Грција бара автономија за Грците во јужна Албанија

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Me radue, me radue , sto konecno pocnavte da svakate deka albancite ne vi se neprijateli ( osobeno tie vo Makedonija ), tuku deka ako sakate mozete da gi smetate i imate kako jaki sojuznici na balkanov...
ц.ц.ц... абе за да ни бидат Албанците сојузници (посебно тие во Македонија) треба Албанците да сватат некои работи прво! А тоа е да разберат декатие живеат ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,и да се однесуваат како Албанци кои имаат Македонско државјанство и го ценат тоа! А денска, и не ќе да е така!!

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Me radue, me radue , sto konecno pocnavte da svakate deka albancite ne vi se neprijateli ( osobeno tie vo Makedonija ), tuku deka ako sakate mozete da gi smetate i imate kako jaki sojuznici na balkanov...
Аљбанци сами си го беше праел душман на Македон, со баљиста и со 2001ва.

Не знам од каде впечаток дека кај Македонците имало порано такви чувства, да ги сметаме Албанците како непријатели?

Напротив, многу Македонци тврдат дека имаме многу заедничко.

Еве, Ако ја земиш она сликата на рајмз... ке видиш дека Македонци, во 1902та, тепале Турци по Јанина и низ Јужна Албанија.

Сега, или Македонците ве сметале за многу блиски на себе, па иделе да гинат во Јужна Албанија, или некој по грешка Јужно-Албанците ги нарекува Македонци?

Не ни сакам да помислам дека тие Албанци по Јужна Албанија само пред 100 години се нарекувале самите, и биле наречени Македонци :)

Сега, да се вратам малку на темата, еланите и елада, и нивното бунење ко грци, односно барање некакви права и автономии...

Атињаните не се имаат променето воопшто во последните неколку стотици / илјадници години...

Ќе побараат Автономија, ќе вршат притисок демек, па после некоаш ќе излезат со Соломонско решение - наместо да ви прајме ѓурултија кај вас во Албанија, ај че си ја поделиме Македонија
(оваа Вардарско-Горна-Нова-Задкарпатско-Демократска, Републиката шо ја имаме...), на 3-4 дела... (албанци, букари, греки и можда брача серби)

Само едно правило се повторува, ко ќе некој сака да ја дели Македонија, реки крвој течат по тој Балкано, а и пошироко...

Па зато, кој како сака нека повели.

Македонците и Албанците треба да сватат дека гејлада им е вонбрачно дете, и да се подсетат да живеат заедно ко шо живееле и до сега, а проблемите со Грција ќе ги решаваат секој како му чини, и нормално дека секој ќе ги сноси последиците за ваква или таква одлука.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ц.ц.ц... абе за да ни бидат Албанците сојузници (посебно тие во Македонија) треба Албанците да сватат некои работи прво! А тоа е да разберат декатие живеат ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,и да се однесуваат како Албанци кои имаат Македонско државјанство и го ценат тоа! А денска, и не ќе да е така!!
A da me ceni mene drzavata kako takov?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
А што имаш ти помалку од мене, како Македонец, овде во Македонија???
Па тебе сигурно не те бутнале на испит и ти кажале, албанец кај мене не поминува...

Хмм, тебе никој не те поставува на посебна графа (то ест македонските муслимани да) мене да. Да не должам, разликите се јасни...не паламуди глупости :)

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Па тебе сигурно не те бутнале на испит и ти кажале, албанец кај мене не поминува...

Хмм, тебе никој не те поставува на посебна графа (то ест македонските муслимани да) мене да. Да не должам, разликите се јасни...не паламуди глупости :)
За тоа што те бутнале на испит, или не си знаел, или професорот бил некој лудак. BTW, знаеш на Филолошки како полагаат Албанците и како проаѓаат??? Многу, многу полесно од мене. Плус тоа, професорите Албанци им средуваат на Студентски прашања да не пишуваат квадрат (ова со мои очи го имам видено).

За графата, хммм, треба да бидеш среќен дека има графа за тебе. До скоро во Албанија (а можеби и уште) за Македонците НЕМА(ШЕ) никаква графа. :smir:

Така, размисли малце кои се’ права ги имаш ти тука како малцинство и кои права ги имаат Македонците во Албанија.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Така, размисли малце кои се’ права ги имаш ти тука како малцинство и кои права ги имаат Македонците во Албанија.
Епа ај ќе размислиме...во албанија никој не утепал 3ца демонстранти за изградба на универзитет, ете ги, го добиваат на мирен начин. :) Да споредуваме уште?

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Филип 2 Македонски е крив :)

Не бил пијан кај Херонеја па во глупав хир да им покажи на Атињаните дека е цивилизиран, а не варварин како што го опишувале, ги поштедил и ослободил заробените војници и не ги разурнал и уништил ни Атина ни другите градови-државички...

Да беше тро пијан, ќе изгореше то градот ебан, и денес немаше ни ние ни Албанците да имаме проблеми со Грците :pos2:

не се расправајте за глупости, има теми за то :)

Како се одвива ова? шо ќе прат ако не им се дај автономија? ние Македонците не се тепаме поќе за нив, а сами за кур не ги бива, моравме и фашистите (германците и бугарите) да ги бркаме од кај нив :toe:

огромен дел од припадниците на грчкото партизанско движење беа Македонци, Власи и Албанци (Епироти, Арванити, Чемеријци, кои и пред и по капитулацијата на Италија се бореа против фашистите :))

после со помош на западните сили ја превзедоа власта и контролата вметнати марионети на Велика Британија, Франција и Америка, и со помош на оружје, платеници и редовни трупи, авијација, артилерија, тенкови, шо ти душа сака , испотепаја едно чудо од гореспомнатите Македонци, Албанци, Власи и останати на кои шо не им се свиѓаше идејата да се под Атина, и така би денешна Грција :kesa:

edit: rymz, свати дека има голем број Македонци кои не се ни среќни ни горди со убивање студенти и невини луѓе, од било која нација и религија.

за жал се случи, се случија и други работи, ќе имаме Homer Simpson kompleks и again & again ќе се фаќаме за истата жичка, иако знајме дека ќе не удри струја?

Не сме ние гојда, можи да се прај и домаќински муабет, не мора секоаш со „ќе го пукам“, а за жал доаѓало и доаѓа до „ќе го пукам“.

без разлика кој прв почна, еби му мајката, можи „нашите“ можи „вашите“, или ќе се научиме и ојме напред или ќе си се пукаме а другите ќе ни се смејат и со право ќе си прат мајтап, и ќе си живеат живеачката.

да не ја тупиме поќе со офтопик... поз

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Епа ај ќе размислиме...во албанија никој не утепал 3ца демонстранти за изградба на универзитет, ете ги, го добиваат на мирен начин. :) Да споредуваме уште?
Па никој не утепал, зашто никој не почнал да гради противзаконски... Ај батали. Има милион примери.
Туку, знаеш што пишуваше на еден транспарент на грците што дојдоа претходната недела? „Додека ние се караме, тие (политичарите) си ги полнат џебовите“. Е, истата ситуација е и меѓу Македонците и Албанците. Дозволете ни’ да ве почитуваме и да не се караме меѓу себе веќе.:smir:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

Тој или тие што го рекле или го направиле тоа се исклучоци и треба осуда за тоа, но не е баш секаде така. Еве јас работам со албанци и албанки и со нив имаме одлична комуникација,соработка и дружење и надвор од работата.:smir: Никој никого не навредил, а тоа што ти си огорчен од некојси забеган професор колку за утеха и македонски професори така „фино„ не малтретираа нас - да не речам вреѓаа .

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
edit: rymz, свати дека има голем број Македонци кои не се ни среќни ни горди со убивање студенти и невини луѓе, од било која нација и религија.

за жал се случи, се случија и други работи, ќе имаме Homer Simpson kompleks и again & again ќе се фаќаме за истата жичка, иако знајме дека ќе не удри струја?

Повеќе од јасно, се сложувам потполно. Зашто тогаш, јас сум на тапет ако некој албанец направи нешто лошо. Него како индивидуа ставете го на судење, не мене. Како што јас не ги обвинувам македонците, за идиотизмот на неколкумина со кои што сум се сретнал.
Исто како што и овој Себастиан се труди да ги оцрни албанците како народ. Токму тоа ми иде скурца. Со векови сме граделе нешто заедно, и дошол некој на власт 1991ва, и заебал све. И мое, и твое, и наше, и ваше. И сеа некој 18годишник фаќа ми се праи куртоноид и мене лично ме навредува дека сум албанец...не иде тоа така. Јас секогаш сум пропагирал соживот, можно е да постои, полесно е отколку што мислиме.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.922
Поени од реакции
3.254
Не ни пречите вие rymz ние сами си пречиме очигледно само се караме и не сме единствени во ништо вие барем сте единствени во ставот дека сакате да биде Македонија дел од ЕУ ние не сме како и секогаш од тоа си патиме со векови уназад а самите вие албанците сега како дел од Албанија како ваша матична таковина која патем е прави големи чекори напред и ќе стане членка на Еу и ќе развие стандард повисок од македонскиот самите вие ќе бегате у албанија

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Грција бара автономија за Грците што живеат во јужниот албански град Химара, јави дописникот на Макфакс.

Посетата на грчкиот заменик за надворешни работи на Грција Теодорис Касимис на јужна Албанија, според албанските медиуми, повторно е искористена за националистички грчки цели.

Медиумите го критикуваат гестот на локалните власти на Химара што посетата на грчкиот дипломат започната со интонирање на грчката химна, а народот извикувал пароли за автономија на Химара веејќи грчки знамиња.

Критики се упатени и на адреса на градоначалникот на Химара Васил Болано инаку лидер на организацијата на Грците во Албанија „ОМОНИЈА“ кој цело време на средбата со грчкиот дипломат говорел грчки.

Од заменикот министер за надворешни работи на Грција Касимис, било побарано и гласање на грчкото малцинство во Албанија на изборите во Грција.

Касимис, кој вчера посети неколку други населени места со етнички Грци во Јужна Албанија, во земјата пристигна по нередите што се случија во Химара пред два дена, кога поради апсење на двајца членови на партијата ОМОНИЈА од страна на полицијата, дојде до нереди при што беше каменувана и полициската станица во Химара.

Извор
Еј значи не се нормални овие. А да земеме ние+албанците+турците да бараме автономијна на пола од нивната држава? Овие си го барат со борина. :tapp:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Движењето за автономија на Шлезија изпратило до полскиот премиер Доналд Туск петиција со која бараат на историската област во рамките на Полска да и се даде автономен статут. Во спротивено шлезијците се спремни да го постават прашањето за отцепување од Полска.
Шлезија е историски регион во Централна Европа, расположен во Југозападна ПолскА, Чешка и Германија. Областа е богата со руда, бакар, цинк, олово и сребро . Поголемиот дел од историската провинција е во ПолскА и зафаќа територија на 4 полски провинции – Шлезија, Долна Шлезија, Ополе и Лубуш. Најголемите градови в полска Шлезија се Вроцлав, Катовице, Гливице, Битом, Забже и Биелско-Бјала.
Движењето за автономија на Шлезија исто така петиција испратило и за признавање на нивното малцинство.Имено во пописот од 2002 г. како шлезијци се самоопределиле 173 000 жители на областа, а уштее околу 2 млн. од нив се запишале како пољаци, и покрај тоа што зборуваат на западнославјански шлезијски јазик.и е најголемото етничко малцинство во Полска.
Заедно со кампањата за добивање на автономен статут, шлезијците поднеле жалба до Европскиот суд во Стразбург жалба врз решението на Окружниот суд во Катовице, дека шлезијската народност не постои.
При врачувањето на петицијата на премиерот Туск, пред канцеларијата му била организирана протестна демонстрација под жолто-синото знаме на Горна Шлезија, а оркестарот изполнил традиционални мелодии.
Во моментов полското шлезијско население е во крајно тежка материјална положба по принудното затворање на многуте фабрики и металуршки комбинати во областа. Според набљудувачите , свесното игнорирање на проблемите и барањата на шлезијците може да доведе до ескалирање на конфликот со полската власт и започнување на кампања за целосно отцепување од Полска по косовскиот терк и сценарија.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Si skoknaa i Grkincinjata avtonomija da baraat :helou::helou: ama dali ke ja dobijat???

Kajgana Shop

На врв Bottom