Дали на наркоманите треба да им се одземе родителското право?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
n
немам време да ги читам
--- надополнето: 16 мај 2013 во 07:00 ---

Тука се сакаш да ги видиш?
Актерката не ги изгуби градите ги даде
Изгуби родител од рак
Па тогаш зошто без врска ме цитираш, ако немаш поим што воопшто сум кажала?

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Па тогаш зошто без врска ме цитираш, ако немаш поим што воопшто сум кажала?
Јас го читав тој долгиот пост што го цитирав и неколку од други членови
темава има 18 страни......
Како и да е мило ми е што сум те разбрала погрешно
И мило ми е што ми се даде прилика да го употребам глупиот „о ти пумо една“ дел, пред некој ден ѕрцките ми излегоа од смеење не ми поминвит :)
--- надополнето: 16 мај 2013 во 07:51 ---
Ок, пак го прочитав и пак ако некој ја чита таа страна делува како твои зборови, и во контраст се со се што е друго напишано во текстот, што ме чудеше и вчера, ама никаде не е нагласено дека е за некој друг или дека е хипотетички
Мислам дека кога пишуваш подолги текстови треба да внимаваш, кој ќе ја чита цела тема и да се навраќа постојано на извадоците од другите

levell5

Superlative Сasual Dating - Real-life Girls
Член од
29 јануари 2011
Мислења
397
Поени од реакции
219
Прочитав до пола станици до препокувањето.
Да прашам КОЛКУ ОД ВАС ОВДЕ ШТО ДЕБАТИРАТЕ ИМАЛЕ ЧОВЕК ШТО КОРИСТИ ТЕШКИ ДРОГИ (блиска фамилија) И ДАЛИ НЕКОЈ ОД ВАС ЖИВЕЕЛ СО ТАКОВ.
Животот е убав и краток, еднаш еден пријател ми рече Што е најголемата работа во твојот живот и најтешка, но сепак најубава. Да створиш потомство и да се грижиш за него. Тоа е најубавото нешто.
Последици на новороденче од "Родител/и" има некогаш помали некогаш во поголеми размери.
Тој што зборува дека кој што сака нека си прави е точно негов избор, а толку да ги брани или е ЗЕЛЕН (мислам малечок) или е и ТОЈ .....претпоставка.
Тие се свесни за сите свои ризици и постапки. На нив исто така им е потребна помош но не од "ЛУЃЕ" туку од државата, зошто викам така многу мал процент ја искористиле помошта добронамерно, туку повеќе ја злоупотребиле. Дрогата не е шала, Пивни пивце па Мочај.
Тежок е патот на тие луѓе.

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Без да ги читам предходните одговири, мојот одговор е ДА. Треба да им се одземе родителското право. Од една проста причина што тие се на ( народски кажано ) конец. Кога тие за да стигнат до доза крадат, тепат, вршат разнојнишнтво на све живо па дури и на родителите. Што треба да се очекува ? Не дека тие сакат, тоа е ефектот од користење на дрогата. Кризата си го прави своето. Никој не е крива а најмалце невино новороденче. Не должно тоа скапо да ја плаќа казната само затоа што неговите родители се наркомани. Ајде да речеме дека треба да им се дозволи, во каква личност ќе прерасне тоа дете ?

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Не се дрогирам, ама пијам и пушам.

Кога пијам, на пример, едвај стојам на нозе, ако голтнам чашка повеќе. Тропам глупости, неспособна сум било што да сработам, а да не зборуваме за фокусирање на некоја ментална или физичка работа.
Добро е што успевам на правилно место да се измочам, нели.

Е сега, пушам по 2 кутии цигари на ден, кога спремам испит и повеќе, со литри кафе пропратно.
Ми опаѓа притисокот од цигарите, ама тука е кафето, нели.
Успевам на овој начин по 5-6 саати да не мрднам од столче, да се фокусирам, притоа сосема добро ми работи мозоков. Очигледно чим после тоа со добра оцена полагам, нели?

Е сега. Ни кафето ни цигарите не се добра работа. Ич.
Ама не се опијати.

Од цигари можеш да се предозираш, ама еве, после 2 кутии сосема ми е ок.
Од кафе се имам предозирано, после 32 саати будна состојба, и преку 4-5 литри кафе, не можев да заспијам. Телото ми спиеше, умот не. Со тешка мака уште 2 саати мижев, повраќав...
Зошто си го правиш тоа??

И самата рече дека согласно вашите психолошки теории(оти тоа се од развој на личност,социјални фактори и единствено статистиката која дава примеса на наука), но зарем егото ти е слабо или неможеш да положиш без толку никотин и кофеин.

Имај предвид Никотинот влијае на плодноста многу повеќе од тешките дроги а кофеинот е психостимуланс mild и тоа значи дозволен во одредени количини.

Ова количина која ти ја напиша ако е вистинита ти дава за право да добиеш F-15 т.е зависност од психостимуланси вклучително и кофеин.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Зошто си го правиш тоа??

И самата рече дека согласно вашите психолошки теории(оти тоа се од развој на личност,социјални фактори и единствено статистиката која дава примеса на наука), но зарем егото ти е слабо или неможеш да положиш без толку никотин и кофеин.

Имај предвид Никотинот влијае на плодноста многу повеќе од тешките дроги а кофеинот е психостимуланс mild и тоа значи дозволен во одредени количини.

Ова количина која ти ја напиша ако е вистинита ти дава за право да добиеш F-15 т.е зависност од психостимуланси вклучително и кофеин.

Оти деца уште немам испланирано, ама дипломската ја гледам во блиска иднина maybe?

Шала на страна, далеку од тоа дека сум зависна од кофеин - не сум, поминува и цел ден без никакво кафе, од цигари да, зависна сум, само што цигарите се психичка зависност :)
И од друга страна, немам некои планови за долг и здрав живот, веројатно подоцна ќе се каам, но сега за сега, во трка сум со времето и едноставно немам 5 минути слободни да размислувам за здравје :)

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Јас бев зависен од кафе и тоа многу но сега веќе не, ама мајчето им цигариве неможам да ги откажам па тоа толку тешка зависност се...пекол и сега намалив на 7-10 цигари дневно ама пак со маки но почнав постепено бидејќи пушев јаки цигари од 57 до бонд и камел жолто, а сега ронхил силк а замисли марихуана месеци немам запалено ама без цигара издржувам 3 часа амаааа...кога е криза па најдобар е тутунот.

Најсериозно батали кафето но немој скроз јуас по две до три ги пијам а ако ти сметаат цигарите земи со помала концентрација на тар и ник еве овие силкот се 0.4 со 0.4 и малборо голд се тука, мене тие две сега засега нај ми одговараат.

Оти деца уште немам испланирано, ама дипломската ја гледам во блиска иднина maybe?
Здравје,само ама јас не наоѓам причина да има maybe because babe you deserve it to be real.

само што цигарите се психичка зависност :)
Ауу немој така па знаеш дека има и психосоматски ефекти а во ретки случаи и до инфаркт при нагло откажување а почести аритмија,нејсе кај некои пак поради оштетувањето на завиде и рајот за бацили доаѓа и до лачење на отрови од истите но УМЕРЕНО пушење тутун...она од мерак е задоволство, посебно со добро кафе и муабет.

Околу т.н здрав живот сме на иста фрекфенција, како генот ни предодредил така ќе биде.

Но пошто студираш психологија една препорака за филм-Psychology of Batman документарец добар каде ги анализираат ликовите врвни психолозо и така Миќио Каку не те интересира а Хокинг не е симпатичен;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Јас бев зависен од кафе и тоа многу но сега веќе не, ама мајчето им цигариве неможам да ги откажам па тоа толку тешка зависност се...пекол и сега намалив на 7-10 цигари дневно ама пак со маки но почнав постепено бидејќи пушев јаки цигари од 57 до бонд и камел жолто, а сега ронхил силк а замисли марихуана месеци немам запалено ама без цигара издржувам 3 часа амаааа...кога е криза па најдобар е тутунот.

Најсериозно батали кафето но немој скроз јуас по две до три ги пијам а ако ти сметаат цигарите земи со помала концентрација на тар и ник еве овие силкот се 0.4 со 0.4 и малборо голд се тука, мене тие две сега засега нај ми одговараат.

Здравје,само ама јас не наоѓам причина да има maybe because babe you deserve it to be real.

Ауу немој така па знаеш дека има и психосоматски ефекти а во ретки случаи и до инфаркт при нагло откажување а почести аритмија,нејсе кај некои пак поради оштетувањето на завиде и рајот за бацили доаѓа и до лачење на отрови од истите но УМЕРЕНО пушење тутун...она од мерак е задоволство, посебно со добро кафе и муабет.

Околу т.н здрав живот сме на иста фрекфенција, како генот ни предодредил така ќе биде.

Но пошто студираш психологија една препорака за филм-Psychology of Batman документарец добар каде ги анализираат ликовите врвни психолозо и така Миќио Каку не те интересира а Хокинг не е симпатичен;)

Нормално дека има ефект се околу нас врз нашата психичка состојба, а психичката состојба може (и често) води кон соматски последици.
Реално, при дознавање на некоја страшна вест, може и ти пупунец ќе се превртиш, тоа никако не значи оти си навлечен на веста :D

Озбилно, цигарите се психичка зависност, не ти бара телото цигара, умот ти бара :)

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.861
Поени од реакции
20.378
PurplePuma & Hiryu, држ те се до темата не е мубатот колку пуши Пумата и кафе колку пие, малку подлабоко дебатираме за доста сериозни работи :)

Пума за какви цигари збориш дека се психичка зависност бе? :icon_lol:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
PurplePuma & Hiryu, држ те се до темата не е мубатот колку пуши Пумата и кафе колку пие, малку подлабоко дебатираме за доста сериозни работи :)

Пума за какви цигари збориш дека се психичка зависност бе? :icon_lol:
Обични, тутунарки :D

Oзбилно сега, без зезанции, никотионот создава зависност, но не зависност како хероинот, или алкохолот, на пример.
Реалноста е дека пушачот (еве јас, ги јадам 2 на ден) ќе преживее без цигара, ќе спие, јаде, ќе работи итн. Кај никотинската зависност е најважна волјата, а одвикнувањето од истиот не се врши со посредство на некоја трета ,,дрога,,.

Наркоманот, тешко ќе се ,,исчисти,, без хоспитализација, затоа што неговите кризи не се споредуваат со ниту едни други.

Од друга страна, дејството на цигарата е - смирувачко :) Настрана од предозирање и тахикардија, пушачот не станува агресивен ниту кога има, ниту кога нема цигари, односно, нивното дејство не доведува до поматена свест.

Затоа, пушењето е пред се, психичка зависност. Пример, кога имам премногу работа, поминуваат и 8-9 саати без да помислам на цигара - од друга страна, кога имам услови за пушење, ми се пуши секои 20 минути.

Да е потреба - не е баш, бидејќи, пример, физиолошката потреба настанува без оглед на околностите, ако ти се оди во ВЦ, ти се оди, без оглед дали работиш, спиеш, јадеш итн. :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
И кој им е крив на тие луѓе? Цацко?
Преку кур ми е од ретардирани хорсајли со испиен мозок што својата некомпетентност да се вклопат во општеството ја рефлектираат на сите околу нив.
Преку кур ми е и од нивните душегрижнички фамилии што се потресуваат поради своите недоносени изроди.
Да беа свесни за ризиците од своите постапки воопшто немаше да ги прават тие срања.

Член од
6 октомври 2012
Мислења
260
Поени од реакции
175
лично мое мислење за ваква зависност е ГОЛИ ОТОК тешка физичка работа , изолација од нормален свет , кај некого една година , некој и 10 години се малко , ..
Има секакви зверови , баш денешново општество го направи тој отпад -џган , и нема сила или намера целосно да го среди ... работата го створила човек и само такој може да се поправи ако може ако не црна земја нека и е лесна ...
Не сам против хомосексуалци или некоја религија , ама овој зло е . .. .. само човек може да измисли такво гомно

П

Пепси_

Гостин
Треба да се убиат.....какви деца какви бакрачи. Непродуктивни суштества,па и без пари лекови од аптеки а у дози,а некој пензионер нема пари да си купе за да преживее некоја болест.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Океј, ја сфаќам револтираноста, меѓутоа, дали сте свесни што всушност пишувате?

Kajgana Shop

На врв Bottom