Дали сте атеисти?

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
да веруваш е да постоиш

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
IGI напиша:
Него Lucifer, нели си атеист, зошто вака Луцифер? Нели он е дел од библијата? Ако не веруваш во Бог не би требало да веруваш дека постои Луцифер. А ако си антихрист нели би требало да значи дека веруваш дека постои Бог само мислиш дека он е тој "лошиот" а Луцифер е "добриот?"
Ај објасни ми ги малце овие работи...
Znaes, prvo zensko sum a vtoro da, veruvas deka postoi bog ali on e losiot t.e. kao so napisav MU SE PROTIVIS!(ipak logika ANTIhrist).Ne sum antihrist nego ateist a toa ja kao sum logirana, taka u skolo me vikaat pa sea ti vidi!!

Член од
16 мај 2006
Мислења
137
Поени од реакции
1
Eh....

Lucifer напиша:
Znaes, prvo zensko sum a vtoro da, veruvas deka postoi bog ali on e losiot t.e. kao so napisav MU SE PROTIVIS!(ipak logika ANTIhrist).Ne sum antihrist nego ateist a toa ja kao sum logirana, taka u skolo me vikaat pa sea ti vidi!!
Debel, Vidi vaka sea... mislam deka mnogu konfuzno ste go sfatile znacenjeto na zborot ateist... zborot "Ate" proizleguva od staro latinskiot jazik... sto vo pravilna smisla bi trebalo da znaci- "ate simalctrum el vidi domine"- (u prevod) veruvam vo ona sto go gledam i nisto poveke...toa znaci ne samo religiozni polemiki tuku i site pojavi koi ne si gi videl(a) :). Se soglasuvam so tebe mnogu e apsurdno i glupo da veruvas u bog ili gavol (ne veruvam ni ja) ali od druga strana veruvam deka postojat vonzemjani! Nema teoretski sansi da sme sami u golemiov univerzum. I za toj so rekol deka glupo e da se potpisuvas Lucifer ako ne veruvas, nema veze pisuaj se kako sakas. Imam drugar koj so e dlaboko Bogoposveten ama slusa DEICIDE(dlaboko stanisticki bend) taka da aj da ne tupam mislam deka vi go resiv prasanjevo... aha da. gledaj dole..

Nature made grass, man made Beer the Allmighty...which side are you on?

Член од
27 мај 2006
Мислења
74
Поени од реакции
1
NA Anketata odgovoriv so DA!!! Da ateist sum!!!!:bip:
a zostooo????????? najprvo drasticna razlika pravi toa sto sum taka vospitana,megutoa nema presudna uloga.
Vtoro veruvam samo vo ona "sto go gledam",i samo vo ona sto e dokazano i potkrepeno so fakti(barem sto se odnesuva na religijata,i sl.)!!!!!!!!
i kako treto:

Кажете го вашето мислење, без многу дискусија. Секој има различни сваќања и нема потреба од некаков судир на мислења.
Јас сум атеист и единствен извор на тоа мое чувство е тоа што денес се нарекува НАУКА.
I jas sum privrzanik na naucnata teorija za naseto poteklo,postoene,evolucija......itd.ednostavno mnogu porealno,pologicno i sekako poubedlivo ,prifatlivo mi izgleda((otkolku toa deka site ne sozdal bog(te.gi sozdal adam i eva -hristijanska religija zaso ipak sum pokrstena pa sum pravoslaven hristijanin):star: ha ha haaaaaaaaaa
NE se soglasuvam i to!!!!!!!!!!!!!!!!!:bip:
Nema tuka nekoja posebna filozofija ednostavno toa e moeto mislene!!!!!!!!!:icon_lol:

Член од
24 мај 2006
Мислења
61
Поени од реакции
0
Hristijanka sum i ne go krijam toa kako povekjeto ili za da ne mi mrchat za toa posho ja kako sho gleam denes u moda e da si atheist i povekjeto stanuvaat radi reda ali ima i iskluchoci koi se vo pravata smisla na zborot atheisti i ne go negiram toa! Toa si e niven izbor kako shto e i mojot izbor da bidam hristijanka i ne gledam nisho porazlichno u toa:)

T

trilobite

Гостин
E.T. напиша:
veruvam samo vo ona "sto go gledam",i samo vo ona sto e dokazano i potkrepeno so fakti(barem sto se odnesuva na religijata,i sl.)!!!!!!!!
Стварноста во сите нејзини облици е далеку поширока само од материјалната или видлива стварност.
Мислам дека атеистите се луѓе кои се фураат на признавање само на материјалната реалност,додека со другите облици на реалност калкулираат по потреба.
Значи,час постои,час не,зависно од нивните "дневно политички потреби" кои се кога како потребни за оправдување на нивните климави ставови во поглед на потеклото и смислата на животот.
Од друга страна пак верниците се далеку појасни и децидни во своите ставови.
Верникот настојува да живее по сите достигнувања и сознанија до кои човекот дошол преку својот развој.
Атеистите се тука ригорозни и прават строга цензура на стварноста само на материјалната димензија,затоа што во било која друга димензија,нивната цела филозофија,(попрво филозофска идеологија) се доведува во прашање.
Значи појдовна точка на атеизмот не е во посматрање и филозофирање на светот и стварноста во и околу човекот,туку првенствено во негирање на Бог како творец,самостоен ентитет од кого и по кого се постои и битисува.
Атеистите не решаваат никакви проблеми со отфрлањето на Бога.
Они ствараат нов куп на проблеми,кои во најголем број ги притискаат повеќе отколку проблемот што мислат дека го избегнуваат.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Мислам дека не постои човек на овој свет кој не верува во некоја идеја, постоење на нешто кое не го видел или осетил, теорија...само што сето тоа не се нарекува религија. Според тоа, тешко е да се каже дека атеисти во вистински смисол на зборот навистина постојат. Разликата е во тоа што кај религиите постои божество, а кај другите верувања не, иако се случува одредени личности или теории да се воздигнати до ниво на култ.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
nema ateisti be a tie so se vo forumot samo sakat da se istaknat
ako se ateisti treba se da znaat da objasnat naucno
na pr.aj da prifatime deka coeakot e od majmun ama toj majmunot od so e na ova ke odgovarate bla bla bla so znam jas prvin nesto vo voda nekoja si kletka sama od sebe se sozdala a znaete deka sansite to da se slucit se isti so toa da zemis blokoi malter geramidi i dr. i od vetrot da cekas da se izgradi kuka
am i right ...mnogu jasno

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Сум атеист, икао постојат многу појави што не можеме да ги објасниме сепак мислам дека не е господ виновен за тоа има многу чудни работиу на светов. А за тие што веруваат е па најлесно ако не знаеш како да си помогнеш да се молиш на некоја сила и ја тоа ко мал го праев пред испрашување ама не помогна единствено ми помогна кога научив а ако го кажам ова после ми викаат господ ти дал сила а научиш :) е како да не бабами стојна се вика и има мустаќи а бе ај.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
burn84 напиша:
Сум атеист, икао постојат многу појави што не можеме да ги објасниме сепак мислам дека не е господ виновен за тоа има многу чудни работиу на светов. А за тие што веруваат е па најлесно ако не знаеш како да си помогнеш да се молиш на некоја сила и ја тоа ко мал го праев пред испрашување ама не помогна единствено ми помогна кога научив а ако го кажам ова после ми викаат господ ти дал сила а научиш :) е како да не бабами стојна се вика и има мустаќи а бе ај.
a be da bese taka lesno ke bese ama gospod ti dal um be coek za da ucis a ne ti sedi doma cel den i moli se navecer za da znajs utredenta hahahaha abe odi porasni malce

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Da ne dojde vo zabuna, ateist, antihrist, antiteist, boranija, grasok, sudzuci... NE VERUVAM VO GOSPOD! Ne veruvam vo nisto sto mora nekoj da ti go nametne, veruvam samo vo samiot sebe i vo toa sto go gledam. Religijata e mnogu nametnata rabota, i ustvari se e stvar na domasno vospitanie. Malku e glupavo toa sto od mali decata se opredeluvaat i im se pere mozokot (ne celam kon nisto, nitu kon veruvanje ili neveruvanje vo gospod), prav vernik (ako veke postoi takov) e toj sto sam ke sfati zasko, kako i `kolku` veruva vo nekojsi bog, gospod i taka natamu...
Za drugite religii nemozam da zboram, nemam dovolno poznavanja, ama rabotata sto me `nervira` kaj hristijanstvoto, posebno prvoslavnoto e toa sto kako sto kazav gore e prenametnato i onoj egoisticen stav na takanareceniot gospod mi ide na zivci. Onie 10 (?) zapovedi po koi treba da se zivee, se super... Osven onie 40% koi govorat kako nesmees da imas drugi bogovi, da ne pravis lazna slika, da nemas idoli itn. Toa spored mene e samo za sozdavanje stravopocit, a ne verba.
A i uste edna pricina zasto ne veruvam e toa sto mi e malku glupo cel zivot da se vozdrzuvam od onie zadovolstva koi mozam tuka da gi doziveam, za nekoe si fiktivno mesto, na koe treba da idam otkako ke umram... Yeah right... Ja ke si se iznauzivam tuka, ke si go pominam zivotot kako sto JAS sakam, zasto JAS sum si sebe najvazna licnost, ni gospod ni nekoj drug covek mi e mene pobiten.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Божјите заповеди никој не те принудува да ги прифатиш. Можеш да ги прифатиш и да живееш според нив или да не ги прифатиш и да живееш според други правила или сосема без никакви правила. Изборот е твој.
NE VERUVAM VO GOSPOD! Ne veruvam vo nisto sto mora nekoj da ti go nametne, veruvam samo vo samiot sebe i vo toa sto go gledam.
Сепак во нешто веруваш, а постојат и работи кои знаеш дека ги има но неможеш да си ги објасниш. Вербата немора да е религија врзана за божество, може да е и како во твојот случај, верба во себе си, иако не значи дека баш ти секогаш ќе си ја оправдаш вербата пред себе самиот.
Прашањето е колку е религијата само религија и дали и другите верувања може да се стават на исто рамниште бидејки штом некој во нешто или некого верува, тогаш тешко дека може да се каже дека е комплетен атеист.

T

trilobite

Гостин
KohlBass напиша:
Ne veruvam vo nisto sto mora nekoj da ti go nametne, veruvam samo vo samiot sebe i vo toa sto go gledam. Religijata e mnogu nametnata rabota, i ustvari se e stvar na domasno vospitanie. Malku e glupavo toa sto od mali decata se opredeluvaat i im se pere mozokot (ne celam kon nisto, nitu kon veruvanje ili neveruvanje vo gospod), prav vernik (ako veke postoi takov) e toj sto sam ke sfati zasko, kako i `kolku` veruva vo nekojsi bog, gospod i taka natamu...
Тука прво треба да се запрашаш попрво што поточно им е наметнато на децата уште од мали нозе во школо во наставниот програм по часови на биологија,историја,социологија итн.,преку медиуми,т.е се што се продава како замена за духовна вредност и толкување на поредокот во светот каков што е.
Читај сега:
И атеистичкото порекнување на Божјето постоење треба (неопходно е) да го потпреш со докази.Мора да дадеш веродостојни причини за отфрлање на Божјото постоење.
Помеѓу отсуство на докази и доказ за отсуство на нешто, не може да стои знак еднакво,што некои атеисти не го увидуваат.
Јас во твојот пример гледам само адолесцентска бунтовност,без грам разумна причина.Се разбира прифаќам и право на избор во што ќе веруваш.
Ништо повеќе.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Pravo na izbor, toa e toa. Ne rekov deka sakam da go poreknam postoenjeto na gospod, na bilo kakov bog. Mozebi toa nesto sto drugite (onie koi veruvaat vo toa) go narekuvaat bog, ili gospod, jas go gledam kako nesto drugo, odnosno kako sto kazav, verba vo samiot sebe. Kako sto vikase eden moj profesor po matematika `Jas sum si sam sebe bog.`. A koga sme kaj ateisti, kazav `Da ne dojde vo zabuna, ateist, antihrist, antiteist, boranija, grasok, sudzuci... NE VERUVAM VO GOSPOD!`. Iako, spored moite soznanija (koi moze da se gresni) ateist e covek koj ne veruva vo gospod kako nesto nadprirodno, iako bukvalniot makedonski prevod bi zvucel malku grubo - bezboznik.

p.s.
"Тука прво треба да се запрашаш попрво што поточно им е наметнато на децата уште од мали нозе во школо во наставниот програм по часови на биологија,историја,социологија итн.,преку медиуми,т.е се што се продава како замена за духовна вредност и толкување на поредокот во светот каков што е."

Nametnato, mislev so toa sto uste od mali decata se krstevaat, pa vakvi obredi, pa onakvi obredi... A toa sto e `nametnato` vo skolo, mnogu lesno moze da se `otfrli`. Ako nekoj covek resi deka nema da go prifati toa, i ke si smisli nekoj negov nacin, nikoj nema da mu pridade mnogu znacenje, ama ako resi da smeni religija, barem vo nasevo opstestvo site ke go gledaat kako nekojsi izrod.

+BaltaZaR+

The DeviL Ÿф±
Член од
7 јуни 2006
Мислења
72
Поени од реакции
1
Да атеиста сум затоа што ако господ го создал светот тогаш кој го создал господ?
Ако постои господ зашто тогаш дозволува да се уништува светот?
Јас велам и верувам дека не постои господ туку дека постои само природа и дека се што е на планетава е дело на придодата! :star:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom