Ama toj virus ne postoel se dodeka nekoj covek ne zabolel od nego, pa na toj nacin stanal zabelezan. A za toa koga si sam vo soba i nikoj ne te percepria, ti samiot sebesi se percepiras... A od kaj znaes dali postois koga i samiot sebesi ne se percepiras, na primer koga sonuvas... Ili mozebi prestanuvas da postois koga ke prestanes da se percepiras, mozebi vo toj moment umiras.gOJDO напиша:Не знам што го тупите со туѓи филозофии и размислувања....
Нели има некој свои гледишта, па макар и инспирирани од делата на некои од споменатите автори, кои јас не ги познавам.
Еве јас што мислам:
Постоење?
Се што е материја, без разлика на нејзината место положба, структура, облик и функција ПОСТОИ и Е, без разлика дали некое живо суштество е способно да ја перцепира.
Тој дечкото што ја пишал таа теорија, може не е глуп, ама не размислува логички. На пример еден вирус ние не можеме да го забележиме, додека тој функционира, создава и твори и е забележан од живите форми на негово ниво. Ограничувачки глупо е да се толкуваат работите од човечкиот аспект на гледишта. Материјата, енергијата и животот не се создадени од човекот и сите филозофски размислувања подкрепени од човековата способност за перцепција и толкување се глупи, невистинити и променливи во функција од времето како субјективна димензија од ограничениот човеков ум.
да али што ако твојата книга не биде забележана , така и твоето "постоење" нема да биде забележано и запишано , така да твоето живеење во овој свет ќе биде залудно бидејки нема да биде едивентирано твоето "постоење". ако ме разбра???SteF напиша:овој пост го посветувам на моето постоење.... и то.
шала,
малце е превише филозофска темева за мојот сиромашен ум, али би коментирал од гледната точка како на гојдо т.е. моја, ако сега седнам и го загреам столчето и напишам книга, и таа биде објавена и сите ликови во таа книга ке "почнат" да постојат ( кои не постоеле до сега ) или јас како писател ке "почнам " да постојам ( кој сум постоел и ке постојам ) ?
е тоа првата афирмација ми беше важна, нама после што ако...Flik напиша:да али што ако твојата книга не биде забележана , така и твоето "постоење" нема да биде забележано и запишано , така да твоето живеење во овој свет ќе биде залудно бидејки нема да биде едивентирано твоето "постоење". ако ме разбра???