AtoM-AnT
Dexter
- Член од
- 3 септември 2008
- Мислења
- 4.530
- Поени од реакции
- 583
Не биди толку таинствен,само Стопанска Банка може така да ти го фукне...Со почит,
Хххх банка ад скопје
Не биди толку таинствен,само Стопанска Банка може така да ти го фукне...Со почит,
Хххх банка ад скопје
ќе пораснеш, ќе осетиш. читал димитар в. [ како лик на Чехов ] но залудно. димитар в. како вработен во акцијата, по еден вработен во секое семејство, издржува четворица, плаќа сметки,точно така...секој кој сака да живее над своите можности заслужува КАЗНА...., никако народ да свати ДЕКА СЕ СЕ ПЛАЌА.....и дека само во рекламите на телефонските компании...и оние кои продаваат глупости...ЖИВОТОТ Е ЕДНА НЕПРЕКИНАТА ЗАБАВА...со чаша пијалак во рака...
што нормално нема врска со проблемот на димитар в. тој само не ги читал малите букви негде на крајот на договорот за кредит......мнооогу честа појава и не само во Македонија...
грешка сиНе биди толку таинствен,само Стопанска Банка може така да ти го фукне...
си се заебал..... братучедиве од косово им можат нешто хахахахааа......:pishtoldz:pishtoldz:pishtoldzедноставно никој ништо неим може.:pishtoldz
МИСЛАМ ДЕКА ТЕ РАЗБРАВ!_ ВО СТИЛОТ НА АЛКАПОНЕ.си се заебал..... братучедиве од косово им можат нешто хахахахааа......:pishtoldz:pishtoldz:pishtoldz
Прво - државата не позајмува од народна банка, државата издава обврзници кои можат да ги купат и банките, и да добијат камата. Затоа на банките посигурна инвестиција им се обврзниците, а потоа граѓаните.ne sum golem strucnjak za ovaa politika okolu bankarstvoto,no sepak od ona sto go znam samo ke se potrudam da razjasnam,tolku kolku sto znam.
kredit dobiva samo onoj koj sto e kreditno sposoben,najcesto toa se onie sto rabotat i za toa primaat plata od drzavniot budzet.kamatata se pokaci bidejki drzavata zemajki pozajmica od narodna banka (drzavni zapisi ,taka se vika taa pozajmicata od narodna banka )fakticki javno kazuva deka ni taa drzavata,nema pari vo budzetot i zatoa pozajmuva od narodna banka,pa zatoa bankata se plasi deka drzavata nema da im dade plata na budzetarite i zatoa gi kacuva kamatite ,i dokolku dojde do situacija da nemoze graganinot da go plati kreditot ,bankata nema da bide ostetena zosto so samoto toa sto kamatata e povisoka i vrakas poveke pari ,odnosno ako treba da vrakas iljada evra za deve godini so mala kamata,tie iljada evra so golema kamata ke i gi vratis za osum meseci.
za kamatnata politika na bankite ite kako e vinovna ovaa vlada !!!
Јас мислам дека е обратно...Прво - државата не позајмува од народна банка, државата издава обврзници кои можат да ги купат и банките, и да добијат камата. Затоа на банките посигурна инвестиција им се обврзниците, а потоа граѓаните.
Второ - Народна Банка исто така издава обврзници со висока камата, бла бла истото...
Трето - Народна Банка ја зголемува каматата, со што и банките автоматски ја зголемуваат каматата.
Четврто - Народна Банка на нашите банки (кои се едни од поконтролираните во Европа, и затоа немаше крах), им бара поголемо осигурување на задолжувањата, и затоа банките даваат помалку кредити и ги зголемуваат каматите.
Петто - секаде во Европа и либералните економии каматите се намалуваат, бидејќи Народните Банки ја намалуваат каматата.
Заклучок - за каматна политика на банките се виновни самите банки. Помала вина сноси Народната Банка и Владата со обврзниците (кои веќе кажа дека нема да ги издава).
Тоа и го кажав погореЈас мислам дека е обратно...
Ако НБМ ги зголемува каматите, тогаш и комерцијалните банки ги зголемуваат.
Трето - Народна Банка ја зголемува каматата, со што и банките автоматски ја зголемуваат каматата.
a koj e krivec za ovaa Kamata i derenje na narodot...koj si dava pravo od nisto da kreira pari i da gi pozajmuva so ovie visoki kamati...
жално жално.......So samoto zemanje kredit od tvoja strana potpisuvas deka odnapred se soglasuvas i i davas pravo na bankata da ja smeni kamatnata stapka...
nekogas imas izbor da odberes fiksna kamatna stapka (koja nema da se promeni) ili variabilna (koja moze i da padne no i da se zgolemi)...
stom velis deka 16 posto e kamatata toa e garant potroshacki kredit, si go zel za odmor ili nesto slicno...
ama po obicaj za sekoe sranje dezuren krivec ti e vladata, grujo, stojko....
patetika od narod sme