воспоставуваат и почитуваат правила кои ќе важат за сите.

Истото можеш да го пресликаш и на глобален план,во меѓудржавните односи.
Тоа сме го гледале и доживеале.
Кога целата моќ,економска,политичка,медиумска итн е концентрирана во една земја,или група земји,таа се претвора во вампир.Дали тоа ќе биде Америка,Кина или Зимбабве,нас(на Македонија) многу не ни менува.

За нас,како мала земја,важи правилото,колку поголема дисперзија на моќта(мултиполарен свет),толку подобро.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.181
Поени од реакции
21.872
Владе,не рекле за џабе дека власта корумпира, а апсолутната власт,апсолутно корумпира.
Дали тоа ќе биде Курто или Мурто,Петко или Трајко,не ја менува суштината.Прашање на време е кога ќе се претвори во вампир и ќе почне да цица крв.

Никој не треба да има таква моќ,тоа е целата поента со дисперзијата на моќта,да нема можност такво нешто да се случи.
Да не може никој да те тепа,да те тужи,да те суди,да не ти дава да плачеш,и на крај пак ти крив да бидеш,по принципот,после че ти Џура опростити што те је туко.

Кога има дисперзија на моќта,мора да се разговара,да се прават компромиси,да се воспоставуваат и почитуваат правила кои ќе важат за сите.

Истото можеш да го пресликаш и на глобален план,во меѓудржавните односи.
Тоа сме го гледале и доживеале.
Кога целата моќ,економска,политичка,медиумска итн е концентрирана во една земја,или група земји,таа се претвора во вампир.Дали тоа ќе биде Америка,Кина или Зимбабве,нас(на Македонија) многу не ни менува.

За нас,како мала земја,важи правилото,колку поголема дисперзија на моќта(мултиполарен свет),толку подобро.
Сега малце ги измеша брзините.
Зборуваме за институција претседател а не за судство. И каква врска има претседателот со судството уствари освем што може одвреме на време да помилува некој затвореник??
Јас немам ништо против пример власта да е во претседателот но не и
во парламентот истовремено. Или таму или таму. Претседателот си има ингеренции онака протоколарни но нема или би требало да нема сила да ја кочи целата работа и обратно. Пошто тогаш и парламентот ке ја кочи целата работа на претседателот и на крај ке добиеме едно големо кочење.
Ако за тебе тоа е функционална држава тоа е сосем друга работа.
А дека власта корумпира се одржуваат избори на 4 години, во нашиот случај и побрзо.
И баш ме интересира како ти гледаш на тоа дисперзирана моќ конкретно кај нас и во што е добро тоа за нас како држава.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom