Треба да се корегираат параметрите за подавање на пелети и проток на воздух... за повеќе информации ти стојам на располагање...
Pretpostavuvam go imash istiot kotel Milkuz 25kw, so radijatori.
Ako mozis da mi kazis kolku kvadrati grejsh, kakvi peleti koristish i kako gi podesuvash parametrite.
Jas do lani bev so kotel na drva, ovaa zima go zameniv so ovoj na istite radijatori. Dodeka ne bese tolku ladno bese odlicno, temperaturata na vodata si ja mestev na 50 ili 55, si funkcionirashe super.
Ama sega na -20 koga e nadvor, temperaturata na vodata ja mestam na 75 ama ne zagreva poveke od 60.[DOUBLEPOST=1546980277][/DOUBLEPOST]
Kako vi odi na greenje na peleti vo ladnovo?potrosuvacka kolku?na kolku stepeni za kolku m2?sakam da sporedam so inverter sto e poekonomicno.
Inverterot e sigurno poekonomicen, ama ako e mnogu ladno nadvor, mislam nema da mozi dovolno da stopli. Ako e -20 nadvor, ne mozi klimata da postigni 22 stepeni sobna temperatura. IMO.
Ima mnogu faktori: dograma, izolacija, kolku kw, kolku kvadrati, kolku vreme gree...
Jas imam dve inverter klimi na dvata sprata od kukata, edniot gree 55 m2 drugiot 40 m2. Odlicni se.
Niv gi koristam vo onie periodi od godinata koga ne e mnogu ladno, i normalno vo leto - za ladenje.
A koga ke dojdi nula (0) i nadolu temperaturata go palam kotelot i se toplam so radijatori.
Za potroshuvackata na peleti ne mozam da ti kazam odsega deka prva zima mi e. Ama odprilika ke potrosham isto pari kako i na drva sho troshev vo prethodnite godini.