Така мислиш пријателе..
Ќе ти дадам прост пример.
На професорот по физичко на кој му се плашиш, пошо од него ти зависи оценката, а од таа оценка и понатамошниот живот, да ти каже да испумпаш 50 склека, без сомневање се спушташ и пумпаш..
А мајка ти, шо ја сакаш највише на свет, да ти каже да испумпаш 50 склека, прво ќе ја измеркаш цела, ќе и се зачудиш, ќе и мрчиш, ќе наоѓаш маани, па после прашање е дали ќе ги пумпаш..
Или, еве за пример ти ги зиам Тито и Бране, каде каде бил поубав животот за време на Тито, Југославија била светска сила у тоа време, Тито далеку подобро водел толкава држава, одколку Бране шо ја води моментално Македонија, шо е едно мало деееелче од Југославија..
Зошто? Зошто ако кажеш лош збор за Тито, и некој те отчука, те праќаат сместа на голи оток, а тука, можеш да се скапаш од мрчење муда за Бране..
За време на Тито, сите правеле како ќе им се заповеда, мислиш од љубов? Верувај ми, од страв, пееле песни дека го сакаат, од страв
Каква иронија а?
Те капирам што сакаш да ми кажеш, али ти ми кажуваш, како всушност треба да биде, а не како реално е!
И јас би сакал сите да работат повеќе од љубов а не од страв, ама не е така..
Или, еве ти уше еден пример, од искуство кажан..
Татко ми моментално работи во Црна Гора, во термо електрана, задолжен да надгледува и одржува филтри, филтри шо вредат 16 милиони еура..
Главниот директор на електраната, нормално, си убацил роднини и ги ставил на повисока функција, секако, неговите роднини се квалифицирани за работата, и стварно паметни и културни луѓе
Aма се дешава еден проблем, коа ќе им нареди да направат нешто, они тоа го прават после 2 дена
Пред да го напраат, прво мрчат муда, па после идат да сработат..?
Зашо е тоа така, кога шефот им е роднина шо го сакаат?
Мислиш дека реално, би мрчеле муда доколку директорот воопшто не го знаат?