Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мислам дека си во длабока заблуда обидувајќи се да си го оправдаш твоето верување. Јас неможам да ти помонам во тоа, секој сам треба да си го најде патот до совршенство во Бога!
Зарем јас цело време не стојам на ставот дека секој сам мора да го најде патот? Вие сте тие што своите верувања ги пласирате како единствен пат и апсолутна вистина. Ако јас сум во заблуда аргументите се тие што треба да ме демантираат, но досега освен тврдоглавост, провокации и клевети ништо друго невидов од твоја страна.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Зарем јас цело време не стојам на ставот дека секој сам мора да го најде патот? Вие сте тие што своите верувања ги пласирате како единствен пат и апсолутна вистина. Ако јас сум во заблуда аргументите се тие што треба да ме демантираат, но досега освен тврдоглавост, провокации и клевети ништо друго невидов од твоја страна.
Вистината е една и апсолутна. Секој што сам би почнал да трага, искрено, неа и че ја најде. Дека Православното Христијанство ја содржи апсолутната и непогрешна вистина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На толку објаснување од наша страна, ти ми објаснуваш, иди на нет.
Срочи го од ваше разбирање како заклучок или е проблем? Пак повторувам.
Ontology: None & Two

Ontology is the study of being, existence, or reality. Thelema's ontology is stated simply as "None and Two." The world is understood as 'Nothing' or 'Naught,' which is something completely beyond all description and limit. In Liber AL vel Legis, it is written "Then the priest answered & said unto the Queen of Space, kissing her lovely brows, and the dew of her light bathing his whole body in a sweet-smelling perfume of sweat: O Nuit, continuous one of Heaven, let it be ever thus; that men speak not of Thee as One but as None; and let them speak not of thee at all, since thou art continuous!" (AL I:27). Many mystics have called it "Unity" but even this, some may argue, implies something as "not-One." Crowley writes in "De Lege Libellum," "All Things that are in Truth One Thing only, whose name hath been called No Thing." From this comes the necessity of explaining the appearance of duality. Instead of a "Fall of Man" or an imprisonment of the soul in matter, Thelema explains the appearance of duality in this fashion: "None... and two. For I am divided for love's sake, for the chance of union. This is the creation of the world, that the pain of division is as nothing, and the joy of dissolution all." (Liber AL I:28-30). In this way, the many or divided are in such a position so they may become one and unite. This is given further explanation in Book of Lies ch.3 where it is written, "The Many is as adorable to the One as the One is to the Many. This is the Love of These; creation-parturition is the Bliss of the One; coition-dissolution is the Bliss of the Many. / The All, thus interwoven of These, is Bliss."

...see also "Berashith" by Aleister Crowley, Magick Without Tears ch.5, Book of Lies ch.3, 12, and 46[DOUBLEPOST=1418047775][/DOUBLEPOST]
Како изгледа телемитскиот пат?
И каков е начинот на постоење?
Секој сам да открие што е неговата суштина, и да живее според неа без да им го попречува истото на останатите.[DOUBLEPOST=1418047971][/DOUBLEPOST]
Вистината е една и апсолутна. Секој што сам би почнал да трага, искрено, неа и че ја најде. Дека Православното Христијанство ја содржи апсолутната и непогрешна вистина.
Немој не ме радуј. Ќе ја најде со тоа што ќе верува дека ја нашол?! Како ќе ја најде? Со слепа верба? Со ширење лаги и клевети за се што го сметате за закана кон вашата вера? Јогата ја сметате за ѓаволско дело, сомнежот за ерес.....со што ќе ја барате? Со лупа? Микроскоп?

Последно уредено:

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
...
Немој не ме радуј. Ќе ја најде со тоа што ќе верува дека ја нашол?! Како ќе ја најде? Со слепа верба? Со ширење лаги и клевети за се што го сметате за закана кон вашата вера? Јогата ја сметате за ѓаволско дело, сомнежот за ерес.....со што ќе ја барате? Со лупа? Микроскоп?
Мојот Бог се изразува креативно, што значи и ловекот како створен по лик и подобие Божјо е креативно. Тоа значи дека по природа и човекот се стреми да создава, гради, пред сѐ да ја изградува својата личност и односот со Бога кој ја создал како нејзин Татко. Јогата наместо да го надградува ловекот таа го врти кон ништото, кон абсолутно неегзистирање, терајќи го практикантот да си ја изгуби својата личност во морето од НИШТО, никој не се враќа во ајн соф, таа состојба не постои. Сѐ што те тера на самоуништување, поготово на личноста кое е сето твое БИТИЕ значи дека не е здраво и како такво се отфрла. Бог го создал светот од НИШТО а ѓаолот сака таму да го врати.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
Мојот Бог се изразува креативно, што значи и ловекот како створен по лик и подобие Божјо е креативно. Тоа значи дека по природа и човекот се стреми да создава, гради, пред сѐ да ја изградува својата личност и односот со Бога кој ја создал како нејзин Татко. Јогата наместо да го надградува ловекот таа го врти кон ништото, кон абсолутно неегзистирање, терајќи го практикантот да си ја изгуби својата личност во морето од НИШТО, никој не се враќа во ајн соф, таа состојба не постои. Сѐ што те тера на самоуништување, поготово на личноста кое е сето твое БИТИЕ значи дека не е здраво и како такво се отфрла. Бог го создал светот од НИШТО а ѓаолот сака таму да го врати.
Ahaaaa...A od kade ti siguren deka toa e taka. Vo bilibijata pisuva li za jogata...svectite li go zborele? Od kade taa doblest da sudis za nesto sto ne go razbiras? Kraj kraeva kako moze da sudis za nesto sto postoi uste pred hristijanstvoto...? Punis gruda na temata zosto religija opstojuvala 2000 godini a kudis nesto sto e postaro poveke od 10 000 godini i seuste se praltikuva\opstojuva.....E more...zatoa Miki ke si vozi dizpce crno....!

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Ahaaaa...A od kade ti siguren deka toa e taka. Vo bilibijata pisuva li za jogata...svectite li go zborele? Od kade taa doblest da sudis za nesto sto ne go razbiras? Kraj kraeva kako moze da sudis za nesto sto postoi uste pred hristijanstvoto...? Punis gruda na temata zosto religija opstojuvala 2000 godini a kudis nesto sto e postaro poveke od 10 000 godini i seuste se praltikuva\opstojuva.....E more...zatoa Miki ke si vozi dizpce crno....!
Кое се практикува 10 000 години?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ontology: None & Two

Ontology is the study of being, existence, or reality. Thelema's ontology is stated simply as "None and Two." The world is understood as 'Nothing' or 'Naught,' which is something completely beyond all description and limit. In Liber AL vel Legis, it is written "Then the priest answered & said unto the Queen of Space, kissing her lovely brows, and the dew of her light bathing his whole body in a sweet-smelling perfume of sweat: O Nuit, continuous one of Heaven, let it be ever thus; that men speak not of Thee as One but as None; and let them speak not of thee at all, since thou art continuous!" (AL I:27). Many mystics have called it "Unity" but even this, some may argue, implies something as "not-One." Crowley writes in "De Lege Libellum," "All Things that are in Truth One Thing only, whose name hath been called No Thing." From this comes the necessity of explaining the appearance of duality. Instead of a "Fall of Man" or an imprisonment of the soul in matter, Thelema explains the appearance of duality in this fashion: "None... and two. For I am divided for love's sake, for the chance of union. This is the creation of the world, that the pain of division is as nothing, and the joy of dissolution all." (Liber AL I:28-30). In this way, the many or divided are in such a position so they may become one and unite. This is given further explanation in Book of Lies ch.3 where it is written, "The Many is as adorable to the One as the One is to the Many. This is the Love of These; creation-parturition is the Bliss of the One; coition-dissolution is the Bliss of the Many. / The All, thus interwoven of These, is Bliss."

...see also "Berashith" by Aleister Crowley, Magick Without Tears ch.5, Book of Lies ch.3, 12, and
За какво единство станува збор, помеѓу кого?

Секој сам да открие што е неговата суштина, и да живее според неа без да им го попречува истото на останатите.
Кога се случува „откривањето“, у овој живот...?
Што значи да живееш по суштина? Некаков свој склоп на вредности, од она што си изграден...?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
Кое се практикува 10 000 години?
Pre-Classical Yoga
The beginnings of Yoga were developed by the Indus-Sarasvati civilization in Northern India over 5,000 years ago. The word yoga was first mentioned in the oldest sacred texts, the Rig Veda. The Vedas were a collection of texts containing songs, mantras and rituals to be used by Brahmans, the Vedic priests. Yoga was slowly refined and developed by the Brahmans and Rishis (mystic seers) who documented their practices and beliefs in the Upanishads, a huge work containing over 200 scriptures. The most renowned of the Yogic scriptures is the Bhagavad-Gîtâ, composed around 500 B.C.E. The Upanishads took the idea of ritual sacrifice from the Vedas and internalized it, teaching the sacrifice of the ego through self-knowledge, action (karma yoga) and wisdom (jnana yoga)texts and the secretive nature of its teachings. The early writings on yoga were transcribed on fragile palm leaves that were easily damaged, destroyed or lost. The development of yoga can be traced back to over 5,000 years ago, but some researchers think that yoga may be up to 10,000 years old old. Yoga’s long rich history can be divided into four main periods of innovation, practice and development.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти ни твојот Бог знаеш дека постои, ниту јога било кога си практикувал, ниту кабала знаеш што е....а за се имаш суд и мислење! И се е зло, само православието твое е апсолутната вистина. Мислам ти си човекот што во една прилика трупна глупост и остана жив, дека науката била измислица на окултистите....[DOUBLEPOST=1418054260][/DOUBLEPOST]
За какво единство станува збор, помеѓу кого?
Разделеноста постои поради можноста за соединување. Се работи за концепти, не за личности или предмети.
Кога се случува „откривањето“, у овој живот...?
Што значи да живееш по суштина? Некаков свој склоп на вредности, од она што си изграден...?
Ако незнаеш што значи суштина, тогаш залуден е понатамошен дијалог. Јас ти објаснив, дали ти ќе разбереш е твое.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.354
Поени од реакции
8.951
Не пишувам кинески....едноставна е поентата. Ако се потекнува од Бог а воедно Бог е семоќен и сезнаен, тогаш апсурдно е да гледа на било која ситуација или особина како непотребна, грешна, зла...итн. Од проста причина што се потекнува од него а тој е семоќен и сезнаен! Ако нешто не требало да постои, би го спречил!
Te разбирам јас што сакаш да кажеш, без гајле:).
Ти поаѓаш од претпоставката дека Бог при создавањето како Семоќно Битие требало да оневозможи било каков исход што ќе доведе до зло. Така во карактерот на Адам Бог би ги ставил само пожелните особини и би ја предухитрил непослушноста на Адам со самото тоа што би го направил апсолутно послушен кон Себе си, без право на сопствена волја. Тогаш Адам би бил најобична марионета и апсолутен роб Господов. А марионета не може да има ни образ ни подобие Господово.

Но Бог човекот го создал според својот Лик и подобие.
Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие (Битие 1:26)

Човекот е образ и подобие Божјо. Бог, непристапен во Својата величина и поголем од секој образ, го покажал Својот образ во човекот, го покажал Својот образ јасно и во слава.

Самата суштина на нашата душа е образ Божји. И по падот во грев, душата останува образ Божји! И грешна душа, фрлена во пламенот на пеколот, во самиот пламен на пеколот, останува образ Божји! Така учат светите отци.

Нашиот ум е образ на Отецот; нашиот збор, нашето слово (неискажаниот збор обично го нарекуваме мисла) е образ на Синот; духот е образ на Светиот Дух.

Својот образ милостивиот Господ го украсил и со Свое подобие. Образот Божји е самата суштина на душата; подобијата се својства на душата.

Образот Божји уживал почитување од неограничената Божја власт како отворен, жив цвет на Божјото подобие, но тогаш го соблазнил веќе паднат ангел, и тој, мрачен, се препуштил на мислата и на духот на отецот на лагата и на секое зло. Се препуштил така што се одвоил од волјата Божја. Со тоа го изгонил од себе Духот Божји, го изопачил подобието Божјо, самиот образ го направил непотребен.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ако незнаеш што значи суштина, тогаш залуден е понатамошен дијалог. Јас ти објаснив, дали ти ќе разбереш е твое.
Значењето на „суштина“ у твојот концепт ми е битен да те разберам.
На какво суштинско откривање мислиш и дали се случува у овој живот?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Но Бог човекот го создал според својот Лик и подобие.
Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие (Битие 1:26)

Човекот е образ и подобие Божјо. Бог, непристапен во Својата величина и поголем од секој образ, го покажал Својот образ во човекот, го покажал Својот образ јасно и во слава.
Тоа се други луѓе не се оние од кои ние потекнуваме, имено во Битие, шестиот ден Бог создава човек и жена им вели да одат и се множат и ја наполнат земјата, седминот ден Бог отпочинува од работата, и после седмиот ден го создава Адам кој во прво време бил сам - немало жена па дури отпосле му создава и жена после подолг период) е за Адам и Ева не стои дека се создадени по лик и подобие божје
За две различни создавања се зборува во Библијата а ние сме од Адама кој не е создаден во првите 6 дена по лик и подобие божје

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Никаде нема да најдеш телемит што ќе те смета за гнасен или неморален, доколку не делиш исти верувања со него,
.
И не, не е омраза тоа што го чуствувам кон такви како тебе, повеќе би одговарало гадење!
Само затоа што постирав информација, која ти ја сметаш за нерелевантна. А она што ми го испрати по ПП(или каде и да беше), толку зло испишано во една реченица, само затоа што некој смета различно од тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom