Грчка Музика

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.867
Поени од реакции
9.546
Без разлика на политиката која ја водат кон нас, грците имаат квалитетна музика и талентирани изведувачи.
Слушаат и тие македонска музика, можеби во помала мера. Особено евровизиските песни ни ги сакаат.
Во ред тоа за евровизиски песни речиси цела Европа ни ги слуша. Мислев на наши традиционални песни.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.213
Поени од реакции
935
Во ред тоа за евровизиски песни речиси цела Европа ни ги слуша. Мислев на наши традиционални песни.
Е тоа... и самите ние не ги слушаме. Мене искрено ми се досадни. Можеби 2-3 сакам.
Ги ценам, си имаат своја публика, ама преферирам мак. поп.

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.412
Поени од реакции
925
Ви се чудам на мозоците како може да слушате грчка музика..
Пошироко open minded. :eek: Измеша неколку јазици во едно мислење, а граматика ти е слаба страна или сме со пречки во развојот? Ниту гркофобија нит шиптарофобија, а уште помалку татарофобија за твоја информација. Ниту сум националист ама богами на ликови како тебе би им одржал лекција и научил некои работи очи во очи па да видиме кој е со помал видик изроду.
не мие то поента дас е расправаме ,ама ијас нејкев да чујам за грчка музика и грци порано ,ама мислам то ние наметнато од политиката од мали нозе,сакам да казам несе сите ко нас има на луѓе му се допаѓа грчка музика идат на одмор на викенд немат сите таков проблем .

еве истат песна me thelo me thelis od sonja na tarculoski patriotite

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.213
Поени од реакции
935
не мие то поента дас е расправаме ,ама ијас нејкев да чујам за грчка музика и грци порано ,ама мислам то ние наметнато од политиката од мали нозе,сакам да казам несе сите ко нас има на луѓе му се допаѓа грчка музика идат на одмор на викенд немат сите таков проблем .

еве истат песна me thelo me thelis od sonja na tarculoski patriotite

На Соње пола песни ѝ се преработени од грците.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.867
Поени од реакции
9.546
Преработените песни се шунд. Не се ни земаат во предвид. По реално е ако се земат во предвид традиционалните песни и она што природно не опишува нас како народ. На крај краева едноставно убавата мелодија допира до секого без разлика кој си и од каде си. Нема збор за тоа. За вкусови тешко е да се разговара и тоа е сосема во ред за мене. Јас никогаш не би споредувал моја традиционална музика со туѓа. Затоа што за мене секогаш традиционалната македонска музика ќе биде на врвот колку и да ми се допаѓаат некои песни од разни други народи.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.905
Поени од реакции
5.753
Најпознатите музичари од Грција кои се познати во светот се Vangelis и неговиот наследник Yanni школуван во Америка кој е единствениот што им влезе под кожа на индијците и доби дозвола од индиската влада да прави концерт пред Taj Mahal како и во забранетиот град во Кина.Концертот се вика Tribute.Првиот го направи во Атина во 1994 Live At The Acropolis кога беше женет со Linda Evans популарната Кристл од Династија. Многу негови нумери се користени во најавени шпици,реклами итн:

Член од
23 март 2011
Мислења
1.146
Поени од реакции
1.024
Јас ја сакам грчката музика ,грчкиот јазик , животот во Грција каде живеев неколку години.
А што да сакаме ние Македонците? Српско не,Бугарско не ,е ние една музика леле античка ,традиционална ,вечна ,е да.
Си ја сакаме Каролина,Калиопи,Александра, Ламбе, Александар и Дац ,Јоце?
Ние по се си плукаме дечки ,животот е мн краток а ние сме малку .
Ние ни самите не се сакаме затоа и никој не не сака ,оти се знаеме ,се е нашо ,морето ни украдоа ,музиката ни украдоа ,историјата...

Татковината е нешто измислено патриотски, камо среќа секаде да се чувствувате како дома. Туку ,музиката нема граници.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.867
Поени од реакции
9.546
Ние ни самите не се сакаме затоа и никој не не сака
Ако не сме се сакале немаше ни да опстанеме како народ. А ако е тоа твој комплекс на пониска вредност затоа што имаш живеено во Грција тогаш те разбирам како ти е. Мој совет не е убаво да имаш такво ниско размислување за себе.
Татковината е нешто измислено патриотски, камо среќа секаде да се чувствувате како дома.
Татковината е создадена НА ОСНОВИ НА ИСТОРИЈАТА. Ко што пее Боб Марли : "If You know your history, than you will know where you coming from"...

Buffalo Soldier think about it...

Член од
23 март 2011
Мислења
1.146
Поени од реакции
1.024
Ако не сме се сакале немаше ни да опстанеме како народ. А ако е тоа твој комплекс на пониска вредност затоа што имаш живеено во Грција тогаш те разбирам како ти е. Мој совет не е убаво да имаш такво ниско размислување за себе.

Татковината е создадена НА ОСНОВИ НА ИСТОРИЈАТА. Ко што пее Боб Марли : "If You know your history, than you will know where you coming from"...

Buffalo Soldier think about it...
Така де ,си ја сакам татковината, земјата, душата ја дадов ,војска служев,сметки плаќам данок плаќам...
Ама таа да знаеш како ми враќа за се , секој ден ново разочарување.
Автоматски споено мислење:

Така де ,си ја сакам татковината, земјата, душата ја дадов ,војска служев,сметки плаќам данок плаќам...
Ама таа да знаеш како ми враќа за се , секој ден ново разочарување.
Да надополнам сега го видов тоа одозгора.
Комплекс на ниска вредност? Зошто затоа шо сакам други јазици,музики и народ?
Кога веќе се врегаме ,имам високо мислење за себе туку ,,опен минд брат

Патриотизмот не е само веење знаме, пеење химна, извикување Македонија, буна против власта, борба против окупатори. Патриотизам е и кога се чува јазикот и сите негови одлики затоа што тој е многу важен дел од идентитетот на народот. Некој ќе протестира, некој ќе ја брани земјата физички, некој ќе го чува јазикот и сите тие меѓусебно МОРА да се почитуваат и да си подадат рака;
❤

Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.867
Поени од реакции
9.546
Кога веќе се врегаме
Ние ни самите не се сакаме
Кој кого навредува во горенаведените искази?

Патриотизам е и кога се чува јазикот и сите негови одлики затоа што тој е многу важен дел од идентитетот на народот.
На кој начин го бранеше твојот македонски јазик и идентитет во Грција? Дека твојот јазик е Σλαβομακεδονικα?

Последно уредено:
Член од
23 март 2011
Мислења
1.146
Поени од реакции
1.024
Кој кого навредува во горенаведените искази?
А како ша ти велиш ,,преработените песни се шунд?
Новите ,талентирани музичари како што препеа доста песни Адријана Јаневска ,Каролина се шунд?
Школувани музичари ги нарече шунд!?

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.867
Поени од реакции
9.546
А како ша ти велиш ,,преработените песни се шунд?
Новите ,талентирани музичари како што препеа доста песни Адријана Јаневска ,Каролина се шунд?
Школувани музичари ги нарече шунд!?
Друго е препејување а друго крадење на туѓи песни. Веројатно препејувањето е дозволено само ако има согласност помеѓу тој што препејува и оригиналниот изведувач нели?

Член од
23 март 2011
Мислења
1.146
Поени од реакции
1.024
Друго е препејување а друго крадење на туѓи песни. Веројатно препејувањето е дозволено само ако има согласност помеѓу тој што препејува и оригиналниот изведувач нели?
Незнам дали е друго ,не живеам по такви правила закони и што е дозволено.
Ниту пак историјата ќе ме спречи да ги сакам другите народи.
За мене сите вери ,националности, сексуални определби ,раси ,партии ,богати сиромаси сите се исти и едно. Секој што е добар човек ќе го сакам и почитувам.
А ти чкратај граници,историјата, политиката ,музиката и се друго белки ке си најдеш мир.

Kajgana Shop

На врв Bottom