Може да го видам тој закон?Се плаќа. Во секое училиште според законот мора да има техничар и оддржувач на компјутерите и компјутерските системи. Пријател на татко ми ја работи таа работа веќе скоро 6 месеци. Владата го плаќа лицето од буџетски средства.
ТЕМАВА Е ЗАТВОРЕНА !!! Нема што да се дискутира повеќе.
Побарај низ страницата www.vlada.gov.mk или на веб страната на некое ресорно министерство веројатно го има законот. Јас ти кажувам дека е така затоа што човекот кој работи на таа позиција ни е семеен пријател.Може да го видам тој закон?
Па добро де, значи вработени се инженерите, тие се грижат за инсталација и оддржување на компјутерите. Прашањето од воведот на темата е одговорено. Примопредавањето на надлежноста врз општините е сосема друга работа. Владата вработила инженери кои и после примопредавањето на компјутерите на општините, тие истите ќе се грижат за работата на компјутерите.Јас те прашувам бидејќи учестувував во изработка на законот за осново образование и такво нешто воопшто не е регулирнао со законот со основно и средно.
Ситуацијата со компјутерите е толку усрана што не се знае чија сопственост се бидејќи се уште не се направени договори за примопредавање со општините.
За лицето за кои ти зборуваш-најверојатно е еден од 30-те систем администратори кои Минситерство за информатика ги има запослено да ги одржуваат компјутерите низ средните школи, или пак е еден од 100-те систем администратори кои веќе 4 месеци наназад МИО се обидува да ги вработи за да направат попис на штета во основните школи.
Како и да е,сервисирањето не е законски регулирано.
би требало до саа и да си потерате веке... :smir:Ако се плаќа да си барам пари?
Сервисери изиграаме ја и уше 2-3ца другари.
Абе не почнаа веќе имаат штетаили пак е еден од 100-те систем администратори кои веќе 4 месеци наназад МИО се обидува да ги вработи за да направат попис на штета во основните школи.
Како и да е,сервисирањето не е законски регулирано.
Абе ја иам персоналец и тоиа добар пентиум 4 на 2.8 1мб кеш и 2 гига рам..башка АТИ сафир...и брат ми заминуе...па ме фанаа фрки да им го дадам на МВР...ама ќе видам кај ќе ме дувне ветерот...тмн лаптопо си го користам а и брат ми преку викенд нема да додева со PES...и фолаут...не бе микрософт донација ги дава се со цел подобар образовен систем во македонија се е гратис, иди во продавница за компјутери побарај еден и речи дека тие за во школо ке видиш дека гратис ке ти го дадат
Квалификации или Партиска книшка???Се плаќа. Во секое училиште според законот мора да има техничар и оддржувач на компјутерите и компјутерските системи. Пријател на татко ми ја работи таа работа веќе скоро 6 месеци. Владата го плаќа лицето од буџетски средства.
ТЕМАВА Е ЗАТВОРЕНА !!! Нема што да се дискутира повеќе.
Дипломирани Машински инженери=област информатика - НЕ ПОСТОЈАТ ТАКВИ !!! Кај нас на Машински има производни студии област Производна информатика, но тие не се Машински инженери само информатички техничари, студиите се професионални и траат 3 години, нешто како виша школа. Тие не се никакви инженери, не ја добиваат таа титула со дипломата, поготово не машински. Машински инженер не се станува со 3 години, тоа да ви биде јасно.Ќе има наскоро....дипломирани машински инжењери-област Информатика...но сепак Партија како ќе реши прво...инаку нема ученици ил студенти да ангажираат(може ако евентуално земете лиценца од работнички универзитет(не е тешко...во штип се полага..) а ако сакате да поминете така...во велес со 100 евра и Софра ќе добиете сертификат....така и обезбедувањето добиваше исто и овие со два курса германски па да добијат степен за да имаат основ да држат часови дома.
Квалификации или Партиска книшка???
Има тестови пред вработување...интервју???
Препораки??
Па никој не добива титула оти завршил било економски,машински,правен...сеедно.ие не се никакви инженери, не ја добиваат таа титула со дипломата