- Член од
- 30 јули 2009
- Мислења
- 1.770
- Поени од реакции
- 1.058
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дечки, помагајте...
Дали гледате скинат лигамент на палецот, и што се ваши препораки за опоравок.
И, дали со ортоза на прстот дозволено е вежбање со тегови?
Ви благодарам однапред.
Зависи колку е тоа не баш почетна фаза. Бисфосфонати (лекови за остеопороза) може да се користат како третман. Електростимулација исто. За ублажување на болките и нестероидни антиинфламатори.За аваскуларна некроза на колк освен хирушките методи на лекување (декомпресија, графт, остеотомија и вештачки зглоб) дали има начини за лекување без операција (не баш почетна фаза)?
На државно кои ортопеди се добри за оваа проблематика? Или пак за преглед од приватните?Зависи колку е тоа не баш почетна фаза. Бисфосфонати (лекови за остеопороза) може да се користат како третман. Електростимулација исто. За ублажување на болките и нестероидни антиинфламатори.
Сепак, добро е да се направи консултација со ортопед и најдобро е тој да каже каков ќе биде третманот, во зависност од степенот на оштетување на коската.
Др. Самарџиски, Др. Виктор Камник, Др. Савевски. Сите се добри ортопеди, на државно. Клинички центар.На државно кои ортопеди се добри за оваа проблематика? Или пак за преглед од приватните?
Така е. Сите до еден доктори се добри, не само ортопеди. Нема лош доктор у македонија.Др. Самарџиски, Др. Виктор Камник, Др. Савевски. Сите се добри ортопеди, на државно. Клинички центар.
На државно кои ортопеди се добри за оваа проблематика? Или пак за преглед од приватните?
Камнар*Др. Самарџиски, Др. Виктор Камник, Др. Савевски. Сите се добри ортопеди, на државно. Клинички центар.
A bijons e dr za sto? Za se i sesto? Ne sum znael deka imame takvi eksperti vo drzavata. Doktor koj moze da odgovori i da dade preporaka i terapija na se. Apsolutno smesno. Aj da mi odgovori prasaj ja imam pulpitis ulcerosa sto da pravam da mi kazi. Mora da znae.@bijons , прво ти благодарам на одвоеното време.
И да, потполно си во право за двете повреди и онаа каде што заборавив да го споменам малиот прст.
Поради ковид ситуацијава, мислење од двајца различни доктори, од кој едниот специјалист ортопед добив само препорака за одмор и контрола по 3 недели.
Ниту совет за превенција, ниту терапија (колаген), нит правилно бандажирање (buddy tape) за постабилност.
Во секој случај, ти благодарам уште еднаш на одвоеното време.![]()
A bijons e dr za sto? Za se i sesto? Ne sum znael deka imame takvi eksperti vo drzavata. Doktor koj moze da odgovori i da dade preporaka i terapija na se. Apsolutno smesno. Aj da mi odgovori prasaj ja imam pulpitis ulcerosa sto da pravam da mi kazi. Mora da znae.
За аваскуларна некроза на колк освен хирушките методи на лекување (декомпресија, графт, остеотомија и вештачки зглоб) дали има начини за лекување без операција (не баш почетна фаза)?
...има повеќе бифосфонати (алендронска, ибандронска, ризедронска, золедронска, памидронска киселина), сите присутни во МКД, не знам за кого се работи, но сигурно се распрашуваш за постар пациент, нивната примена има бенефит во рана фаза на аваскуларна некроза на колк,За аваскуларна некроза на колк дали има начини за лекување без операција (не баш почетна фаза)?