Дали се плаќа за инсталирање и одржување на компјутерите во образованието ?

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Дали се плаќа за инсталирање и одржување на компјутерите во образованието ,кој плака и кој треба да ги инсталира и одржува компјутерите во основните ,средните училишта исто и во факултетите?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Најпрвин прашај ...... дали преостанаа компјутери...:helou:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
не бе микрософт донација ги дава се со цел подобар образовен систем во македонија се е гратис, иди во продавница за компјутери побарај еден и речи дека тие за во школо ке видиш дека гратис ке ти го дадат

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Брз е и транспортот до Македонија:

H

^HITMAN^

Гостин
Се плаќа. Во секое училиште според законот мора да има техничар и оддржувач на компјутерите и компјутерските системи. Пријател на татко ми ја работи таа работа веќе скоро 6 месеци. Владата го плаќа лицето од буџетски средства.
ТЕМАВА Е ЗАТВОРЕНА !!! Нема што да се дискутира повеќе.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Јас разбрав од мои познаници кои студираат дека професорите и асистентите бараат студенти кои ке ги сервисираат и одржуваат компјутерите во факултетот каде студираат... Кога има закон и лице кое ги средува компјутерите и го плака државата со пари од буџетот тогаш зошто ги малтретираат студентите ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ако се плаќа да си барам пари?
Сервисери изиграаме ја и уше 2-3ца другари.

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Се плаќа. Во секое училиште според законот мора да има техничар и оддржувач на компјутерите и компјутерските системи. Пријател на татко ми ја работи таа работа веќе скоро 6 месеци. Владата го плаќа лицето од буџетски средства.
Може да го видам тој закон?

H

^HITMAN^

Гостин
Може да го видам тој закон?
Побарај низ страницата www.vlada.gov.mk или на веб страната на некое ресорно министерство веројатно го има законот. Јас ти кажувам дека е така затоа што човекот кој работи на таа позиција ни е семеен пријател.

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Јас те прашувам бидејќи учестувував во изработка на законот за осново образование и такво нешто воопшто не е регулирнао со законот со основно и средно.
Ситуацијата со компјутерите е толку усрана што не се знае чија сопственост се бидејќи се уште не се направени договори за примопредавање со општините.

За лицето за кои ти зборуваш-најверојатно е еден од 30-те систем администратори кои Минситерство за информатика ги има запослено да ги одржуваат компјутерите низ средните школи, или пак е еден од 100-те систем администратори кои веќе 4 месеци наназад МИО се обидува да ги вработи за да направат попис на штета во основните школи.
Како и да е,сервисирањето не е законски регулирано.

H

^HITMAN^

Гостин
Јас те прашувам бидејќи учестувував во изработка на законот за осново образование и такво нешто воопшто не е регулирнао со законот со основно и средно.
Ситуацијата со компјутерите е толку усрана што не се знае чија сопственост се бидејќи се уште не се направени договори за примопредавање со општините.

За лицето за кои ти зборуваш-најверојатно е еден од 30-те систем администратори кои Минситерство за информатика ги има запослено да ги одржуваат компјутерите низ средните школи, или пак е еден од 100-те систем администратори кои веќе 4 месеци наназад МИО се обидува да ги вработи за да направат попис на штета во основните школи.
Па добро де, значи вработени се инженерите, тие се грижат за инсталација и оддржување на компјутерите. Прашањето од воведот на темата е одговорено. Примопредавањето на надлежноста врз општините е сосема друга работа. Владата вработила инженери кои и после примопредавањето на компјутерите на општините, тие истите ќе се грижат за работата на компјутерите.

S

smart ass

Гостин
Ќе има наскоро....дипломирани машински инжењери-област Информатика...но сепак Партија како ќе реши прво...инаку нема ученици ил студенти да ангажираат(може ако евентуално земете лиценца од работнички универзитет(не е тешко...во штип се полага..) а ако сакате да поминете така...во велес со 100 евра и Софра ќе добиете сертификат....така и обезбедувањето добиваше исто и овие со два курса германски па да добијат степен за да имаат основ да држат часови дома.

Значи мислам дека нема законски основ ученици/Студент5и да наплаќаат за одржување...освен се разбира ако имаат лиценца.

или пак е еден од 100-те систем администратори кои веќе 4 месеци наназад МИО се обидува да ги вработи за да направат попис на штета во основните школи.
Абе не почнаа веќе имаат штета:vozbud:

не бе микрософт донација ги дава се со цел подобар образовен систем во македонија се е гратис, иди во продавница за компјутери побарај еден и речи дека тие за во школо ке видиш дека гратис ке ти го дадат
Абе ја иам персоналец и тоиа добар пентиум 4 на 2.8 1мб кеш и 2 гига рам..башка АТИ сафир...и брат ми заминуе...па ме фанаа фрки да им го дадам на МВР...ама ќе видам кај ќе ме дувне ветерот...тмн лаптопо си го користам а и брат ми преку викенд нема да додева со PES...и фолаут...

А овие нели се КИНЕСКИ???

Јас знам фирмата е Кинеска:toe:

Квалификации или Партиска книшка???

Има тестови пред вработување...интервју???

Препораки??

H

^HITMAN^

Гостин
Ќе има наскоро....дипломирани машински инжењери-област Информатика...но сепак Партија како ќе реши прво...инаку нема ученици ил студенти да ангажираат(може ако евентуално земете лиценца од работнички универзитет(не е тешко...во штип се полага..) а ако сакате да поминете така...во велес со 100 евра и Софра ќе добиете сертификат....така и обезбедувањето добиваше исто и овие со два курса германски па да добијат степен за да имаат основ да држат часови дома.

Квалификации или Партиска книшка???

Има тестови пред вработување...интервју???

Препораки??
Дипломирани Машински инженери=област информатика - НЕ ПОСТОЈАТ ТАКВИ !!! Кај нас на Машински има производни студии област Производна информатика, но тие не се Машински инженери само информатички техничари, студиите се професионални и траат 3 години, нешто како виша школа. Тие не се никакви инженери, не ја добиваат таа титула со дипломата, поготово не машински. Машински инженер не се станува со 3 години, тоа да ви биде јасно.

А за прашањето, има интервју за работа, а за партиски книшки незнам таму.

S

smart ass

Гостин
Е штета...треба да има станува збор за микро инженеринг често нарекуван а спаѓа под машински...

А овие производна информатика...мислам тро чудно е нитни ли ќе произведуваат или науката ќе ја доградуваат.

Уствари кај нас на ајле факултети утнати се цели програми јбг:toe:

Т
ие не се никакви инженери, не ја добиваат таа титула со дипломата
Па никој не добива титула оти завршил било економски,машински,правен...сеедно.

И на Универзитетот Св Климент Охридски во Битолоа има отсек Техничка информатика,вклучува архитектура на системи,на бази,произ-технологии бла бла програмирање,маја...300 булшита...имаат и сообраќаен тие...ама некако кадаров по сообраќајов:kesa:

П.С добро е што ќе има интервју тоа барем тро отфрла сомнеж дека кај нас се е со книшка...но за вака осетлива работа мислам дека не е важна книшката...ако има добар кадар трошоците ќе бидат помали...а има мноогуу компјутери чие поправање и резервни делови од кина се ѓавол ипол(транспортен трошок)///по кинески стандарди се...ако не се лажам.

Kajgana Shop

На врв Bottom