Дали астрологијата треба да биде прифатена како наука?

Dali veruvate vo ona sto pisuva vo horoskopot?


  • Вкупно гласачи
    171
G

galaxy

Гостин
Preporacaj mi
--- надополнето: Sep 8, 2011 11:53 AM ---
Kaj gresam,kaj radijacijata,kaj aurata na site zivi bitija...ili ti si mozda od tie sto ja pobivaat gravitacijata...kako nepostoecka?
Kazi zasto gluposti.
deki me prasa,si mu odgovoriv,vo inbox.
A ne brate da pukaat seir.Ako nisto povise biraj zborovi.

ps.s ili SAKAS da ti odgovoram i od tipot ,prosvetli me (?!)
Навистина немам време да го пишувам ова. Ова би требало секој да го знае.
Ти го опишувам ова зашто мислам дека си интелигентна и не треба да живееш во таква заблуда. Сепак мислам дека се зафркаваш кога кажуваш дека веруваш во хороскопот.
Ќе пробам. Ќе извиниш ако прочиташ несредени мисли.

Прво не оспорувам дека милионите вселенски тела имаат ефект врз нивното опкружување, со нивната гравитација, радијација (како што велиш ти).
Ама, замисли ние сме толку мали на оваа планета што кој и да било ефект нема влијание врз нас.
Луѓето, предметите околу нас во времето на раѓање и во текот на нашиот живот имаат поголема гравитација и влијание врз нас отколку марс и месечината.

Второ, и да има некој ефект, тој треба да се докаже со испитувања кои ќе вклчуваат илјадници луѓе, родени во буквално секој час од една години, во буквално секои место на планетава (нели овие фактори имаат влијание врз хороскопот) и буквално секоја нивна психолошка карактеристика треба да биде испитана и да се даде одговор какви се луѓето родени таму и таму, тогаш и тогаш.
Секое друго тврдење на хороскопот кое е направено илјадници години претходно и по кое се водат сегашните „гледачи“ е погрешно.
Замисли, овие фактори според кои се прави хороскопот денес се воведени пред стотици години, и не се направени врз некое истражување, туку на секоја планета и` давале персонификација, како да е личност, и според неа се давале карактеристиките на личноста која е родена во тој знак.

Трето, соѕвездијата не се планетарни тела, туку ние ги креираме. Секоја ѕвезда е посебна, како може сите заедно на дејствуваат?

Четврто, зошто моментот на раѓање е толку важен во хороскопот? Зошто не е моментот на зачнување? Што се случува толку важно во моментот на раѓање што прави ефект врз нашето тело, или мозок, за подоцна да има влијание врз целиот наш живот.
И зошто тогаш планетите во одреден момент од годината би влијаеле само на оние што се родени во тој знак? Нели влијаат на сите кои се наоѓаат на некоја локација.
На пример како Марс во одреден период ги класифицира луѓето родени во знакот на водолија и им носи среќа (или не знам што таму може да носи, мир можеби), а на оние што се родени во знакот на јарец, на пример, им носи несреќа?
Овие луѓе се наоѓаат на иста локација, и сепак хороскопот вели дека Марс ( на пример) на секој од нив делува различно.

Петто, астрологијата се темели на тие планети и соѕвездија кои биле познати во тој период, откриени се уште илјадници, милиони нови. Зарем тие немаат влијание?

Има уште многу аргументи зошто е глупаво, пред се` да се мисли дека астрологијата може нешто да погоди од психологијата на личноста и од иднината на личноста. А да не зборувам да се верува и да се следи и чита хороскопот.

Вакви аргументи се пишувани милиони пати само на овој форум.
Побарај поназад, побарај на гугл.
Јас се чудам како може некој пресметлив човек кој ги открил тајните на интернетот, кој знае да чита, да пишува, да се регистрира на форуми, кој знае да гледа телевизија, кој одел во училиште минимум 12 години, да верува во хороскоп.

Ај да се верува во религија, тоа сфаќам, таа се занимава со надприродното, и не е голема штета за личноста и нејзиниот интегритет и интелект да се верува во нешто што не е емпириско. Ама во хороскоп, кој како математиката, е толку пресметлив, тоа е чиста неинформираност.

Те молам дај ми до знаење ако овој текст те поттикна да прочиташ нешто повеќе, да најдиш повеќе докази, дека разниша некое твое верување во хороскопот. Не сакам да мислам дека го пишував залудно.
 
R

Rock me Amadeus

Гостин
Radijacijata ja spomna Deki,deckoto gore. Radijacijata vo sustina nema nikakva vrska so astrologijava,t.e. planetite. Toa se stetni flijanija,zakluceno e,dokazano e.Idemo dalje.
Vo ovoj materijalen svet (sto ne e otkrien nitu eden drug slicen na nasiov vo bilo koja od sosednite planeti) nie lugeto sme cesticki,da,,ama zarem ne mislis deka i te kako so nasata inteligencija igrame uloga vo planetata zemja? Ne sme tolku sitni nitu "sitni" vo nikakov slucaj.
Ke go zemam najbanalniot primer,sto site go zemaat,posto muabetov sto go terame e ipak opst-Gravitacija i predmetite NEMAAT tolkavo vlijanije kako nekoi planeti...zvezdi.Imaat no vo odredeni aspekti od zivotot.Plimata i osekata ne se prepisuva na gravitacijata ili na bilo sto drugo,mesecinata e tuka vinovnikot....

Personifikacijata na planetite poleka stanuva mit.Toa se pravelo vo damnesni vreminja,poleka se stremi astrologijava kon tocno presmetuvanje na stepeni,ispituvanje pod kakvi aspekti so drugite "povlijatelni" i pobliski planeti, i pod koi naporednici i meredijani kako ke deluva ete Mars go spomna.

Koga sodzvezdijata se slicni megu sebe,po struktura,emitiracki branovi,energija,togas astrolozive i astronomive cesto gi sublimiraat,gi grupiraat (taka odi i kaj natalnite karti,pr. jas imam cel stelium vo lav,mnogu planeti mi se poklopuvaat so toa sodzvezdie koga sum se ragjala).

Vaznoto vo momentot na ragjanje e toa sto izleguvas od utrobata,citiram"od cinot na samoto ragjanje do cinot na smrtta,aurata se aktivira,kako eden ziv,kompleten organizam,na ovoj svet,materijaliziran.
Momentot na zacnuvanje..imase nekoj fakt interesen od astrologija,ali nebiten mi bese nnekako,ne mozam da se setam.
Vo duhovnosta cinot na zacnuvanje e mnogu biten,ako nekogas diskutirame na nekoja takva tema itn itn.

Iljadnicite sozdvezdija ,da ,otkrieni se,ama novite zodzvezdija sto se otkrivaat ,neli,.se sepodaleku i podaleku od nasiov solaren sistem...pred 1 god,citav za dodavanje na uste edna planeta predlog,so uste edna sfera vo natalnite karti,prodlabocuvanje na znaenjata...

Vidi,za veruvanje,ni jas vo sustina ne sum nesto 100 ili 90 % sigurna.Ima mnogu faktori,glava da te zaboli. Samite astrolozi praat greski pri "dijagnozata :) sala na strana,mnogu e bitno kolku e astrologot podgotven,kolku e umeshen,informaciite da gi spakuva,da bidat onolku kolku sto mozes da izdrzis, morlni i eticki...koga sme vekje tuka,koga spored tebe e poprifatlivo da se bide religiozen otkolku zainteresiran turbo za astrologijata. Ima eden segment vo astrologijava veli :"aspektot moze da se ublazi ili segment od sudbinata da se smeni so molitva(prifakjanje na nestata). Spored modernistive,stoi toa deka eden e kreatorot i na univerzumot, zvezdite se samo patokaz na karmata i sudbinata,sto moze,sto treba da se promeni...

Zaebi ova sve,ZNAES STO E NAJINTERESNOTO STO SE UCI VO ASTROLOGIJATATOLERANCIJATA.Prvo se proucuva etikata i individuata,i potoa kao astrolog e zanimljivo
,I TOA JAS SUM EDEN LAIK POCETNIK NEVIDEN i nikogas nema da bidam astrolog- no kako karakteristiki na sonceto,t.e. tvojot horoskopski znak koj ima i pozitivni inegativni strani,astrologijata gi prifaka i tvrdi deka nema losh znak,ima vishi i nizi tip.

Relano gledano i kako nauka i kako prikazna za mali deca ,interesno e,podbucnuvacki e. Inaku ni ti ni jas nemase da pisuvame tuka.

Realno,vakvi postovi se mozda i za inbox,koj ke cita a koj ne...ednostavno ne sakam ova da bide sfateno kao shirenje na paunovi perja,ego...

Me raznisa komentarot tvoj :) inace tikvi ke pisuvav tuka ako ne bese taka :). Samo edno nesto mi e cudno,zasto pokusavas da gi menuvas veruvachite vo astrologija? Moeto znaenje e i onaka raznisano,ova vo sustina ne e ni znaenje nekakvo,za jas da TVRDAM.Mozam 2 faxa da zavrsam i da se utepam od drmenje po forumi i neznam kakvo socijaliziranje,i pak nesto da me kopne koga e polna mesecina ili mars kvadrat saturn i da dzirnam sto se slucuva :)) toa e.Hobi?!

Dokazi baram,stalno,ima astroloshki shkoli sto se kosat,pa eden vika vaka,drug priblizno,moze glavata da ti pukne. Ama sekogas celta i predikciite mi ispadnale zaprepastuvacki tocni,nekoi duri do datum .

P.S,.Ako me citirajte,citirajte me ko lugje,cel del,da se znae kontekstot,a ne samo edna recenica,da ne bide kao tie naslovnite po vesnici (ozbilna sum tuka :)
--- надополнето: Sep 9, 2011 4:15 PM ---
*Zaebi ova sve,ZNAES STO E NAJINTERESNOTO STO SE UCI VO ASTROLOGIJATA- TOLERANCIJATA.
Prvo se proucuva etikata ,diskrecija,i potoa kako astrolog ili kako god e zanimljivo kako ti trpis se poveke i poveke lugjeto,t.e. gi prifakjas na kraj kako takvi.
,I TOA JAS SUM EDEN LAIK POCETNIK NEVIDEN i nikogas nema da bidam astrolog.
no kako karakteristiki na sonceto,t.e. tvojot horoskopski znak koj ima i pozitivni i negativni strani,astrologijata gi prifaka i tvrdi deka nema losh znak,ima vishi i nizi tip.

Izvinte na izmesani misli i pecatni greski
 
G

galaxy

Гостин
Radijacijata ja spomna Deki,deckoto gore. Radijacijata vo sustina nema nikakva vrska so astrologijava,t.e. planetite. Toa se stetni flijanija,zakluceno e,dokazano e.Idemo dalje.
Vo ovoj materijalen svet (sto ne e otkrien nitu eden drug slicen na nasiov vo bilo koja od sosednite planeti) nie lugeto sme cesticki,da,,ama zarem ne mislis deka i te kako so nasata inteligencija igrame uloga vo planetata zemja? Ne sme tolku sitni nitu "sitni" vo nikakov slucaj
....
Не знам што да ти одговорам.
Немоќен сум пред игнорантноста.
 
S

smexy

Гостин
Point being?
Што знаеш ти decko за планетите, соѕвездијата, куќите, аспектите и елементите па да така дрско ја отпишеш астрологијата ?
Знаеш дека Astra не мора да значи буквално небесно тело, туку дека можеме(Одејќи по тоа дека "Секој Маж и секоја Жена е ѕвезда.") да ја карактеризираме со Волјата на едно битие?
Астрологијата се базира на As Below, So Above.
Паралелите меѓу микрокосмосот и макрокосмосот.
 
Член од
22 септември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
3
Да, да треба...
Еве еден јасновидец како совршено ја користи астрологијата


Како можеше да го знае ова? Има само едно логично објаснување, ѕвездите му го кажаа тоа! Секое друго објаснување е непотребно, зашто астрологијата е точна наука!
Астролозите се служат со разни трикови, а исто така од физичка и научна точка не е возможно ѕвездите да зборуваат или пак со некого да комуницираат. Ѕвездите се огромни небески тела, во кои секоја секунда се одвиваат нуклеарни реакции. Планетата Земја во споредба со нив е зрно песок, а ние луѓето сме прашина во споредба со нив. Тие не се свесни дека ние постоиме, ниту пак планираат на некој човек да му ја предвидат иднината.

Исто така, астрологијата има паганско потекло и поттекнува од древниот Вавилон, кога луѓето верувале дека Земјата е плоча поставена на желка. Хороскопот и зодијачките знаци се темелат на оваа теорија, и астрологијата зазема значајно место во тогашната официјална религија. Поради тоа што Галилеј, Коперник и мн. други научници докажаа дека повеќето работи што дотогаш се верувале не се вистина, а и самите сме сведоци на тоа, значи астрологијата е лажна наука и не е потркрепена со цврсти аргументи и докази.

Впрочем, ако сме вистински христијани, не би верувале во ништо што би било спротивно на нашата религија, нели?


Ако пак, не сме религиозни, тогаш треба да бидеме водени од здрав разум, логички да размислуваме и да не веруваме во науки кои немаат цврста основа, ниту пак имаат врска со реалноста. Многу врвни научници, како Кеплер, Бојл, Ајнштајн, Њутн и многу други биле противници на астрологијата и не врувале дека ѕвездите управуваат со животите на луѓето.
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Личности кој слепо ги прифаќаат само научните објаснувања без да го земат во предвид научно недокажаното...и обратно се за жал подеднакво слепи како и тие што веруваат во секоја религија или јасновидец :)

Модерната наука мака мачеша како бумбарот лета, нели крилјата му се премали во однос на телото и не би можел да полета.
Но хмм...јас го гледав дека лета, го слушав и можев да го допрам..како и сите луѓе на планетава.
Дали ние бевме луди или науката беше луда, па нели ако е научно докажано не би требало да постои?!
Нели?!

Дај не се пукајте со срања и бидете отворени, да јебаната астрологија држи води за многу работи...и не не треба да се земе како наука затоа што нема што да проучува.
Но да се отфрли како глупост е нешто што само ограничен ум може да го каже.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom