Грижа на совест

С

сашенко

Гостин
A што е работата што сите го барате бог надвор од себе, бог-битие тоа е исто само кога велим бог тоа е затворен концепт и веднаш си го претставуваме како некој старец со бела брада,дека е машко и дека е надвор од нас.Мислам дека е подобро да викаме битие затоа што е отворен концепт и неможеме да го опишиме точно. Значи бог како што вие го нарекувате е во сите нас, само што не сме свесни за тоа ние сме таа божествена енегија, само треба да го сватиме тоа ама без помош на умот, бидејчи со умот тоа неможе да се достигне.;)
Прашав за тој бог во кој тие веруваат дали сметаат дека има совест.Нема никаква врска со тоа дали и во што верувам јас.И како ги замислувам и дали воопшто ги замислувам тие работи.
 
Член од
17 јуни 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
ОК, немора да веруваш во некој надвор од тебе, верувај си во себе бидејчи ти си богггггг. Незнам како ме свакаш не викам дека мораш да веруваш во нешто само сакам да кажам дека сите имаат погрешна слика за бог.
 
Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153

Grizata na sovest e najteskata moralna sankcija, sto predizvikuva bolka i preterano psihicko izmacuvanje za razlika od koja bilo druga fizicka sankcija. Grizata na sovest e vnatresno sebe izmacuvanje i ogranicuvanje, navlekuvanje i opsesija od negativni misli kako posledica od nastanot, so den zbor samoobvinuvanje. Togas mislite se fokusirani samo na edna rabota kako da se resi problemot ili situacijata drugoto se stanuva sporedno...
Mi se ima sluceno ama za ne tolku seriozni raboti taka da se dodeka ne go resam toa nemozam da se fokusiram na nikogo i na nisto...
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Најлошото чувство кое знае да ме опседне. Ова ми се случува редовно по кавга со моите најблиски,во нервозен момент знам да кажам работи кои не ги мислам,а потоа се каам. И да се извинам пак не помага.
 

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Рекоа за совеста:

Честа е надворешна совест, а совеста внатрешна чест.
Артур Шопенхауер


И гласот на совеста минува низ мутација.
Станислав Јержи Лец

Не правете никогаш ништо што се противи на вашата совест, дури ако тоа од вас и државата го бара.
Алберт Ајнштајн


Совеста е глас на душата.
Лев Николаевич Толстој


Совеста е бог во човекот.
Виктор Иго


Никогаш нема да го изгубиш вистинскиот пат, ако дејствуваш спрема чувството и совеста.
Јохан Волфганг Гете


Со совеста нема спогодба.
Клод Анри Сен- Симон


Безгрижно спие помеѓу лотосови цветови сиромав со чиста душа.
Моша Хами Луцато


Многумина се плашат од лош глас, а малкумина од чистата совест.
Плиниј


Совеста е божјо присуство во човекот.
Емануел Сведенборг


Совеста ми е чиста зашто ништо лошо не сум му сторил на ниедно човечко суштество. Јас знам дека е тоа вистина. Доколку е човекот способен да си каже на самиот себе „Никому ништо лошо не сум му сторил“, тој е најсреќното лице на Земјата.
Парамаханса Јогананда


Сте сториле неправда. Дали ве боли? Бидете весели. Станувате безнадежни само тогаш кога вашата душа ќе престане да чувствува.
Ц.Л.Ален


Внатрешниот судија или нашата совест не е непријател, туку пријател. Таа е на наша страна без оглед колку пати се разочаруваме. Нејзина првенствена цел е да ни помогне да избегнеме акции или став кој би не спречил правилно да се сакаме самите себе. Совеста не е Бог, туку негов застапник. Вашиот внатрешен судски систем бара ваша безбедност и целовитост и благосостојба, исто како што правниот систем функционира да ја сочува благосостојбата на општеството.
Сесил Г. Осборн
 

Kajgana Shop

На врв Bottom