Да можев да го вратам времето назад... (Батерфлај Ефект)

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.850
Поени од реакции
11.075
Би си ги средила грешките, а можеби и не би одлучила да се запишам во средното во кое учев;)
A koe sredno e toa ako ne e tajna:smir: Otidov malce off-topic.

Inace ne mi teknuva nekoja krucijalna greska sto sum ja napravil za da bi se vratil nazad ili nesto slicno...
Ako mi tekne ke pisham.
 

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
Е колку би било убаво кога би можела да го вратам времето од 24 ноември 2008, да не сум она што сум... Повредено заљубено девојчиште што го гази своето достоинство само за да го задржи она малку... Онаа капка љубов која некогаш беше цел океан... :(
 
F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
24.01.2006...Можеби најтажнот ден во мојов краток беден живот.тогаш ја игубив единствената личност која од кога знам за себе ме поддржуваше и се грижеше за мене.Не е дека нешто ќе сменев,таа сепак ќе ме напуштеше,против смртта губи секој, но можеби ќе поминев неколку моменти повеќе со неа..
п.с. ми недостигаш
 

Префриганиот!

(Простор за Реклама)
Член од
16 декември 2007
Мислења
1.203
Поени од реакции
73
The Butterfly Effect?!

Дали можете да ми кажете што подразбира таканаречениот ефект на пеперутката ... мислам и филм има ама ме мрзи да гуглам... дали некој може фино лепо и во кратки црти да објасне?:smir:
 

_nena_

4oek te postuem!!
Член од
18 април 2008
Мислења
23
Поени од реакции
0
i jas go imam gledano filmot pred edno 3-4 god inace film4eto e svarno jako ama ne se sekavam za sto se rabotese znam deka toj 4ovekot non stop ke se setese na nesto i gubese race noze malku e jeziv ama ....:toe:
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
На кратко, “пеперутка“ ефектот е тврдење (идеја) дека и најмалото замавнување на крилата на една пеперутка може да предизвика огромни промени во климата или климатските случувања било каде на планетата.

Се користи и како тема за филозофирање, поточно за дебатирање за теоријата на хаосот...

Е сеа ако нешо лошо сум сфатил, има тука паметни момци ќе ме исправат...
 

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.596
Поени од реакции
13.281
Колку што знам ефектот на пеперутката е теорија со која при најмалото движење, при најмалото поместување, се поместува целата идеја за простор/време и кој што ефект можеме да го забележиме ако и само ако „ѕирниме“ во иднината/минатото, бидејќи во спротивно нема да го увидиме ефектот доколку би постапиле поинаку.
Пр. се будиш наутро и имаш две опции, да се разбудиш порано, или да спиеш до подоцна. Доколку се разбудиш порано, одиш до продавницата, те гази кола, и умираш. Доколку спиеш подолго нема да умриш.
Гледајќи УШТЕ наназад, услови на будењето порано/подоцна можат да бидат дали минатата ноќ си се опијанил или не;
Услов за пиењето може да биде дали женската ти се скарала или не;
Услов за скарувањето може да биде дали си стрејт или геј;
Услов за сексуалната определеност може да биде воспитувањето; и така до недоглед наназад... You name it. Што значи накратко кажано - И најмалата работа може да измести се’ живо и диво во просторот/времето.
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Butterfly Effect е како што кажа Викторгг
Произлегува од Теорија на хаосот, како дел од неа. Со мало замавнување може да се направат огромни проблеми, промени. Односно големи промени настануваат и со многу мал напор.
Филмот кој го споменавте се работи за патување во времето како би исправиле одредени грешки од минатото но на еден необичен начин. Ликот имал несреќно детство и се навраќа во минатото како би поправил некои работи, али колку и да се труди да поправи пак нешто лошо ќе се деси.
 
Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
"The Great Chain of Being" - слична теорија како онаа за ефектот на пеперутката, со потекло во ренесансата. И најмалата грешка мозе да доведе катастрофи. Основа на оваа теорија е верувањето во врската меѓу макро и микрокосмосот, дека се’ што се слушува во микрокосмосот, се одразува и во макрокосмосот. Тоа верување е доста раширено во ренесансата, па наоѓа своја примена и во ренесансната драма. Таму, една најмала несовршеност или мана на главниот протагонист е причината поради која се случуваат сите лоши работи во трагедијата...
Во науката, оваа теорија исто така има своја позадина. На пример, кај нуклеарната реакција (веризна реакција), каде еден незначаен неутрон мозе да „возбуди“ еден ураниумски атом, кој потоа се цепи и така почнува веризната експлозија... и така...:kesa:
 
Член од
4 јуни 2008
Мислења
36
Поени од реакции
3
The butterfly effet mi e omilen film... Inaku ima poveke filmovi sto se odnesuvaat na teorijata za effektot na peperutkata.

Fintata so the butterfly effet so go pretstavuva svetot kako zatvoren dinamicen sistem i dvizenjeto na kriljata na peperutkata vo evropa na primer, moze da predizvika uragan vo amerika. Od tamu i go ima dobieno imeto da butterfly effet.

A so se odnesuva do filmot, pokazuva deka i najmalite promeni, mozat da dadat sosema poinakvi posledici - ona so go kazuva i teorijata.
Od druga gledna tocka na filmot, sto i da napravis sepak toa nema da bide pozitivno za site, odnosno sovrsena odluka/resenie na problem ne postoi. Eventualno nikogas da ne se rodis... kako so zavrsuva filmot, koda se vraka vo matkata na majkata i pred da se rodi, se zagusuva so papocnata vrvca...
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Znam deka filmot e isklucitelno dobar, a za toa sto pretstavuva neznam.
 

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.596
Поени од реакции
13.281
Па во филмот е презентирано што претставува, а можиш и погоре да прочиташ а можиш и да гуглаш, а можиш и да го игнорираш постов и ефектот на пеперутката. It's your choise.
 
Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
Да можев да го вратам, би се вратила минатото лето и не би го преќутела тоа поради што се уништи највредното нешто во мојот живот...
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.497
Да можам да го вратам времето би го вратила едно 3 години, барем уште недела дена да поживеам без овие милиони секојдневни обврски. Да се почувствувам слободна барем за последен пат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom