Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 мај 2019
Мислења
5.737
Поени од реакции
3.522
Абе нема да спијам сега затоа што ти си имала зголемена одбојност, солзи ќе ронам :pos:
Прави што ти е воља и тоа нека биде цел закон.
Важи или не важи овој закон за вернициве кои се причествуваат од едно исто лажиче?
Нивна воља е да постат и да се причествуваат, да веруваат, да се молат и коленичат...не гледам разлика меѓу нивната и твојата воља?
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.458
Поени од реакции
5.036
Прави што ти е воља и тоа нека биде цел закон.
Важи или не важи овој закон за вернициве кои се причествуваат од едно исто лажиче?
Нивна воља е да постат и да се причествуваат, да веруваат, да се молат и коленичат...не гледам разлика меѓу нивната и твојата воља?
Ќе влетам онака, неповикан...

Дали верникот го прифатил Законот на Телема па за да се повикуваме на Законот дека истото важи и за него? :)
Единствено нешто што важи за секој е Liber Oz или Правата на Човекот! (да не ставам линк, ќе ми зборуваат како „собирам посети“, побарај на нет)
И како што гледаш ЧОВЕКОТ е во фокусот!

Дали верникот ја има/бара „волјата“ (Телема значи волја) за која сме зборувале тука или не?

Кога веќе споредуваме волја и волја - ние, Телемитите откако почна ова со вирусов, не сме имале ниту едно собирање, ниту Миса изведување јавно или приватно...во светот! Не само во Македонија. Што, немаме волја ние за изведување на централниот ритуал на О.Т.О.? :)

А што прават верниците и нивното „верување“ и „нека биде божјата волја, не мојата“ - како што им е запишано?
Забораваат на „ближниот свој“ и бидејќи веруваат и следат догма - одат на собирања иако законски е забрането (кршат закон по своја волја), кога големи се шансите да се рашири зараза и не се заморуваат со другите, тие се убедени дека боговите ги штитат, а зад тоа убедување стои догма и верување, а науката вели дека се шири вирусов преку воздух, не се групирајте, намалете ги шансите за ширење на болеста, нека помине маката ќе може да обожувате кој сакате кога сакате со кој сакате...
Кој ви прави проблеми? НИКОЈ!

Не е ова намерно собирање... неумесно, злобно, егоистички? Да не кажам фанатизам?

Мојата волја е да сум дел од Миса - но јас разбирам дека понекогаш мора да се попушти (да се повлече човек) кога е потребно, а кога се мора да се зацврсти насоката, која не е права линија - како што мислите вие, научени од догматските религии каде што велат: било со лажичка една и така ќе биде!
Мора да го докажеш твоето верување со тоа што иако има забрана, мора да дојдеш, ако веруваш... знаеш натаму како иде...

Ако сте верник ќе дојдете... тоа не е добро, без разлика на волја и сето останато... и криви се свештениците! И никој не може да ги оправда!
Не можам да го сменам тој став... бидејќи свештеникот е најголемиот авторитет за еден верник во однос на религиите... поправи ме ако грешам!

Почни да гледаш разлика од догматското толкување на „божјата волја“ и волјата во Телема!
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
5.737
Поени од реакции
3.522
Ќе влетам онака, неповикан...

Дали верникот го прифатил Законот на Телема па за да се повикуваме на Законот дека истото важи и за него? :)
Единствено нешто што важи за секој е Liber Oz или Правата на Човекот! (да не ставам линк, ќе ми зборуваат како „собирам посети“, побарај на нет)
И како што гледаш ЧОВЕКОТ е во фокусот!

Дали верникот ја има/бара „волјата“ (Телема значи волја) за која сме зборувале тука или не?

Кога веќе споредуваме волја и волја - ние, Телемитите откако почна ова со вирусов, не сме имале ниту едно собирање, ниту Миса изведување јавно или приватно...во светот! Не само во Македонија. Што, немаме волја ние за изведување на централниот ритуал на О.Т.О.? :)

А што прават верниците и нивното „верување“ и „нека биде божјата волја, не мојата“ - како што им е запишано?
Забораваат на „ближниот свој“ и бидејќи веруваат и следат догма - одат на собирања иако законски е забрането (кршат закон по своја волја), кога големи се шансите да се рашири зараза и не се заморуваат со другите, тие се убедени дека боговите ги штитат, а зад тоа убедување стои догма и верување, а науката вели дека се шири вирусов преку воздух, не се групирајте, намалете ги шансите за ширење на болеста, нека помине маката ќе може да обожувате кој сакате кога сакате со кој сакате...
Кој ви прави проблеми? НИКОЈ!

Не е ова намерно собирање... неумесно, злобно, егоистички? Да не кажам фанатизам?

Мојата волја е да сум дел од Миса - но јас разбирам дека понекогаш мора да се попушти (да се повлече човек) кога е потребно, а кога се мора да се зацврсти насоката, која не е права линија - како што мислите вие, научени од догматските религии каде што велат: било со лажичка една и така ќе биде!
Мора да го докажеш твоето верување со тоа што иако има забрана, мора да дојдеш, ако веруваш... знаеш натаму како иде...

Ако сте верник ќе дојдете... тоа не е добро, без разлика на волја и сето останато... и криви се свештениците! И никој не може да ги оправда!
Не можам да го сменам тој став... бидејќи свештеникот е најголемиот авторитет за еден верник во однос на религиите... поправи ме ако грешам!

Почни да гледаш разлика од догматското толкување на „божјата волја“ и волјата во Телема!
Дефинитивно ќе треба да отворите(можеби има), тема за ВОЉА, во која убаво ќе се објасни развојот на вољата, фазите, стадиуми идр.
Ова го мислам затоа што има една фаза која се вика "контра воља" која се противи на вољата на другите.
Поатојат 4 аспекти на развиена воља : Јака воља, вешта, добра и трансперсонална воља.
Сите овие четири аспекти на воља се јакнат со тренинг, пракса..значи вољата се зајакнува со воља, но овие тука неколкумина чираци, како што не нарече Ипси, се безвољни, сеуште неможат да ја пронајдат вољата за да ја разберат телемата.
грешката е во нас сигурно:)
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
780
Поени од реакции
297
Тоа што некој вистината ја смета за навреда или плукање е негов проблем, не мој.
Ти пред некој пост се повика на карма, но кога е егото во прашање, пу пу не важи.
Зборот човечност го разбираш како бесчуствително самобендисамо суштество...(нечовек).

Повеќе од доволно пати имам објаснето што сакав да кажам! На човек со просечна интелегенција тоа му е доволно да разбере, останатите како тебе ќе останат наши помошници во ширењето на Законот со тоа што ќе даваат повод одново и одново да се објаснуваат некои нешта и на тој начин на некој нови што не допрело до тогаш, да допре објаснувањето. Ти како добар чирак, сигурен сум дека ќе допринесеш доста во тоа.
Кога чиракот не разбира нешто, не е проблемот до него, туку до мајсторот.

Не се плашам јас од смртта, само знам дека како и кај се друго, и кај животот и смртта е потребен баланс, рамнотежа. Смртта треба да биде круна на животот, печат, негово заокружување како исполнет потенцијал. Ако потенцијалот на животот не е максимално искористен, тогаш животот не ја исполнил својата суштина. Затоа не треба да биде сеедно дали и колку луѓе ќе умрат.
Пандемијава е само почеток на крајот.
Смртта ќе им дише во врат на сите.
А за тоа зошто се помалку луѓе има на подфорумов, би ти рекол да загрееш столче и да разбереш, но за тебе загревање столче значи видео клипчиња на јутјуб од 3 саати....така да ќе те оставам да служиш на начин како и досега.
Колку е саат? Трактор! :pos:
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.539
Ти пред некој пост се повика на карма, но кога е егото во прашање, пу пу не важи.
Зборот човечност го разбираш како бесчуствително самобендисамо суштество...(нечовек).
Не се повикав на карма, туку реков дека магиката е слична на кармата, функционира на принцип причина - последица. Ако некому со намера нашететиш, свесно и злонамерно решиш да му нанесеш штета, дали физичка или по углед, емоционална или каква и да е, ќе ги сносиш последиците. Дали тебе тоа ти одговара или не е твој проблем. Твоите дефиниции за човечност, егоизам и слично не ме интересираат.
Кога чиракот не разбира нешто, не е проблемот до него, туку до мајсторот.
Со сила можеш да земеш, не можеш да дадеш. Посебно не разбирање. Можеш само да ја искористиш неукоста и злонамерноста на чиракот, за да на другите што можат, да разберат.
Пандемијава е само почеток на крајот.
Смртта ќе им дише во врат на сите.
Крвта на светците секако ќе биде собрана во гралот.
Колку е саат? Трактор! :pos:
Така де, кабала и Обама, кабала и кемтреилс и слични трактори.
Автоматски споено мислење:

Прави што ти е воља и тоа нека биде цел закон.
Важи или не важи овој закон за вернициве кои се причествуваат од едно исто лажиче?
Нивна воља е да постат и да се причествуваат, да веруваат, да се молат и коленичат...не гледам разлика меѓу нивната и твојата воља?
Разликата е во тоа што со тој чин го загрозуваат покрај своето и здравјето на другите.
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
780
Поени од реакции
297
Не се повикав на карма, туку реков дека магиката е слична на кармата, функционира на принцип причина - последица. Ако некому со намера нашететиш, свесно и злонамерно решиш да му нанесеш штета, дали физичка или по углед, емоционална или каква и да е, ќе ги сносиш последиците. Дали тебе тоа ти одговара или не е твој проблем. Твоите дефиниции за човечност, егоизам и слично не ме интересираат.
Ццц его и само его.

Со сила можеш да земеш, не можеш да дадеш. Посебно не разбирање. Можеш само да ја искористиш неукоста и злонамерноста на чиракот, за да на другите што можат, да разберат.
Не можеш да дадеш нешто што немаш!
Да имаше, немаше да одиш да "пиеш" вода од туѓ бунар.
Крвта на светците секако ќе биде собрана во гралот.
Проповедаш нов еон , а се користиш со мудрост од стариот еон.
Или јадија тортата или во фрижидер чувај си ја.
Така де, кабала и Обама, кабала и кемтреилс и слични трактори.
Да, де.Нов еон и крв од светци од стар еон.Каша попара.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.539
Ццц его и само его.


Не можеш да дадеш нешто што немаш!
Да имаше, немаше да одиш да "пиеш" вода од туѓ бунар.

Проповедаш нов еон , а се користиш со мудрост од стариот еон.
Или јадија тортата или во фрижидер чувај си ја.

Да, де.Нов еон и крв од светци од стар еон.Каша попара.
Ти си тој што десет години трчка како куче по мене и ми дише во врат, кој пиел вода од туѓ бунар е повеќе од јасно.
Како што кажав и претходно, со секој пост само ни даваш повод и можност одново и одново да ги објасниме сите нешта кои од неукост и злонамерност сакаш да ги прикажеш во некое свое светло.

Новиот еон во твојата замисла според кажаново ти го замислуваш како нешто кое треба да го урне старото и од ,,нов материјал" да направи ново. Тоа воопшто не е случај како функционираат нештата и секој иницијант тоа го знае. Еонот на Хорус не го уништува еонот на Озирис, ниту пак еонот на Озирис го уништува еонот на Изида. Тие се надоврзуваат еден на друг, еонот што дошол, го надминал еонот кој е позади него, не го уништил, забранил, негирал, туку го исполнил и надминал. Симболите што следат една ваква линија, природно е да постојат и во едниот и во другиот еон.
 
Последно уредено:
Член од
21 август 2017
Мислења
828
Поени од реакции
905
Млад човек си бил ти, уште животот е пред тебе, а со тоа уште многу промени ќе имаш.
Карактер не, толкувања да.
А кога погрешно толкување ќе стане верување се добива ревен верник.
Значи луѓето погрешно го толкуваат богот и неговиот карактер?

Виновна е нивната уста или твоите уши?
Или тоа што луѓето користат зборови за да разменат информација кој ќе потикнат омраза или благосостојба.
Еве прочитај го текстот на Горан уште еднаш и што тој вели. Како правилата што тој ги следи ги претставува како рецепт за вечен живот и види самиот дали е до нивната уста или моите уши.
Drag prijatele,Moli se Gospod Isus Hrisos da si spomne za tebe i tvoeto spasenie dur si ziv ovde na zemjata,Isto taka moli se za tvoite blizni,pokaj se za grevovite sto si gi napravil,Gospod prostuva sve ako iskreno se pokaes i prodolzi da zivees Bogougodno,Citaj go Svetoto pismo posebo Noviot Zaved,posti,ispovedaj se i pricestuvaj se toa e receptot za vecen zivot,zasto tesko i bolno na onoj sto nema da bide zapisan vo knigata na zivotot na Nebesata.Da ne se lazeme,nie ovde so nasite tela sme samo gosti na ovoj svet,vremenski ograniceni, no duhot sto zivee vo nas e bezvremen,vecen i Kako mislime da ja pomineme vecnosta otfrleni od Boga,kolku e toa macno i bolno tesko e da se opise so covecki zborovi...Neka Gospod Isus Hristot bide milostiv so site nas
Slava mu na Boga
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
780
Поени од реакции
297
Значи луѓето погрешно го толкуваат богот и неговиот карактер?
Луѓето се такви какви што се, сите во различен стадиум во својата духовна промена.Нивните толкувања небитно дали прифатени од групата во која припаѓаат или самостојно толкување може да дадат информација во кој стадиум на духовен раст се, а тоа не значи дека тоа толкување или верување треба да влијае на твојот дух.Тоа е нивно, ти само "читај" што има позади.

Ако нивното верување-толкување предизвикува гнев во твојот дух тоа значи дека сеуште не си постигнал самоконтрола врз своите емоции и дух.Работи на нив, на својата преобраза, а не на нивната , барем не на таков начин.
Еве прочитај го текстот на Горан уште еднаш и што тој вели. Како правилата што тој ги следи ги претставува како рецепт за вечен живот и види самиот дали е до нивната уста или моите уши.
Го прочитав..и?
Верник, ревен верник кој својата духовна празнина ја исполнува со боженство.Ништо посебно.
Во моите очи е дете.А ти стреми се да пораснеш, а не уште во песокот со нив да се играш.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.458
Поени од реакции
5.036
Денес секој сам си ги толкува светите книги... дури и оние од стариот еон не се повикуваат многу на „старци и свети отци поеќе“... лошото, ако може да се смета за лошо, повеќе е промашена инвестиција, што произлегува од оваа слобода е што сеуште има луѓе кои упорно толкуваат свети книги и симболите во нив што би значеле за некој друг - а не само за нив самите... и тоа го прават зошто?
За да покажат „просветленост“? Тоа беше така пред 10 години, кога глумеа луѓето сешто по форуми, кога никој реално не се заморуваше со стварите од каде доаѓаат, дали се кажани претходно, дали симболите се преклопуваат... дал не :)
Не ти требаат „уши“ за секој што ти влетува неповикан да ти толкува свети книги или пак да ја „докажува својата вера“ ...
Бегај од такви...

Исто и повикување на „еден бог, една религија“ така што се друго би сатанизирал и ставал во кошот наречен зло, само ја покажува догматската природа на учењето кое некој сака да го подметне како валидно за некој друг... тоа е подло и зло. ДОГМАТА Е ЗЛО.
А така некои прават со векови... и опстојуваа некако на врвот на авторитетот, кој што денес, го нема бидејќи е разјаден од внатре - не од надвор.

Бидејќи кога самиот за себе си ги толкуваш светите книги и праксите кои произлегуваат од нив (со сето грешно разбирање или непознавање добро на философиите на кои се темелат како и историјата) - луѓето треба да гледаат како ти дејствуваш меѓу човештвото (не по форуми и веб страници), па да видат пример од тоа твое разбирање... бидејќи секој сешто зборува, да беа зборовите многу битни - немаше да треба карма јога или како што велиме „единство со РАБОТА“ !

П.С. И да, нема да го сакаат твоето дејствување сите... помирете се со тоа дека ако сте совршени, сите ќе ве сакаат.
Кој беше распнат? Вака кога веќе толкуваме симболи неповикани...? ;)
 
Член од
28 декември 2019
Мислења
42
Поени од реакции
33
Затоа што богот кој е љубов, ќе те мачи и уништи доколку не веруваш во него.
Бог е љубов, но не и кон зло.
А кој те излажал дека ќе бидеш мачен? Тоа е уште една догма на црквите со цел да се заплаши народот притоа несвесно (или свесно?) оцрнувајќи го Бог.
На крајот на краиштата треба човек некако да се помири со сопствената смртност. Сите сме свесни дека ќе умреме нели? Што можеме да направиме ние со во врска со тоа? Ништо. Ама ете во Библијата Бог ветува вечен живот за праведните и за сите оние кои ја правеле Божјата волја, а не сопствената која цели кон земјата а не кон небото и е волја на телото а не на Духот кој живее во телото. Тоа е Законот, правењето на Божјата волја.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
7.458
Поени од реакции
5.036
Колку и да ми се допаѓа романтизмот за кој се држите и само тој го глаголате заради надежта која ви ја дава... не можам а да не ве скарам дека не си го знаете писмото што го глаголате и за кое „ќе умрете како доказ за вашата вера“!

За ова што го збориш :
„А кој те излажал дека ќе бидеш мачен? Тоа е уште една догма на црквите со цел да се заплаши народот притоа несвесно (или свесно?) оцрнувајќи го Бог. “

Отвори таму Петар, посланија што глагола за богот како казнува... новиот завет на христијаните (не ти давам директен линк за да се помачиш, бидејќи не бидува вака).
Дека е догма, е догма... дали е црквата денес крива или онаа од времето кога се крева христијанството во спрега со земските царства, треба да се подразмисли, дали е оцрнување на богот или пак само сржта на старите религии: потребата за грев и казнување?

Не може за се да ја окривуваме црквата како тело составено од свештеници со земски ум ;)
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.196
Поени од реакции
12.539
Бог е љубов, но не и кон зло.
А кој те излажал дека ќе бидеш мачен? Тоа е уште една догма на црквите со цел да се заплаши народот притоа несвесно (или свесно?) оцрнувајќи го Бог.
На крајот на краиштата треба човек некако да се помири со сопствената смртност. Сите сме свесни дека ќе умреме нели? Што можеме да направиме ние со во врска со тоа? Ништо. Ама ете во Библијата Бог ветува вечен живот за праведните и за сите оние кои ја правеле Божјата волја, а не сопствената која цели кон земјата а не кон небото и е волја на телото а не на Духот кој живее во телото. Тоа е Законот, правењето на Божјата волја.
Ако се потекнува од Бог, од кого потекнува злото? Дали Бог е совршен и сезнаен? Ако не е, тогаш зошто го сметате за Господ?
Одговори на овие прашања, па ќе дискутираме.
 
Член од
26 април 2020
Мислења
11
Поени од реакции
15
Истото што го кажа @Ipsissimus . Познато е дека верниците го тврдат тоа.


Што ако јас верувам во Дионос. Како тогаш да се молам на Исус? Да го отфрлам Дионис?

За кои тоа "гревови" ? И од каде знаеш ти дека јас сум правел "гревови" ?

Сум ја читал Библијата неколку пати, немам потреба повторно и повторно да го правам тоа.


Доколку духот е безвремен и вечен тогаш зошто ни е потребен некаков си рецепт за вечен живот?

Зошто тешко? Може на некого му е подобро во пеколот отколку да коленичи пред некој или цел живот да го помине во страв од тој некој. Ако на тебе делува таа психологија ,,тешкото" не значи дека истат делува кај сите
Ne bi odgovoril nisto na vakzi izjavi no ako vaka gi svakjas rabotite daRK Elemental spored se ova sto si go napisal mozam samo da ti kazam samo so srekja,i za ovie nedolicni i navredlivi zborovi ne za mene tuku kon Gospod Isus Hrisos koj ima vlas da im sudi na zivite i mrtvite,ke osetis sam vo dadeno vreme kolku si pogresil,no moze ke e prekasno...tolku imam da kazam
 
Член од
21 август 2017
Мислења
828
Поени од реакции
905
Луѓето се такви какви што се, сите во различен стадиум во својата духовна промена.Нивните толкувања небитно дали прифатени од групата во која припаѓаат или самостојно толкување може да дадат информација во кој стадиум на духовен раст се, а тоа не значи дека тоа толкување или верување треба да влијае на твојот дух.Тоа е нивно, ти само "читај" што има позади.

Ако нивното верување-толкување предизвикува гнев во твојот дух тоа значи дека сеуште не си постигнал самоконтрола врз своите емоции и дух.Работи на нив, на својата преобраза, а не на нивната , барем не на таков начин.
Нема ова никаква врска со емоции и нивна контрола. Туку со тоа што некој се обидува да влага во нечиј личен простор и да продава "кокоси" за бубрези. Зборувам општо, нема што некој да ми кажува рецепти за како јас или друг да го живее животот па уште и за да добие некоја си награда.

Го прочитав..и?
Верник, ревен верник кој својата духовна празнина ја исполнува со боженство.Ништо посебно.
Во моите очи е дете.А ти стреми се да пораснеш, а не уште во песокот со нив да се играш.
Ревен верник? Тогаш што е ова ?

1 Тимотеј, 2:
10. Жените што тврдат дека веруваат во Бог треба да привлекуваат внимание со добри дела.
11. Треба да бидат тивки и покорно да примаат поуки.
12. Јас не дозволувам жените да ги учат мажите, или да им заповедаат. Треба да бидат тивки,
13. зашто Бог прво го создаде Адам, а потоа Ева,
14. а и не беше Адам тој што беше измамен, туку жената, која потоа направи грев.
15. Сепак, жените, ако останат верни, ако ја зачуваат љубовта, ако бидат свети и скромни, ќе бидат спасени преку раѓање деца.

Стихови во кои јасно се вели кои "добри" дела да ги прават жените. До верникот ли е сега ?

Ne bi odgovoril nisto na vakzi izjavi no ako vaka gi svakjas rabotite daRK Elemental spored se ova sto si go napisal mozam samo da ti kazam samo so srekja,i za ovie nedolicni i navredlivi zborovi ne za mene tuku kon Gospod Isus Hrisos koj ima vlas da im sudi na zivite i mrtvite,ke osetis sam vo dadeno vreme kolku si pogresil,no moze ke e prekasno...tolku imam da kazam
Зошто прекасно ? Ти кажав претходно ако на тебe делува таа психологија не значи дека и на сите.

Кои недолични и навредливи зборови кон Исус ? Каде виде такво нешто во мојот пост ?
 
Последно уредено од модератор:
На врв Bottom