Да се биде, значи да се биде забележан

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Имам еден куп поважни книги кои не сум ги прочитал за да читам релативно промашени туѓи филозофски гледишта за животот и општеството

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
ме мрзи да набројувам, стручна литература поврзана со енергетика и информатика.
не е важно само да се прочитаат тие сите дела и да се научат нивните цитати како муниција за пукање, треба да се сватат и споредат со сопствените

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Токму пријателе, јас не цитирам ништо кое не сум го учел, проучувал, студирал интензивно и тн.

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
па не велам за никој конкретно, но општо во таквите дискусии се пука со туѓа муниција, а не со своја. секој може на памет да научи текст ко стихотворба и да интерпретира нечии идеи и мисли, но не секој има свои.

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
gluposti....."mislam znaci postojam" e toa vaznoto....a da ovoj subjektivizam "da se bide, znaci da se bide zabelezan" e cista glupost....znaci sega ako jas sum sam vo mojata soba i ako nema nikoj da me zabelezi....TOGAS JAS NE POSTOJAM??????.... :lud: nema smisla...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Грим, е ај објасни зошто се глупости. Имаш доказ дека навистина не постојам кога не ме перцепираш? Или зошто глупости кога човекот, за времето во кое постоел, творел, за разлика од тебе, размислувал, за разлика од тебе, напишал релативно интересна и нова теорија во философијата, за тоа време.

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Postuem toa...nego samo velam deka ne se pridrzuvam do teorijata na subjektivizmot deka se postoi dokolku e percepirano...kako sto kazav ako mene nikoj ne me percepira togas jas ne postojam...tehnicki gledano...i garf ne velam deka se gluposti toa sto lugeto tvorele i razmisluvale (za razlika od mene :)))) hehehe ke ti go pamtam toa) tuku samo deka ne se soglasuvam so subjektivizmot...sepak sum novinar a novinarite treba da se stremat kon objektivizam...neli?

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Новинар!?
Прашање и заклучок доколку не смета!?
Со пишувањето сте забележани,според Беркли постоите!

Член од
2 јуни 2006
Мислења
238
Поени од реакции
6
A sto koga spieme sami vo soba nikoj ne ne gleda dali i togas znaci deka ne postoime bidejki nikoj ne ne zabelezuva ?

Ili dali planetata Mars ne postoela bidejki ne bila zabelezana pred 20000 godini , taa postoela zatoa teorijava ne drzi voda.

No ako se misli za sekojdnevniot zivot na covekot so cel da sekoj ostavi traga vo opstestvoto kako dokaz deka postoel togash ima nekoja mala logika ama mala.

Ete taka !

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
gOJDO напиша:
Не знам што го тупите со туѓи филозофии и размислувања....
Нели има некој свои гледишта, па макар и инспирирани од делата на некои од споменатите автори, кои јас не ги познавам.
Еве јас што мислам:
Постоење?
Се што е материја, без разлика на нејзината место положба, структура, облик и функција ПОСТОИ и Е, без разлика дали некое живо суштество е способно да ја перцепира.
Тој дечкото што ја пишал таа теорија, може не е глуп, ама не размислува логички. На пример еден вирус ние не можеме да го забележиме, додека тој функционира, создава и твори и е забележан од живите форми на негово ниво. Ограничувачки глупо е да се толкуваат работите од човечкиот аспект на гледишта. Материјата, енергијата и животот не се создадени од човекот и сите филозофски размислувања подкрепени од човековата способност за перцепција и толкување се глупи, невистинити и променливи во функција од времето како субјективна димензија од ограничениот човеков ум.
Ama toj virus ne postoel se dodeka nekoj covek ne zabolel od nego, pa na toj nacin stanal zabelezan. A za toa koga si sam vo soba i nikoj ne te percepria, ti samiot sebesi se percepiras... A od kaj znaes dali postois koga i samiot sebesi ne se percepiras, na primer koga sonuvas... Ili mozebi prestanuvas da postois koga ke prestanes da se percepiras, mozebi vo toj moment umiras.

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
овој пост го посветувам на моето постоење.... и то.

шала,
малце е превише филозофска темева за мојот сиромашен ум, али би коментирал од гледната точка како на гојдо т.е. моја, ако сега седнам и го загреам столчето и напишам книга, и таа биде објавена и сите ликови во таа книга ке "почнат" да постојат ( кои не постоеле до сега ) или јас како писател ке "почнам " да постојам ( кој сум постоел и ке постојам ) ?

Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
SteF напиша:
овој пост го посветувам на моето постоење.... и то.

шала,
малце е превише филозофска темева за мојот сиромашен ум, али би коментирал од гледната точка како на гојдо т.е. моја, ако сега седнам и го загреам столчето и напишам книга, и таа биде објавена и сите ликови во таа книга ке "почнат" да постојат ( кои не постоеле до сега ) или јас како писател ке "почнам " да постојам ( кој сум постоел и ке постојам ) ?
да али што ако твојата книга не биде забележана , така и твоето "постоење" нема да биде забележано и запишано , така да твоето живеење во овој свет ќе биде залудно бидејки нема да биде едивентирано твоето "постоење". ако ме разбра???

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
Nemam 4itano nisto na ovaa tema. No stalno sum mislela kako taa pogovorkata "da se bide, zna4i da se bide zabelezan". Sekogas sum razmisluvala dali treba da bidam nekako zabelezana od ovoj svet pred da zaminam na drugiot. Iako ne svakjam dali temava se misli da bides zabelezan od celoto opstestvo ili samo od nekolkumina i za nekoi nezna4ajni raboti?

[Напомена од FortunE: Во иднина да пишуваш Ч наместо 4! НЕ сме на мирц!]

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
Flik напиша:
да али што ако твојата книга не биде забележана , така и твоето "постоење" нема да биде забележано и запишано , така да твоето живеење во овој свет ќе биде залудно бидејки нема да биде едивентирано твоето "постоење". ако ме разбра???
е тоа првата афирмација ми беше важна, нама после што ако...

малце ми е дво накај тро смислена темава затоа и го поставив тоа прашање, дали треба физички тоа нешто да фигурира и да биде забележано и тек тогаш да постои (што ВЕКЕ постои) или пак како што вели Гарфилд да биде перцепирано со чуства па да постои, зашто ликовите во таа книга писателот ке ги опише и физички и психички со што ги оформува за потоа некој читател врз основа на тие карактеристики да ги перципира со што тие би постоеле (а уствари тие физички не постојат),
затоа малце ми шубе што : ЕДНО НЕШТО што постои, за некои да постои а за некои да не постои.

Kajgana Shop

На врв Bottom